188

Klub

Lánchíd - szakmai javaslat

Lánchíd - szakmai javaslat

A Magyar Autóklub május 16-án nyílt felhívásban szorgalmazta a Lánchíd-kérdésben leginkább illetékes, a kormányzattól és az önkormányzati szervezettől független szakmai szervezetek felé, hogy delegáltjaikból alakított szakmai testület útján adják meg álláspontjukat. A rendelkezésre álló szűkös idő ellenére a megszólított szervezetek közül három részt vállalt a szakértői testület munkájában, munkacsoportjuk a mai napon közzétette álláspontját. <ÁLLÁSFOGLALÁS>

Bár a delegált szakértők nem tették le a voksukat a forgalmi rendre vonatkozó valamely konkrét megoldás mellett, álláspontjukból egyértelműen kiderül, hogy „sem a lánchídi rekonstrukció előtti 2019-es”, sem a jelenlegi „a magán autóforgalmat teljesen kizáró” forgalmi rendet nem tartják megfelelőnek. Megfogalmazásuk szerint „észszerű megoldást egy olyan vegyes hídhasználat adhat, amelyben a gyalogos kiemelt és elkülönített hídhasználó”, a hídpálya szerepét illetően pedig „a közösségi közlekedés, a kerékpáros közlekedés és a – mennyiségében, feltételeiben – korlátozott autósközlekedés kooperatív hídhasználók lehetnek”.

Szervezetünk üdvözli a testület kompromisszumos megoldást célzó javaslatát, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásokat, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, ugyanakkor nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és lakóövezeteket.

Egyetértünk a munkacsoport javaslatával, hogy a forgalmi rend részletes kialakításához „nyilvános építészeti-közlekedési tervpályázat meghirdetésére kerüljön sor”. 

Rendkívül fontos, hogy ez „a közlekedési, városépítészeti szakma szervezetileg független, kiegyenlített összetételű szereplőinek elbírálásba való, meghatározó súlyú bevonásával” történjen. A forgalmi rend részleteit a szakembereknek kell meghatározniuk!

 

 

 

 

 

2023.05.31.

 

További híreink