188

Klub

A gépjárműadatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos utolsó felhívás

A gépjárműadatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos utolsó felhívás

A mobilitással foglalkozó iparági és fogyasztói szervezetek képviselői 2023. március 31-én sajtótájékoztatót tartottak, amelyen egy végső felhívást intéznek Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy tegyen javaslatot a járműadatokhoz való hozzáférésről szóló ágazatspecifikus jogszabályra vonatkozóan.

A független szolgáltatók széles körű képviselete mellett olyan nagyvállalatok, mint a Michelin és az ALD Automotive is támogatják az ágazatspecifikus jogalkotásra irányuló felhívást.

A jelentős jogalkotási késedelmek aggasztják az utángyártással foglalkozó szereplőket. A független szolgáltatók visszaszorulnak a járműadatok kereskedelmében, mivel egyre korlátozottabb adathozzáférés mellett kellene, azonos árú szolgáltatást nyújtaniuk. A fogyasztói szervezetek felhívják a figyelmet a megnövekedett költségekre, amelyekkel a fogyasztók már ma is szembesülnek, amikor karbantartására szorul az autójuk.

Ezeknek a szervezeteknek a képviselői hangsúlyozzák, hogy az adatmegosztási jogszabály nem elegendő az autóipar és a mobilitási ágazat igényeinek kielégítésére, amit a Bizottság és az Európai Parlament képviselői is megerősítettek, akik szerint továbbra is szükség van ágazatspecifikus jogszabályokra a különböző ágazatokban tapasztalható eltérések kezelésére.

Még maradt egy kis lehetőség, de ha nem lesz javaslat ebben a jogalkotási ciklusban a gépjárműadatokhoz való hozzáférésre vonatkozó ágazatspecifikus jogszabályok a következő mandátumra tolódhatnak, lehetővé téve a járműgyártók és a felhőszolgáltatók számára, hogy kihasználják az autóiparban jelenleg rendkívül szabályozatlan adattér előnyeit.

Az Európai Bizottság felelőssége, hogy olyan megoldásokkal álljon elő, amelyek mind az ipar, mind a polgárok számára előnyösek. Az autóipar és a mobilitási ágazat érdekeltjei, valamint a fogyasztói szervezetek ismét felszólítják Von der Leyent, hogy nyújtson be javaslatot a járműadatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban.

Von der Leyen és biztosi testülete számára ez az utolsó lehetőség, hogy ebben a jogalkotási ciklusban rendbe hozzák a dolgokat az európai autó- és mobilitási ipar, valamint az európai fogyasztók érdekében. Még van idő, de az óra ketyeg.

 

 

Az FIA I. Régióról

Az 1904-ben alapított Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) a világ 146 országának vezető nemzeti autós-szervezeteit tömöríti, és a világ motorsportjának irányító szerve. Az FIA I. Régiójának brüsszeli székhelyű irodája egy fogyasztó képviseleti szervezet, amely 100 mobilitási klubot foglal magában, amelyek több mint 36 millió tagot képviselnek Európából, a Közel-Keletről és Afrikából.

 

 

 

2023.04.01.

További híreink