Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. január 20.

Európa útjain

Továbbra is téli útviszonyokra kell számítani Európában, az autósoknak nehéz közlekedési körülményekkel kell megbirkózniuk. Az erős havazás és a hóviharok alább hagytak ugyan Európa nagy részén, de főként az alsóbbrendű utakon a letaposott hó és több helyen az ónos eső miatt jegesek, csúszósak az utak.  Az alpesi országokban számos hágó, hegyi- és elkerülőút átmenetileg le van zárva, vagy csak hólánccal járható. Érintettek az osztrák Salzburg, Alsó-Ausztria, Tirol és Vorarlberg tartományok, Svájcban a Graubünden régió és keleten Ticino és egész Nyugat-Svájc. Különösen keményen sújtotta az idei tél az elmúlt napokban a Balkánt, Görögországban és Törökországban hatalmas forgalmi késések voltak gyakoriak, akadályokkal találkoztak az autósok Európa más részein is, pl. Skandináviában, Nagy-Britanniában vagy Franciaországban. A forgalmi helyzet mára megnyugodott, de ha enyhül az idő, és elindul az olvadás, az árvizek fogják veszélyeztetni az utakat, amelyek komoly gondot jelenthetnek.

A téli sportok kedvelői sokan mennek hosszabb-rövidebb szabadságra az Alpok síparadicsomaiba, ezek környékén telítettek lesznek az utak. A határokon továbbra sem zárhatók ki a torlódások, több helyen változatlanul fokozott ellenőrzéseket tartanak a hatóságok.

Akinek mindenképpen úton kell lennie a napokban, érdemes indulás előtt tájékozódnia a tervezett útvonal aktuális helyzetéről. Kérjük, hogy ne felejtsenek el a kocsiba meleg takarókat bepakolni, termoszban forró folyadékot magunkkal vinni, mert egy esetleges hosszabb várakozás esetén, életet menthet.

Téli gumik és hólánc nélkül nem érdemes útnak indulni, bár az egyes európai országokban eltérő a téli hónapokra vonatkozó kötelező előírás. A Magyar Autóklub honlapján: www. autoklub.hu, az Utazás címszó Klubinform / Külföldi utazási információk menüpont alatt összefoglaló táblázatban olvashatnak a szabályozás részleteiről.

 

Ausztria

A napokban több, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény lesz Ausztriában, az adott helyszíneken torlódásokra és parkolási nehézségekre kell felkészülni: Kitzbühel-ben január 20-22. között rendezik a Hahnenkamm síversenyt, és Schladming-ban 20. alkalommal rendezik meg a Nachtslalom férfi lesikló síversenyt január 24-én, ahova mintegy 30 000 látogatót várnak. Szombaton, január 21-én Bécsben demonstrációk miatt több útszakasz is le lesz zárva, akinek arra visz az útja, kérjük, hogy tájékozódjon a részletekről. Biztonsági okokból a szokásosan lezárt hágók és hegyi utak mellett Karintiában az L132 út (Paulitschsattel) Bad Vellach és a szlovén határ között, valamint az Arlberg régióban a B198 út Lech és Wart között átmenetileg le van zárva. A Reschen utat, amely a kapcsolatot biztosítja Landeck és a Reschen-hágó között (B180,) Nauders és a Kajetans-híd közötti szakaszon földcsuszamlás és sziklaomlás teljesen járhatatlanná tette, a felújítás végéig kerülni kell a B185 út felé.

2017.január 1-től emelkedtek a bécsi parkolási díjak (Kurzparkzone) az alábbiak szerint:

  • 0,5 óra:           1,05 Euro
  • 1 óra:               2,10 Euro
  • 1,5 óra:           3,15 Euro
  • 2 óra:               4,20 Euro

 

Németország

Érezhetően megnövekszik a forgalom az Alpok irányában; egyre több síelő igyekszik napi és hétvégi kirándulásokra az üdülőhelyekre. A jó hóviszonyokon túl a különféle rendezvények is vonzzák a télisportok rajongóit. A közlekedés a síparadicsomok felé ill. az onnan hazafelé vezető utakon zavartalan, téli gumival járhatók az utak. Német társklubunk a legerősebb forgalmat a reggeli és a késő délutáni órákban várja szombaton és vasárnap. Sok látogatót várnak a Stuttgart-i Turisztikai kiállításra is, amely január 22-ig tart nyitva, a vásár helyszíne környékén keletkezhetnek torlódások. Teljes lezárásra az A9 Berlin - Halle/Lipcse autópályán kell számítani mindkét irányban Dessau-Süd és Bitterfeld/Wolfen között jan.21-én 22:00 órától jan.22-én 06:00 óráig és a kb.júliusig tartó építkezés miatt az A542 autópályán Langenfeld irányában  Immigrath és a Langenfeld háromszög között.
 

Alpok

Az alpesi vidékek autópályái ismét a téli sportok szerelmeseitől lesznek telítettek, nagy mozgás várható az üdülőhelyek felé ill. az onnan hazafelé vezető utakon.

Az osztrák, olasz, svájci és francia alpesi utak és hágók jelenleg csak kb. 1500 m-es magasságig járhatók szabadon, a magasabban fekvő területeken vagy téli lezárás, vagy átmeneti lezárás van érvényben, de legalábbis hólánc használati kötelezettséggel kell számolni, mert az utak havasak, jegesek. Az időjárás miatt a jelenleg szabadon használható hegyi utak és hágók lezárására is bármelyik pillanatban sor kerülhet.

Kérjük, tájékozódjanak indulás előtt; a naprakész információkat az alpesi hágók állapotáról megtekinthetik többek között az http://www.alpen-journal.de honlapon.
 

Franciaország

2016 júliusa óta Párizsban környezetvédelmi zónákat vezettek be, hogy a kipufogó gázoktól védjék a várost. A környezetvédelmi zóna a város területén belül a városi körgyűrűig (Boulevard Périphérique) terjed. Ebben a zónába az 1997. január 1. előtt nyilvántartásba vett gépjárművek és az 1999. június 1. előtt bejegyzett motorkerékpárok hétköznap (hétfőtől péntekig) 8:00-20:00 között már nem hajthatnak be.

2017 január 1-én pedig környezetvédelmi matrica került bevezetésre a francia rendszámú autók számára, amely áprilistól a külföldi rendszámú autókra is érvényes lesz; minden autós csak a megfelelő környezetvédelmi matricával hajthat majd be a belvárosba. Jelenleg áprilisig türelmi idő van érvényben, a matricával nem rendelkezőket áprilistól fogják majd büntetni, de a külföldiek az adott matricákat csak márciustól tudják majd beszerezni, addig a forgalmi engedéllyel lehet igazolni a jármű adatait. A környezetvédelmi matrica 4,18 euroba kerül, és több színben bocsátják ki.  Párizs az első francia város, amely az alacsony emissziós zónát bevezette, és az elkövetkező hónapokban és években mintegy 25 további városban is tervezik (beleértve Bordeaux-t és Strasbourg-ot) a bevezetését. Osztrák társklubunk egyelőre csak feltételezi, hogy a Párizsban érvényes matricák a többi francia városban is érvényesek lesznek, az azonban már biztos, hogy a német kibocsátású matricákat nem ismerik el Franciaországban.