188

STUTTGART – az autók rajongóinak városa

Stuttgart az a város, ahol a természet, a kultúra és az autók jól kiegészítik egymást.

A legfenntarthatóbb német város címmel kitüntetett Stuttgartban vannak UNESCO világörökségek, nagy kiterjedésű parkok, a város domboldalain borászatok és a világ legjobb autóit is gyártják. Ezeket a látnivalókat egyetlen autórajongó sem hagyhatja ki.


 

 

Az új Mercedes EQV a Mercedes Benz Múzeum előtt.
Gyémánt Balázs, Balázs utazik

 

1883-ban Gottlieb Daimler kifejlesztette az első univerzális használatra szánt gyorsjáratú, könnyű motort, amivel megalapozta az autók gyártásának napjainkig tartó folyamatát. Az első motorok és az 1886-ban bemutatott motoros kocsi (a világ első négykerekű autója) hatalmas változáson mentek keresztül, amiket a Mercedes múzeumban végig követhetünk a kezdetektől a jövő járműveinek prototípusáig.

 

GOTTLIEB DAIMLER SZÜLŐHÁZA

Nem is lehetne jobb hely az autók történelmének felfedezésére a ház, ahol 1834-ben Gottlieb Daimler született. A Schorndorfban található faházat a Daimler-Benz vállalat vásárolta meg, amiből múzeumot és konferenciaközpontot alakítottak ki. Itt található az a legendás képeslap, amit Daimler 1872-ben küldött első feleségének. Ezen egy csillaggal jelölte azt a házat, ahol épp akkor lakott és azt írta rá, hogy „innen egy csillag fog útjára indulni”. Itt jelent meg először a csillag, amiből később a Mercedes jelképe lett.


 

SMG / Achim Mende

 

MERCEDES-BENZ MÚZEUM

Átlagosan 2 km-t tesz meg egy látogató ebben a különlegesen kialakított múzeumban, ami a Mercedes járművek legnagyobb gyűjtőhelye. 130 év autómotor történelmét ismerhetjük meg, miközben gyönyörűen bemutatott járműveket és történelmi mementókat nézhetjük közelről.

 

 

 

Mercedes-Benz Museum, Daimler AG

 

Nyolc különböző nyelven érhető el a multimédia kalauz, de a magyar egyelőre nincs közte. Előre bejelentkezve viszont van lehetőség magyar vezetőt foglalni. A múzeum két csigavonalra épül. A látványos betonlobbiból liftekkel kell a 9. emeletre menni, ahonnan lefelé haladva megismerjük a lóerők alakulását 1886-tól napjainkig.


 

 

Mercedes-Benz Museum, Daimler AG

 

A 2006-ban nyílt futurisztikus múzeumba évente 800 000 látogató érkezik. 160 jármű és 1500 kiállítási tárgy található itt két nagy tematikára osztva: legendás járművek és a gyűjtemény. Az egyik a Mercedes-Benz autóit mutatja be a különböző korokban. A gyűjteményben pedig egyedi témák szerint válogatták a járműveket. Van a sztárjárműveknek terme, ahol a Pápamobil, Lady Diana Mercedese, különleges buszok és teherautók is megtalálhatók. Jelenleg az SL sportautók fejlődését is láthatjuk. 

Végül az Ezüst Nyilak versenyautó teremben ér össze a két tematika, ahol a legendás autók egy különleges rámpán kaptak helyet.

 

    
Mercedes-Benz Museum, Daimler AG

 

A technológia és innováció szekcióban az új modelleket és újításokat mutatják be, így külön részben figyelhetjük például meg az elektromos autók fejlődését is.

   
Mercedes-Benz Museum, Daimler AG

 

A múzeumban nagy shop, étterem és kávézó is található. Érdemes egy fél napot a múzeumra szánni.

 

PORSCHE MÚZEUM

A Porsche cég központja mellett található a 2009-ben nyílt különleges múzeum a Zuffenhausen városrészben. Az állandó kiállítás a márka fejlődését és a sportautók történelmét mutatja be kronologikusan. A múzeumban a multimédia guide-ok mellett, egyedi tárlatvezetést is tartanak a ház építészetére vagy épp az autókra fókuszálva.

5600 négyzetméteren 100 jármű és 200 autós kincs kapott helyet, köztük a Type 64, a legelső Porsche. A múzeumban ajándékbolt, étterem, kávézó is található és akár tesztvezetésre is lehet sportautót bérelni.

A bejárat előtt található 24 méter magas szobor különlegessége, hogy a három oszlop tetején egy-egy különböző Porsche 911-es van.


 

 

 

 

 

Porsche AG

 

MOTORWORLD REGION STUTTGART

A régi állami repülőtér történelmi csarnokai az autó és motor rajongók Mekkája. 50.000 négyzetméteren a világ legszebb járműveit lehet itt megtekinteni. Több száz különleges és egyedi autó és motor váltakozik folyamatosan a kiállításon.

Az autók egy részét meg lehet venni, ki lehet bérelni, de akár ide is lehet hozni felújíttatani az old-timereket. A magántulajdonban lévő klasszikusokat, sport- vagy luxusautókat pedig itt lehet parkoltatni, hogy azokat bárki megcsodálhassa a tökéletes klímájú üvegvitrinekben, akár a nap 24 órájában. Minden látogatás egy meglepetés, hiszen akár naponta változnak a kiállított darabok.

 

 

 

 

Frank Hoppe

A Motorworld területén található a 2018-ban nyílt V8 Hotel, ahol minden az autókról szól. Legyen szó az étteremről, lobbyról és persze a designerek által berendezett autós szobákról, itt mindenhol átalakított gumiabroncsokba, tárcsákba, motorháztetőkbe és kormánykerekbe botlunk. A hagyományos szobák mellett van 26 különleges és egyedi autós szoba is, ahol akár egy benzinkúton, egy olasz versenyfutamon, egy javítóműhelyben vagy autómosó tematikájú szobában éjszakázhatunk benzingőz mentesen. A régi repülőtér irányítótornyában a négy szintes Mercedes lakosztály kapott helyet privát tetőterasszal.

 

Frank Hoppe

 

A város központjától nem messze, csendes helyen található a MARITIM HOTEL STUTTGART, amely jó kiindulópontja lehet az autós helyszínek és a belváros felfedezéséhez. A nagy földalatti garázsban akár az elektromos autónkat is feltölthetjük. A hotel svédasztalos reggelije világszínvonalú, a szobák világosak és kényelmesek. A szálloda a környezettudatosságra is figyel, ha a napi szoba takarítást nem vesszük igénybe, apró meglepetést kapunk ajándékba és a hotel ezen felül még egy helyi fenntarthatósági projektet is támogat. 

Maritim Hotel Stuttgart

 

GOTTLIEB DAIMLER EMLÉKHELY

Miután a család 1882-ben Cannstattba költözött, Daimler a kertben található üvegházat átalakította fejlesztő műhellyé. Itt dolgozott Wilhelm Maybach-hal, akivel közösen próbálták az egyedi mobilitás víziójukat megvalósítani és egy olyan szállítható univerzális motort létrehozni, amely segítségével a járművek földön, vízen és levegőben is tudnak közlekedni. Több találmányuk született a kert végében található üvegházban, többek között a világ első motorbiciklije. Később a motort egy kocsiba építették bele, amelyből a világ első motorcsónakja is megszületett. A régi üvegházban ma kiállítás található.


 

 

 

 

 

 

Daimler AG

 

MERCEDES-BENZ GYÁR - SINDELFINGEN

A Mercedes-Benz gyárban végig vezetnek a különböző gyártási folyamatokon, a fémnyomótól a szerelő-robotok balettszerű mozgásán át a váz és a motor egyesítéséig. A hivatalos weboldal szerint jelenleg nem tartanak gyárlátogatásokat a nagyközönségnek, de Mercedes AMG tulajdonosok előre bejelentkezve bejuthatnak körülnézni az üzembe.  

 

RETRO CLASSICS VÁSÁR

Az autós szakma és a vezetési kultúra egyik legkülönlegesebb 4 napos vásárját tavasszal rendezik meg a stuttgarti vásárközpontban. A régi autók szerelmesei és gyűjtői, autómárkák és autóklubok képviselői gyűlnek össze a nemzetközi eseményen. 2022. április 21-24. között egyedülálló klasszikus, oldtimer és youngtimer járműveket, amerikai autókat, történelmi motorokat és kereskedelmi járműveket lehet megtekinteni a világ mindegyik pontjáról.

 

 

 

 

 

Retro Classics

 

Írta: Gyémánt Balázs

2022.05.20.