Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. március 23.

Európa

Több európai országban (Németország több tartománya, Dánia, Norvégia, Ausztria és Svájc)  most kezdődik a húsvéti szünet, ami érezhető lesz az európai fő közlekedési utak forgalmán; sok család megy hosszabb pihenésre a hegyekbe, és ebben az időszakban már a déli tengerpartokra is, noha a tenger vize még meglehetősen hűvösnek (11-19 ˚C) mondható. Hosszú kocsisorok alakulhatnak ki főként pénteken a nagyvárosokból kivezető utakon és szombaton az Alpok és a földközi-tengeri országok felé vezető autópályákon. A korábban már megszokott csúcsforgalmi időnek ezért a péntek délután-este és a szombat délelőtt számít. Vasárnapra társklubjaink nem prognosztizálnak fennakadásokat a közlekedésben.

Kérjük ne felejtkezzenek meg a téli felszerelésre vonatkozó előírásokról, amelyek a legtöbb országban még április közepéig érvényben vannak. Hiába tavaszias most az idő, az időjárás még változékony, bármikor újra leeshet a hó, reggelente köd ronthat a látási viszonyokon, vagy akár jeges útszakaszokkal is találkozhatnak. Több európai országban ún. szituatív téli gumi és hólánc használati kötelezettség van érvényben, ami azt jelenti, hogy hiába nem kötelező előírás, ha az időjárás megkívánja, havasak, hókásásak, latyakosak az utak, a hatóságok bármikor kitehetnek útjelző táblákat, hogy téli gumi vagy akár hólánc használata is kötelező. Ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy akár előírás, akár nem, most még téli gumival és a csomagtartóban a hólánccal induljanak útnak.

Karbantartási- és tisztítása munkák kezdődtek több európai autópálya alagútjaiban, így főként az éjszaka autózóknak kell felkészülniük, hogy esetenként lezárással, vagy félpályás lezárással találkozhatnak. A közeljövőben érintett alagutak: a svájci A2-es Gotthard-alagút, az osztrák  A14-es Rheintal autópályán a Pfändertunnel, az A10 Tauern autópályán az Oswaldibergi alagút, az A12 Inntal autópálya Milser alagútja, az S16 Arlberg gyorsforgalmi úton a Perjentunnel. Az elkövetkező néhány hónapban egyre több alagút éves rendes karbantartására sor kerül, ez azonban a nappali forgalmat nem akadályozza.

 

Ausztria

Ausztriában nagy átutazó forgalomra kell számítani a hétvégén az észak-déli útvonalakon, ill. a Salzburg és Bregenz közti tranzit úton. Lassú haladásra kell készülni Vorarlbergben az

A14 autópályán és az Arlberg gyorsforgalmi úton, Tirolban a Fernpass-úton (B179), a B169 Zillertal-úton, és az Inntal autópályán (A12) Kufsteinnél. Salzburg tartományban az A1 autópályán Salzburg városánál és Walserberg előtt, a Tauern autópályán (A10) Salzburg és a Pongau csomópont között, a B311 Salza-völgyi úton és Bad Reichenhall – Lofer között. Stájerországban a B320 Enns-völgyi úton és Karintiában az A2 autópályán az alagút-lánc (Griffen) előtt és Klagenfurtnál.

A tavasz és a kerti szezon kezdetén március 22-25. Tullnban „Pool + garden und Kulinar Tulln” kiállítást rendeznek, ezért a rendezvény miatt lokális torlódások keletkezhetnek Tullnban és környékén (a Stockerauer gyorsforgalmi úton (S5) és a B19 Tullni úton, mert a  kiállításra nagyon sok látogató érkezik majd.

A következő napokban a téli szünetet követően beindítják a dunai kompokat. A kompok Klosterneuburg és Weißenkirchen között már a húsvéti ünnepek alatt is működnek.

Bécsben a Ringen április közepéig vágányfelújítási munkákat végeznek a Schwarzenbergplatz és a Babenbergerstraße között, a munkálatok alatt több sávot lezárnak, de a húsvéti ünnepek alatt az egész útszakaszra tilos lesz behajtani. Az elterelés a Lothringerstraße – Karlsplatz – Friedrichstraße - Getreidemarkt és Babenbergerstraße felé vezet. A város több pontján végeznek karbantartási- felújítási munkákat, amelyek lassítják a forgalmat.

 

Németország

Erős forgalom várható a német autópályákon a hétvégén, mert számos tartományban elkezdődött a húsvéti szünet az iskolákban és sok család megy több napos pihenésre dél felé. Német társklubunk szerint a fő uticél az alpesi üdülőközpontok mellett a tengerpart, így az észak-déli útvonalakon nagy zsúfoltság várható, főként a csúcsforgalmi időben. Nem zárhatók ki a torlódások az osztrák-német határon Kiefersfeldennél (A93 autópálya). A Németországból Tirolba utazóknak számolniuk kell a teherautó-blokkoló rendszerek forgalom lassító hatásával – az A12 Inntal autópálya Kufstein-Nord kijáratánál óránként legfeljebb 250 teherautót engednek át, ha elérték ezt a határértéket, a teherautóknak félre kell állniuk és várakozni. Ez az intézkedés a személyautó forgalomra is hatással van, mert az érintett szakaszon ilyenkor csak egy sáv járható. 

 

Hollandia

Ha március, akkor „Keukenhof”. Hollandia Lisse városában (Amsterdam és Hága között, Amsterdamtól mintegy félórányira dél-nyugatra) tegnap, március 22-én megnyílt a világhírű virágkiállítás, ahova évről évre több százezres érdeklődő érkezik a világ különböző országaiból.

Hollandiában az úttest szélénél sárgával jelölt szakaszoknál tilos a parkolás, a parkolási vétségeket komolyan veszik és súlyosan büntetik, gyakran használnak a hatóságok kerékbilincset is. Személygépkocsival autópályán 120 km/h, autóúton 100 km/h, országúton 80 km/h a max.  megengedett sebesség. Szigorúan büntetik a gyorshajtást, a biztonsági öv be nem kapcsolását, a piros fénynél való áthajtást, a vezetés közben kézben tartott telefonálást is. A rendőrség elkobozhatja a járművet nagyon súlyos sebességhatár-túllépés, ittas állapotban történő járművezetés vagy a jármű bűncselekmény céljából történő használata esetén. Kérjük, különös gonddal tartsák be a szabályokat.

 

Szlovákia

Szlovákia fő útvonalai  jól járhatóak, hóval csak a Tátrában  találkozhatnak az autósok: Breznóbánya és Poprád környékén néhány alsóbbrendű úton  letaposott hó borítja az utakat, a Magas-Tátrában viszont 1-2 cm friss hó esett, itt téli gumival lehet csak közlekedni. Nedvesek, vizesek viszont a főutak is több szakaszon, így a magyar határ és Kassa között, a D1 autópályán Kassától Eperjeseig, és tovább Rózsahegyig, Besztercebánya környékén, Trencsénnél és Pöstyénnél. Az országban köd nem csökkenti a látótávolságot, ónos eső sem nehezíti a haladást. Eperjes előtt az 546 úton felújítási munkák miatti lezárással találkozhatnak, kerülni kell. Az 50-es főúton Zólyom és Rozsnyó között szintén munkagépekkel dolgoznak. Az R1 úton Nyitra irányában egy sávot lezártak útfelújítás miatt.

 

Szlovákiában az alábbi útszakaszok fizetősek, ezért  autópálya-matricát kell venni:

  • a D1 autópályán Pozsony- Krasznahorkaváralja, Dubná Skala-Turány, Ivachnófalu-Eperjes és Eperjes-Budamér szakaszokon;
  • a D2 autópályán a cseh határ és Pozsony között és  Pozsony - Dunacsún között;
  • a D3 autópályán Ricsóváralja- Zsolna és Sziklaszoros-Fenyvesszoros;
  • a D4 autópályán Horvátjárfalu és Pozsony között;
  • az R1 úton Nagyszombat és Besztercebánya között,
  • az R1A úton Nyitra nyugat és Nyitra Kynek közötti 2 km-es szakaszon;
  • az R2 úton Lócsakürtös- Garamszentkereszt, Zólyom nyugat és Zólyom centrum között, és Zólyom kelet-Kriván között;
  • az R4 úton Kassa Juh és Migléc között, valamint
  • az R6 úton Puhó és Alsókocskós között.

 

Az autópálya használati díjakról részletesebb információt találnak és a matricát on-line megrendelhetik az https://eznamka.sk/selfcare/home/ oldalon, ahol magyar nyelvű tájékoztatás is rendelkezésre áll.