188

Klub

Nyári autózás veszélyei

Nyári autózás veszélyei

Nyári autózás veszélyei-Készítse fel autóját megfelelően!

 

A nyári autózás számos veszéllyel járhat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, hogy elkerüljük a baleseteket és a kellemetlen helyzeteket. A nyári hónapokban gyakran nő a forgalom, különösen a népszerű turisztikai célpontok környékén. A sűrűbb forgalom eleve megnöveli a balesetek és a dugók esélyét.

Nagy kihívást okoz nyaranta a szélsőségesen felmelegedett időjárás és a megnövekedett utasforgalom minden gépjárművezetőnek. Éppen ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a következőkre:

Túlmelegedés: A motor és az autó belső tere is túlmelegedhet a magas külső hőmérséklet miatt, ami műszaki problémákhoz és kényelmetlenséghez vezethet. Ezért fontos, hogy a motor hűtőrendszere és a légkondicionáló rendszer is megfelelően karbantartott, ellenőrzött állapotú legyen. Működőképességük ellenőrzése kiemelten fontos. Győződj meg róla, hogy a légkondicionáló rendszer megfelelően működik. Ha nem hűt eléggé, érdemes szervizbe vinni, hogy feltöltsék vagy javítsák.

Gumiabroncsok állapotának ellenőrzése: A magas hőmérséklet miatt nem csak a gumiabroncsok nyomása emelkedhet meg, hanem az elöregedett gumiabroncsok sérülései, repedései is hamarabb vezetnek defekthez. Rendszeresen kell ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát és nyomását. A túl- vagy alul fújt gumik növelik a fogyasztást és a gumik idő előtt elhasználódnak. A futófelület mélységét is ellenőrizni kell, hogy elég tapadást biztosítson.

Folyadékok feltöltése: Ellenőrizni kell és az összes fontos folyadékot, beleértve a motorolajat, hűtőfolyadékot, fékfolyadékot és az ablaktörlő folyadékot. A hűtőfolyadék különösen fontos a motor túlmelegedésének megelőzéséhez.

Akkumulátor: Érdemes ellenőrizni az akkumulátor élettartamát és mérőműszerrel a kapacitás megfelelőségét is. A nyári meleg megterhelheti az akkumulátort, különösen, ha az már régi. A pólusokon látható kicsapódások, esetleges szivárgás a meghibásodás figyelmeztető jelei lehetnek.

Ablaktörlők ellenőrzése: Nyáron gyakoriak a hirtelen záporok és viharok, amelyek csúszós utakat és rossz látási viszonyokat okozhatnak. Mindig készülj fel az ilyen helyzetekre, és tartsd karban az ablaktörlőket. A folyadék minősége is fontos, mert bizonyos szennyeződéseket csak az adalékokkal ellátott nyári szélvédőmosó folyadék távolít el megfelelően.

Világítás ellenőrzése: Ellenőrizze az összes világítást, beleértve a fényszórókat, hátsó lámpákat, féklámpákat és az irányjelzőket, hogy minden megfelelően működik-e.

 

Általános tanácsok a nyári autózáshoz:

Utazási terv készítése: Készítsen részletes utazási tervet, beleértve a pihenőhelyek, benzinkutak és étkezési helyek megtervezését. Az előre tervezés segít elkerülni a stresszt és a váratlan meglepetéseket.

Korai indulás vagy késői utazás: Ha lehet, kerülje a nap közepén történő utazást, amikor a legmelegebb van. A korai reggeli vagy késő esti utazás kényelmesebb lehet, és csökkentheti a forgalmi dugók esélyét.

Rendszeres pihenők tartása: Tartson rendszeres pihenőket, hogy kinyújtóztassa magát, és megőrizze a koncentrációját. Ez különösen fontos a hosszabb utakon.

Napvédő felszerelés: Használjon napvédő árnyékolókat az ablakokon, hogy csökkentse a hőmérsékletet és a közvetlen napsugárzást az autó belsejében.

Hidratálás és frissítés: Gondoskodjon elegendő vízről és frissítő italokról. Ne feledje, hogy a nedves törölközővel körbe tekert víz sokáig megőrzi frissességét. A hőség kimerítő, ezért fontos, hogy folyamatosan hidratált maradjon.

Töltött mobiltelefon: Mobiltelefonját soha ne hagyja a szélvédő mögötti részen, a tűző napon, mert a benne lévő akkumulátor túlmelegedése robbanáshoz és tűzhöz vezethet. Hosszabb út előtt mindig győződjön meg arról, hogy a mobiltelefonja teljesen feltöltött és a hozzá való autós töltő is a kocsiban van. A népszerű power bank eszközök használatával könnyen megelőzhető a lemertült telefon okozta kellemetlenség.

Nyári autózási készlet: Nem árt, ha tartunk az autóban térképet, hűtőtáskát, takarót, napszemüveget.

 

Vészhelyzeti eszközök:

Indítókábel: Lemerült akkumulátor esetén segít az autó újraindításában.

Pótkerék, emelő, kerékkulcs: Defekt esetén gyors kerékcsere lehetősége.

Láthatósági mellény: Vészhelyzetben, különösen éjszaka, növeli a láthatóságot és a biztonságot.

Ezek a lépések és tanácsok nemcsak kényelmesebbé és élvezetesebbé teszik a nyári utazásokat, hanem biztonságosabbá is, segítve a váratlan helyzetek kezelését és megelőzését.

 

Ha mégis bármi elakadás történne útközben, a SÁRGA ANGYALOKRA MINDIG SZÁMÍTHAT a 188-as segélyhívószámon!

Amennyiben külföldről kívánja igénybe venni a Klub szolgáltatásait, kérjük, hívja a 0036-1/345 1744-es telefonszámot.

 

Ne várja meg, míg kellemetlen helyzetbe sodorja egy nem megfelelő műszaki állapotú gépjármű. Gyakran az apró hibák kijavításával megelőzhetők a nagyobb alkatrészkárosodások, vagy akár a balesetveszélyes helyzetek is. Időpontért jelentkezzen be  szervizpontunk bármelyikén! >>> Szervizpontok

 

 

Jó utazást és biztonságos nyári autózást kíván a Magyar Autóklub!

 

 

 

2024.07.30.

 

További híreink