Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. március 24.

Európa útjain

Az előttünk álló hétvége az egyike azon keveseknek, amikor általában nem kell torlódásoktól tartani az európai autópályákon. Társklubjain előrejelzése szerint sima, akadálymentes közlekedés várható. A téli szünet mindenhol véget ért, lassan végéhez közeledik a síszezon is, az építkezések pedig eddig még nem indultak be mindenhol teljes erővel.  Bár vannak, akik még most mennek síelni - a magas hegyekben pl. Ausztriában még a múlt héten is sok hó esett - de azért érezhetően kevesebben indulnak a síközpontokba, mint korábban. Az alpesi utakon azért sűrűbb forgalom várható, mint máshol; Ausztriában a tiroli, salzburgi, vorarlbergi főutakon, az A1-, az A10-, az A12-,  az A13 és az A14 autópályákon, valamint a B179 Fernpass úton lesz nagyobb forgalom. Olaszországban az A22 Brenner autópályán, és a Puster-, Grödner-, és Gader völgyi utakon kell több autósra számítani, míg Svájcban az A2 Gotthard úton, az A1 autópályán és a Graubündens, a Berni Felföld, Wallis és Közép-Svájc síterepei környékén.

Európa több országában most van a tavaszi nagytakarítás ideje, tisztítják és karbantartják az alagutakat. A munkálatokat általában éjjelente végzik, félpályás lezárás mellett. Bármennyire is enyhül az idő, és látszólag itt a tavasz, a hegyekbe mégis téli felszereléssel érdemes elindulni. A legtöbb országban hivatalosan ápr. 15-ig tart a téli felszerelési kötelezettség. A téli felszerelés és hólánc-használatra vonatkozó szabályokat összefoglaltuk a www.autoklub.hu / Utazás / Klubinform / Külföldi utazási információk oldalon. A határátlépéseknél alaposabb ellenőrzésekre kell továbbra is számítani, de különösebb torlódások nem várhatóak.

 

Ausztria

Ausztriában hamarosan indulnak az autópálya-, híd-, és felüljáró felújítások, karbantartások, hosszabb menetidővel kell számolni az átmeneti sebesség korlátozások miatt az elsődleges úthálózat alábbi szakaszain:

 • Keleti autópályán (A4) Mönchhof és Nickelsdorf között;
 • Keleti autópályán (A4) Schwechat csomópont és a repülőtéri lehajtás között;
 • Nyugati autópályán (A1) Salzburg irányában a Steinhäusl csomópont és Altlengbach között;
 • Nyugati autópályán (A1) Melk és Pöchlarn között;
 • Déli autópályán (A2) Graz-Ost és Graz-West között;
 • Déli autópályán (A2) a stájer Pack csomópontnál;
 • Semmering gyorsforgalmi úton (S6) Leoben-nél;
 • Murtal gyorsforgalmi úton (S36) Feistritz és Zeltweg között;
 • Pyhrn autópályán (A9) a Klaus környéki alagútnál;
 • Innkreis autópályán (A8) AS Haag és AS Ried között.

Az A10 Tauern autópályát éjjelente lezárják Salzburg irányában a Pongau csomópont és a Lueg hágó között. Bécsben a március 26.-i félmarathon futóverseny miatt lezárásokkal és eltereléssel kell számolni a Wagramer Strasse környékén. Az A4 autópályán zajló építkezés miatt különösen a Bécsből a repülőtér irányában kell több időt számítani a lassú előrehaladás és dugó miatt. Az A23 autópályán az északi irányba tartó Handelskai lehajtó a hétvégén (márc.25-26.) építkezés miatt le van zárva, az elterelés a Reichs-híd felé vezet. Salzburgban márc. 26.-ig autókiállítás van, ezért az A1 autópálya „Messe” lehajtójánál és a rendezvény környékén nagy tömeg várható. A B83 Villach-i úton is építkezés lassítja a forgalmat, amely megnehezíti a Klagenfurtba való behajtást.

A magas hegyekben az elmúlt csapadékos héten 70-80 cm friss hó esett, elsősorban a salzburgi hegyekben, ill. Stájerország Felső-Ausztriával határos hegyvidékén; mindenképpen téli gumival és az autóba bekészített hólánccal érdemes útnak indulni. A szokásos alpesi hágók téli lezárása tart még, biztonsági okokból az Arlberg régióban a B198 út Lech és Warth közötti szakasza is le van zárva.

 

Németország

A hétvégi közlekedés egyenletes és nyugodtnak ígérkezik a német autópályákon, különösebb akadályokkal nem kell számolni. A tavaszi idő megérkeztével egyre több építési és felújítási munkával találkozhatnak az autósok, teljes lezárásra és emiatt kerülőutak igénybe vételére az alábbi útvonalakon kell számítani a hétvégén:

 • A1 autópálya Saarbrücken felé Eppelborn és Illingen között;
 • A2 autópálya mindkét irányban a Recklinghausen kereszteződésnél;
 • A4 autópálya mindkét irányban a Köln-West kereszteződés és a Frechen-Nord lehajtás között;
 • A7 autópálya mindkét irányban Hamburg-Schnelsen és Quickborn között;
 • A33 autópályán Bielefeld felé Hilter am Teutoburger Wald és  Dissen/Bad Rothenfelde között;
 • A39 autópálya Braunschweig felé Salzgitter-Watenstedt és Salzgitter-Lebenstedt-Nord között; továbbá

az A542 autópálya Immigrath és Langenfeld háromszög közti lezárása várhatóan július végéig tart majd.

Regionálisan okozhatnak némi torlódást egyes nagyobb rendezvények, mint pl. a lipcsei könyvvásár március 23-26., vagy a ma záró hannoveri CEBIT számítógép kiállítás. A kiállítások környékén mindig nagy tömegre és parkolóhelyeket keresgélőkre kell számítani, ezért lassabb az előre haladás.
 

Svájc

Március 30-ig tart nyitva Baselben a híres óra-és ékszerkiállítás, a „Baselworld” , ahova az elmúlt évek tapasztalatai alapján több ezer, a luxus iránt érdeklődő látogatót várnak; forgalomkorlátozások várhatóak, főleg az A2 autópálya Augst kereszteződése és a Basel-Weil határátkelő között. Legkritikusabb időpontok a reggeli órák (8.00-9.30 között) és este a 17.30-19.00 óráig tartó időszak, torlódások keletkezhetnek. Ezt leszámítva a szokásos szombati bevásárló forgalomra lehet számítani a nagyvárosokban a bevásárló központok környékén, a parkolóknál, ill. a a nagyvárosokat elkerülő útszakaszokon lesznek többen, akik a síparadicsomok felé vagy onnan hazafelé tartanak.

 

Olaszország

Amsterdam és Hága között, Amsterdamtól mintegy férórányira dél-nyugatra, Lisse városkában megnyílt a világ legnagyobb szabadtéri virágkiállítása, a „Keukenhof”, ahova a világ minden tájáról jönnek látogatók a több száz féle tulipánt megcsodálni. Hollandiában az úttest szélénél sárgával jelölt szakaszoknál tilos a parkolás, a parkolási vétségeket komolyan veszik és súlyosan büntetik, gyakran használnak a hatóságok kerékbilincset is. Személygépkocsival autópályán 120 km/h, autóúton 100 km/h, országúton 80 km/h a max.  megengedett sebesség. Szigorúan büntetik a gyorshajtást, a biztonsági öv be nem kapcsolását, a piros fénynél való áthajtást, a vezetés közben kézben tartott telefonálást is. A rendőrség elkobozhatja a járművet nagyon súlyos sebességhatár-túllépés, ittas állapotban történő járművezetés vagy a jármű bűncselekmény céljából történő használata esetén. Kérjük, különös gonddal tartsák be a szabályokat.