Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. december 2.

Európa útjain

Európa e heti forgalmában alig várhatóak torlódások, társklubjaink kiegyensúlyozott közlekedésre, akadálymentes haladásra számítanak. A második adventi hétvégén a nagyvárosokban a karácsonyi vásárok környékén kell tömegre számítani, érdemes az autósoknak inkább a tömegközlekedést igénybe venniük, hogy a parkolási gondok miatti bosszúságokat elkerüljék. Az európai országhatárokon történő átlépésnél nem zárható ki ugyan esetleges várakozás, de hosszú sorban állastól valószínűleg nem kell tartani. A fő közlekedési útvonalakon egyre kevesebb építkezés lassítja a forgalmat. A legtöbb európai országban most már téli útviszonyokra kell számítani, legyen az hegyvidék vagy lapos terület. Mivel az egyes országokban eltérőek a téli felszerelésre vonatkozó előírások, indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális szabályokról. Az Autóklub honlapján http://www.autoklub.hu/  országonkénti összeállítást találnak az Utazás / Klubinform - Külföldi utazási információk menüpont alatt a téli gumi- és hólánc használat kötelezettségeiről. Az utak  esőtől vagy párától nedvesek, a hajnali köd gyakran egész nap megmarad, váratlanul bárhol eshet a hó, ónos szitáslás vagy akár fekete jég akadályozhatja a közlekedést; kérjük, vezessenek óvatosan. A szokásos alpesi utak jó része le van zárva télire, az aktuális helyzetről naponta többször frissített információt találnak többek között német társklubunk oldalán.
 

Ausztria

Ausztria autópályáin és fő közlekedési útvonalain nyugodt, kiegyensúlyozott forgalom várható. Tömegre a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok helyszínein kell számítani a városokban. A nagyvárosokban érdemes az autókat a központtól távolabb hagyni és a tömegközlekedést használni. Aki mégis autóval megy a városba, kérjük, hogy komolyan tartsa be a parkolási szabályokat, mert az ünnep közeledte miatt nem tesznek a hatóságok kivételt; a szabálytalanul parkolók jelentős (akár 400 EUR) büntetésre számíthatnak. A karácsonyi időszakban fokozott véralkohol-szint ellenőrzéseket tartanak. A szokásos alpesi utak (Karintiában a Sölkpass; a Malta Hochalm-út; a Nockalm út és a Paulitschsattel út a szlovén határig;  Dél-Tirolban a Staller Sattel és a Timmelsjoch; a Großglockner Hochalpenstraße; Vorarlbergben a Silvretta Hochalpenstraße és a Furkajoch) télire le vannak zárva, már csak a Hahntennjoch áll nyitva Imst és Lechtal között.

Bécsben december 3-án vasárnap délután demonstráció is nehezíti a közlekedést a belvárosban, lezárások lesznek a Mariahilfer Straße – Museumsplatz – Museumstraße – Lerchenfelder Straße – Strozzigasse – Josefstädter Straße – Fuhrmannsgasse – Florianigasse – Landesgerichtsstraße – Friedrich-Schmidt-Platz vonalon. A villachi körzetben az L33 Kreuzner úton aszfaltozási munkák miatt lezárás van érvényben, az elterelés az L34 út felé vezet. Egy vihar utáni földcsuszamlás zárja el az utat a B91 úton (Loiblpass) a szlovén határnál, valamint szintén földcsuszamlás miatt a Katschberg utat (B99) Spittal an der Drau és Seeboden között mindkét irányban, ezért ez a szakasz jelenleg nem járható. Vorarlbergben szombaton, december 3-án és 10-én a Brenner út (B182) le van zárva a területén áthaladó adventi esemény miatt. Az Arlberg alagút építési munkái miatt az éjszakai áthaladásnál várakozási időkkel kell számolni.

November 1. óta Ausztriában kötelező a 4 mm profilmélységű téli gumi használata, ha havasak, hókásásak, jegesek az utak illetve helyette nyári gumira szerelt hólánc használata is megengedett (ha van elég hó az utakon és nem rongálja az útburkolatot), sőt egyes szakaszokon kötelező is lehet a hólánc, ha azt tábla jelzi.

 

Németország

Nem kell különösebb fennakadásokkal számolni a német autópályákon való közlekedésben a hétvégén, kiegyensúlyozott forgalom várható az ország területén. Lezárják és ezért kerülőre kell készülni az alábbi szakaszokon: az A1 autópályán Osnabrück felé Holdorf és Neuenkirchen/Vörden között, az A33 autópályán Bielefeld felé Osnabrück-Schinkel és Osnabrück-Lüstringen között, az A37 autópályán Hannover-Süd felé az A37/B6 kereszteződés és Hannover-Süd háromszög között, az A62 autópályán Landstuhl felé Nohfelden-Törökmalom és  Freisen között, az A542 úton Langenfeld felé Immigrath és a Langenfeld háromszög között és az A656 úton  Heidelberg felé Mannheim-Seckenheim és a Heidelberg kereszteződés között.  Németország második legnagyobb autókereskedelmi vására, az Essen-i Motor Show még december 4-ig tart, a Rajna-Ruhr vidék autópályáin lehet erősebb a forgalom, a kiállítás környékén nehéz lesz parkolóhelyet találni.

Németországban téli útviszonyok esetén kötelező a téli vagy négyévszakos gumi használata. Hólánc használható, és egyes helyeken tábla kötelezhet is rá, ilyenkor a max. megengedett sebesség 50 km/h. A téli felszerelés hiánya miatt 60 – 80 EUR lehet a bírság.

 

Svájc

Az ünnepi szezon elkezdődött: a svájci nagyvárosokban is a különböző karácsonyi piacok és vásárok jellemzik a belvárosok összképét, de a közlekedést ezek jelentősen nem befolyásolják. Az adventi hétvégén különösen a városokat elkerülő utakon, a bekötőutakon lesz erősebb a forgalom  és a belvárosokban problémás a parkolóhely keresés. Már szombaton érkezik a Mikulás Freiburgba, ahol ezrek nézik majd a parádét, ezért a környéken torlódások keletkezhetnek, érdemes autó nélkül megközelíteni a rendezvény helyszínét.

Svájcban nem kötelező a téli gumi használata, de komolyan megbüntethetik, ha a nem megfelelő felszerelés miatt akad el az autós. A hólánc használata megengedett, bizonyos szakaszokon kötelező is lehet, ahol ezt tábla jelzi - ilyenkor a meghajtott kerekekre kell felszerelni a hóláncot.

 

Horvátország

Az alacsony hőmérséklet miatt az egész ország területén csúszósak, nedvesek az utak, különösen a hidak és a viaduktok. A hegyvidéken téli útviszonyok várják az autósokat. Több helyen is lehet sziklaomlás vagy földcsuszamlás, ami időszakosan el is zárhatja az utat. Az A1 autópályán Sveti Rok és Zadar 2 csomópontok között le van zárva az út, kerülni kell a DC50, DC27, DC502 főutak felé. A hétvégén első sorban a városok ki- és bevezető útjain, a bevásárlóközpontok környékén ill. a belvárosi karácsonyi forgatag miatt kell nagyobb tömegre számítani. Az alábbi autópályákon csak egy sávon lehet közlekedni: az A1 autópályán Mala Kapela alagútnál  Dubrovnik irányában, és a Grič alagútban mindkét irányban, az A3 autópályán a Pakra hídnál (112th km) Lipovac felé és az A6 Rijeka-Zágráb autópályán a Svilno viaduktnál mindkét irányban. Horvátországban az időjárástól függetlenül nappal is be kell kapcsolni a tompított fényt, számítani kell a téli gumi szükségességére (M+S felirat), amit legalább 2 (meghajtott) kerékre kell szerelni. A csomagtartóban ott kell lennie a hóláncnak (2 meghajtott kerékre) és a hólapátnak, de a Lika és Gorski Kotar térségben a hólánc használata kötelező.

 

Szlovákia

Az ország területén minden autópálya és gyorsforgalmi út járható, az útburkolat szinte mindenhol nedves, kivéve a D1 úton Liptószentmiklós és Poprad között, ahol 1-2 cm hó és az R3 úton Tvrdošínnál, ahol 1-2 cm latyak fedi az utat. Az ország északi részén (Árva  - Orava) kicsit több a hó, 4-5 cm, helyenként akár 10 cm is lehet, de a hágók mindenhol jól járhatóak. A hegyi utakon az erős szél havat hordhat az utakra, de jelenleg ez nem okoz fennakadást. Szlovákiában szükséges a téli gumi használata (min. 3 mm-es profilmélység), ha összefüggő hóréteg/jégréteg fedi az utakat. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat, hogy az útburkolat ne sérüljön, de mindig bent kell lennie a csomagtartóban.