188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

Európa útjain

A 2020.július 15-én 0 órától hatályba lépő kormányrendelet értelmében a világ országait piros, sárga és zöld kategóriába sorolják, a belépés szabályai az egyes országcsoportok esetén eltérnek.

Piros kategóriába tartozó országok: ahol súlyos a vírusfertőzöttség kockázata

  • magyar állampolgárok és hozzátartozóik: egészségügyi ellenőrzésen esnek át, és 14 napos karantén-kötelezettség vonatkozik rájuk, kivéve, ha a belépő a belépést megelőző 5 napban 48 óra különbséggel 2 negatív SARS-CoV-2 teszttel rendelkezik. A karantén-kötelezettség alól csak a 2 negatív teszttel rendelkezők kaphatnak felmentést
  • ide tartozik: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegró, Ukrajna
  • az ázsiai, afrikai és a dél-amerikai kontinens mintegy 60 országa

Sárga kategóriába tartozó országok: amely országokban kevésbé súlyos a vírushelyzet

  • magyar állampolgárok és hozzátartozóik: egészségügyi ellenőrzésen esnek át, és 14 napos karantén-kötelezettség vonatkozik rájuk, kivéve, ha a belépő a belépést megelőző 5 napban 48 óra különbséggel 2 negatív SARS-CoV-2 teszttel rendelkezik. A karantén kötelezettség alól felmentés kérhető az első negatív tesztet követően
  • nem magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel léphet be az országba, mint a magyar állampolgárok
  • ide tartozik: Bulgária, Egyesüét Királyság, Norvégia, Oroszország, Románia, Szerbia, Svédország, valamint Japán, Kína, Kanada és az USA

Zöld kategóriába tartozó országok: amelyekben jelenleg alacsony a fertőzöttség kockázata

  • Európa piros és sárga kategórián kívüli országai és Dél-Korea
  • magyar és külföldi állampolgárok és hozzátartozóik: korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra

A kormány hetente felülvizsgálja a járvány alakulását, és szükség esetén módosítja az egyes országok besorolását.

A fenti szabályok nem vonatkoznak a tranzit- és áruforgalomra, a hivatalos külföldi útról hazatérőkre, viszont egészségügyi vizsgálatra ők is számíthatnak.

A házi karantén szabálya alól különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség adhat felmentést, ezt kérvényezni kell, a kérelmet angol vagy magyar nyelven kell benyújtani.

Kérjük, kísérjék figyelemmel az aktuális információkat a https://konzuliszolgalat.kormany.hu valamint a https://koronavirus.gov.hu/ oldalakon

Ausztria

Azok a magyar állampolgárok akiknek lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye Magyarországon vagy bármely más EU országban van, szabadon utazhatnak Ausztriába és onnan vissza, amennyiben a beutazást megelőző 10 napban ezen országok valamelyikében tartózkodtak.

A következő európai országokból szárazföldön, levegőn vagy tengeren történő belépéshez szükség van negatív (legfeljebb 72 óra) COVID-tesztet igazoló egészségügyi bizonyítványra, vagy a belépőnek vállalnia kell a 10 napos karantént: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Bulgária, Nagy-Britannia, Portugália, Románia, Svédország, Oroszország, Szerbia és Törökország.

Harmadik országokból érkező osztrák és magyar állampolgárok, és a velük egy háztartásban élő családtagjaik 72 óránál nem régebbi negatív mikrobiológiai SARS-CoV-2 tesztet tartalmazó orvosi igazolás bemutatása vagy 10 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek csak be Ausztriába, kivéve, ha azonnal elhagyják Ausztria területét.

Görögország

2020. július 1-től augusztus 31-ig, 24-48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/#/

Azok az utasok, akik Magyarországról repülővel érkeznek, korlátozások nélkül beléphetnek az országba, de szúrópróbaszerű ellenőrzésre kell számítaniuk, karanténba pedig csak pozitív teszt esetén kell vonulniuk.

Az autósoknak 2020. július 15-én reggel 6:00 órától a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhely áll rendelkezésére, de a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus teszt eredetijét kell bemutatniuk, amit hitelesített laboratóriumban végeztek és angolul állítottak ki. A hatóságok csak a PCR tesztet fogadják el, az eredeti igazolás mellett a teszt költségeinek számláját is be kell mutatni. A határon hosszú várakozási idő várható. Turistáknak egyelőre Albániából, Észak-Macedóniából, Törökországból nem megengedett a belépés.

Görögországból közúton hazautazók számára fontos információ, hogy az ORFK közlése szerint a magyar határon, beutazásnál a gépkocsival/busszal belépni kívánó magyar állampolgárok esetében a kiindulási ország besorolását veszik alapul (tehát nem azt az országot, ahonnan közvetlenül magyar területre lép), így a Görögországból hazautazók – amennyiben igazolni tudják kiindulási helyüket - szabadon beléphetnek Magyarország területére.

Olaszország

Puglia, Calabria, Szardínia és Szicília esetében az országba való belépés előtt online regisztrálni kell; a regisztrációhoz szükséges űrlapok elérhetők a Konzuli Szolgálat olaszországi utazási tanácsai oldalon.

Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.

A személyautóval utazók számára jó tudni, hogy az egy háztartásban élő személyek maszkviselés kötelezettsége és az utasok mennyiségi korlátozása nélkül utazhatnak közösen. Ha viszont nem egy háztartásban élő személy is utazik az autóban, akkor kötelező maszkot viselni és a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni, a hátsó ülésen pedig maximum 2 fő foglalhat helyet.

Palermo városára a hatalmas esőzések miatt sárlavina zúdult két napja, a város több pontja járhatatlan, ezért minden ide utazót kérünk, hogy kísérje figyelemmel az időjárással kapcsolatos híreket és a város honlapján közzétett információkat.

Horvátország

Horvátországba a korábbi korlátozások nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok, de a hatóságok rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet az esetleges későbbi járványügyi kontaktus-felmérések miatt. A határon végzett adatgyűjtés torlódáshoz vezet, ezért érdemes az utazóknak adataikat előre kitölteniük a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon.

Horvátországból a hazatérés szempontjából jelenleg a „zöld zónába” tartozik, a magyar állampolgárok mentesülnek a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

Szlovénia

Magyarország felől korlátozás nélkül lehet beutazni az országba.

Horvátország felől Magyarország felé a tranzit megengedett, de aki Szlovéniában akar tartózkodni, annak 14 napra hatósági karanténba kell vonulnia.

A konzuli tájékoztatás szerint a szlovén rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási országukról a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.

Szlovéniába Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Észak-Macedóniából vagy Szerbiából érkező személyeket 14 napig karanténba kell vonulniuk, vagy negatív Covid-teszttel kell rendelkezniük.

A Pince-Tornyiszentmiklós (autópálya) határátkelőhelynél torlódásokra kell számítani.

Szlovákia

Magyar és szlovák állampolgárok, valamint a biztonságosnak ítélt európai országok (többek között Magyarország) állampolgárai korlátozások nélkül léphetnek be Szlovákiába. Annak az utazónak, aki a belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, amely nincs a 19 biztonságos ország között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia. A biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába korlátozás nélkül beutazni, mert nem állampolgárság, hanem területen tartózkodás alapján dönt a hatóság.

Tranzit céljából minden EU-s állampolgár és családtagja korlátozás nélkül áthaladhat Szlovákia területén az állampolgársága és az életvitelszerű tartózkodási helye szerinti országba, azonban 8 órán belül el kell hagynia az országot és legfeljebb tankolni állhat meg.

Románia

Korlátozások nélkül léphetnek be Romániába a „zöld zónából” érkezők, tehát az Európai Unió, és Svájc állampolgárai, számukra nincs jelenleg karanténkötelezettség, amennyiben a beutazást megelőző 14 napban is a „zöld zónában” tartózkodtak.

A magyar-román határszakaszon néhány átkelőhely zárva tart, vagy korlátozásokkal üzemel. A magyar-román határszakaszon Létavértes–Székelyhíd (Sacuieni) határátkelőhely magyar idő szerint 6-22 tart nyitva. Itt csak a határ 30 km-es körzetében élő "ingázókat" engedik átkelni.

Románia a magyarországi belépés szempontjából sárga zóna, ezért a Romániából hazatérőkre az ott részletezett szabályok vonatkoznak.

Az átutazás kizárólag a román hatóságok által kijelölt tranzitútvonalak betartásával történhet, megszakítások nélkül. Kizárólag az üzemanyaggal történő feltöltés és a nyilvános illemhelyek használata végett lehet megállni, és az autóból történő kiszálláskor maszkot és kesztyűt kell viselni (pl.tankolás)

Ukrajna

Ukrajna módosította a külföldi országok besorolását a külföldiek belépésének engedélyezésére, s az EU tagállamainak jelentős részével együtt Magyarországot is a piros országok közé sorolták. Az ezen országokból érkező külföldieket és a hazatérő ukránokat 14 nap hatóságilag ellenőrzött karanténra kötelezik, amelyből csak negatív teszt eredménnyel lehet kijönni. Negatív teszt eredményként elfogadják a belépés előtt kevesebb mint 48 órával kiadott külföldi laboratóriumi eredményt is. A belépni kívánó külföldi személy esetében az ország meghatározás nem az állampolgárságától függ, hanem attól, hogy a belépést megelőző 14 napban a személy hol tartózkodott.

A belépés feltétele egy, a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén (megfigyelés) esetleges költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény megléte is, amely konkrétan tartalmazza a COVID-19 kifejezést és amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

További információk találhatók az Európai Unió hivatalos oldalán, ahol interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak a legfrissebb utazási szabályokról itt: https://reopen.europa.eu/hu/

Interaktív térkép segíti a belépési szabályok közt való eligazodást az alábbi oldalon is: https://www.utazasinfo.com/ ahol az egész világ összes országára vonatkozó belépési információkat összegyűjtötték.