188

Klub

A Covid megnyitotta az utat a fenntarthatóbb közlekedési eszközök számára?

A Covid megnyitotta az utat a fenntarthatóbb közlekedési eszközök számára?

Miközben a városok és régiók új és innovatív közlekedési megoldásokkal reagálnak a COVID-19 járványra, mik a tanulságok a fenntartható mobilitás hosszú távú tervezéséhez?

A fenntartható városi mobilitási tervezés (Sustainable urban mobility planning, vagyis SUMP) a városi közlekedés összetettségének kezeléséhez szükséges egységes megközelítés. Az európai hatóságok és a cégek arra törekszenek, hogy olyan fenntartható megoldásokat hozzanak létre a személyszállítás és az árufuvarozás területén, amelyek elősegítik az elérhető, biztonságos és megfizethető mobilitást, ugyanakkor összhangban vannak az európai környezettudatos célkitűzésekkel és az European Green Deal kibocsátáscsökkentési céljaival.

A SUMP rendszer támogathatja a városokat a válságokra adott válaszokban és azok megelőzésében, legyen szó akár pandémiáról, akár környezeti kérdésekről, hiszen ezeknek a válságoknak hosszú távú hatása lehet. Az alkalmazkodóbb és fenntarthatóbb közlekedési rendszerekre való áttérés az „aktív közlekedés” számos aspektusában kiterjedt változásokkal járhat, mint például a felbukkanó (időszakos) kerékpárutak.

Az eCharge4Drivers európai projekt, amelyet a CIVITAS kezdeményezés támogat, összeállított egy „A rugalmasabb és robusztusabb városi mobilitás megtervezése” című útmutatót. Amelyben a  COVID-19 során levont tanulságokból kiindulva lehetséges utakat mutat a rugalmasabb és fenntarthatóbb városi mobilitási rendszerek felé történő áttérés felgyorsítására és a felmerülő jövőbeni válságokra való felkészültség növelésére. Az útmutató néhány városi esettanulmányt is bemutat, pl. Dublinból vagy Helsinkiből, és olyan projekteket, mint a ReVeal és a SPROUT, a folyamat során elért célok és tanulságok alapján. 

A városi közlekedési rendszereknek képesnek kell lenniük a válsághelyzetek elviselésére és azokra való reagálásra, a járványoktól az éghajlatváltozásig. Az ilyen alapvető változási folyamatok integrálása kulcsfontosságú kihívást jelent a városi mobilitás fejlesztésén dolgozó szakemberek számára, hiszen ezen krízishelyzetek és változások hosszú távú hatása nagyban befolyásolják a közlekedést.

A fenntarthatóbb megoldások felé történő áttérés átfogó változtatásokat igényel a közlekedési rendszerekben: mind az utazás, a tömegközlekedési és a közösségi közlekedési, valamint az elektromobilitási infrastruktúra bővítésével. A városok és régiók COVID-19-re adott válaszai szerint a változás lehetséges. 

 

Forrás: Ertico.com

2021.04.13.

További híreink