188

Klub

Új szolgáltatásokkal várjuk pontjainkon

Új szolgáltatásokkal várjuk pontjainkon

Gépjárművek honosítása, taxik és oktatóautók vizsgáztatása

Tavaly ősszel hirdették ki azt a rendelkezést, melynek értelmében a Magyar Autóklub - mint országos lefedettséget biztosító műszaki vizsgálóállomás elismeréssel rendelkező szervezet - elvégezheti a külföldről behozott személyautók és kishaszonjárművek honosítását.

- Hosszú szakmai egyeztetést és felkészülést követően néhány héttel ezelőtt megnyílt a lehetőség arra, hogy a MAK mind a 44 szerviz- és vizsgapontján végrehajtsa ezt a feladatot. E lehetőség azért is roppant hasznos, mert ennek köszönhetően egy lépésben lebonyolítható a külhoni járművek honosítása, műszaki vizsgáztatása és a hazai forgalomba-helyezéshez nélkülözhetetlen eredetiségvizsgálata. Szintúgy - lakhelytől függetlenül - az ország bármelyik MAK állomása vállalhatja a taxigépkocsik és a járművezető-képzéshez használt autók időszaki vizsgáztatásátszámol be Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója.

Fontos, hogy amennyiben a vállalkozás az Autóklub állomásán vizsgáztatja taxiját, szüksége lesz a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiadott dokumentumra, mely igazolja, hogy a gépjármű és a vállalkozás megfelel a budapesti taxirendeletben előírt feltételeknek. Az előzetes igazolást a vállalkozás törvényes képviselője e-mail-ben is igényelheti, ehhez a kérelmet - a gépkocsi rendszámának és a vállalkozás nevének megadásával - a taxikozlekedes@bkk.hu e-mail címre küldje el.

Fontos tovább megemlíteni azt is, hogy honosítással összefüggésben kizárólag azokkal az M1 és N1 kategóriába tartozó gépjárművekkel kereshetik fel a MAK pontjait, amelyek rendelkeznek az uniós megfelelőséget igazoló úgynevezett COC-papírral, továbbá az autóhoz tartozó egyéb hivatalos dokumentummal, illetve érvényes külföldi műszaki vizsgával. A honosítási eljárás költsége a 8000 forintos igazgatási szolgáltatási díjból és a 19050 forintos átvizsgálási díjból tevődik össze.

Az eljárás lefolytatásához előzetes bejelentkezés szükséges, a várakozási idő általában nem haladja meg az egy hetet.

Időpontfoglaláshoz, kérjük, hívja a kiválasztott szerviz- vagy vizsgapontot: Pontjaink elérhetősége

 

2022.01.07.

További híreink