188

Klub

Gépjárműadó kerekítés megszüntetése

Gépjárműadó kerekítés megszüntetése

A gépjárműadó kerekítésének ügyében a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Autóklub

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el, a rá vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően, minden összeget ezer forintra kerekítve.

A rendelkezés nagy port kavart autós berkekben, mert a kerekítések miatt más összeg szerepel az adó megfizetéséről szóló levelekben, mint a mellékelt csekkeken. Ugyan a határozatban említik az ezer forintos kerekítést, de a levelek mégis pontos összegeket tartalmaznak, míg a csekkek már a kerekítettet. Így az autósok nem tudják, hogy pontosan melyik összeget kell befizetniük, ezzel pedig túlfizetésbe, vagy akár adótartozásba is keveredhetnek.

Az eltérő összegek vélhetően azért kerültek a levelekbe, mert a NAV adóbeszedésénél széles körű kerekítés szerepel a törvényben, a gépjárműadó pedig nincs a kivételek között.

A több mint 120 éves múlttal rendelkező Magyar Autóklub civil szervezetként, Alapszabályában rögzített feladatainak eleget téve kiemelt figyelmet fordít a fogyasztóvédelemre és az autósok érdekvédelmére, ezért a Klub levélben fordult a pénzügyminiszterhez és megtette javaslatát, miszerint az adózás rendjéről szóló törvény kerüljön módosításra oly módon, hogy a gépjárműadó összege számítottan, kerekítés nélkül kerüljön megállapításra és beszedésre.

 

2021.03.10.


 

Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat értelmében megszűnik a korábban nagy port kavaró gépjárműadó kerekítés.

A mostani évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vette át a gépjárműadó beszedését és adminisztrációját, a kiküldött értesítők alapján pedig a hatóság élt az ezer forintra történő kerekítés lehetőségével, ami adott esetben több száz forinttal is növelhette a befizetendő összeget. A kormány által benyújtott friss adócsomag értelmében a gépjárműadó kerekítés megszüntetésére vonatkozó módosítást a hatályba lépést megelőzően megállapított, de a hatályba lépést követően esedékessé váló kötelezettségek megfizetésére, valamint a 2022. január 1-ét követően indult eljárásokban és az ugyanezen időpontot követően megkezdett megismételt eljárásokban is alkalmazni kell majd.

A Magyar Autóklub ismét kiállt az autósok érdekei mellett, s közös akaratukat érvényesítve újra elérte célját! Ismerje meg az Autóklub érdekvédelmi tevékenységét!

Minél többen vagyunk, annál erősebb a hangunk! Legyen Klubtagunk, hogy az Ön érdekeit is képviselve egyre eredményesebben állhassunk ki növekvő tagsági bázisunkért, az autósok és közlekedők érdekeiért! 

 

2021.05.17.

További híreink