188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

Európa útjain

Több európai országban már most kezdődik a Húsvéti szünet (Ausztria, Dánia, Belgium, Franciaország és Svájc), ezért sokan lesznek úton egyrészt még mindig a síközpontok felé, másrészt már a dél felé vezető utakon. Ettől függetlenül társklubjaink általában nem várnak különösebb torlódásokat az autópályákon, folyamatosan lehet majd haladni. Számos helyen zajlanak a tavaszi karbantartási- és takarítási munkák, így főként az éjszaka autózóknak kell felkészülniük, hogy esetenként teljes-, vagy félpályás lezárással találkozhatnak, ez azonban a nappali forgalmat nem akadályozza. A határokon most sem zárható ki, hogy váratlanul feltorlódnak a járművek és várakozni kell az ellenőrzések miatt.

Ausztria

Nyugati szomszédunknál erős szünidei forgalomra lehet számítani, különösen a hegyek irányában és dél felé. Nem zárhatók ki alkalmanként torlódások többek között a tiroli Fernpass úton (B179), az Inntal autópálya (A12) egyes szakaszain, a Brenner-autópályán (A13), a Tauern-autópályán (A10) vagy a Karavankák autópályán (A11). Intenzív lesz a forgalom az A4 autópályán Magyarország felé is.

A hivatalos szituatív téli felszerelés használati követelmény április 15-én véget ér Ausztriában, társklubunk mégis arra hívja fel az autósok figyelmét, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel az időjárás-jelentéseket, és az adott útviszonyoknak megfelelően gondoskodjanak a gépkocsik felszereléséről. A hegyekben még hosszabb ideig is szükséges lehet a téli gumi, mert ahogy a múlt héten váratlanul ismét néhol 1 m-es friss hó esett, ez előfordulhat még az elkövetkező hetekben is.

Bécsben 2019. április 14-én vasárnap "Mariahilfer Straßenlauf RUN15" futóverseny lesz, a külső Mariahilfer Straße az Europaplatz / Gürtel és a Zollernsperggasse között mindkét irányban 07: 00-13: 00 között le lesz zárva. A futás útvonala: Mariahilfer Straße a Fuchsgasse és Lehnergasse között.

Linzben maraton futóverseny lesz április 14-én vasárnap, ami miatt lezárásokra és terelésekre kell számítani, főként a belvárosban. Le lesz zárva a Mühlkreis autópálya (A7) reggel 04:00 órától kb. délig Dornach és a Prinz-Eugen-Straße csomópont között. Lezárások lesznek a Bécs és Salzburg felé vezető utakon is.

Linzben április közepétől szakaszos sebességmérést (Sections Control) vezetnek be egy fontos építési területnél, a Mühlkreis autópályán (A7) a Voest-hídnál, ahol a két szűk közlekedési sávon haladó forgalomnak 60 km/h sebességre kell lassítania. Az építkezés befejezése után, 2020 nyarán a szekcióvezérlést leszerelik majd.

Az A10 Tauern autópályán Puch és Hallein között felújítási munkák kezdődtek, amelynek keretében 13 hidat hoznak rendbe. Az építés alatt mindkét irányban csak két sáv lesz használható. A munka várhatóan júniusig tart majd, addig – főként a csúcsforgalmi időpontokban – torlódások, lassú haladás és késések várhatók.

Ebben az évben két szakaszban zajlik a Semmering gyorsforgalmi út (S6) felújítása, Kindberg Ost-nál mintegy 1,3 km-es szakaszt, májustól novemberig pedig a Langenwang és Krieglach közötti szakaszt építik. Irányonként csak egy sáv lesz járható. Ezek a munkálatok a nyári csúcs idején is folytatódnak majd.

Németország

Sok türelemre lesz szükségük az autósoknak, akik ezen a hétvégén a német autópályákon autóznak; megnövekedett forgalom várható, mert nyolc szövetségi államban elkezdődik a húsvéti szabadság. Főként az alpesi utak irányában, de már a déli- és az északi tengerekhez is sokan mennek autóval. Szombaton kell nagyobb zsúfoltsággal számolni, a nagyvárosokból kivezető utakon vasárnap kevesebben fognak kifelé igyekezni.

Legvalószínűbb dugók az alábbi utakon alakulhatnak ki:

  • A1 Münster - Osnabrück, Kölni gyűrű, Köln - Dortmund
  • A3 Frankfurt – Würzburg
  • A6 Mannheim - Heilbronn
  • A7 Hamburg - Flensburg, Kassel - Göttingen
  • A10 északi berlini gyűrű
  • A45 Frankfurt - Dortmund

Görögország

Az elmúlt napokban jelentős károkat okoztak Kréta szigetén a hatalmas esőzések, sok utcát elárasztott a víz, hidak és házak rongálódtak meg. Leginkább Iepetra és Sitia városai szenvedték meg az árvizet, számos panzió és hotel is érintett. A tél folyamán sok gondot okoztak az esőzések egész Görögországnak, ugyanakkor a hatóságok szerint pozitív hatásuk is volt, mert a víztározókat feltöltötte az eső.

Ha a közeljövőben ide szeretnének utazni, kérjük vegyék fel a kapcsolatot szállásadójukkal, és tájékozódjanak indulás előtt az aktuális közlekedési helyzetről, és hogy milyen a szállás megközelíthetősége. Előfordulhat, hogy a légi közlekedésben vagy a kompok forgalmában is történnek változások az elkövetkező időszakban.