188

Klub

Támogassa 1%-ával idén is a Fékezd Magad Alapítványt!

Támogassa 1%-ával idén is a Fékezd Magad Alapítványt!

Legyen közös célunk, hogy visszaszorítsuk a közlekedési balesetek számát! 

A Fékezd Magad Alapítvány idén is számít a magánszemélyek 1%-os felajánlására!

A Magyar Autóklubnak a kezdetektől szívügye a közlekedésbiztonság, ezért is támogatja a Fékezd Magad Alapítvány munkáját. 

 


 

Manapság egyre többen vagyunk az utakon, akik hol gyalogosan, máskor valamilyen eszközzel együtt közlekedünk. A közlekedés során nem az a fontos, hogy azt milyen közlekedési eszközzel tesszük, hanem a közlekedésben résztvevők magatartása, egymáshoz való viszonya számít. 

 

 

2023-ban a Fékezd Magad Alapítvány is részt vett a Stresszmentes Mobilitási Hét elnevezésű eseménysorozat Családi napján. A Stresszmentes Mobilitási Hét elnevezésű eseménysorozat, különböző mobilitási eszközöket használók egymás melletti közlekedésére és a járművek biztonságos használatára hívta fel a figyelmet. A Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási parkjában megrendezésre kerülő Családi napon a Fékezd Magad Alapítvány a legkisebb látogatókkal ismertette meg az elektromos rollereket, kerékpárokat, kisautókat és játékos szókeresővel, rejtvényekkel hívta fel a figyelmet a biztonságos közlekedés szabályaira.

 

Az Alapítvány által 2022-ben életre hívott „Együtt az úton” Biztonságban! projekt célja felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy a közlekedési eszközöket mintegy körforgásban használjuk. Van, hogy autózunk, máskor pedig kerékpárra ülünk vagy gyalogosan indulunk útnak. A különböző közlekedési eszközök sajátosságaiból adódóan érdekellentétek, feszültségek alakulhatnak ki, amelyek hétköznapi normákon túllépő magatartási formákat generálhatnak.

 

Az FMA számos kampánnyal igyekezett hatékonyabbá, biztonságosabbá és nem utolsó sorban békésebbé tenni a hazai közlekedést.

A siker záloga, hogy megismerjük a forgalom szereplőit, valamint véleményüket és problémáikat, ezért átfogó kérdőívet állítottunk össze számukra, melynek eredményeiről itt olvashat bővebben.

A projekt keretében a MAK videópályázatot hirdetett általános és középiskolás osztályoknak, amelyben bemutatásra kerül, hogy az egyes résztvevők hogyan közlekednek biztonságosan együtt, egymás mellett. További elvárás volt, hogy a maximum 1 perces film az együtt közlekedést népszerűsítse, valamint a közlekedés során elkövetett bűncselekmények csökkentését segítse elő. Az elkészült alkotásokat 3 tagú zsűri értékelte. A bírálatnál a saját fantáziavilág és a találékonyság elsőbbséget élvezett. Nagyon kreatív kis alkotások készültek, melyek mellet az Autóklub is elkészítette saját, figyelemfelhívó és edukatív jellegű kisfilmjét.

A projektben rajzpályázatot is hirdettünk, melynek témája azonos volt a videós pályázattal. A rajzpályázat gyerekeknek került kiírásra több korcsoportban. Célunk ezzel, hogy már a legkisebbekben is tudatosuljon az egymás iránti elfogadás, az együtt közlekedés az utakon, de a fő téma a biztonság volt. Nagy örömünkre összesen 454 pályamű érkezett a MAK postacímére és elektronikus levelesládájába, ezért nem volt könnyű dolga a bírálóbizottságnak. A zsűri hosszas gondolkodás után végül kiválasztotta a legjobbakat, akiket harminc-, húsz-, illetve tízezer forint értékű Lego-utalvánnyal, valamint okostelefonnal, okosórával és táblagéppel jutalmaztunk. 

Az „Együtt az úton” Biztonságban projekt célja, hogy üzenetét minél szélesebb körben megismertesse a közlekedőkkel. Ezért a Fékezd Magad Alapítvány rendezvényeken keresztül is megszólítja a projekt közönségét. A kampány üzenetét személyesen, játékos vetélkedőkkel, szóróajándékkal és egyéb kreatív vizuális elemekkel erősítjük. Igyekszünk a kampányban minden korosztályt megszólítani, ezért is támogatjuk a DUE Nagy Diák KRESZ-teszt vetélkedőjét. A DUE által kifejlesztett edukatív, szemléletformáló egyedi vetélkedő formátum innovatív és kreatív formában hívja fel a figyelmet a bűnmegelőzés fontosságára a közlekedés során. A program célja a fiatalok körében egyedi, rendhagyó és edukatív formában népszerűsítse a biztonságos közlekedést, segítséget és releváns információt adjon a célcsoportnak a KRESZ értelmezéséhez, a gyakorlatban történő alkalmazásához és választ nyújtson olyan felmerülő problémákra is, amelyek esetleg eddig nem kerültek kodifikálásra, vagy inkább etikai jellegűek. A kampány részeként megvalósult rendezvényekről itt és itt olvashat bővebben.

A Közlekedésbiztonsági Kvíz nemcsak szórakoztató játék volt, hanem igazán komoly felkészültséget igénylő tudáspróba, melynek keretein belül 10 és 15 év közötti fiatalok mérkőztek meg egymással. Legnagyobb örömünkre több mint száz iskolás jelentkezett a megmérettetésre, s kitartóan küzdöttek fordulóról fordulóra, hogy kiderüljön, melyikük a legjobb a közlekedésbiztonsági kérdésekben és a mobilitással kapcsolatos témakörökben.


 

Csökkentsük együtt a közúti balesetek számát!
Támogassa Ön is adója 1%-val a Fékezd Magad Alapítvány munkáját!

Adószáma: 18085198-1-41

>>1% RENDELKEZŐ NYILATKOZAT az FMA JAVÁRA<<

Köszönjük szépen felajánlását!

 

2024.03.01.

További híreink