Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. szeptember 23.

Európa útjain

Viszonylag akadálymentes hétvége előtt állunk, Európa útjain általában csak a sorozatos építkezések lassíthatják a forgalmat. Bár a nyári szabadságoknak vége és az őszi szünet még nem kezdődött el, azért a hegyekben túrázók és a hétvégi kirándulók úton lesznek. Sokan igyekeznek az Alpok felé, ahol a hegyi utak és hágók - egy-egy kivételtől eltekintve - szabadon járhatók, legfeljebb a havasokból télire lehajtott állatok okozhatnak Ausztriában, Svájcban, Dél-Tirolban és Bajorországban némi fennakadást a kisebb falvak környékén. Az autópályákon leginkább a nagyvárosok környékén, és az elővárosoknál, az autópályáról történő le-és felhajtásoknál keletkezhetnek kisebb torlódások, leginkább szombaton délelőtt és vasárnap késő estig.

Az útfelújítások, karbantartások teljes gőzzel folytatódnak, hogy a tél előtt végezzenek a munkálatokkal, Európa legtöbb országában takarítják az alagutakat, ami időszakos forgalom korlátozásokkal járhat, a karbantartásokkal együtt járó sávlezárások, sebességkorlátozások, terelések meghosszabbíthatják a menetidőt. Számos őszi sportrendezvény és fesztivál is autósok tízezreit vonzza egy-egy helyszínre. A határokon továbbra is érdemes megnövekedett várakozási időkkel számolni az ellenőrzések miatt, bár a nyaralók tömegeinek csökkenésével ez sem mondható már vészesnek. Bár számos nyugat-európai országban nappal nem kötelező a világítás, ősszel gyakran nappal is rosszak lehetnek a látási viszonyok, a völgyekben sokáig megmarad a hajnali köd, ezért célszerű bekapcsolni a nappali menetfényt vagy a tompított világítást akkor is, ha nincs arra előírás, mint pl. Ausztriában és Németországban.

 

Ausztria

A nyári utazási szezonnak vége, bár sok kiránduló megy a szép időben a hegyekbe túrázni, nyugati szomszédunknál átlagosnak mondható hétvégi forgalom várható. Az építkezések, karbantartások, de leginkább az alagutak őszi nagytakarítása okozhat némi fennakadást, elsősorban éjszaka. A takarítások miatti lezárásokat figyelmeztető táblák jelzik, de érdemes előre tájékozódni, hogy melyik alagút mikor lesz lezárva, hogy a bosszúságot elkerüljük.

Bécs belvárosában vasárnap, szept.25-én motorosok felvonulása lesz, amelyet lezárások kísérnek, torlódások keletkezhetnek.

Ahogy augusztus 20. óta folyamatosan, a felső-ausztriai Mauthausenben a Duna-hidat hétvégére lezárják, elterelésre kell készülni. Az Attersee-nél szombaton, szept.24-én kerékpáros esemény miatti lezárás várható a B152 úton Kammer és Unterach között, valamint az Attersee úton (B151). A Salzburgot Karintiával összekötő Großglockner Hochalpenstraße-n az 1950 és 1975 között gyártott autók Grand Prix versenye miatt több helyen lesznek lezárások.

Az A10 autópályán a 4,3 km hosszú Oswaldiberg alagút felújítása miatt a Villach irányába haladó sávot lezárták, a forgalmat a szembejövő sávba terelik, a 60 km/h sebességkorlátozást Section Control-lal mérik!

Tirolban a felső Inn-völgy és a Lechtal közötti Hahntennjoch (L246) a vonuló állatok miatt többször le lesz zárva a hétvégén, kerülni a B179 Fernpass út felé lehet. Vorarlbergben az L200 úton Warth – Dornbirn között szintén juhnyájat terelnek majd, szombaton lezárások várhatóak. A 14 km hosszú Arlberg alagút az S16 gyorsforgalmi úton mindkét irányban éjjelente 20:00-05:00 óráig le van zárva a hétvégéken is, várhatóan október végéig.

 

Németország

Átlagosnak mondható forgalom várható a hétvégén Németország autópályáin, egyes nagyvárosok rendezvényei miatt kell torlódásokra számítani a nagy tömeg miatt; ilyen a Münchenben zajló Oktoberfest, amely október 3-ig tart még, „Interboot“ csónakkiállítás van  Friedrichshafen-ben szept. 25-ig, Stuttgartban „Cannstatter Wasen“ fesztivál kezdődök szept.23-án, Berlinben Marathon versenyt rendeznek vasárnap, szept. 25-én, Hannoverben pedig most tartják az IAA nemzetközi autókiállítást (szeptember 22-29). Teljes lezárás várható az alábbi fontos útvonalakon: A1 autópályán Hamburg irányában a Buchholz-i háromszög és  Seevetal-Hittfeld között hétfőn, szept. 26-ig; az A1 autópályán Osnabrück irányában  Lohne/Dinklage és Holdorf között szept. 25-ig; az A33 autópályán Osnabrück irányában  Osnabrück-Süd és Osnabrück-Fledder között szept.26-ig; és az A40 autópályán Dortmund irányában Bochum-Zentrum és Bochum-Stadion között szept.24-ig.

 

Horvátország

Egyre gyakrabban rosszak a látási viszonyok a köd miatt a hegyi utakon és az ország középső területein, kérjük, kapcsolják be a lámpákat és vezessenek óvatosan különösen az A1 autópályán Zágráb és Karlovac és Mala Kapela és a Sveti Rok alagutak között, az A2 autópályán Zabok és Zaprešić csomópont között, az A3 autópályán Ivanja Reka és Novska csomópont között, valamint az A6 autópályán a Tuhobić alagút és Vrata csomópont között. Az utak síkosak és nedvesek. Építkezések miatt egy sáv járható csak az A1 autópályán Otočac és Perušić csomópont között a Gacka hídnál; az A2 autópályán a Zabok csomópontnál a 20-23 km-nél; az

A3 autópályán Buzin és Kosnica csomópont között a Mičevec viaduktnál – itt időről időre kialakulnak torlódások is; és az A3 autópályán Ivanić Grad és Križ csomópont között a 69-72 km-nél. Egy sáv járható csak, a forgalmat ideiglenes jelzőlámpákkal irányítják a DC2 főúton Kloštar Podravski-nál (Garbonok), és a DC8 Adriai főúton Kaštel Stari-Kaštel Gomilica-nál.

 

Svájc

Ezen a hétvégén a forgalom valószínűleg sokkal tempósabban haladhat majd Svájcban, mint a korábbi hetekben, de az ország észak-déli tengelyén azért nem zárhatóak ki torlódások. Esetleges dugókra a nagyvárosok ki-és bevezető útjain, az építési területek közelében, vagy néhány nagyobb rendezvény következtében lehet számítani.  Vasárnap, szept.25-én Zürich-i tó mellet SlowUp rendezvény lesz, ahova legalább 30.000 résztvevőt várnak, ahol fiatalok és idősek, családok és csoportok sétálnak, rolleroznak, bicikliznek, futnak, görkorcsolyáznak az utcán; több fő-és mellék útvonal is le lesz zárva az autósok számára.  Neuchâtelben vasárnap ünneplik a szüret végét, a belváros három napig le lesz zárva a gépjárműforgalom elől, nagyon korlátozott lesz a parkolási lehetőség. 
A Gotthárd-alagút ismét le lesz zárva éjjelente 21.00-05.00 óra között szeptember 26-30. között.
A napközbeni és a hétvégi forgalmat nem érinti a korlátozás.

 

Görögország

A kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul a görögök ismét utcára vonulnak, fennakadások lehetnek a közlekedésben, múzeumok és más turisztikai látványosságok lehetnek átmenetileg bezárva. Késések várhatóak a hajók és kompok indulásakor, mert a kompokat üzemeltetők szövetséges általános, az egész nemzetre kiterjedő sztrájkot hirdetett szept.24-ig. Osztrák társklubunk kéri a Görögországban autózókat, hogy tájékozódjanak a közlekedési részletekről, hogy az esetleges váratlan helyzeteket elkerülhessék.