Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. január 12.

Európa

Miután az ünnepek elteltével az utazási hullám alábbhagyott, kiegyensúlyozott közlekedésre számíthatunk az európai utakon. Társklubjaink nem várnak torlódásokat vagy akadályokat a hétvége közlekedésében, nagyobb forgalomra csak a téli üdülőközpontok és síparadicsomok környezetében kell számítani. A megszokott csúcsforgalmi időpontokban, péntek délután a nagyvárosokból kivezető, és vasárnap délután a visszafelé haladó forgalom lesz telítettebb. Arra azonban mindig számítani kell ebben az időszakban, hogy az időjárás hirtelen megváltozik.

Az elmúlt napokban óriási havazás és lavinaveszély miatt lezárt számos alpesi útvonal mára már szabadon járható, egy-két kivételt leszámítva csak a szokásos téli lezárásokat kell figyelembe venni. Különösen a svájci Valais kantonban és Piemont tartományban, valamint az olaszországi Aosta-völgy területén magas továbbra is a lavina veszély. Európa más területein (pl. Németország egyes vidékein) pedig éppen a szokatlanul enyhe idő miatti heves esőzések okozta árvizek miatt kellett lezárni utakat. Indulás előtt mindenképpen érdemes az adott vidék útviszonyairól tájékozódni.

Bármennyire is enyhe most az idő, kérjük, hogy csak téli gumival induljanak útnak és vigyék magukkal a hóláncot is.

Hazánkban, Ausztriában, Csehországban és Svájcban jan. 31-én lejár a 2017-es éves autópálya matricák érvényessége.

 

Ausztria

 

Nyugati szomszédunknál több rendezvény is lesz a hétvégén, amelyek regionális torlódásokhoz vezethetnek. Egyéves szünet után Kulmban újra megrendezik a síugró világbajnokságot, ezért társklubunk nagy forgalmat vár az Ennstal-úton (B320), a Salzkammergut-úton (B145), és az A9-es autópályán. Szombaton, január 13-án a bécsi belvárosban a délután két órakor kezdődő demonstráció miatt komoly dugókra kell felkészülni a Westbahnhof pályaudvartól a Mariahilfer Straße-n át a Ring-ig. Ugyanakkor a Kiállítási Központban (Messezentrum) a Bécsi Autoshow-ra rengeteg érdeklődőt várnak, ezért torlódások keletkezhetnek az A23 autópályán főként a Handelskai kijáratnál.

A téli sportok kedvelőinek, akik a tiroli síterepekről (Kitzbühel, Söll, Scheffau és Ellmau területe) jönnek haza, érdemes tudniuk arról, hogy minden szombaton 08:30-tól 17:00-ig egy ún. Dosierampel felállítására kerül sor, amely  óránként maximum 500 jármű áthaladását engedélyezi, a többiek várakozni kénytelenek.  Kiefersfelden és Kufstein (Tiroli szövetségi út B171) között az ottlakókra nehezedő forgalmi terhet így kívánják csökkenteni a hatóságok.

Felhívjuk az Ausztriában autózók szíves figyelmét, hogy környezetkímélés miatt tilos álló helyzetben járatni a motort, ha pl. be akarják melegíteni indulás előtt. Tilos továbbá olyan járművel közlekedni, amelyen az oldalsó visszapillantó tükrök nem tiszták, hanem jegesek vagy havasak, ill. ha a rendszámtábla nem látszik tisztán a hótól vagy felcsapódó sártól. Így a tél ellenére igen fontos az autók tisztán tartása. Mindkét esetet szóvá teheti ugyanis a rendőr, és akár 5.000,- euró is lehet a büntetés!

Németország

A múlt heti heves esőzések és az enyhe időjárás miatt olvadó hó komoly helyi áradásokat okozott Németországban, számos út járhatatlanná vált. Mára már a Rajna vízszintje jelentősen csökkent, az autópályák szabadon járhatók, de Rajna-vidék-Pfalz tartományban egyes parti országutak, főként a Neckar, a Majna, a Duna és az Inn folyók mentén  még mindig le vannak zárva.

Építkezés miatti teljes lezárásra és ezért kerülőútra csak az alábbi autópálya szakaszokon kell készülni a hétvégén:

  • A1 Münster – Bremen autópályán mindkét irányban a Lotte/Osnabrück kereszteződés és Bramsche között;
  • A39 Salzgitter autópályán Braunschweig irányában Westerlinde és Salzgitter-Lichtenberg között;
  • A46 Düsseldorf autópályán Wuppertal irányában Haan-Ost és a Sonnborn-i kereszteződés között;

Hosszú távon le van zárva az A20 (Szczecin - Rostock) autópálya mindkét irányban Tribsees és Bad Sülze között, az A62 autópálya mindkét irányban Bann és Thaleischweiler-Froschen között és az A542 autópálya Langenfeld irányában Immigrath és a Langenfeld között.
 

Svájc

Az ország minden jelentős téli sportcentruma környékén erős forgalom várható a hétvégén.

A sok téli sportoló miatt megnövekedett várakozási időkkel kell számolni a járműszállító vonatok állomásain, főként szombaton 10-15 óráig és vasárnap 15-18-ig. Nem zárhatók ki a torlódások a nagyvárosok bevásárló központjainál sem. A Wengen-ben rendezett sívilágbajnokság miatt sok ezer érdeklődőre számítanak, ezért átmeneti torlódások valószínűek. Wengen és Lauterbrunnen között több extra vonat- és buszjáratot indítanak, de az autós forgalom is telített lesz.

Svájcban a korábbi nagy havazás miatt a világtól elvágott kedvelt üdülőváros, Zermatt újra szabadon megközelíthető,  a Täsch és Zermatt közötti vasút újra menetrendszerűen jár, a Visp és a Täsch közötti vonatot azonban továbbra sem indítják. A vasúttal párhuzamosan futó autóút viszont szabadon járható. A Saas-völgyben telelők számára jó hír, hogy a Stalden és Saas Grund között korábban lezárt utat újra megnyitották, így a Saas Fee síközpont újra megközelíthető.