Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. október 14.

Európa útjain

Az őszi időszak egyik legforgalmasabb hétvégéje előtt állunk; az európai utakon leginkább a déli, melegebb területek ill. a hegyi kiránduló, túrázó helyek felé várható erős forgalom, északi irányban valamivel jobb lesz a helyzet. Németország több tartományában, Hollandiában őszi szünet kezdődik az iskolákban, míg máshol már éppen hazafelé tartanak a családok. A kontinens-szerte rengeteg helyszínen javában folyó építkezések, út-, alagút- és hídkarbantartások miatti terelések, korlátozások, lezárások miatt akár jelentősen is meghosszabbodhat a menetidő. Számos helyen folyik az alagutak őszi nagytakarítása is, ami időszakos lezárásokkal, sávszűkítésekkel járhat.

Magashegyi területre utazóknak az általában még enyhe őszi időjárás ellenére már most téli gumikkal érdemes elindulniuk, hiszen a viszonylag stabil időjárás ellenére is bármikor csúszóssá, havassá válhat az útburkolat a hegyvidéki útszakaszokon, hágókon. Olaszországban, az Aosta folyó völgyében október 15-től kötelező a téli gumi használata, a csomagtartóban ott kell, hogy legyen a hólánc. Ausztriában téli gumi használata csak november 1-től előírás, ha havasak, hókásásak, jegesek az utak, valamint hólánc használata is megengedett, ill. ott kötelező, ahol ezt tábla jelzi. Az egyes európai országok téli gumi használatáról összefoglaló található az Autóklub honlapján a „Utazás/Klubinform/Külföldi utazási információk” menüpont alatt.

Minden évben több százezer vadbalesetet jelentenek Európa-szerte, amelyek többsége október-november folyamán, főként alkonyattájt történik, ezért kérjük, hogy ebben az időszakban különösen éberen vezessenek. Óvatosságból érdemes csökkentett sebességgel közlekedni, a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartani és mindig fékezésre készen állni. Különösen az országutakon, erdős területek és rétek mellett, folyók, patakok közelében bármikor előfordulhat, hogy vaddal találkozunk, amely váratlanul megugrik, keresztezi az utat, mi pedig hirtelen fékezésre kényszerülünk, vagy el sem kerülhetjük az ütközést. Ilyenkor fogjuk erősen a kormánykereket és úgy fékezzünk, a kitérési manőverek nem bizonyulnak jó megoldásnak. Vaddal történt ütközéskor a következőket kell tennünk:

  • kapcsoljuk be a vészvillogót, vegyük fel a láthatósági mellényt, rakjuk ki az elakadást jelző háromszöget.
  • értesítsük a rendőrséget
  • semmiképp ne érintsük az állatot, ha még életben van
  • mindenképp kérjünk vadbaleseti jegyzőkönyvet a helyszínre érkező rendőröktől az esetről
  • az elütött állatot semmiképp ne vigyük el a helyszínről, mert az vadlopásnak számít.

 

Ausztria

Osztrák társklubunk nem számít erős átmenő forgalomra a hétvégére, kiegyensúlyozott lesz a haladás az autópályákon. Éjjelente zajlik számos alagút őszi nagytakarítása, több helyen elterelik a forgalmat. Siegendorf-ban körforgalmat építenek, ezért a 16-os úton a Klingenbach és az A3 autópálya (Wulkaprodersdorf) közti szakaszon torlódások keletkezhetnek. Az A1 autópályán Bécs irányában folytatódik a felújítási munka, a Mondsee-hez való lehajtásnál előre figyelni kell a sávválasztásra.  Várhatóan Bécsben az A4 autópálya építési munkái során most hétvégén lesz az utolsó lezárás a Prater csomópontban a centrum irányában, különösen szombaton kell nagy torlódásra számítani a reptérről a városközpontba való haladáskor. A Timmelsjoch-on az olasz oldalon zajló építési munkák miatt a forgalom felváltva csak egy sávon haladhat Moos in Passeier-nél. Javítják az útburkolatot az A2 autópályán a Krumpendorf West csomópontban, eltereléssel kell kalkulálni.

 

Németország

Az őszi városlátogatások nagyon népszerűek a turisták számára. Aki autóval indul valamelyik német nagyvárosba, kérjük ne feledkezzen meg a környezetvédelmi zónákról, amelyekről részletes tájékoztatást találnak társklubunk oldalán: www.adac.de/umwelt valamint az egyes városok honlapján. Több fontos útszakaszon lesznek lezárások, sebességkorlátozások, sávlezárások és elterelések az őszi építkezések miatt, mint pl. az A8 (Stuttgart - Karlsruhe) autópályán Stuttgart közelében, az A40 (Essen - Dortmund) autópályán Bochum közelében, az A7 (Hamburg - Hannover) autópályán  Hamburg közelében, és az A2 (Hannover-Braunschweig) autópályán Hanover közelében. Ezeken a helyeken elkerülhetetlen a megnövekedett menetidő. Teljes lezárással kell számolni többek között az A8 autópályán Stuttgart csomópont és Leonberg-Ost között; az A66 autópályán Bad Orb/Wächtersbach és Bad Soden-Salmünster között és az A1 autópályán Nonnweiler-csomópont és Otzenhausen között. Regionális torlódásokat okozhjatnak a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvények, mint pl. Brémában a  „Bremer Freimarkt“ népünnepély (Október 14. - 30.), a DTM Deutschen Tourenwagen Meisterschaft döntője Hockenheimring in Baden-ben (Okt.14.-16.) és több nagyvárosban a bolhapiacok.