Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. május 23.

 

Európa útjain

A pünkösdi nagy forgalmat alig felejthettük el, máris folytatódik a fokozott mozgás az európai utakon; a május 26. csütörtöki Úrnapja több Európai országban katolikus ünnep, ezért az emberek ismét hosszú hétvégének örülhetnek többek között Ausztriában, Németország több tartományában, Horvátországban, Svájc egyes kantonjaiban, Lengyelországban és Angliában. Több városban körmeneteket tartanak, nagy tömegre lehet számítani. Ugyanakkor javában folynak a tavaszi útfelújítások, karbantartási munkálatok is. Az ezekkel együtt járó sávlezárások, sebesség-korlátozások, terelések meghosszabbítják a menetidőt. Sokan autóznak majd dél felé, már a tengerpartok irányában, de előre láthatóan a hegyi túrahelyek is telítettek lesznek.

A szép idő miatt egyre többen motoroznak, ill. bicikliznek. A gyalogosok mellett a kétkerekűeken utazók vannak leginkább veszélynek kitéve, hiszen őket csak a bukósisak védi. A motorosok a jó idő beköszöntével előszeretettel keresik fel az alpesi hágókat, panoráma-utakat, amelyek komoly próbatételt jelentenek a motorok vezetőinek. Ezeken különös óvatosságot követel meg az autósoktól is a szűk pálya, a sok kanyar, a meredek szakaszok.  A téli időszakra lezárt alpesi hágók nagy része ismét járható, de Ausztriában a Staller Sattel, a Timmelsjoch, a Silvretta és a Furkajoch még zárva van, Svájcban a  Berninapass-t és a Flüela Pass-t még ráadásul még hó fedi és Franciaországban is több hágó téli lezárása tart még: érdemes indulás előtt az aktuális helyzetről tájékozódni: https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/default.aspx

Szigorú szabályok írják elő Európában, hogyan kell azonosítani az állatokat és hogyan léphetik át a határokat, ezért a nyári szabadságok közeledtével érdemes átgondolni, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy házi kedvencünk velünk utazhasson. Mivel a veszettség elleni védőoltást az indulás előtt minimum 21 nappal meg kell kapnia az állatnak, időben el kell kezdeni gondoskodni a szükséges dokumentumokról. 2011 óta kötelező az azonosításra szolgáló mikrochip beültetése, az állat-útlevél, a tulajdonos neve és elérhetősége, valamint a veszettség elleni oltás igazolása. Finnországban, Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán a kutyáknak galandféreg elleni kezelést is kell kapniuk, amelyet igazolni kell. Svájcban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában ugyanazok a rendelkezések érvényesek, mint az Európai Unión belül.

Ausztria

Május 26-án, csütörtökön a bécsi Schönbrunn-i kastélyban nyári koncertet adnak, ahova több tízezer vendéget várnak. Az egész környéken nehéz lesz parkolóhelyet találni.

A 7,5 tonna feletti járművekre kamion-stop van érvényben.

Grác-ban építkezés miatt mától kb. 3 hónapig le lesz zárva a Lagergasse, a személyautókat a Puchstraße felé elterelik, a Naglergasse egy hónapig le lesz zárva, csak helyi lakosok hajthatnak be.

Burgenlandban az A4 autópálya nagyszabású felújítása keretében a Mönchof-i felhajtósáv Bécs irányában még mindig le van zárva  – kerülni a nickelsdorfi felhajtás felé lehet.

Az S16 gyorsforgalmi úton az Arlberg alagutat éjjelente teljesen lezárják, elkerülés az Arlbergpass (B197 út) felé lehetséges.

Az A23 autópályán Hirschstetten-nél az északi irányba vezető felhajtás éjszakánként le van zárva.

A B114 úton félpályás lezárás van Pölstal-nál, időszakosan jelzőlámpa irányítja a forgalmat. Alsó-Ausztriában az S6 Semmering gyorsforgalmi úton Maria Schutz-nál irányonként csak egy sáv járható.

Németország

Május 26-án, csütörtökön az Úrnapi ünnep miatt kamion-stop van érvényben Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományok útjain a 7,5 tonna feletti járművekre éjféltől este 22.00 óráig.

Az ország határátkelő helyein zsúfoltságra és a várakozási idők megnövekedésére kell számítani. A szövetségi rendőrség szelektíven ellenőriz, mindig más átkelőnél. A három autópálya csomópontnál Suben (A3 autópálya Linz - Passau) Walserberg (A8 autópálya Salzburg - München) és Kiefersfeldenben (A93 autópálya Kufstein - Rosenheim) rendszeresek a torlódások.

Horvátország

Az A7-es autópálya Smrika és Križišće csomópontok között Rijeka irányában és Hreljin és Smrika csomópontok között a Krk-szigetre lezárások vannak, az útépítések területén le kell lassítani. Egy sáv járható csak az alábbi pontokon:

  • az A2 Zágráb-Macelj autópálya 10.-12. km közötti szakszán a Zaprešić fizetőhely és Jakovlje pihenőhely között mindkét irányban;
  • az A3 Bregana-Lipovac autópályán Novska és Okučani csomópontok között  a 136.-141. km mindkét irányban;
  • az A1-es autópályán Mala Kapela alagútnál mindkét irányban;
  • az A6 Rijeka-Zágráb autópályán Veliki Gložac-i alagútnál mindkét irányban.

Útépítési munkák miatt a DC1 panoráma út Krapina-nál le van zárva – a személyautók számára kerülni a DC1-DC74-Đurmanec-Macelj felé lehet. A DC52 állami út június 15-ig le van zárva naponta többször is, Vrhovine-nél 08:00-01:00 és 15:20-06:00. Kerülni: Zalužnica-Čovići-Lički Osik-Korenica-Borje felé lehet.