Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. július 14.

Európa útjain

Ezen a hétvégén már a nyári csúcsforgalomra kell számítani az európai fő közlekedési útvonalakon. Az utolsó német tartományokban, Hollandia déli részén és a skandináv országokban is véget ért az iskola, a családok tömegei indulnak vakációzni a Földközi-tenger mellé, az északi tengerekhez vagy az alpesi üdülőterepek felé. Főként az észak-déli autópályák lesznek túlterheltek, a szokásos csúcsforgalmi időkben. Aki csak teheti, érdemes alsóbbrendű kerülőutakat választania, a határ átlépéseknél pedig a kevésbé frekventált átkelőket igénybe venni. A hét közepén (kedden, szerdán) várhatóan kisebb lesz a forgalom.

Társklubjaink nem tartják kizártnak a torlódások, hosszú kocsisorok kialakulását a fontosabb autópályákon, ezért a szokásosnál hosszabb menetidővel kell számolni pl.

Ausztriában: A1 West-, A10 Tauern-, A11 Karavankák-, A12 Inn-völgyi-, A3 Brenner- és A14 Rajna völgyi-autópályák egyes szakaszain, az S16 Arlberg gyorsforgalmi úton és a B179 Fernpass-úton.

Svájcban: A2 Luzern - Chiasso a Gotthard alagút előtt és A1 St. Gallen - Zürich – Bern autópályákon, valamint az A13 San Bernardino úton.

Olaszországban: A22 Brenner, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Velence – Triest autópályákon, és a part közeli országutakon.

Szlovéniában: A2 Karavankák alagút – Ljubljana - Zágráb,  A1 Ljubljana - Koper, az osztrák Pyhrn autópályával való kapcsolatnál (Spielfeld) a Maribor - Ptuj vonalon Macelj és a horvát határ között. 

Horvátországban: A1 Zágráb - Zadar - Split szakaszon a fizetőkapuknál, a Triest - Pula és a Triest - Rijeka szakaszokon, valamint a tengerparti utakon és a Plitvicei tavak környékén.

Francisországban: az A36 / A39 / A7 vonalon Mühlhausen - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier – spanyol határ és az A8 a Côte d`Azur-től Aix-en-Provence felé, valamint az A6 Dijon – Lyon autópályákon.

Ausztria

Erős átutazó forgalomra kell számítani az északi országokból az Adriára tartók miatt, nem zárhatók ki a hosszabb várakozási idők a határátlépéseknél; általában a szokásos nyári csúcsforgalom várható a hétvégén.

Bécsben szinte minden kerületben építkezések nehezítik a közlekedést a bevárostól a külső kerületekig, lezárások, sávszűkítések okoznak dugókat. A rendőrség a város 15-16 pontján rendszeresen radarozik, a fontosabb kereszteződéseknél a piros lámpán áthaladókat figyelik, naponta többször is bele lehet futni ellenőrzésekbe. A helytelenül parkoló autókat szigorúan büntetik, ha elszállítják az autót, annak kiváltása akár 400 EUR-ba is kerülhet; kérjük gondosan válasszák meg, hova parkolják le autójukat.

Burgenlandban az A4 autópályán és az S31 gyorsforgalmi út három pontján is zajlanak építkezések, Neusiedl – Nickelsdorf / kb. 5 km hosszan, Wulkaprodersdorf – Mattersburg /  5 km, Mattersburg – Fraknó (Forchtenstein) / kb 2 km és Fraknó (Forchtenstein) – Sieggraben / kb   3 km hosszan. Az A4 autópályán zajló munkálatok Nickelsdorf előtt tovább lassítják a fokozott ellenőrzések miatt amúgy is lassabb határátkelést.

Dél-Tirolban a Reschen-hágón a B180 utat Pfunds és Nauders között kőomlás miatt lezárták, elkerülés Martina felé.

A 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járművekre vonatkozó kamion-stoppal igyekeznek enyhíteni a közlekedési túlterheltséget, ami nemcsak az autópályákra, hanem egyes országutakra is érvényes ( pl. a Loferer út (B 178) Lofer és  Wörgl között, az Ennstal-út (B 320); a Seefelder út (B 177); a Fernpass-út (B 179)  Nassereith és Bieberwier közti szakasza, vagy az Achensee-út (B 181) teljes hosszában.)

Németország

Szinte minden fontos autópályán nagy forgalom várható a hétvégén, sokan lesznek mozgásban. Lassítják az előrehaladást az építkezések, felújítások, amelyek miatt a fontosabb utak többsége érintett. A nagy hőségben veszélyt jelent a beton megrepedése, egyes helyeken nagyobb darabok szinte kirobbannak a burkolatból, emiatt az elmúlt időszakban az A5 Karlsruhe – Heidelberg, az A6 Heilbronn – Mannheim, az A7 Würzburg – Ulm és az A81 Heilbronn – Würzburg autópályákon sérült az úttest. Ha újabb hőhullám miatt tovább romlik a helyzet, nagyjavításokra kell majd számítani. Az A94 München - Passau autópálya München-Ost és Hohenlinden közti szakaszán hosszabb távú sebességkorlátozás van érvényben.

Horvátország

Július 1.-től ismét emelkedtek az útdíjak Horvátországban (pl. Zágráb-Zadar1 134 kuna, Zágráb-Zadar2 139 kuna,  Goričan- Sveta Helena 47 kuna).

Nagy forgalom várható a hétvégén a tengerpartra vezető utakon, főként az A1 autópályán péntek délután és szombat délelőtt és a fontosabb utakon a part mellett egész nap a turista központok felé, a kompoknál és a szlovén (Macelj, Bregana), a bosnyák (Stara Gradiška, Slavonski Brod), és a montenegroi (Karasovići) határ átkelőknél. Az utak esőtől nedvesek és csúszósak az ország észak-nyugati részein, a hegyekben, leginkább délutánonként és este. Erős szél miatt kell óvatosan vezetni a DC8 adriai panorámaúton és az A1 autópálya Maslenica és Sveti Rok közti szakaszán, az erős szél a kompforgalmat is akadályozza.

Szlovénia

Az Isztrián nyaralók, akik előszeretettel használták Rijeka-Muggia-Koper-Izola ingyenes útvonalat Horvátország megközelítésére, most hosszabb időre változtatni kénytelenek útvonalukon. A szlovén Koper és Izola közti partmenti út teljesen le van zárva az útszakasz felújítása miatt; az építkezés előre láthatóan egész nyáron át tart majd, ezért az autósok mindenképp a H6 fizetős útra kényszerülnek, ahol viszont matrica használata kötelező. A MAK Travel irodáiban forintért megvásárolhatók a 2017-ben érvényes szlovén autópálya-matricák.  Társklubjaink is azt javasolják, hogy a Szlovéniában nyaraló, vagy a Szlovénián átutazó turistáknak érdemes megvásárolniuk a szlovén autópálya matricát, mert aki az ingyenes országutakon szeretne haladni, akaratlanul és váratlanul rátévedhet egy fizetős szakaszra, amely első pillantásra nem nyilvánvaló. Sokszor még a navigációs rendszerek sem jelzik a fizetős útszakaszt, a jelzőtáblák pedig nem mindig segítenek eligazodni.

Macedónia

Macedónia Görögországgal és Albániával együtt a földrengések által legveszélyeztetettebb területeknek számít Európában. Július eleje óta újra többször megmozdult a föld Nyugat-Macedóniában az Ohridi tó környékén, a rengések eddigi csúcsa július 8-án volt észlelhető. Számos épület megrongálódott, de emberéletben nem okozott kárt. A fő tranzit útvonal (Belgrád – Skopje – Tesszaloniki) az érintett területtől mintegy 100 km-re keletre vezet, ezért az ott autózókat nem fenyegette veszély.

Franciaország

Július 23.-ig tart a Tour de France kerékpáros verseny, ezért az autósoknak elterelésekre kell számítania a verseny útvonalán. Jövő héten érnek a biciklizők az Alpokba, ezért több hágó és alpesi útvonal időszakos le lesz zárva az autósok elől:  szerdán júl. 19. Juli a Croix-de-Fer és Galibier, valamint csütörtökön júl. 20-án az Izoard.

Olaszország

A nagy hőség miatt az ország déli részén (Calabria és Puglia, valamint Szicília) komolyan küzdenek az emberek az újra meg újra fellángoló erdőtüzekkel,  ezért az autósok bármikor találkozhat lezárt utakkal, elterelésekkel. Előfordulhat, hogy egyes kempingeket lezárnak vagy egyes szálláshelyeket nem lehet megközelíteni. A turistáknak érdemes előre érdeklődniük a lefoglalt szállásuknál az adott helyzetről. Az időjárás előrejelzés további hőhullámokat prognosztizál, ezért bármikor veszélyeztethet nagyobb erdős területeket a fellobbanó tűz.

A Dolomitokban kirándulóknak figyelembe kell venniük, hogy a Sellajoch augusztus végéig minden szerdán 09:00 órától 16:00 óráig le van zárva Wolkenstein és Canazei között. A kerékpárosok és az elektromos járművek szabadon közlekedhetnek. Az intézkedéssel a hatóságok szeretnék csökkenteni a CO2-kibocsátás, és ezáltal csökkenteni a környezetszennyezést.

A tűzmesterek bombát hatástalanítanak, ezért vasárnap, július 16-án reggel 06:45-kb 09:45-ig az olasz Brenner autópálya (A22) és a vele párhuzamos SS12 főút Vipiteno és Bressanone között le lesz zárva. Az említett szakaszon és időpontban vasút sem közlekedik. Az utazóknak azt tanácsolják, hogy várják meg a munkálatok végét, kerülni ugyanis csak egy nagyon hosszú úton lehet a Reschen-hágó felé.

Kérjük, ne feledjék, hogy Olaszországban kötelező a zöld kártya megléte, amelynek aktuálisnak kell lennie, nem elég egy pl. tavaly kiváltott dokumentumot bemutatni – ha az autós nem rendelkezik vele, a büntetés akár EUR 600 is lehet.