188

Klub

Lezajlott a Best Young Driver 2022 verseny

Lezajlott a Best Young Driver 2022 verseny

A Magyar Autóklub a Ford Magyarország támogatásával első alkalommal rendezte meg a rangos nemzetközi Best Young Driver verseny országos döntőjét.


A Best Young Driver versenyt legelőször a szlovén klub (AMZS) rendezte meg országos szinten 2017-ben, majd őt gyorsan követte az bolgár (UAB) és a lengyel (PZM) klub 2018-ban a saját országos versenyeikkel. Az első nemzetközi döntő 2019-ben került megrendezésre az FIA közreműködésével Szlovéniában az országos versenyek győztetéseinek részvételével „International Best Young Driver Contest” néven. Azóta minden évben megrendezésre került a nemzetközi verseny. A Magyar Autóklub idén először csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A megmérettetésen az Autóklub a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatal sofőrök közlekedési tudását tesztelte, hiszen a Best Young Driver verseny kiemelt célja a 18-26 év közötti fiatalok közlekedésbiztonsági tudásának fejlesztése, helyes közúti közlekedésre való nevelése, a közlekedési szabályokkal, az elsősegélynyújtással, valamint a járművek műszaki jellemzőivel kapcsolatos különböző készségek tesztelése és fejlesztése, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó sofőr válhasson.

A verseny két szakaszból állt: 2022. nyarán az Autóklub felhívására az online elméleti tesztet 1543-an töltötték ki sikeresen, közülük a legjobb 10 női és 10 férfi versenyző került a gyakorlati döntőbe, melyet 2022. augusztus 27-én került megrendezésre a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában.

A döntőben a fiatal sofőrök számos izgalmas gyakorlati feladat során bizonyíthatták tudásukat, melyhez a Ford Magyarország biztosította számukra az autókat, így kipróbálhatták a legújabb elektromos Ford Mustang Mach-E-t is.

     

     


A versenyzők szlalomoztak előre- és hátramenetben lesötétített hátsó szélvédővel, illetve az autó tetején elhelyezett tartóban lévő labdával, csakúgy mint a vezetéstechnikai pályán csúszós útfelületen is. Működésbe hoztuk a rántópadot, aminek hatására az autó hátulja megcsúszott és innen kellett visszahozni azt, építettünk egy szűk garázst is a résztvevőknek, ahol meg kellett fordulni, majd kihajtva egy célpontra kormányozni az autót, de nem maradhatott ki egy kerékcsere, és egy hólánc felszerelése sem.


     

     

     

További fotók az eseményről a Facebook oldalunkon érhetőek el. 

 

A gyakorlati döntőn a legjobb egyéni teljesítményt nyújtó hölgy és úr, Mészáros Lili és Rédly Barnabás kvalifikálta magát a nemzetközi versenyre, amely 2022. október 8-9-én kerül megrendezésre Madridban, ahol a Magyar Autóklubot, így Magyarországot is, ők ketten képviselik.

A gyakorlati döntő nyertesei egy éven keresztül jogosultak használni „Az ország legjobb fiatal női/férfi sofőrje 2022” címet.

 

  

Helyezés Férfi Női
I.        helyezett Rédly Barnabás Mészáros Lili
II.       helyezett Vincze Miklós Szabó Bernadett Anna
III.      helyezett Szabó Ferenc Csonka Dorina

 

 

 

 

A díjakat Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke és Talmácsi Gábor motorversenyző, a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka (2007) adta át.

 

Ha a videó nem indul: https://www.youtube.com/watch?v=8QvEIDd4uV4

 

Támogatóink:

       

 

 

2022.08.31.

További híreink