188

Klub

Kínai és európai együttműködés eredményi

Kínai és európai együttműködés eredményi

A Euro NCAP közzétette a kínai/európai együttműködés eredményeként létrejött új márka, a ZEEKR két autójának, valamint egy bestseller SUV és két MPV (Multi Purpose Vehicle - többcélú jármű) eredményeit.

A Euro NCAP közzétette több, nagy érdeklődésre számot tartó autó eredményét. Ezek közé tartozik a bestseller Volkswagen Tiguan, két MPV - a Maxus MIFA 7 és a Ford Tourneo Custom -, valamint az új márka, a ZEEKR két modellje, a 001 és az X. Bejelentésre került továbbá, hogy a két ZEEKR jármű 5 csillagos Green NCAP minősítést kapott.

Az első jármű a Volkswagen Tiguan harmadik generációja, amely modern külső dizájnnal és korszerűbb technológiákkal több területen is továbblépett elődeihez képest, ami minden bizonnyal biztosítja, hogy ez a családi SUV továbbra is megőrizze népszerűségét. A Tiguanból 2023-ban mintegy 169 000 darabot adtak el, és a top 10-es eladási listán a 8. helyen szerepelt. A vásárlók többféle hajtáslánc közül választhatnak, de minden változatban megtalálhatóak a legújabb biztonsági technológiák, mint például az automata vészfék rendszer és a sávtartó asszisztens, valamint a vezető fáradtságát figyelő rendszer. A jármű könnyedén elérte az 5 csillagos minősítést.

A MIFA 7, a SAIC Motor részlegéhez tartozó Maxus MPV modellje. Modern dizájnjával és hét ülésével egy drága, elektromos járművet kínál a vevőknek, amely az egyre élénkülő piaci szegmenseket célozza meg. Az autó prémium megjelenést és érzést kínál a vásárlóknak, a nagy teljesítményű, 90 kWh-s „One Pack” akkumulátora pedig egyetlen töltéssel 479 km megtételét biztosítja. Az Európában idén nyáron megjelenő jármű a laboratóriumi töréstesztek során magas pontszámokat ért el, és gond nélkül elérte az 5 csillagos értékelést.

A nagycsaládosok, vagy több utast szállítani kívánó fogyasztók számára kevésbé drága alternatíva a Ford Tourneo Custom, ami a Ford Transit Custom furgon személyautó változata. Ugyanaz a jármű, de míg a furgon nagy rakodótérrel rendelkezik, amelyet úgy alakítottak ki, hogy haszongépjárműként praktikus legyen, addig a Tourneo Custom személyautóként használható, amely akár kilenc utas befogadására is alkalmas. A Ford híres arról, hogy nagyon jól vezethető járműveket gyárt, ezen felül ez a modell ráadásul rugalmas üléselrendezéssel és modern belső térrel rendelkezik. Mindazon által a jármű általános biztonsági minősítése alapfelszereltséggel 3, az opcionális biztonsági csomaggal felszerelve pedig 4 csillagos.

„A Ford valószínűleg csalódott lesz az eredmény miatt, különösen annak fényében, hogy a közelmúltban elkötelezték magukat és erőfeszítéseket tettek a kereskedelmi furgonok biztonságának javítása terén - a Ford Transit Custom a legmagasabb, Platina minősítést kapta az értékelésen. A Tourneo Custom ellenben magasan felszerelt aktív biztonsági technológiákkal, mégis kissé csalódást okozott a teljesítménye.” mondta Dr. Michiel van Ratingen, a Euro NCAP főtitkára.

A ZEEKR egy új márka, amelyet 2021-ben alapítottak, de már három modellje is jól fogy Kínában. A tapasztalt kínai anyavállalat, a Geely és egy svéd csapat segítségével a márka gyorsan terjeszkedik az európai prémium elektromos piacon. A Euro NCAP által tesztelt első modell, a ZEEKR 001 egy nagyméretű luxus hatchback, amely versenyképes árazásával, minőségével, formatervével és technológiájával némi aggodalomra adhat okot az európai prémium autógyártók számára. Egyes médiumok a Porsche Panamera komfortosabb változataként emlegetik, és a jármű biztonsági teljesítménye sem okozott csalódást, hiszen a Euro NCAP legmagasabb, 5 csillagos minősítését kapta. A ZEEKR kínálatában egy versenyképes kompakt SUV is szerepel X néven, amely vonzó és innovatív belső térrel rendelkezik, és testvérmodelljéhez hasonlóan szintén magas biztonsági teljesítményt nyújt, amellyel 5 csillagos általános minősítést ért el.

Mindkét ZEEKR modell kiválóan teljesített a Green NCAP legutóbbi értékelése során és a legmagasabb, 5 csillagos minősítést kapták. A ZEEKR X 96%-os, míg a ZEEKR 001 95%-os összpontszámot ért el.

„Gratulálunk a ZEEKR-nek, hogy két ilyen jó biztonsági és általános környezetvédelmi teljesítményű járművet gyártott, amint megkezdték útjukat az európai elektromos járművek piacán. Járműveik megmutatták, hogy megférhet egymás mellett a biztonság és a fenntarthatóság a modern autókban. A Euro NCAP általában véve elkötelezett az olyan fejlett vezetősegítő rendszerek támogatása mellett, amelyek nem zavarják és nem vonják el a járművezetők figyelmét. A jövőben ezeket a szempontokat jobban figyelembe vesszük majd az autó teljesítményét vizsgáló pályatesztek során.” nyilatkozta Dr. Michiel van Ratingen, a Euro NCAP főtitkára.

Végül, de nem utolsó sorban a Renault Scenic E-Tech a 2022-es vizsgálati protokolloknak megfelelően 5 csillagos minősítést kapott a Euro NCAP tesztjén, akárcsak társmodellje, a Renault Megane E-Tech.

 

A részletes eredmények megtekintéséért látogasson el a www.euroncap.com weboldalra.

 

 

2024.05.30.

További híreink