188

Újabb rendezvény a biztonságos (együtt) közlekedés jegyében

A Magyar Autóklub a tavaszindító 37. Telekom Vivicittá futóversenyen is képviseltette magát, és a Fékezd Magad Alapítvány (FMA) megbízásából sikeresen népszerűsítette a nagy jelentőségű „Együtt az úton” Biztonságban programot.

 

 

A Vivicittá mindig nagy tömegeket vonz, hiszen kicsik és nagyok, amatőrök és profik egyaránt összemérhetik erejüket az úgynevezett városvédő futás alkalmából. A korábbi évek hagyományait követve idén is a margitszigeti Nagyréten gyülekeztek a résztvevők, ezért itt állította fel standját a Magyar Autóklub is. Örömmel vettük, hogy rengeteg gyermek és szülő meglátogatott minket, s kipróbálták elektromos rollereinket, áramos kerékpárjainkat, illetve kicsiknek készülő, elektromos játékautóinkat. Mindemellett megismerkedhettek részegszemüvegünkkel, melynek segítségével bárki meggyőződhetett róla, milyen koordinációs zavarokat okozhat az alkohol vagy a kábítószer. Természeseten nem hiányozhatott maga Klub Kapitány, a MAK közlekedésbiztonsági szuperhőse sem, és lehetőséget teremtettünk arra is, hogy bárki elkészítse alkotását a futóverseny után lezárt rajzpályázatunkra.

 

Közösen a jó úgy érdekében

 

Sokan érdeklődtek a Fékezd Magad Alapítványról, munkatársaink pedig szívesen meséltek a szervezet munkájáról. Bemutatták például „Együtt az úton” Biztonságban című programot, aminek egyik legfőbb célja, hogy minél többek figyelmét hívják fel az utakon, járdákon leselkedő veszélyekre. Az FMA arra is szeretne rámutatni, hogy a különböző mobilitási eszközök, illetve módok okán érdekellentétek, feszültségek alakulhatnak ki a közlekedők között, s az ebből adódó kellemetlen helyzetekben agresszívvé válhatnak az emberek.

Az FMA kutatásaiból kiderül, hogy a fiatal nemzedék nyitottabb a mikromobilitási eszközök használatára, illetve azok kombinálására akár egy adott úticél elérése során is. Egyelőre nem szabályozzák a jövőbe mutató járgányok használatát, ennélfogva – a közlekedésbiztonsági szempontokat szem előtt tartva – muszáj arra ösztönözni az embereket, hogy figyeljenek egymásra és legyenek rendkívül körültekintőek.

Az „Együtt az úton” Biztonságban fontos üzenete, hogy a közlekedők fogadják el egymást, és viselkedjenek előzékenyen a védtelenebb eszközhasználókkal és úgy általában egymással.

Ennek érdekében kiemelt szerepet kap a figyelemfelhívás, ezáltal a közlekedők közötti konfliktusok gyakoriságának és mértékének csökkentése, valamint a belátó és türelmes magatartás hangsúlyozása. Az Alapítvány arra is törekszik, hogy változtasson az emberek nézőpontján, és egy békésen, biztonságosan, összhangban közlekedő közösséget alakítson ki.

Az FMA az elmúlt évben sem tétlenkedett. A szervezet megbízásából tavaly ősszel átfogó felmérést készített a MAK, hogy képet kapjon a hazai közlekedési szokásokról. Az Autósélet hasábjain is megjelent eredményekből kirajzolódott, hogy honfitársaink zöme biztonságosan, hatékonyan, viták nélkül szeretné róni az utakat. A projekt üzenetének átadására rajz- és videopályázatot hirdettünk óvodás, általános, illetve középiskolás osztályoknak, továbbá képviseltettük magunkat a 2021-es Hungaroring Classic eseményen és az Ifjúsági Sajtófesztiválon. Érdemes megemlíteni, hogy 2022 májusában indult el négyfordulós, internetes kvízünk, mely szintén a fiatalok közlekedésbiztonsági tudását hivatott bővíteni.

 

Fontos, hogy már a legkisebbek is átérezzék, milyen vezetni egy autószerű járművet.
Az alapítvány elektromos játékkocsijai biztonságosan irányíthatóak, és minden lurkó nagy örömmel terelgeti őket.

 

A részegszemüveg a felnőtteket is meglepi. Néhányan bele sem gondolnak,
hogy két pohár sör vagy egy „feles” hogyan hat a szervezetünkre, és milyen mértékben tompítja reflexeinket

 

Természetesen a későbbiekben is beszámolunk az Alapítvány programjairól, kérjük, kísérjék figyelemmel híradásainkat.

 

2022.05.20.