188

Autós rövidhírek

Mi lesz veled, Forma-1?

Márciusban Melboune-ban indult volna útjára a 71. autós gyorsasági világbajnokság. A koronavírus-járvány miatt azóta elhalasztották a bahreini, vietnámi, kínai, holland, spanyol, monacói, azeri és kanadai futamokat. A héten röppent fel a hír, hogy a soron következő francia nagydíj is elmarad, és az első verseny az idényben az osztrák lehet júliusban. Közben korábbi vezetők, mint Bernie Ecclestone és Max Mosely, arra hívják fel a figyelmet, hogy lassan nem lesz így értelme a szezonnak, és a várakozás már károsabb, mintha lemondanának az idei idényre a versenysorozat megrendezéséről.

Újraindul a magyar autógyártás

A héten újra megnyitotta kapuit a győri Audi, a járványügyi előírások szigorú betiltásával de elkezdték előkészíteni a gyártás visszaindítását. A tervek szerint a kecsekméti Mercedes és az esztergomi Suzuki gyáregységei is újraindulnak április folyamán. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által készített elemzések alapján a COVID-19 okozta járvány hatására Magyarországon 47 695 járművel kevesebbet gyártanak majd idén a tervezettnél és összesen 30 ezer alkalmazott lesz érintett. Az elemzés alapja, hogy a leállás mértéke 22 munkanap lesz. Az EU és Nagy-Britannia közös vesztesége közel 1,9 millió jármű gyártásának kiesése, és 1,11 millió érintett munkavállaló. Az egyes országokat érintő becslések itt böngészhetők: https://www.acea.be/news/article/interactive-map-production-impact-of-covid-19-on-the-european-auto-industry

Ingyenes lett a parkolás Magyarországon

Április 6-án jelent meg a kormányrendelet, mely szerint aznaptól díjmentesen lehet parkolni minden magyar közterületen. A kedvezmény a tervek szerint a veszélyhelyzet idejére lesz érvényes az alábbi közterületeken: helyi közutak, helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, továbbá az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek.

Az autós forgalmat befolyásolják még a tömegközlekedés változásai és az egyéb közlekedési módokat érintő beavatkozások (például a kerékpárutak fejlesztésének gyorsítása).

2020.04.14.