Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. február 24.

Európa útjain

A téli szezon egyik legsűrűbb forgalmú hétvégéje áll a járművezetők előtt. Bajorországban, Szárföldön, részben Baden-Württemberg tartományban és néhány más európai országban (többek között Hollandia központi és déli részén, Belgiumban, Liechtenstein-ben, valamint Olaszországban) kezdődnek a farsangi vagy téli szabadságok. Sok turista, kiránduló megy majd a hétvégén a hegyekbe. Bár főleg az Alpok felé haladó útvonalak lesznek telítettek, de Szászországban, Észak-Hollandiában, Csehországban és Szlovákiában most ér véget a szünidő, így a sípályákról hazafelé tartók is tömegre készülhetnek az utakon, késések várhatóak. Növeli a forgalmat az iskolai szünetekhez nem kötődő turisták mozgása is.

Német társklubunk arra számít, hogy a csúcsforgalmi időszakok péntek délután 13.00-19.00 óra között, és szombaton napközben: 10.00-16.00 óra között várhatóak, ezért lehetőleg szombat este vagy vasárnap érdemes útnak indulni.

A síelők karavánja minden alpesi országot érint majd, a téli sportcentrumok felé vezető szokásos útvonalakon torlódások keletkezhetnek Ausztriában, Svájcban, Francia- és Olaszországban egyaránt. Nem könnyíti meg az országhatárt átlépők dolgát, hogy szinte minden határon lehet fokozott ellenőrzéssel találkozni, az esetleges várakozási időket nem lehet előre megbecsülni. Az osztrák- német határon a három nagyforgalmú autópályás határátkelőnél: Suben (Linz - Passau), Walserberg (Salzburg - München) és Kiefersfelden (Kufstein - Rosenheim) ill. a horvát-szlovén határon és Ausztria magyar, szlovén és szlovák határainál is hirtelen kialakulhatnak átmeneti dugók. Franciaország is fokozottan ellenőrzi határait a német, belga, svájci, olasz és spanyol átkelőknél, mindenhol megnövekedhetnek a várakozási idők. Az osztrák-olasz határon a Brenneren egyelőre nem kell hosszú kocsisorral kalkulálni.

Aki a hegyekbe felé autózik, feltétlenül téli felszereléssel induljon útnak, hiszen sok hágót és hegyi utat hó fed, számos helyen jeges az útburkolat az ónos eső miatt. Az utak havasak, jegesek, csúszósak, a viaduktokat és hidakat fekete jég boríthatja.  A szokásos hágók télire le vannak zárva, de ezeken felül is számos magasan fekvő utat ideiglenesen lezártak és a még nyitva állók lezárására is bármikor sor kerülhet. Téli gumik és hólánc nélkül semmiképpen nem érdemes útnak indulni, bár az egyes európai országokban eltérő a téli hónapokra vonatkozó kötelező előírás. A Magyar Autóklub honlapján: www. autoklub.hu, az Utazás címszó Klubinform / Külföldi utazási információk menüpont alatt összefoglaló táblázatban olvashatnak a szabályozások részleteiről.

 

Ausztria

Ausztria közlekedésében a mostani zsúfolt hétvégén a városi alagutak jelentik majd a szűk keresztmetszetet; Tirolban a Fernpass úton (B179) Lermooser előtt és a bajorországi Füssen előtt, Zillertalban a Brettfall alagútnál, Salzburg körzetében a B311 Pinzgau úton a Schönberg alagútnál, a Gastein-völgyi B167 Úton a Klamm alagútnál és a Lofer-úton az Achberg alagútnál (B178) várhatóak torlódások. Késésekre kell számítani az arlbergi és schladmingi síparadicsomok környékén, az A14 Rheintal autópályán és az S16 Arlberg gyorsforgalmi út több pontján. Stájerországban főként a Schladming felé vezető utakon várható tömeg.

Egész Ausztriában farsangi események miatt számos ideiglenes útlezárásra kell készülni többek között Alsó-Ausztriában Mödling, Tirolban Silian vagy Felső-Ausztriában Weyer környékén, valamint Ausseerland több városában, Altaussee, Grundlsee, Bad Aussee, Bad Mitterndorf és Tauplitz környékén. A legtöbb lezárásról csak a helyszínen szerezhet tudomást az autós, amit meg kell várni; pontosabb információt osztrák társklubunk oldalán az alábbi linken érhető el: http://www.oeamtc.at/verkehrsservice/

 

Németország

Február 26-ig tart Münchenben Németország legnagyobb utazási- és élmény vására, ezért főként az A99 és az A94 autópályán nagy tömegre, torlódásokra kell számítani. Az ország lakosságának egy része a téli sportközpontok felé, míg másik része onnan hazafelé autózik; társklubunk erős forgalomra számít a német autópályákon. A farsangi időszakban sokan mennek lakóhelyüktől távolabbi városokba ünnepelni, kisebb településeknél időszakos lezárásokra kerülhet sor. Építkezés miatti teljes lezárásra csak péntek, február 24. éjszaka kerül sor az A23 autópályán Hamburg irányában Hamburg-Eidelstedt és a Hamburg-Nordwest háromszög között, valamint az A33 autópályán Bielefeld irányában Osnabrück-Schinkel és Osnabrück-Lüstringen között. Az A542 autópályán Immigrath és a Langenfeld háromszög közötti munkálatok még előre láthatóan ez év júliusig tartanak.
 

Bosznia Hercegovina

A sok baleset csökkentéséért vívott harcban Boszniában február 15-től megemelték a különféle szabálysértések büntetési tételeit. Néhány példa: mobiltelefonálás vezetés közben vagy a biztonsági öv használatának hiánya – 50-150 EUR; 12 évesnél fiatalabb gyermek a vezető melletti ülésen utazik – 200 - 500 EUR; különösen szigorúan büntetik az ittas vezetést – véralkoholszinttől függően akár 500 EUR is lehet; aki 30 km/h-nál többel lépi át a megengedett sebességet – 200-500 EUR. A megfelelő sebesség megválasztása Boszniában amúgy is sarkalatos kérdés; a bosznia-hercegovinai utak Európa legveszélyesebb útjai közé tartoznak – ezért tanácsos az óvatos és megfontolt vezetés.

 

Alpok

Az alpesi vidékek autópályái ismét a téli sportok szerelmeseitől lesznek telítettek, nagy mozgás várható az üdülőhelyek felé ill. az onnan hazafelé vezető utakon.

Az osztrák, olasz, svájci és francia alpesi utak és hágók jelenleg csak kb. 1200-1300 m-es magasságig járhatók szabadon, a magasabban fekvő területeken vagy téli lezárás, vagy átmeneti lezárás van érvényben, de legalábbis hólánc használati kötelezettséggel kell számolni, mert az utak havasak, jegesek. Az időjárás miatt a jelenleg szabadon használható hegyi utak és hágók lezárására is bármelyik pillanatban sor kerülhet. Kérjük, tájékozódjanak indulás előtt; a naprakész információkat az alpesi hágók állapotáról megtekinthetik többek között az http://www.alpen-journal.de honlapon.