188

Klub

Új típusú hűtőközeg töltésére alkalmas klímatöltő

Új típusú hűtőközeg töltésére alkalmas klímatöltő

A Magyar Autóklubnál a Budaörsi úti pontunk mellett, már Székesfehérváron is elérhető az új típusú hűtőközeg töltésére alkalmas klímatöltő! 
 

A gépjárművekben a gyártók jellemzően két féle hűtőközeget (klímagázt) alkalmaznak. A két hűtőközeg a „régi típusú” (R134a) és „új típusú” (1234yf) közel azonos hűtési tulajdonságokkal rendelkezik, azonban az új típusú hűtőközeg környezetvédelmi előnye jelentős. Az Európai Parlament döntése alapján 2012. január után már csak az új típusú hűtőközeggel kaphat típusengedélyt a gyártó, és a 2017. január után forgalomba helyezett járművek többsége is ezzel szerelt.

 


A fenti határidők pontos információt adnak nekem- mint az autó használójának-, hogy milyen hűtőközeggel szerelt az autóm?

Ez a határidő csak tájékoztató jelleggel ad információt a hűtőközeg típusáról. Néhány gyártó már 2013. januártól egyes típusokban az új hűtőközeget alkalmazza, így vannak átmeneti esetek. Ezért fontos pontosan beazonosítani a hűtőközeg típusát.

 

Van-e különbség kezelés/használat szempontjából az egyes hűtőközeggel szerelt járművek között?

Nincs. Amíg megfelelően működik a klímarendszerünk, kezelésében nincs különbség, az csak a klímajavítás során jelentkezik.

 

A két fajta hűtőközeg felcserélhető?

Egyértelműen nem. A két hűtőközeg hűtési tulajdonságai közel azonosak, de az új hűtőközeg környezetvédelmi előnyei jelentősek, bár gyúlékony és más típusú klímaolaj is szükséges hozzá.

 

   

 

Honnan tudhatom, hogy az autómban milyen hűtőközeg van töltve?

Ebben adhat segítséget a

  • - gyártói leírás, kezelési utasítás
  • - a jármű motorterében (többnyire a zárhídra) ragasztott matrica adatai. Ezek lehetnek csak a hűtőközeg típusára, mennyiségére és kenőolaj típusára utaló vagy több gyártói adat mellett megadott információk is
  • - Illetve a Magyar Autóklub szervizpontjain kollégáink pontos tájékoztatást tudnak adni a hűtőközeg típusáról!

 

A klímarendszer töltésének ára azonos a két hűtőközeg esetén?

Nem. Az új típusú hűtőközeg lényegesen magasabb áron szerezhető be, így a töltés ára is költségesebb.

 

A javítás szempontjából az áron kívül más eltérésre is kell számítani?

Igen. A klímarendszer meghibásodása esetén a javításához új klímatöltő berendezés szükséges, ezzel jelenleg csak a klímaszereléssel foglalkozó műhelyek egy része rendelkezik.


 

A Magyar Autóklub folyamatosan fejleszti infrastruktúráját és alkalmazkodik a gyors műszaki-technológiai változásokhoz, annak érdekében, hogy a már az új technológiával készült járművek javítását, karbantartását, és a menetkészséghez kapcsolódó szolgáltatásait a lehető legmagasabb szinten biztosítsa a Klubtagjai és Ügyfelei számára.

 

 Éppen ezért már két pontunkon is elérhető az autók új típusú környezetbarát hűtőközeggel való töltése! 

Jelentkezzen be klímatöltésre még ma a Budaörsi úti vagy a székesfehérvári pontunkra!

Székesfehérvár Budapest, Budaörsi út
Cím: 8000 Székesfehérvár, Sárkeresztúri u. 8. Cím: 1112 Budapest, Budaörsi út 138.
Tel: 06-20/340-9332 vagy 06 22/311-365 Tel: 06 20/289-3989, 06 20/288-6786 vagy 06 1/310-2958

 

 

2021.03.12.

További híreink