188

Klub

Rólunk

A Magyar Autóklub (MAK) Magyarország legnagyobb autós civil szervezete. 1900. november 30-án, Budapesten 45 tag képviseletében a Royal szállodában alakult meg a mai Klub elődje, a Magyar Automobil Klub, amelynek elnöke gróf Szapáry Pál, a választmány tagjai pedig többek között Bánki Donát, Csonka János és Törley József lettek. Jelentősebb elnökei között például 1906-tól gróf Andrássy Sándor (1863-1946), országgyűlési képviselő, nagybirtokos volt. A Club 1911-ben felvehette a Királyi Magyar Automobil Club (KMAC) nevet. A nevéből később elhagyta a „királyi” jelzőt. 1960-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára felvette a Magyar Autóklub nevet.

Az 1960-as években a Klub saját pénzügyi eszközeiből országos segélyszolgálatot és szervizhálózatot hozott létre, melyeknek száma az évek során folyamatosan gyarapodott. Szolgáltatásaink köre mára a segélyszolgálaton és a műszaki szolgáltatásokon túl érdekvédelemmel, közlekedésbiztonsági oktatással, diákoktatással is bővült. Travel irodáinkon keresztül utazások mellett biztosítások megkötésére is van lehetőség.

Magyar Autóklub

Alapszabály

A Magyar Autóklub független országos egyesület, melynek működési elveit az alapszabály rögzíti. A MAK alapszabályát a Klub Országos Küldöttgyűlése 2023. június 29-én módosította.

Letöltés

Közzététel, szabályzatok

A MAK Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2023. évre vonatkozó éves beszámolóját, kiegészítő mellékletét és közhasznúsági mellékletét -174.679 ezer forint adózott eredmény és 5.034.677 ezer Ft mérlegfőösszeg mellett elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, 70 szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

A MAK Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2022. évre vonatkozó éves beszámolóját, kiegészítő mellékletét és közhasznúsági mellékletét 35.404 ezer forint adózott eredmény és 5.013.916 ezer Ft mérlegfőösszeg mellett, dicsérettel elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, 72 szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

A MAK Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2021. évre vonatkozó éves beszámolóját, kiegészítő mellékletét, közhasznúsági mellékletét és üzleti jelentését 7.866 ezer forint adózott eredmény és 4.796.738 ezer Ft mérlegfőösszeg mellett elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, 65 szavazattal nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

A MAK Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2020. évre vonatkozó éves beszámolóját, kiegészítő mellékletét, közhasznúsági mellékletét és üzleti jelentését -46.337 ezer forint adózott eredmény és 4.705.888 ezer Ft mérlegfőösszeg mellett elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, 74 szavazattal nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2019. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolóját és éves közhasznúsági mellékletet 22.765 ezer Forint adózott eredmény és 4.821.982 ezer Ft mérleg főösszeg mellett elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, (70 szavazattal) nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

Az kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

Kiegészítő melléklet

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége a Magyar Autóklub 2018. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolóját és éves közhasznúsági mellékletet 2.093 ezer Ft adózott eredmény és 4.727.383 ezer Ft mérleg főösszeg mellett elfogadja. A határozatot az Elnökség egyhangúan, 77 szavazattal nem szavazat és tartózkodás nélkül elfogadta.

Fékezd Magad Alapítvány a Biztonságos Közlekedésért

Az kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete

Filozófia

A Magyar Autóklub az 1900-as megalakulása óta eltökélt abban, hogy az autósok, a közlekedők érdekeit képviselje, számukra hasznos szolgáltatásokat nyújtson. A Klub figyelemmel kíséri és igazodik a társadalmi, szociális és piaci környezetbeli változásokhoz, hogy megfeleljen a mindenkori elvárásoknak.

A klub célja,
  • hogy minden közlekedő érdeke, súlyának és jelentőségének megfelelően érvényesüljön a jogalkotás során, a tagok közvetlen és konkrét segítséget kapjanak az autózással kapcsolatos jogvitás ügyekben, és az egyesület a nemzetközi szervezetekben megfelelő képviselettel jelenjen meg,
  • hogy minden közlekedő számára elérhető, hasznos, díjmentes vagy kedvező árú szolgáltatást nyújtson, tagjai felé további díjkedvezmények biztosítása mellett,
  • hogy hazai és nemzetközi partnerei révén a bajba jutott közlekedőknek teljes körű, bármikor elérhető és igénybe vehető műszaki védőhálót, biztonságot adjon Magyarországon, és a legtöbb külföldi országban egyaránt.
  • hogy minden olyan szolgáltatást, melyre a közlekedőnek itthon vagy külföldön szüksége lehet, kedvezményesen vehessen igénybe a Magyar Autóklub partnerek biztosította engedmények révén.

Anno

A Magyar Autóklub 1900-ban alakult követve a világ rohamos fejlődését, folyamatosan, változott, formálódott. A Klub célja azonban mindvégig az emberek érdekképviselete és részükre magas szintű szolgáltatások nyújtása volt.

A következő képeken a klub elmúlt 115 évébe nyerhetünk bepillantást.

1900 - 1910
1911 - 1940
1941 - 1960
1961 - 1970
1971 - 1990
1991 - 2000

A 110 éves Magyar Autóklub elmúlt 2001-2010 éve című könyv, letölthető innen.