188

Közlekedésbiztonság

A Magyar Autóklub története során mindig megkülönböztetett figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Ezen törekvésünk egyik legfőbb bástyája diákoktatási programunk.

Elérhetőség:

Mészáros Gabriella

oktatásszervező

Szervezetünk mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Nagy előrelépést jelentett a témában a Közlekedésbiztonsági és Oktatási Park megnyitása, 1999 tavaszán. Ez áttörés volt a közlekedésbiztonsági oktatás területén, hiszen az ország egyetlen olyan oktatóközpontja volt, ahol a gyermekek és a felnőttek egyaránt magas színvonalon sajátíthatták el a balesetmentes közlekedés alapszabályait. Az innen irányított közlekedésbiztonsági oktatás fokozatosan országossá fejlődött. Célunk, hogy a gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertessük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

A Magyar Autóklub azóta is jelentős erőfeszítéseket vállal a közúti közlekedési biztonságosabbá tételének érdekében. Ennek egyik kiemelkedő pillére a 2006-ban életre hívott „Biztonságosan Közlekedni Egy életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, mely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját. A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. Ez a program korábban megyeszékhelyek, és nagyobb városok üzletközpontjainak parkolójában zajlott, roadshow jelleggel, az iskolák diákjainak oda kellett utazniuk a helyszínre, hogy részt vehessenek az oktatáson. Itt elméleti, valamint gyakorlati oktatás keretében, egy ott felépített kerékpárospályán sajátíthatták el a szükséges ismereteket. Ezen programunk megújult változatát mutatjuk be a továbbiakban.

A Magyar Autóklub 2019-es diákoktatási programja, a „Biztonság útján”, ötvözi magában a közvetlen, személyes részvétel hatását, és a modern oktatástechnikai lehetőségek adta tanulást. Az oktatások a korábbi rendszertől eltérően közvetlenül az iskolákban fognak megvalósulni, a gyerekek aktív részvételére alapozva, a mai, modern oktatási és tanulási módszerekkel, kiegészítve elektronikus háttérrel, napjaink tanulási igényeihez igazodva.

Programok

ISKOLAI DIÁKOKTATÁS

Megújult programunkban oktatóink az iskolákban keresik fel a diákokat, és a teljes program itt zajlik. Az új tematikánk nem elsősorban a KRESZ oktatásra koncentrál, hanem új személettel sorra veszi azokat a veszélyforrásokat, amelyekkel a gyerekek találkozhatnak a közlekedés során. A legfontosabb kulcsszó a megelőzés. Saját videotartalmakkal, egy modern, szemléletes prezentációt játszunk le a résztvevőknek. Interaktív kérdezz-felelek módszerrel ébresztjük rá őket, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amikre közlekedés közben oda kell odafigyelni, és a saját életükből is hozunk példákat, ha esetleg kerültek már veszélyes szituációba, akkor az miért volt. Felkérünk olyan gyerekeket, akik már éltek át közlekedési balesetet, hogy beszéljenek erről a többieknek, akár személyesen, akár videó formájában. A mobiltelefon használatra, és úgy általában a figyelmetlenség veszélyeire részletesen is kitérünk.

ORSZÁGOS ONLINE KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI VETÉLKEDŐ

Célunk, egy modern platformon létrejövő vetélkedő megrendezése, melyben a mindennapi életből vett közlekedési feladatokat kell megoldani, a biztonságos, és figyelmes közlekedés elsajátítását szolgálva. A legjobbak értékes nyereményekkel gazdagodnak majd a vetélkedő végén.

RENDEZVÉNYKAMION

A kamionos programunk elsődleges célpontjai a nyári fesztiválok, városi rendezvények, különböző közlekedéssel kapcsolatos események.

Ez a program elsősorban az élményre helyezi a hangsúlyt, része a borulásszimulátor, a biztonsági öv szimulátor, számítógépes vezetéstechnikai szimulátor. A kamionban tájékoztató videókat játszunk le, amelyeket az adott fesztivál közönségéhez igazítjuk, akár humorosabb játékos kvízekkel kiegészítve.

KI A MESTER KÉT KERÉKEN?

A „Ki a mester két keréken?” kerékpáros közlekedésbiztonsági vetélkedő célja a 10-12 év közötti gyermekek kerékpározási tudásának fejlesztése, helyes közúti közlekedésre való nevelése, KRESZ szabályok megismertetése. A verseny rendezője, a Magyar Autóklub Ifjúsági Bizottsága - ORFK-OBB együttműködésével.

A verseny legjobbjaiból álló 4 fős csapat részt vesznek az FIA Európai Közlekedésbiztonsági verseny nemzetközi döntőjén.

2018 szeptember 6-9 között a 33. FIA Európai Gyermek Közlekedésbiztonsági Verseny Budapesten került megrendezésre, a Magyar Autóklub szervezésében.

A Európai Közlekedésbiztonsági Verseny

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 1986 óta minden évben megrendezi az Európai Közlekedésbiztonsági Versenyt, melyet mindig változó helyszínen, valamely európai autóklub rendezésében tartanak meg. A verseny célkitűzése, hogy a kerékpározó gyerekek nagyobb biztonságban legyenek az utakon, elkerüljék a balesetveszélyes helyzeteket, csökkenjen az őket is érintő balesetek száma. A verseny széles bázisra épül, a helyi, megyei, majd országos fordulón alakul ki a nemzetközi megmérettetés résztvevőinek köre. A 10-12 éves korcsoport legjobbjai, az országos döntők első két helyezettje, - két fiú és két lány - alkotja a csapatot. A gyerekek számos kerékpáros ügyességi feladatot hajtanak végre, és elméleti kérdéseket oldanak meg, gyakorlati feladatokat hajtanak végre, egyenként illetve közösen is.

A Magyar Autóklub, mely az FIA tagja, kiemelt feladatának tekinti a közlekedésbiztonság javítását, a gyerekek közlekedésbiztonsági nevelését.

A 2018-ban Magyarországon megrendezett verseny dobogósai:

  • 1. Oroszország (RAF)
  • 2. Lettország (LAMB), Oroszország (RAS)
  • 3. Szerbia (AMSS)

A Magyar Autóklub csapata az idei magyarországi nemzetközi versenyen is jól szerepelt, 6. helyezést ért el.

Versenyzőink:

  • Kovács Dzsenifer
  • Varjasi Nándor
  • Süle Réka
  • Fritz Márton

Köszönjük és gratulálunk a MAK Csapatnak és a felkészítésben résztvevőknek!

A versenyt 2019-ben Svájcban (Genf) rendezik meg, 2019. szeptember 12-15 közt.