188

Klub

Az FIA és a MAK újabb sikere az európai uniós jogszabályalkotásban

Az FIA és a MAK újabb sikere az európai uniós jogszabályalkotásban

Hatályba lépett az Európai Unió Tanácsa által elfogadott adatmegosztási jogszabály, amely bevezeti a méltányos adathozzáférésre és adatfelhasználásra vonatkozó szabályokat, ezáltal elősegíti az átláthatóságot, és lehetővé teszi a keletkezett adatok megosztását. A rendelet fontos mérföldkövet jelent a márkafüggetlen szervizek digitális fejlődésében is.

Az uniós adatmegosztási jogszabály célja, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások könnyebben férjenek hozzá az adatokhoz az uniós piacon. Az elmúlt években az IOT (Internet of things) megjelenésével a rendelkezésre álló adatok mennyisége robbanásszerűen megnőtt. Az új szabályok elő fogják segíteni az adatok felhasználását, megosztását, tárolását és kezelését az európai szabályok maradéktalan tiszteletben tartása mellett. 

Az FIA és a Magyar Autóklub az autósok és az autóipari vállalkozások érdekeit szem előtt tartva együttes erővel támogatta a jogszabály ezirányú kidolgozását, hangsúlyozva a fogyasztók számára megfizethető szolgáltatások fontosságát. A digitális rendszerekkel felszerelt járművekben ugyanis nagy mennyiségű adat keletkezik, ezek azonban korábban csak a gyártók számára voltak hozzáférhetőek. A rendelet kimondja, hogy az adat a tulajdonosé, ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy az autósok a járműveikben keletkezett adatokat megosszák saját szervizeikkel vagy biztosítóikkal is.

Ezáltal a márkafüggetlen szervizek olyan szolgáltatásokat fejleszthetnek ki, melyek a gépjárművek adataira támaszkodnak, javítva a fogyasztók választási lehetőségeit és az iparág versenyképességét. A rendelkezés egyszerűbbé teszi a szolgáltatók közötti választást, támogatja az ágazatok közötti együttműködést, ami további innovációt ösztönözhet az iparágban.

Az FIA és a MAK üdvözli a jogszabály hatályba lépését, és továbbra is együttműködik a gépjárműtulajdonosok érdekeinek védelmében.

2024.01.17.

További híreink