Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. november 17.

Európa útjain

Társklubjaink előrejelzése szerint élvezetes lesz közlekedni Európa fő útvonalain a hétvégén, mert nem kell túlzsúfolt autóutaktól tartani. Egyre kevesebb helyen zajlanak építkezések, amelyek lassítanák a forgalmat, és most nincs hosszú hétvége miatti szünet az iskolákban, így átlagos közlekedési viszonyok várhatók. Az időjárás befolyásolhatja az útviszonyokat; bármikor hirtelen köd ereszkedhet le, a nedves útszakaszok lefagyhatnak, esőtől vagy hótól csúszóssá válhatnak az utak. Csak téligumival érdemes útnak indulni, a csomagtartóban a hólánccal, hogy a váratlan helyzetekre fel legyünk készülve. A határátlépéseknél a most már megszokott helyzettel találkozhatunk, az ellenőrzések miatt átmenetileg kialakulhatnak hosszabb-rövidebb kocsisorok. Számos európai országban november elseje, vagy november 15. az a dátum, amitől kezdve már csak téli gumival szabad közlekedni - ezt a hatóságok a határátlépésekkor is ellenőrizhetik. Az egyes európai országok téli felszerelésre vonatkozó előírásai eltérnek – a részletekről tájékozódhatnak az Autóklub honlapján a Külföldi utazási információk menüpont alatt.

 

Ausztria

Kiegyensúlyozott forgalom várható az osztrák autópályákon a hétvégén, társklubunk nem számít semmilyen zavaró tényezőre. Közeledik a Karácsony, az első adventi piacok már megnyitották kapuikat több nagyvárosban; ezek környékén mindig nagy tömegre és kevés parkolási lehetőségre kell számítani, ezért érdemes az autót a városok külső kerületeiben hagyni és a tömegközlekedést igénybe venni. Parkolás szempontjából Bécsben főként a Rathausplatz  és a Schönbrunn kastély karácsonyi piaca számít szűk keresztmetszetnek. Az ünnep közeledtének ellenére a parkolási vétségeket nagyon komolyan veszik az osztrák hatóságok, kérjük, különös figyelemmel tartsák be a szabályokat. Klagenfurtban november 17-19 családi vásár lesz, ahova több mint 25.000 látogatót várnak, ezért helyi torlódások keletkezhetnek.

 

Alpok

Az elmúlt néhány napi hóesés után szinte mindegyik szokásos alpesi hágó és út le van már zárva télire. Más közlekedési útvonalakat ideiglenesen zártak le, vagy csak hólánccal járhatók. Ausztriában a szokásos hágók mindegyikét lezárták télre, utolsóként a  Silvretta-Hochalpenstraße-t ma fogják lezárni.  Svájcban az Oberalp, Albula, Flüela és Forcola di Livigno hágók kivételével a többi magashegyi út le van zárva. Franciaországban az Allos és a Cayolle útjai még nyitva állnak, Olaszországban csak az átmenetileg lezárt Penserjoch-t lehet, hogy még egy darabig megnyitják a forgalom előtt. Bárki, aki a közeljövőben a hegyekbe akar menni autóval, kérjük, hogy tájékozódjon az aktuális útviszonyokról indulás előtt. Bármely alpesi útvonal csak téli gumival járható, biztonsági okokból hóláncot is vinni kell. A nem megfelelő gumiabroncsokkal utazó gépkocsivezetők nemcsak veszélyeztetik saját biztonságukat és más úthasználók biztonságát, hanem szigorú büntetésekkel is számolniuk kell. Ez különösen egy baleset esetén lehet drága.

 

Szlovákia

Számottevő hóval vagy jéggel még nem kell számolni a szlovák utakon, csak a Magas-Tátrában az 537-es utat Tátraszéplak (Tatranska Polianka)-nál és az 584 utat a Chopok déli oldalán borítja kb. 1 cm hó. Viszont a sok csapadék miatt mégis nedvesek, csúszósak az utak, főként a Pozsonytól Besztercebányán át Eperjesig húzódó vonaltól északra fekvő területen. A hegyi utak járhatók. Az 549-es út Krasznahorkaváraljától észak felé le van zárva. A D1 autópályán Szenc (Senec) és Vedrőd (Voderady) között egy sávot lezártak, és a Déli csomópont építésének előkészítő munkálatai miatt Budamérnél (Budimír) szintén részleges lezárás van. Az R4 gyorsforgalmi út Kassa északi részénél (Ťahanovce) részlegesen le van zárva a hídon zajló munkálatok miatt, a gyorsforgalmi úton közlekedők egy sávban haladnak a hídon.

 

Franciaország

2017.november 1-től Strasbourgban és környékén is életbe lépett a ZPA környezetvédelmi zóna. A ZPA zónákba nem szabad behajtani megfelelő matrica nélküli járművel, ha a finom részecskék és a nitrogén-oxidok a meghatározott határértéket több napon keresztül meghaladják, azaz a forgalmi korlátozások a légszennyezettség mértéke függvényében lépnek életbe. Az adott város ill. körzete önkormányzata a szennyezettség szintjétől teszi függővé, hogy mely napokon, melyik színű matricával rendelkező jármű hajthat be a területre. A matricát a Crit’Air honlapján lehet beszerezni (https://www.crit-air.fr/en.html), ahol részletes térképen lehet tájékozódni arról is, hogy Strasbourg környezetében mely településekre vonatkozik a környezetvédelmi zóna, valamint azt is meg lehet tudni, hogy az adott napon érvényben van-e a légszennyezettségi riadó.