Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. szeptember 22.

Európa útjain

Ezen a hétvégén főként a számos autópályán és fő közlekedési útvonalon zajló építkezés lassítja majd a forgalmat Európa útjain. Előre láthatólag a szokásos csúcsforgalmi időkben túlterheltek lesznek a nagyvárosokból kivezető utak péntek délután és este, és a bevezető utak vasárnap délután és este. A hétvégi kirándulók közül sokan igyekeznek az alpesi túraútvonalak felé, mások a különféle városi rendezvényekre, amelyek az adott helyszínek közelében regionális dugókat okozhatnak. Számolni kell az európai országokban az alagutak őszi nagytakarítására, amely miatt alkalmanként megnövekszik a menetidő.

A közeljövőben karbantartási és tisztítási munkákat fognak végezni a svájci A2 (Luzern – Chiasso) autópályán a Lendorf, a Falbenberg és az Ehrentalerberg alagutakban, az osztrák A2 autópályán Klagenfurt mellett az Ofenauer és Hiefler alagútban, a Reit- és  Oswaldiberg alagútban, az A10 Tauern autópályán a Roppener alagútban és a Werfen-i alagutakban, az A12 Inntal autópályán a Roppener alagútban, a német A8 Luxembourg - Saarlouis autópályán a Pellingerberg alagútban. Franciaországban, október második hétvégéjén dolgoznak a Fourviere-alagútban a Lyon melletti A6-os autópályán. Bár ezeket a munkálatokat többnyire éjjelente végzik, előfordulhatnak lezárások és a menetidő hosszabbodhat. 

 

Ausztria

Osztrák szomszédunknál csak november 1. és április 15. között kötelező a téli gumi használata, ha havasak, hókásásak az utak. Ilyenkor a téli gumi megkövetelt profilmélysége 4 mm, ill. a nyári gumira szerelt hólánc használata is megengedett, ha van elég hó az utakon. Az elmúlt napokban azonban a korán jött váratlan nagy havazás komoly gondokat okozott a közlekedésben. A kiszámíthatatlan időjárás miatt hasonló helyzet bármikor előfordulhat, ezért mindenkit arra kérünk, hogy indulás előtt tájékozódjon az uticéljának megfelelő régió aktuális időjárási helyzetéről, és inkább készüljön a télre - a biztonság kedvéért érdemes a hóláncot betenni a csomagtartóba -, minthogy kellemetlen meglepetés érje.

Ezen a hétvégén az építési területeken kívül az osztrák fő útvonalakon nem várhatóak különösebb torlódások. A határok előtt - mint pl. Walserberg, Karavankák alagút vagy  Nickelsdorf - a szokásos rendőri ellenőrzések várakozási időt eredményezhetnek. Különböző rendezvények miatt szintén helyi torlódásokkal kell számolni, mint pl. a Red Bull Ring Spielbergben, vagy a bécsi utcabálok, amelyekkel több kerületben is találkozhatnak.

Karintiában az A2 autópálya klagenfurti szakaszánál még szombatig az éjszaka folyamán az építkezés miatti lezárással kell számolni, az A10 autópálya St. Michael csomópontjánál mindkét irányban csak egy sáv járható, hasonlóképpen az Altenmarkt és a Flachau közötti szakaszon Villach irányában zajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően csak egy sávon lehet haladni. Vorarlbergben az Arlberg-alagút még előre láthatóan október elejéig le van zárva.

 

Németország

Az egyes régiókban zajló rendezvények miatt az ország több pontján helyi dugókkal és lezárásokkal találkozhatnak, ilyenek pl. az Oktoberfest Münchenben, amely nemcsak Bajorország, hanem egész Európa egyik leglátogatottabb rendezvénye, vagy Frankfurtban az IAA nemzetközi járműkiállítás. Stuttgartban a „Cannstatter Wasen“ rendezvény miatt, Berlinben maraton futóverseny miatt számít társklubunk nagy tömegre és helyi torlódásokra a hétvégén.

Egyre több német nagyvárosban vezetik be a környezetvédelmi zónákat, ahova csak érvényes környezetvédelmi matricával szabad behajtani. A megfelelő matricát ajánlatos akkor is beszerezni, ha csak átutaznak az országon, hiszen ha valamiért le kell térniük a tervezett útról, vagy nem az autópálya mentén szeretnének tankolni, akkor sok bosszúságtól kímélheti meg Önöket a szélvédő jobb alsó sarkába ragasztandó plakett.

A külföldi autók környezetvédelmi besorolásuk vagy első forgalomba helyezésük dátuma szerint  kaphatják meg a megfelelő plakettet. A Magyar Autóklub kijelölt pontjain 4.990 Ft-os áron beszerezhető a német környezetvédelmi matrica, klubtagjainknak  mindössze 3.990 Ft-os kedvezményes árat kell fizetniük.

 

Alpok

Aki az alpesi utakon autózik a hétvégén, számítson a hagyományos marha- és juhhajtásra, amelyre több bajor, svájci és osztrák hegyi faluban a napokban kerül sor. Ha összetalálkoznak az úton, az autósoknak meg kell várniuk, amíg a csorda vagy nyáj elhalad, amikor a gazdák lehajtják állataikat a nyári legelőkről. Az alpesi legelőkről levezető utaknál nincs elkerülésre lehetőség, az autóvezetőknek így türelmesen várakozniuk kell, amíg az állatok elhaladnak. A felvirágzott csordák vonulása népünnepély-számba megy ezekben az országokban, és a látványosság rengeteg turistát vonz minden évben, amely tovább lassítja a forgalmat