Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. május 26.

Európa útjain

Múlt héten nyugodtan lehetett autózni Európa tranzitútjain, az előttünk álló hétvégén viszont más lesz a helyzet. Több országban már a hét közepén több napos szünet kezdődött, a keresztyének Krisztus mennybemenetelét (Áldozócsütörtök) ünnepelték csütörtökön, és a péntek (május 26.) több országban iskolai szünet, ezért sokan indultak több napos rövid szabadságra már a hét közepén. A kirándulásokból hazatérők miatt vasárnap estefelé várható nagy tömeg, torlódások a délről észak felé vezető autópályákon, amikor a tengerpartoktól, a hegyi üdülők felől hazatérnek majd a családok.  Német társklubunk a tavalyi tapasztalatok alapján május 28. vasárnapra prognosztizálja az év egyik legtelítettebb forgalmú napját!

A szép idő beköszöntével egyre többen motoroznak, ill. bicikliznek az alpesi hágókon, panoráma-utakon, amelyek általában keskenyek, sok a kanyar és a meredek szakaszok. Ezek az utak nemcsak a motorosoknak jelentenek kihívást, az autósoktól is különös óvatosságot követelnek, hiszen a bicikliseket és a motorosokat csak a bukósisakjuk védi; a gyalogosok mellett ők a legvédtelenebb közlekedők.  Kérjük, vigyázzanak egymásra!

A téli időszakra lezárt alpesi hágók nagy része ismét járható már, jelenleg sehol nem fedi hó az utakat és a legmagasabban haladó hegyi utakat is várhatóan június közepéig megnyitják a forgalom előtt. Ugyanakkor van még néhány kedvelt hágó, ahol tart a téli lezárás, vagy időszakos lezárással találkozhatnak: érdemes indulás előtt az aktuális helyzetről tájékozódni pl. az alábbi oldalon: https://www.adac.de/reise_freizeit/verkeh

 

Aki azt tervezi, hogy háziállatát magával viszi majd a nyári külföldi pihenésre, érdemes időben átgondolnia, mi mindenre lesz szükség ahhoz, hogy házi kedvence vele utazhasson. Az állatok szigorú európai határátlépési szabályai szerint az azonosításra szolgáló mikrochip beültetése, az állat-útlevél, a tulajdonos neve és elérhetősége, valamint a veszettség elleni oltás igazolása, mind fontos feltétele a határátlépésnek. A veszettség elleni védőoltást az indulás előtt minimum 21 nappal meg kell kapnia az állatnak, tehát érdemes már most gondoskodni erről. Finnországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán a kutyáknak galandféreg elleni kezelést is kell kapniuk, amelyet igazolni kell. Svájcban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában ugyanazok a rendelkezések érvényesek, mint az Európai Unión belül.

 

Ausztria

Osztrák társklubunk szerint a forgalmi dugók elkerülhetetlenek lesznek a hétvégén, különösen a hosszú hétvégi kirándulásokról hazatérők miatt a nagyvárosokba bevezető szakaszokon vasárnap, május 28-án délután és este.

A hegyeshalmi határátkelőnél nemcsak a fokozott ellenőrzések, hanem a Nickelsdorfi építkezések (A4 autópálya) miatt is lassabb az áthaladás a megszokottnál, az osztrák-olasz határon pedig a G7-ek taorminai találkozója miatt alaposan ellenőriznek mindenkit, ezért lassabb az átjutás a megszokottnál. Torlódások lehetnek a három frekventált osztrák-német határátkelőhelyeken is (A1-Walserberg; A8 Suben; A12 Kufstein/Kiefersfelden).

További forgalmi dugók várhatóak az alábbi pontokon:

 • Az A9 autópályán Kalwang és Treglwang között, és a Selzthal-alagút előtt,
 • az A11 autópályán a Karavankák-alagút előtt,
 • az A13 Brenner autópályán a Schönberg-i fizetőkapunál, a Brenner-hágónál és a dél-tiroli oldalon Sterzing-Brixen-ig (A22),
 • az S6  Semmering gyorsforgalmi úton a St. Michael és Leoben West között, és
 • a B179 Fernpass úton Füssen /Bajorország és Nassereith között

Lokális torlódásokat okozhat a Nárcisz-ünnep (május 25-28.) Bad Aussee-nél (Salzburgi régió), ahol vasárnap a városi- és hajó felvonulásra az érdeklődők nagy tömegére számítanak.

Burgenlandban lassítja a forgalmat az S31 gyorsforgalmi út felújítása is, Eisenstadt-Mattersburgi csomópontok között. Építkezés miatt lezárás van a B17 úton is Wiener Neudorf és Guntramsdorf között (B11 út keresztezése), a kerülés miatt itt is lassabban halad a forgalom.

 

Németország

A hosszú hétvégéről hazatérők miatti forgalom várhatóan torlódásokat okoz majd a német autópályákon, főként vasárnap, május 28-án délután és este. Ráadásul szinte minden fontos német autópályán építkezések zajlanak, igen megnövelve a dugók esélyét többek között  az A2 Dortmund - Hannover - Braunschweig és Magdeburg – Berlini körgyűrű vonalon; az A3 Passau - Nürnberg - Würzburg - Frankfurt - Köln – Oberhausen autópályán; az  A5 Basel - Karlsruhe – Heidelberg autópályán; az A6 autópályán Kaiserslautern - Mannheim és a Heilbronn – Nürnberg közti szakaszokon; az A8 autópályán Karlsruhe - Stuttgart - München szakaszon; az A9 autópályán a Nürnberg - Halle/Lipcse – Berlin vonalon; az A10 déli berlini gyűrűn; az A96 Lindau – München szakaszokon.

 

Horvátország

Társklubunk a hétvégén szombat reggel és vasárnap estére vár erős forgalmat, késések és torlódások sem kizártak. Horvátországban gyakran keletkezik erős szél, pl. az A1 autópályán a Božići viadukt és a Sveti Rok alagútnál, 60 km/h sebességkorlátozás van érvényben, kérjük legyenek óvatosak.

Számos ponton építkezések lassítják a forgalmat a fő közlekedési útvonalakon. A Rijekát elkerülő úton június elejéig tart az az építkezés, amely miatt reggel és este 1-1 órán keresztül 15 percekre mindkét irányban lezárják a forgalmat a Rujevica csomópontnál. Lassú az előrehaladás a felújítási munkálatok miatt az alábbi szakaszokon (egy sáv járható csak):

 • A1 autópálya - a Brinje és a Mala Kapela alagutaknál mindkét irányban;
 • A2 autópálya - Jankomir és Zaprešić csomópontok között;
 • A3 autópálya - a Kutina-Ilova hídnál (106. km);
 • A4 autópálya - Sesvete és Dugo Selo irányába Kraljevečki Novaki-nál egy sávon lehet csak közlekedni, helyi elterelés van;
 • A6 autópálya – a Svilno viaduktnál Orehovica és Čavle csomópontok között; és
 • A7 autópálya - Sveti Kuzam és Hreljin között mindkét irányban.

 

Alpok

Az alpesi utak többsége szabadon járható már, hó jelenleg sehol nem akadályozza a forgalmat, de bármikor változhat a helyzet, és időszakos lezárásra kerülhet sor. A téli lezárás tart még Ausztriában: várhatóan június elejéig a Silvretta Hochalpenstrasse két szakaszán; a Partenen és a Galtür fizetőkapuk és a vorarlbergi tartományi határ között,

és a Furkajoch-on Damüls és Laterns között. Az Oberjoch ideiglenes van lezárva Sonthofen és Tannheim között, az elterelés Kranzegg felé vezet. Téli lezárás van még Svájcban: a Forcola de Livigno, a Grimsel-, a Nagy St. Bernhard-, a Nufenen-, a Pragel-, és a Susten-hágókon, valamint Olaszországban: a Forcola di Livigno és a kis St. Bernhard-hágó, de számos helyen bizonyos méretű és súlyú járművek számára forgalomkorlátozás van érvényben, pl. a Gavia-hágó le van zárva (2,8 m-nél magasabb és 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára). Franciaországban: az Agnel Molines-en-Queyras és Pontechianale (Olaszország) között. A Lombarde-hágó StreckeIsola (F) és Vinadio (I) között ideiglenes le van zárva.