188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

Európa útjain

A járványhelyzet alakulásának új fejleményei miatt 2020. szeptember 1-től Magyarország határait gyakorlatilag ismét lezárták. Külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 10 napra karanténba kell vonulniuk és akkor hagyhatják el a karantént, ha 48 óra különbséggel 2 db negatív PCR-tesztet bemutatnak. A magyar gazdaság zavartalan működése érdekében szeptember 5-től az üzleti célú beutazás engedélyezett. Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban készült PCR tesztet is. 2020.október 5-én a visegrádi országokra vonatkozó beutazási könnyítő feltételek újraszabályozásáról döntött a kormány. Azoknak a magyar állampolgároknak és családtagjaiknak, akik Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából lépnek be Magyarországra, és a jogszabály hatályba lépése előtt szállást foglaltak a V4-országok valamelyikében, elegendő egy negatív eredményű PCR-teszt, hogy töröljék járványügyi megfigyelési kötelezettségüket.

Naprakész információk az alábbi oldalakon érhetők el: https://koronavirus.gov.hu és https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ az Utazási tanácsok országonként oldalakon.

További információ található az Európai Unió hivatalos oldalán, ahol interaktív térkép segítségével tájékozódhatunk a legfrissebb utazási szabályokról: https://reopen.europa.eu/hu/

Magyarországról történő kilépés

A külföldi országokba történő belépés szabályai az egyes országok döntése alapján a járványhelyzet alakulásának függvényében bármikor, akár óráról órára is változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során.

Ausztria

Azok a magyar állampolgárok akiknek lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye Magyarországon vagy bármely más EU országban van, szabadon utazhatnak Ausztriába, amennyiben a beutazást megelőző 10 napban Magyarországon tartózkodtak. Az Ausztrián keresztül történő megállás nélküli tranzit továbbra is korlátozások nélkül, de augusztus 22-től kezdve egy írásbeli nyilatkozat kitöltése szükséges, ami itt érhető el: https://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/II/2020/372. Amennyiben valaki (magyar állampolgár is) a magas kockázatú országok valamelyikéből érkezik Ausztriába, 72 óránál nem régebbi negatív mikrobiológiai SARS-CoV-2 tesztet tartalmazó orvosi igazolás birtokában vagy 10 napos karanténkötelezettség mellett utazhatnak be.

Németország

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint 2020. 10. 07. 19:00 órától Budapest, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Vas és Pest megye után további területeket nyilvánítottak rizikóterületté a német hatóságok. Ezek: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akik a Németországba történő beutazást megelőzó 14 napban a fent megnevezett területek valamelyikén tartózkodtak, 14 napos karanténba kell vonulniuk, és a beutazást követően a lakóhely/tartózkodási hely illetékes egészségügyi hatóságával fel kell venniük a kapcsolatot. 14 napon belül kötelező koronavírus—tesztet végeztetniük, amire ha 10 napon belül sor kerül, akkor ingyenes. Ehhez személyazonosító igazolvány és Európai Egészségbiztosítási Kártya szükséges. Aki rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív teszttel, amit a német hatóságnak bemutat, az mentesül ezen kötelezettségek alól. A karantén-szabályokat megszegők akár 25.000 EUR büntetést is kaphatnak.

Olaszország

A 2020. október 7. óta hatályos rendeletek értelmében az Európai Uniós tagállamokból (és így Magyarországról is) korlátozás nélkül engedélyezett a beutazás Olaszországba (kivétel: Horvátország, Görögország, Málta, Spanyolország, Románia, Bulgária, Belgium, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Észak-Írország, Csehország). Minden magyar állampolgár tehát, aki nem az előbbi tizenkét európai ország egyikéből utazik, továbbra is korlátozás és karanténkötelezettség nélkül léphet be Olaszország területére. A testhőmérsékletét bármikor bárkinek ellenőrizhetik az olasz hatóságok. Akik a beutazást megelőző 14 napban korlátozás alá eső országban tartózkodtak, vagy azon áthaladtak, a belépést megelőző 72 órán belül elvégzett negatív PCR/antigén teszteredmény bemutatása esetén léphetnek be, ennek hiányában a belépést követő 48 órán belül ilyen tesztnek kell alávetniük magukat és a negatív eredmény kézhezvételéig otthonukban - vagy a hatóság által kikjelölt helyzínen - kötelesek tartózkodni. A teszteredmény bemutatásának kötelezettsége nem vonatkozik az átutazókra, amennyiben 36 órán belül elhagyják Olaszországot, valamint mentesül ezen kötelezettség alól 120 óra időtartamig, aki igazolt munkavégzés céljából, egészségügyi okból, vagy vészhelyzetben lép az ország területére.

Horvátország

Horvátországba jelenleg korlátozások nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok, de a hatóságok rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet az esetleges későbbi járványügyi kontaktus-felmérések miatt. A határon végzett adatgyűjtés torlódáshoz vezet, ezért érdemes az utazóknak adataikat előre kitölteniük a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon. Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Szlovénia

A szlovén kormány 2020. október 12-től Pest, Csongrád-Csanád és Vas megyét is a „piros” listára helyezte a korábban már a listán szereplő Budapest és Győr-Moson Sopron megye mellett. Magyarország többi része a 2020. szeptember 29-i döntés értelmében továbbra is a „narancssárga” listán szerepel. A piros listán szereplő Budapestről, Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád-Csanád és Vas megyéből beutazó magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént fognak elrendelni, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a szlovén hatóságok megszüntetik a hatósági karantént. A 10 napos karantén kötelezettség alól mentesülnek többek között az ingázók, a fuvarozók és a max. 12 órán át tranzitálók. A kivételek teljes listája megtekinthető a Konzuli Szolgálat oldalán. Magyarország többi, „narancssárga” besorolású részéről érkező magyar állampolgárok számára nem rendelnek el hatósági karantént, illetve számukra nem szükséges a negatív PCR-teszt határon történő bemutatása.

Szlovákia

2020. 09. 18- tól Szlovákiába karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül kizárólag a Szlovákia által biztonságosnak (nem kockázatosnak, zöldnek, ill. sárgának) tekintett országok területéről lehetséges a belépés, amennyiben a belépő személy a belépést megelőző 14 napban is csak biztonságos országban járt. Szlovákia által biztonságosnak tekintett országok: Magyarország, Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Ciprus, Kína, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Izland, Japán, Dél Koreai Köztársaság, Kanada, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, San Marino, Szlovénia, Svájc, Svédország, Tajvan, Olaszország, Vatikán és az Egyesült Királyság. Magyarország a Szlovákiába történő beutazás szempontjából jelenleg biztonságos országnak számít, azonban sárga besorolású ország. Aki a belépést megelőző 14 nap során járt olyan EU tagállamban, amely a kockázatosnak minősített országok közé tartozik, azonban nem járt EU-n kívüli kockázatos országban, a hatóságok 10 napos otthoni karantént rendelnek el, amely alól felmentés csupán a negatív RT-PCR teszt eredmény bemutatását követően kapható. Tünetmentesség esetén a 10. napon a COVID–19 teszt bemutatása nélkül a karantén elhagyható.

Románia

2020. 10. 07- től Magyarországot is kockázatos országnak minősítették a román hatóságok. A magyar állampolgároknak a belépést követően 14 napos karanténba kell vonulniuk. A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív. A karantén kötelezettség alóli mentesség részletei megtalálhatók a Konzuli Szolgálat honlapján. Az országon történő átutazáskor kizárólag a román hatóságok által kijelölt tranzitútvonalakat lehet igénybe venni, és kizárólag tankolás és a nyilvános illemhelyek használata végett lehet megállni. Ilyenkor kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járművön kívül.

Ukrajna

A Magyarországról Ukrajnába belépő személyt 2020. szeptember 25-től 14 napos karanténra kötelezik, és az érintettnek 24 órán belül PCR tesztet kell végeztetnie. Minden belépőnek a mobil telefonjára le kell töltenie a „maradj otthon” karanténkövető alkalmazást. A karanténból az érintett – amennyiben nem mutatja megbetegedés jeleit - negatív teszt eredménnyel szabadulhat. (A teszt költségét az érintettnek kell viselnie.) A karantén kötelezettség alól mentesül az a belépő személy, aki egy külföldi laboratóriumban 48 órán belül készült, negatív teszt eredményt tud bemutatni. A korlátozások ugyanakkor nem vonatkoznak többek között a nemzetközi fuvarozásban résztvevők be- és átutazására, az ukrán állampolgárok egyenesági rokonaira, az Ukrajnában tartózkodási vagy érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkezőkre vagy a diplomáciai szervezetek képviselőire. Minden belépőnek rendelkeznie kell Covid-19 kezelést és megfigyelést fedező biztosítással, amit egy Ukrajnában képviselettel rendelkező biztosító állított ki.