188

Klub

Muzeális járművek műszaki megvizsgálása

Muzeális járművek műszaki megvizsgálása

Muzeális járművek műszaki megvizsgálása

 

Történelmi gépek közúton történő közlekedésének 3 feltétele van:

-         érvényes muzeális minősítés

-         érvényes forgalmi engedély, érvényes műszaki vizsga bejegyzéssel (dátummal)

-         érvényes kötelező biztosítás (KGFB)

Az utóbbi években a jogalkotó ügyfél barát módon alakította a járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendeleteket és a közúti közlekedési törvényt. Ennek köszönhetően a megfelelt eredménnyel zárult muzeális minősítést követően – akár azonnal - a Magyar Autóklub (mint erre kijelölt hatóság) vizsgasorán elvégeztethető az időszakos vagy a forgalomba helyezés előtti műszaki vizsga.

A jogalkotó Minisztérium (ÉKM) úgy döntött 2023-ban, hogy a muzeális minősítő szervezet (Magyar Autóklub) által kiadott, a járművek muzeális minősítését tanúsító érvényes muzeális jármű-igazolással rendelkező jármű – ide nem értve a közlekedési hatóság által kiadott összeépítési engedély alapján összeépített járművet – a magyarországi első forgalomba helyezési eljárásában mentesül a közlekedési hatóság által kiadott egyedi forgalomba helyezési engedély meglétének kötelezettsége alól. Ez azt jelenti, hogy gyorsabb és egyszerűbb lett a külföldről behozott járművek forgalomba helyezése, hiszen nem kell egyedi engedélyt kérni a Felügyelőségektől, hanem sikerrel vett muzeális minősítés után rögtön elvégezhető az első magyarországi műszaki vizsgája a historikus gépünknek.

Javasoljuk, hogy keresse munkatársainkat és a muzeális előjegyzéssel együtt kérje a műszaki megvizsgálást is arra a napra.

Legyen közösségünk része! Vegye fel velünk a kapcsolatot! Bővebb információt a www.autoklub.hu/oldtimer oldalunkon talál, vagy kérjük, keressen minket az oldtimer@autoklub.hu e-mail címen.

 

Ne feledje, ha bármi elakadás történne útközben, RÁNK SZÁMÍTHAT!

A Magyar Autóklub tagjaként, Ön bármikor számíthat ránk autója műszaki meghibásodása esetén. Kollégáink éjjel-nappal az ország egész területéről várják hívását a 188-as segélyhívó számon, ha nem indul vagy lerobban járműve, és azonnal megszervezik a segítséget, szükség esetén a mentést.

 

 

2024.07.

 

További híreink