188

Rendezvények a biztonságos (együtt) közlekedés jegyében

A Magyar Autóklub a Fékezd Magad Alapítvány megbízásából idén két nagyszabású rendezvényen is részt vett: a nyár végi Hungaroring Classic Oldtimer kiállítás és versenyen, valamint a szeptemberi Ifjúsági Sajtófesztiválon, amely idén rekord számú látogatót fogadott. 

A Fékezd Magad Alapítvány „Együtt az úton” Biztonságban című projekt keretében idén minden közlekedőt szeretne megszólítani, és felhívni a figyelmet arra, hogy az egyes járműveket, közlekedési eszközöket mintegy körforgásban használjuk. Van, hogy autózunk, máskor pedig kerékpárra ülünk, vagy gyalogosan indulunk útnak. A különböző közlekedési eszközök sajátosságaiból adódóan érdekellentétek, feszültségek alakulhatnak ki, amelyek a hétköznapi normákon túllépő magatartási formákat generálhatnak az úton lévők között. Ennek a feszültségnek az oldására koncentrál az idei program, amelynek kiemelt célja, hogy a közlekedők nézőpontján változtatva, egy békésen és közösen, biztonságban közlekedő közösség alakuljon ki. A rendezvények során ezt az üzenetet igyekeztünk tudatosítani a látogatókban, s felhívni a figyelmüket arra, hogy a társadalmi tolerancia egymás iránt – a közlekedésben is - elengedhetetlen.

 

 

Hungaroring Classic 2021

Az államalapítás ünnepének hétvégéjén különleges veterános kiállításnak és szépségversenynek adott otthont a mogyoródi versenypálya. Az idei Hungaroring Classic Szépségverseny és Kiállítás a WTCR túraautó világkupa budapesti állomásának betétprogramja volt, ami a hagyományos értelemben vett veterános találkozók hangulatát idézte. Az augusztus 21-én és 22-én zajló jamboree a célegyenesnél található Silver és Gold tribünök mögötti területen várta a látogatókat, itt sorakoztak fel a klubok öreg autói és motorjai mellett az egyes kiállítók standjai is, köztük a Fékezd Magad Alapítványé.

 

      

 

28. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Az év legnagyobb diákmédiásoknak szóló szakmai és kulturális programját, a véleményvezér diákújságírók és diákrádiósok, diákmédiások legnagyobb éves találkozóját, azaz az idei sajtófesztivált közel 2000 fő részvételével az Akvárium Klubban rendezték meg 2021. szeptember 30-án. Színes programok, versenyek, élő döntők, díjátadók és közönségtalálkozók várták a résztvevőket. A Nagy Hallban a Fékezd Magad Alapítvány standjánál játékos programokkal és közlekedésbiztonsági tesztekkel vártuk a látogatókat.

 

      

 

„Együtt az úton” Biztonságban

A közlekedésben résztvevők szokásait tekintve az látható, hogy a fiatal generáció nyitottabb a mikromobilitási eszközök használatára, a különböző járművek kombinálására akár egy utazás folyamán. Azonban hiányos a KRESZ a mikromobilitási eszközöket tekintve, nincsenek egyértelmű jogszabályi iránymutatások a használatot illetően. Ezért elengedhetetlen, hogy közlekedésbiztonsági szempontokat szem előtt tartva ösztönözzük az egyént egymás segítésére, hiszen együtt közlekedünk.

Az „Együtt az úton” Biztonságban projekt üzenete a közlekedők egymásközti elfogadására koncentrál, a domináns viselkedési formák felpuhítására, a védtelenebb eszközhasználók felé mutatott előzékenység alkalmazásának fontosságára. A kérdés részleges megoldásában fontos szerepet játszik a figyelemfelhívás, a közlekedők közötti antiszociális viselkedés gyakoriságának és mértékének csökkentése, a különböző járműkategóriákat vezetők egymás iránti toleráns viselkedés mintájának hangsúlyozása. Mint a projekt többi elemében, a rendezvények során is az volt a célunk, hogy figyelemfelhívással a közlekedők nézőpontján változtatva egy békésen és közösen, biztonságban közlekedő közösséget alakítsunk ki.

 

2021.11.29.