188

Klub

Mikromobilitási eszközök használata hazánkban

Mikromobilitási eszközök használata hazánkban

A Magyar Autóklub online kérdőívvel mérte fel a mikromobilitási eszközök használatát hazánkban

A Magyar Autóklub 2020. július 29. és augusztus 9. között készített felmérésében Magyarország lakosainak véleményére volt kíváncsi az egyre népszerűbb elektromos mikromobilitási eszközökkel kapcsolatban. Már szinte minden hagyományos közlekedési eszköznek (kerékpár, roller, gördeszka) van elektromos változata, de sok új, eddig ismeretlen jármű is megjelent az utakon. Ezen eszközök egyre növekvő népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a 2244 válaszadó közül 42,16%-nak már van ilyen járműve, vagy pedig tervezi a megvásárlását a közeljövőben.

De vajon szükséges ezek szabályozása? A kitöltők 90,86%-a véli úgy, hogy a KRESZ-ben ezen eszközök használatát részletesen kellene szabályozni, ugyanakkor a megkérdezettek 81,73%-a tartja fontosnak az általános szabályozás mellett, a mikromobilitási elektromos eszközök biztonságos használatához kapcsolódó védőfelszerelések szabályozását is. A kitöltők többsége úgy véli, hogy a részletes szabályozás (64,67%) és tájékoztató kampányok (40,23%) indítása jelenthetné a megoldást a biztonságos használatra.

Az elektromos mikromobilitási eszközök legnagyobb veszélyforrásaként a felmérésben résztvevők a járművek hangtalan közlekedését és nagy sebességét (86,1%) jelölték meg.

A Magyar Autóklub legfőbb célkitűzése a biztonságos közlekedés és a balesetmegelőzés elősegítése, támogatása. Az Autóklub készen áll arra, hogy a balesetmentes mobilitás érdekében lépéseket tegyen. A Klub részletesen elemezte a beérkezett válaszokat. Mint érdekképviseleti szerv mindent megtesz annak érdekében, és konkrét javaslatokat tesz, hogy ezen eszközök szabályozása mielőbb megtörténjen, de a szabályozás életbe lépéséig tovább folytatja edukációs tevékenységét a mikromobilitási eszközök biztonságos használatával kapcsolatban.

 

2020.09.02.

 

További híreink