188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

KLUBINFORM HÍREI 2023.08.04.

Európa útjain

A nyaralók áradata miatt forgalmas autópályákra, torlódásokra kell számítani az előttünk álló hétvégén. Európa-szerte rengeteg turista utazik az adriai partokhoz, a túrázók pedig az alpesi országok felé igyekeznek, ezért mind az észak-déli útvonalakon és a tengerparti városok környékén, mind pedig a hegyi panorámautakon zsúfoltság várható. A határokon kiszámíthatatlan az átlépés ideje, hirtelen feltorlódhat a kocsisor. Szintén nehezíti az autósok helyzetét, hogy minden európai országban teljes kapacitással folynak az útépítési, karbantartási, és felújítási munkálatok, amelyek tovább lassítják az előrehaladást. Sokan próbálnak a fő közlekedési útvonalakról alacsonyabb rendű utakra térni, de társklubjaink azt tanácsolják az autósoknak, hogy csak akkor érdemes elhagyni az autópályát és alacsonyabb rendű útra térni, ha tíz kilométernél hosszabb a kocsisor, mert a kerülőutak legtöbbször nem jelentenek előnyt, és pillanatok alatt ezek is túlzsúfolttá válnak. A külföldi utazás megkezdése előtt mindig érdemes tájékozódni az adott ország aktuális szabályairól tájékozódni.

Ausztria

Augusztus első hétvégéjén társklubunk élénk turistaforgalomra számít a tranzitútvonalakon. Németországból egy második utazási hullám várható dél felé, és az észak felé tartó visszatérő forgalom is növekszik. Rossz hír az utazóknak, hogy Tirol tartomány idén is korlátozza a régiók közötti forgalom alternatív útvonalait. A le- és behajtási tilalmak célja a lakosság nyugalmának biztosítása a forgalmas nyári időszakban. Az lezárások a hétvégéken és munkaszüneti napokon lesznek érvényben egészen szeptember 10-ig. A korlátozások részletei megtekinthetők többek között a német társklubunk, az ADAC honlapján (link: https://www.adac.de/news/strassensperre/).

Németország

Akár az Adriához készül valaki kocsival, akár észak felé halad, nagy türelemre lesz szüksége a német autópályákon való haladáshoz. Egész Németországban mozgásban lesz a hétvégén. Baden-Württembergből és Bajorországból az első, Hollandia egyes részeiről a második utazási hullám indul a déli üdülőközpontok felé. Számos turista azonban már hazafelé tart a nyaralásról így a visszafelé haladó sávok szintén zsúfoltak lesznek.

Horvátország

Az előttünk álló három hétvége a turisztikai csúcsszezon Horvátországban, ezért nagy forgalomra és araszoló kocsisorokra kell számítani.

Lassú előre haladás várható az alábbi forgalmas utakon:

  • A1 Zágráb-Split-Ploče autópálya,
  • A6 Rijeka-Zágráb autópálya,
  • A3 Bregana-Lipovac autópálya,
  • Zágráb (A3) és Rijeka (A7) elkerülők,
  • Isztriai autópálya a Kaštel és a Plovanija határátkelők felé,
  • a DC8 adriai panorámaút,
  • a Krki hídon és közelében,
  • minden fő turisztikai központ felé vezető út, és a
  • kompkikötők

Dél-Európa

Dél-Európában autózók figyelem! Néhány üdülési célországban, mint például Görögország, vagy Olaszország a nagy melegben feszült a helyzet az erdőtüzek miatt. Ezekben a régiókban az utazóknak útlezárásokra, a nagy füst miatt a látási viszonyok romlására és az idegenforgalmi létesítmények bezárására, vagy a szolgáltatások korlátozására kell készülniük. Lehetséges, hogy a kempingeket, vagy más szálláshelyeket átmenetileg be kell zárni. Érdemes indulás előtt szállásadóikkal felvenni a kapcsolatot, hogy az aktuális helyzetről érdeklődjenek. Kérjük, hogy az érintett területeken minden esetben tartsák be a hatóságok utasításait és kísérjék figyelemmel az eseményeket a médiában.

Külföldi nyári utazásaihoz minden klubtagunknak ajánljuk a Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat is, ha az út során váratlan esemény miatt segítségre lenne szükségük. További információ a szolgáltatásról: https://www.autoklub.hu/klub-protect/