188

Klub

Megrendeztük az első ecoMobility Day-t

Megrendeztük az első ecoMobility Day-t

Az esős idő ellenére remek hangulatban zajlott az első ecoMobility Day 2022 rendezvény és az „Úton a fenntartható mobilitás felé” elnevezésű konferencia, amely 2022. október 1-én sikeresen megrendezésre került a Magyar Autóklub budapesti Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában.

A rendezvény elérte a kitűzött célt, hogy bemutassuk és az érdeklődőkhöz közelebb hozzuk a fenntartható és elektromos mobilitást, a legújabb kutatási eredményeket és tanulmányokat.


    

    

    

    

A díjmentesen látogatható, egész napos rendezvényen mutattuk be a legújabb, legkorszerűbb mobilitási eszközöket, egyszersmind bepillantást engedtünk a különféle alternatív hajtásláncok felépítésébe és működésébe, és a töltési lehetőségekbe (E.ON, ABB). Sőt, szolgáltatóközpontunk vezetéstechnikai pályáján az Adves.Moto jóvoltából bárki kipróbálhatta a NIU, a Motron elektromos motorjait, az e-twow elektromos rollereit, és a Z-Tech áramos biciklijeit, mopedjeit, motorkerékpárjait, valamint a Kia, a Nissan, a Skoda és a Tesla elektromos autóit. 

    

    

   

 


A Magyar Autóklub felismerte, hogy a közlekedési szokások gyökeres változáson mennek keresztül. Ennek jegyében az előadások témáit úgy válogattuk össze, hogy azok ne csak az autókról szóljanak, hanem előtérbe kerülhettek egy élhető nagyvárosi közlekedési rendszer kialakításának kérdései, illetve lehetőség nyílt a parkolással kapcsolatos gondolatok megosztására is. Meghívott szakértők beszéltek továbbá az elektromobilitási kutatások eredményeinek mindennapi életbe történő átültetésének érdekes témájáról. Megvitatásra került annak a kérdése, hogy hogyan lehet megérteni a közlekedők pszichológiáját, motivációikat és ennek fényében hogyan lehet őket rávenni az átgondolt és környezettudatos mobilitási lehetőségek használatára.

Az ecoMobility Day 2022 jelentőségét mutatja, hogy a nap fővédnöke Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter volt, ezenkívül támogatta az összejövetelt az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Jövő Mobilitása Szövetség is.


   

   

      

Miközben a parkban – a Magyar Autóklub szakembereinek közreműködésével – zajlottak az interaktív programok, a B épület földszinti előadótermében a nagyvárosi közlekedés jövőjéről, az elektromos autók fejlődéstörténetéről és a mikromobilitási eszközökről tartottak előadást többek között az Adves.Moto, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Közlekedési Központ, az EV Electric Motors Hungary, a Magyar Elektromos Autó Akadémia, a SZEnergy Team és a Toyota Hungary szakértői. Sokan kíváncsiak voltak a kerekasztal beszélgetésekre is, ahol szakmai viták közepette, érdekfeszítő beszélgetéseken tárgyalták meg a résztvevők a járműiparral és az alternatív hajtású gépkocsikkal összefüggő problémákat, valamint az elektromos mikromobilitási eszközök kérdéskörét.

   

 

„Úton a fenntartható mobilitás felé” konferencia

A konferenciát élőben közvetítettük a Facebook oldalunkon, ha lemaradt róla, de szeretné visszanézni, az alábbi linken megteheti.

 

DÉLELŐTTI ELŐADÁSOK: https://www.facebook.com/magyarautoklub1900/videos/5514539751967481/ 

Megnyitó
Dr. Hatala József elnök, Magyar Autóklub


A „Zöldkeréktől” a felsővezetékig – a BME Elektromobilitás kutatócsoport eredményei
Dr. Földes Dávid (tudományos munkatárs), Szilassy Péter Ákos (PhD hallgató)
Budapesti Műszaki Egyetem, Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék


KEREKASZTAL beszélgetés a mikromobilitási eszközökről
(Pukler Gábor - Jövő Mobilitása Szövetség, Kárpáti András - Park&Roll
dr. Földes Dávid - BME, Dalos Péter - BKK, Mile Tibor - Magyar Autóklub)


Mitől lesz fenntartható Budapest mobilitása?
Dalos Péter, Budapesti Közlekedési Központ 


SMART Urban Mobility
Horváth Tamás, Ügyvezető / Tulajdonos
ADVES.moto, a KSR Group Ausztria hivatalos Magyarországi Partnere


Kétkeréken a városban – Elektromos közlekedés okosan
Dr. Magyar Csongor, Elektromobilitás Tanácsadó
EV Electric Motors Hungary Kft. (Super SOCO Hungary)

    

    

    

 

 

DÉLUTÁNI ELŐADÁSOK: https://www.facebook.com/magyarautoklub1900/videos/3416506452006395/

SZEnergy Team - Shell Eco-marathon verseny világcsúcs döntés
Miklós Máté, Csapatvezető
SZEnergy Team


Villanyautók műszaki jellegzetességei
Bagaméri Zoltán, műszaki oktató
Elektromos Autó Akadémia, B-EVMOBIL


A Toyota Beyond Zero stratégiája
Varga Zsombor, PR igazgató
Toyota Central Europe – Hungary Kft.


KEREKASZTAL beszélgetés a villanyautózásról
(Antalóczy Tibor - villanyautosok.hu, Bródi Sándor - KIA, Márgus Norbert - ABB, Varga Zsombor - Toyota, Mile Tibor - Magyar Autóklub)

   

   

 

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk mind a partnereinktől, mind a rendezvény látogatóitól, így bízunk benne, hogy 2023-ban is lesz ecoMobility Day! 

Erről a későbbiekben a Magyar Autóklub internetes felületein és az Autósélet magazinban adunk további tájékoztatást.

 

 

Fenntartható közlekedési megoldások, zöld járművek – Az első ecoMobility Day-en járt a HírTV StartStop riportere

 

2022.10.13.

További híreink