188

Klub

Tartsd az irányt!

Tartsd az irányt!

A Magyar Autóklub felhívja az autósok figyelmét az alábbi közlekedésbiztonsági kampányra:

 

”TARTSD AZ IRÁNYT!” CÍMMEL INDÍT KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI KAMPÁNYT A MAGYAR KÖZÚT

Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak autópálya szakaszokon, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót, amivel rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a gyorsforgalmi utakon. Az incidensek megelőzése és kezelése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elindította ”Tartsd az irányt!” című kampányát, melyben útmutatást adnak arról, hogyan kerülhető el egy baleset, ha eltévesztünk egy autópálya kijáratot és mit tehetünk, ha forgalommal szemben haladó járművet észlelünk.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak. Eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepített, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást. Ennek ellenére előfordulnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok, melynek egyik oka számos esetben, hogy egy-egy új építésű útvonal nem szerepel azonnal bizonyos navigációs készülékeken, felületeken. Ezekre a helyzetekre nyújt megoldási javaslatokat a társaság ”Tartsd az irányt!” kampánya.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogyha eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Az optimális útvonal megtervezéséhez kérhetünk segítséget az Útinformtól is a www.utinform.hu oldalon vagy a 06-1-336-2400-ás telefonszámon.

Ha észrevesszük, hogy a forgalommal szemben haladunk, semmiképpen ne tolassunk vissza a felhajtóra, ne forduljunk meg és ne hajtsunk keresztbe az úton. Kapcsoljuk be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjunk le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre és álljunk meg. Vegyük fel a láthatósági mellényt, szálljunk ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívjuk fel a 112-es segélyhívó számot.

Ha jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély. Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

A „Tartsd az irányt!” kampány weboldala:

https://internet.kozut.hu/2019/12/17/tartsdaziranyt/?fbclid=IwAR0jXP6ggbhr9IONOohJk29MOhs9_mf4mEACF2Oo1AsI4xxuY7N3t_W3FfM

 

2020.01.08.

További híreink