Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. július 22.

Európa útjain

Bármerre is indulunk autóval Európában ezen a hétvégén, az utakon nagy tömeg, torlódások, araszoló kocsisorok várhatók, valószínűleg minden irányban dugókba fogunk futni. Németország több tartományában és Dél-Hollandiában csak most kezdődik az iskolai szünet, míg az északi államokban már javában tart egy ideje. Sok család autózik a déli tengerek felé az üdülő paradicsomokba, de sokan mennek az északi tengerekhez is pihenni, vagy a hegyekbe túrázni. Ugyanakkor a már hazafelé tartók sem számíthatnak akadálytalan közlekedésre, mert nagy lesz a forgalom a visszafelé vezető úton is. A déli országok tengerparti turista központjai környékén, az odavezető utakon, az autópálya le,- és felhajtóknál nagy lesz a zsúfoltság. A csúcsforgalmi idők általában a péntek délután/este, a szombat délelőtt és a vasárnap délután/este.

Ezen a hétvégén kerül sor a Forma-1 Nagydíj magyarországi megrendezésére, a mogyoródi pálya közelében igen nagy forgalom várható a jelentős mennyiségű magyar és külföldi érdeklődő miatt. Az amúgy is nagy forgalmat tovább lassítják az osztrák A4 autópályán zajló építkezések; többek között Weiden-Gols és Nickelsdorf között. A nyári fokozott mozgást egész Európában nehezítik az útfelújítási, karbantartási munkák, amelyeket sebességkorlátozások és sávszűkítések kísérnek, lassítva az amúgy is nagy forgalmat. A bosszúságok elkerülése végett érdemes indulás előtt az egyes autóklubok honlapján tájékozódni, hogy az adott útvonalon milyen, a közlekedést lassító munkálatokra kell számítani és lehetőség szerint kerülőutat választani. A közlekedés segítése érdekében szokás szerint a 7,5 tonna feletti járművekre kamionstop van érvényben, amelynek konkrét időpontja országonként változó.

Társklubjaink felhívják a figyelmet, hogy az autóval nyaralni indulók legyenek óvatosak, mert Európa-szerte sok a zsebtolvaj, és az autósokat mindenütt hasonló trükkökkel próbálják meg kirabolni. Ha az autópályán defektet kapunk vagy bármilyen váratlan műszaki probléma miatt meg kell állnunk a leállósávban, különösen, miután egy pihenőhelyen előtte magára hagytuk autónkat, lehet, hogy akarattal manipulálta valaki az autót. Ha valaki a semmiből hirtelen ott terem, hogy segítsen, inkább gyanakodjunk. Hívjunk a helyi autókluboktól segítséget, állítsuk le a motort, úgy szálljunk ki, hogy az autót bezártuk és tartsuk kezünkben a mobiltelefont, mutatva, hogy már hívtunk segítséget. Az autópálya pihenőkben ezért lehetőleg úgy álljunk meg, hogy az autót valaki mindig szemmel tarthassa. Városnézéskor is ügyeljünk arra, hogy poggyászunkat ne a hátsó ülésen, hanem mindig a csomagtartóban tartsuk, az autóban látható helyen semmi ne maradjon, értékeinket pedig mindig vegyük magunkhoz, zárjuk be az ajtókat és az ablakokat se hagyjuk nyitva, még résnyire sem. Ha lehetséges, egy helyi nyelvű újságot ott felejthetünk a hátsó ülésen, amely az esetleges tolvajok számára azt az üzenetet hordozhatja, hogy a külföldi rendszám ellenére nem vagyunk annyira kiszolgáltatottak.

Ausztria

Nyugati szomszédunk minden tartományában több óriási, sok turistát vonzó nyári rendezvényre kerül sor az elkövetkező hetekben, amelyek a közlekedés szempontjából a szokásos nyaraló forgalmon túl terhelik az adott helyszíneket és környéküket. Péntektől vasárnapig (júl. 24-ig) Stájerországban, Spielbergben lesz a 4. alkalommal megrendezett Red Bull Ring-et, amely főleg az S36 Murtal gyorsforgalmi utat terheli majd, miközben az S6 Semmering gyorsforgalmi úton útépítések zajlanak Leobennél és Mürzzuschlag-nál. Az első előadásokat már a hét közepén megtartották a Bregenz-i fesztivál úszó színpadán; mostantól több héten át látogatók és rajongók tízezreit várnak a rendezvényre. Főként az az A14 Rajna-völgyi autópálya, az L190 Vorarlberg út, az L202 Fekete út és a bregenzi Pfänder és Városi alagút lesznek túlterheltek. Július 22-én, pénteken nyitja kapuit a Salzburg-i Festspiele, amely egy hónapon át számtalan zenei programmal várja az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt a városba bejövő forgalmat ideiglenes jelzőlámpák irányítják, a tömeg miatt nehéz lesz a városban közlekedni és parkolóhelyet találni.

Horvátország

Az erős nyári forgalom leginkább az A1, az A2 és az A3 autópályát, valamint a DC8 Adriai főutat érinti. A tengerpart irányában Zágrábtól bármelyik szakaszon, Zadar, Šibenik és Dubrovnik környékén és az Isztriai-félszigeten vagy Krk szigete felé bármikor kialakulhatnak torlódások, nem lehet csendesebb forgalmú időpontot javasolni. Az A3 autópályán építkezések miatt Novska és Okučani között csak egy sáv járható, továbbá ideiglenes jelzőlámpákkal irányítják az egy sávon zajló forgalmat a DC28 országúton Cugovec-Sveti és Ivan Žabno között, és Novi Glog-Kenđelovac között; a DC2 országúton Kloštar Podravski-nál; a DC8 Adriai főúton Kaštel Stari és Kaštel Gomilica között. A DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac országúton Ozalj-nál a 3,5 tonnánál nehezebb járműveknek behajtási tilalom van érvényben, a DC6-os út felé kell kerülni, a többi jármű számára egy sáv járható csak. 

Franciaország

Ezen a hétvégén ér véget a Tour de France világhírű biciklis verseny, a 21 szakasz után vasárnap, július 24-én érkeznek a versenyzők Párizsba. Az utolsó szakaszon az Alpokon át vezető úton több szakaszt lezárnak a forgalom elől: pénteken, júl. 22-én Col de Forclaz és szombaton, júl. 23-án Col de la Colombiere körzetében. Párizsban július 1-től a régebbi járművekre vonatkozó környezetvédelmi zónát vezettek be, amely a külföldi autósokra is érvényes. A környezetvédelmi zóna a városban a városi körgyűrűn belül lesz (Boulevard Périphérique), maga a körút még nem tartozik bele. Az 1997. január 1. előtt nyilvántartásba vett autók és a 2000. június 1 előtt nyilvántartásba vett motorkerékpárok hétköznap (hétfőtől péntekig) 8 órától 20 óráig nem hajthatnak be a területre.  Amennyiben a lefoglalt szállás a környezetvédelmi zónán belül esik, a régebbi autóval rendelkező vendégeknek taxival vagy tömegközlekedéssel kell odajutniuk, autójukat pedig a zónán kívül hagyni.

Lengyelország

Augusztus 2-ig a lengyel határon hosszabb várakozási időkkel kell számolniuk az autósoknak, mert a megszokottnál alaposabban ellenőrzik az országba belépőket a július 26-31-ig Krakkóban megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó miatt, amelyen a pápa is részt vesz majd. Osztrák társklubunk kiemeli, hogy a gördülékenyebb ellenőrzések miatt minden utazó tartsa kéznél érvényes személyazonosító iratait, a gyerekeknek is külön okmánnyal kell rendelkezniük (2012 óta már nem lehet a szülők útlevelébe bevezettetni a gyermekeket). A rendezvény alatt a városban mindenütt fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani, több utat vagy teljesen, vagy részlegesen lezárnak, egyes látnivalókat ideiglenesen szintén bezárnak.