188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

KLUBINFORM HÍREI 2024.05.17.

Európa útjain

Már a hét folyamán erősödik a forgalom Európa útjain az előttünk álló pünkösdi hétvége miatt. Sokan megtoldják a hosszú hétvégét néhány nap szabadsággal és hosszabb kirándulásra, vagy rokonlátogatásra indulnak. A pünkösdi utazási hullám a belföldi úticélokon kívül a klasszikus nyaralóhelyekre, Ausztriára, Svájcra, Olaszországra és Horvátországra is kiterjed majd, így az ide vezető fő európai útvonalakon és határátkelőkön mindenképpen megnövekedett menetidővel kell majd számolni. Eközben javában folynak a tavaszi karbantartási munkálatok az utakon és az ezekkel együtt járó sávlezárások, sebességkorlátozások, terelések meghosszabbítják a menetidőt. A szép időjárás miatt egyre többen veszik elő a motorkerékpárt, illetve a biciklit ezért a balesetek elkerülése végett mindenkinek érdemes fokozott odafigyeléssel közlekedni.

Ausztria

Osztrák társklubunk, az ÖAMTC előrejelzése szerint az év egyik legforgalmasabb ünnepi hétvégéje áll előttünk. Ausztriából és Németországból nyaralók ezrei fogják kihasználni a pünkösdi ünnepeket, és az Adria felé veszik az irányt, de a Balkán felé vezető tranzitútvonalakon és a helyi üdülőterületeken is nagy lesz a forgalom. Az osztrák klub tapasztalatai szerint péntek estétől szombat kora délutánig Dél-Németország irányából várható a legnagyobb utazási hullám Ausztria tranzitútjain. Az útmunkálatok környékén is kialakulhatnak torlódások. Folytatódik az Arlberg alagút felújítása az S16 Arlberg gyorsforgalmi út mentén, Tirol és Vorarlberg között, ahol az utat a munkálatok miatt mindkét irányban lezárták a forgalom elől. A munkát előreláthatólag november 22-én fejezik majd be. A folyamatban lévő munkálatokról az osztrák autópályaüzemeltető, az ASFINAG honlapján tájékozódhatnak.

Németország

A német társklubunk az ADAC előrejelzése alapján jelentős forgalomra kell számítani az ország egész területén az elkövetkező hétvégén. A legnagyobb forgalmat és fennakadásokat május 17-re, péntek délutánra, illetve május 20-ra, hétfőre prognosztizája a német klub. Területileg pedig Berlin, Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart és München nagyvárosok útjain kell a legnagyobb zsúfoltságra számítani. Tovább fokozzák majd a fennakadások esélyét az útépítési, felújítási és karbantartási munkálatok. Jelenleg 1228 autópálya-építési terület van Németországban. A kerülő utak minden esetben ki vannak táblázva. Az aktuális lezárásokról és útépítésekről részletes és naprakész információk találhatók az ADAC honlapján.

Alpesi hágók

A téli időszakra lezárt alpesi hágók jó része ismét járható már, de számos, magasan fekvő hágó lezárását még mindig nem oldották fel. A hegyekben különösen kiszámíthatatlan az időjárás, ezért indulás előtt érdemes az utak állapotáról tájékozódni, és megfelelő felszereléssel elindulni. A mindenkori viszonyokról többek között a www.alpen-journal.de honlapon találhatók naprakész információk.

Külföldi utazásaihoz minden klubtagunknak ajánljuk a Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat is, ha az út során váratlan esemény miatt segítségre lenne szükségük. További információ a szolgáltatásról: https://www.autoklub.hu/klub-protect/