188

Közlekedésbiztonság

A Magyar Autóklub története során mindig megkülönböztetett figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Ezen törekvésünk egyik legfőbb bástyája diákoktatási programunk.

Elérhetőség:

Szervezetünk mindig kiemelkedő figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. Nagy előrelépést jelentett a témában a Közlekedésbiztonsági és Oktatási Park megnyitása, 1999 tavaszán. Ez áttörés volt a közlekedésbiztonsági oktatás területén, hiszen az ország egyetlen olyan oktatóközpontja volt, ahol a gyermekek és a felnőttek egyaránt magas színvonalon sajátíthatták el a balesetmentes közlekedés alapszabályait. Az innen irányított közlekedésbiztonsági oktatás fokozatosan országossá fejlődött. Célunk, hogy a gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertessük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

A Magyar Autóklub azóta is jelentős erőfeszítéseket vállal a közúti közlekedési biztonságosabbá tételének érdekében. Ennek egyik kiemelkedő pillére a 2006-ban életre hívott „Biztonságosan Közlekedni Egy életúton” elnevezésű országjáró oktatási program, mely a tanítás-tanulás folyamatában előtérbe helyezi az élethosszig tartó tanulást, a Life Long Learning paradigmáját. A program kiemelt célja, hogy a tudatos ember oldaláról alakítsa ki azokat a szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a közlekedési kultúra kívánatos irányú fejlesztéséhez. Ez a program korábban megyeszékhelyek, és nagyobb városok üzletközpontjainak parkolójában zajlott, roadshow jelleggel, az iskolák diákjainak oda kellett utazniuk a helyszínre, hogy részt vehessenek az oktatáson. Itt elméleti, valamint gyakorlati oktatás keretében, egy ott felépített kerékpárospályán sajátíthatták el a szükséges ismereteket. Ezen programunk megújult változatát mutatjuk be a továbbiakban.

Programok

ISKOLAI DIÁKOKTATÁS

Megújult programunkban oktatóink az iskolákban keresik fel a diákokat, és a teljes program itt zajlik. Az új tematikánk nem elsősorban a KRESZ oktatásra koncentrál, hanem új személettel sorra veszi azokat a veszélyforrásokat, amelyekkel a gyerekek találkozhatnak a közlekedés során. A legfontosabb kulcsszó a megelőzés. Saját videotartalmakkal, egy modern, szemléletes prezentációt játszunk le a résztvevőknek. Interaktív kérdezz-felelek módszerrel ébresztjük rá őket, hogy melyek azok a legfontosabb dolgok, amikre közlekedés közben oda kell odafigyelni, és a saját életükből is hozunk példákat, ha esetleg kerültek már veszélyes szituációba, akkor az miért volt. Felkérünk olyan gyerekeket, akik már éltek át közlekedési balesetet, hogy beszéljenek erről a többieknek, akár személyesen, akár videó formájában. A mobiltelefon használatra, és úgy általában a figyelmetlenség veszélyeire részletesen is kitérünk.

Kiemelt Támogató:

Képek az eseményről:

ORSZÁGOS ONLINE KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI VETÉLKEDŐ

Célunk, egy modern platformon létrejövő vetélkedő megrendezése, melyben a mindennapi életből vett közlekedési feladatokat kell megoldani, a biztonságos, és figyelmes közlekedés elsajátítását szolgálva. A legjobbak értékes nyereményekkel gazdagodnak majd a vetélkedő végén.

RENDEZVÉNYKAMION