Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2016. június 24.

Európa útjain

Itt a nyár! Az elkövetkező pár hét a telített autópályákról, nyaralni indulók vagy éppen hazatérők kígyózó sorairól, kisebb-nagyobb torlódásokról fog szólni Európa fő közlekedési útvonalain. A forgalmi helyzet szokásos nyári alakulását figyelembe véve valamennyire lehet előre tervezni, esetleg kerülőkkel vagy megfelelő időpont megválasztással elkerülni a nagy tömeget. A szabadságra autóval utazóknak számítaniuk kell arra, hogy főként a hétvégéken fognak akadályokkal találkozni, a déli és az északi tengerpartok felé egyaránt, a sűrűn látogatott üdülőhelyek körzetében és a hegyekben. Nehezítik az előrejutást az Európa-szerte ebben az időszakban zajló építkezések, híd-és alagút felújítások, karbantartások, útjavítások is. Érdemes megfelelő mennyiségű vizet bekészíteni az autóba, mert bármerre is indulnak, kerülhetnek dugóba, amikor esetleg sokáig kell araszolniuk a forró aszfalton.

A korábbi évek tapasztalatai szerint az egyes európai országokban az alábbi útvonalakon várható általában telített a forgalom:

 • Hollandia
  A1 autópálya Amszterdam-Bentheim (Németország); A4 autópálya Amszterdam – Hága – Rotterdam; A7 autópálya Amszterdam – Groningen – Bunde (Németország); A12 autópálya Hága – Utrecht – Emmerich (Németország) és A67 autópálya Eindhoven – Venlo (Németország).
 • Belgium
  A1 autópálya Antwerpen – Brüsszel; A3 autópálya Brüsszel – Lüttich – Aachen (Németország);  A10 autópálya Brüsszel – Oostende, A14 autópálya Antwerpen – Gent – Kortrijk és A21 Antwerpen – Ersel (Hollandia).
 • Németország
  Az Északi és a Keleti tengerpartok felé vezető utak;  az A1 autópálya Köln – Dortmund – Bremen – Hamburg  – Puttgarden; az A2 autópálya Dortmund – Hannover  – Braunschweig; az A3 autópálya Oberhausen – Köln – Frankfurt  – Nürnberg – Passau; az  A5 autópálya Frankfurt – Karlsruhe – Basel; az A6 autópálya Mannheim – Heilbronn – Nürnberg;  az A8 autópálya Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg; az A9 autópálya Berlin – Nürnberg – München; és az A93 autópálya Inn-völgyi hármas csomópont és Kufstein (Ausztria) között.
 • Ausztria
  A1 nyugati autópálya Salzburg – Bécs; A4 keleti autópálya Bécs – Nickelsdorf (Budapest felé); A10 Tauern autópálya Salzburg – Villach; A12 Inn-völgyi autópálya Kufstein – Innsbruck; A13 Brenner autópálya Innsbruck – Brenner és a B179 Fernpass út.
 • Svájc
  A2 autópálya Gotthard út a Gotthard alagút előtt; az A13 autópálya San Bernardino út; A1 St. Gallen – Zürich – Bern; és az A3 autópálya Basel – Zürich – Chur. A Gotthard út elkerülésére egy lehetséges, bár nem túl olcsó megoldás a Lötschbergi autóvonat.
 • Olaszország
  Az A22 Brenner autópálya Brenner és Modena között; az A23 autópálya Villach – Udine; az A4 autópálya Brescia – Verona – Velence – Trieszt; és a keskeny szlovén tengerparti sáv a horvát határig (Dragonja); az A7 autópálya Milánó – Genova; és az A9 autópálya Chiasso – Milánó.
 • Franciaország
  Az A36 / A39 / A7 útvonal Mühlhausen – Dole – Lyon – Orange; az A9 autópálya Orange – Nimes – Montpellier – spanyol határ és az A8 autópálya a Côte d`Azur-n Monaco és Aix-en-Provence között. Az A6 autópályán Dijon és Lyon között különösen a Lyoni városi alagútnál.
 • Horvátország
  A Trieszt (Olaszország) – Rijeka útvonal; az A1 / A6 autópályák (Zágráb - Rijeka) , az A3 tranzitút Zágráb – Belgrád között és a tengerparti üdülőhelyeket összekötő út. Horvátországban a fizetőkapuknál is hamar feltorlódhatnak a járművek.
 • Szlovénia
  A2 autópálya (Karawankák alagút – Ljubljana – Zágráb) és A1 autópálya (Ljubljana – Koper), valamint a Spielfeld (Ausztria) – Maribor – Ptuj – Macelj a horvát határon.
 • Szerbia
  A Görög-és Törökország felé autózó átutazóknak német társklubunk azt javasolja, hogy érdemes a Belgrádot elkerülő E75 út helyett az E70 / E75 utat választani, mert a déli elkerülő csak részben korszerűsített és súlyosan terhelt a kamionforgalommal, ezért főként csúcsforgalmi időkben óriási sorok alakulhatnak ki.
Ausztria

Bár már öt német tartományban megkezdődött a nyári vakáció, osztrák társklubunk mégsem vár az Ausztrián áthaladó tranzitforgalomban fennakadásokat. Különösképpen, mivel még tart a francia futball Európa-bajnokság, a sportrajongók nagy része Franciaországban szurkol. Ausztriában helyi sport- és kulturális rendezvények vonzzák majd az érdeklődőket, mint pl.
június 26-án, vasárnap, Karintiában, a Wörthi-tónál rendezett Ironman Austria Triathlon 2016, a kerékpárosok miatt Klagenfurt és a Faaker-tó között több helyen is útlezárások lesznek. Felső-Ausztriában, szintén vasárnap, jún.26-án a Mondsee 5 Seen Radmarathon kerékpáros versenyre 20 országból mintegy 2000 résztvevőt és több tízezer rajongót várnak a csodaszép Mondsee tó partjára. A bécsi Duna-szigeten jún.24-26-ig tartják a 33. Donauinselfest fesztivált. Érdemes a rendezvények helyszínétől távolabb parkolni, mert a tilosban parkolók komoly büntetésekre számíthatnak és a tömeg miatt nehéz lesz szabályosan parkolni. Július1-3-ig a motorsport központja a Graztól észak-keletre fekvő Spielberg lesz, ahol harmadszor rendezik meg a Red Bull Ring versenyt, a környéken nagy torlódásokra kell felkészülni. A kerékpárosok egyik leglátványosabb versenye, a TOUR Transalp vasárnap, június 26-án indul, a tiroli B171; B186; L13; L11 és B182 utakon lesznek lezárások.

Franciaország

A futball EB mellett másik nagy nemzetközi rendezvényre is készül Franciaország; a világ egyik legfontosabb kerékpár versenye a július 2-24. között megrendezett Tour de France. A verseny alatt számos közlekedési változásra kell számítani. Idén a normandiai Mont-Saint-Michel-ből indulnak a versenyzők, majd Nyugat-Franciaországon és a Pireneusokon át az Alpokban folytatják útjukat, és szokás szerint a párizsi Champs Elysee-n fejezik be. A háromhetes útvonal mentén várhatóan útlezárásokra és kerülőutakra kell számítani.

Az autópálya matricák vételekor a járműkategória megállapításánál nemcsak a jármű összsúlyát, hanem magasságát is figyelembe veszik, a személyzet nélküli fizetőkapuknál azonban téves magasság megállapításra kerülhet sor. A rögzített elemek, mint pl. a klímaberendezés aggregátja, beleszámít a magasságba, az antenna és a tetőbox nem. Érdemes azonnal ellenőrizni a járműkategóriát, és hiba esetén telefonon felvenni a kapcsolatot az autópálya üzemeltetővel, és a matricát mindenképp el kell tenni, enélkül ugyanis később nincs mód a reklamációra.

A Franciaországban közlekedőknek érdemes odafigyelniük a sebességhatárokra is: rossz időben, nagy eső esetén, sűrű ködben a legnagyobb megengedett sebesség autópályán csak  110 km/h, autóúton 100 km/h, egyéb úton lakott területen kívül 80 km/h. Aki 2 éven belül szerezte meg a vezetési engedélyt, annak - időjárástól függetlenül - ugyanezen sebességhatárokat kell betartania. Radar detektorok használata és puszta birtoklása (még kikapcsolt állapotban is) tilos, a büntetés nemcsak komoly, hanem a hatóság le is foglalhatja a járművet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos, beleértve a kihangosító szettet és a fülhallgató viselését is.

A parkolási tilalmak betartását szigorúan ellenőrzik és büntetik -  „elvontatás” ábrával védett útszakaszokon, az úttestre sárgával felfestett  folyamatos vonal (megállni tilos) és  az útfelületen szaggatott vonallal jelölt (várakozni tilos) helyszíneken, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyeken illetéktelenül parkoló gépjárművet elvontatják vagy kerékbilinccsel rögzítik. Szigorúan tilos fél kerékkel a járdára hajtva parkolni. A kiváltás és a bírság a 200 EUR-t is elérheti.

Horvátország

A szokásos intenzív nyári forgalomra lehet számítani mind a tengerpartra vezető, mind a tenger mellett haladó utakon, az autópályákon a nagyobb csomópontokban és a pihenőhelyeken torlódások keletkezhetnek. Tovább lassítják a közlekedést az országszerte zajló építkezések, felújítási munkálatok. Ma, június 24-én a 7,5 tonnát meghaladó összsúlyú járművekre kamion-stop van érvényben 15.00-23.00-ig bizonyos tengerparti útszakaszokon és a DC1 úton.  Június 27-én hétfőig az A7 autópálya Hreljin és Šmrika csomópont közötti szakaszán Krk szigete felé építkezés folyik, a Križišće és Šmrika csomópont közötti szakasz pedig Rijeka irányában le van zárva.  Az A4 Zágráb-Goričan autópályán Zágráb felől a Sveta Helena felé vezető lehajtás jún. 28-ig le van zárva, kerülni Kraljevečki Novaki, Popovec vagy Komin csomópont felé lehet regionális utakon. A DC1 országút Krapina-nál július 12-ig le van zárva, kerülni a 3,4 m-nél keskenyebb és 4,4 m-nél alacsonyabb járművek számára a DC1 – DC74 – Durmanec – Macelj  felé lehet. A DC2 országúton Virovitica-n július 22-ig le van zárva, kerülni kell.

Svájc

Az általános hétvégi bevásárló- és kiránduló forgalomra lehet számítani a svájci utakon, a szép idő miatt sokan mennek a hegyekbe hosszabb-rövidebb pihenésre, ezért a nagyvárosokból való ki-és behajtásnál, az elkerülő utakon lesz intenzívebb a forgalom, és a különféle rendezvények helyszínei környékén. Szombaton, jún.25-én SwissMan Xtreme Triathlon versenyt tartanak, ami az Ascona-Bellinzona-Andermatt-Obergoms-Brienz-Interlaken-Grindelwald útvonalon és a Gotthard-, Furka- és Grimsel hágókon okoz megnövekedett forgalmat és torlódásokat,   Blues’n’Jazz Festival lesz Rapperswil-Jona-ban, traktoros és Country Festival Interlakenben, Luzerni Fesztivál és közép-svájci Jódli Fesztivál  Schüpfheimben, amely programok sok látogatót vonzanak a térségbe, ezért dugókkal és útlezárásokkal kell számolni.