Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Műszaki szolgáltatások | Műszaki vizsgáztatás » | Általános tudnivalók

Műszaki vizsga - általános tudnivalók

A Magyar Autóklub minden műszaki vizsga megkezdése előtt átvizsgálja a járművet annak érdekében, hogy alkalmatlan gépkocsi ne is kerüljön vizsgára bocsátásra. Így, ha a műszaki vizsga érvényessége meghosszabbításának műszaki akadálya lenne, akkor van mód a jármű közúton történő közlekedtetésére a szükséges javítások elvégzése érdekében.

Műszaki vizsga és a környezetvédelmi felülvizsgálat főbb szabályai:

A gépjárművek és pótkocsijuk időszakos műszaki vizsgálatáról szóló 2009/40 EK irányelv szabályainak magyar jogrendbe való integrálása [5/1990. (IV. 12.) KöHÉM és a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM rendeletek] miatt 2010. január 1-jétől jelentősen módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje.

Magyarországon újonnan forgalomba helyezett autó műszaki vizsgája 4 évig érvényes. Ezt követően 2 évente újra kell vizsgáztatni a járművet.

Az egyablakos ügyintézés megvalósításának első jelentős lépéseként a környezetvédelmi felülvizsgálat e dátumtól már a műszaki vizsga részét képezi. Ezáltal a környezetvédelmi és a műszaki követelmények megfelelőségének ellenőrzése egy helyszínen, egy eljárásban, az eddiginél rövidebb idő alatt történhet meg.

Ha a jármű a vizsgálat követelményeinek megfelel, a forgalmi engedély időbeli hatályát a vizsgabiztos a helyszínen meghosszabbítja.

 

A műszaki vizsga végén, - a jármű forgalmi engedélyében - bejegyzésre kerül az új érvényességi idő. Amennyiben a forgalmi engedélybe bejegyzés nem tehető, vagy a műszaki vizsgán olyan megállapításokra kerül sor, amelyek alapján az okmány arra nem alkalmas, úgy a hatósági bizonyítvánnyal (műszaki adatlappal) el kell menni az okmányirodához, ahol a forgalmi engedély cseréje vagy érvényesítése történik.

Amennyiben a műszaki vizsga során a jármű nem felel meg, úgy a jármű forgalmi engedélyének érvényességi ideje – függetlenül attól, hogy az még mennyi ideig lett volna érvényes - a vizsgálat napjával bezárólag megszüntetésre, a rendszámon lévő környezetvédelmi plakett valamint az érvényesítő címke eltávolításra kerül. Ezt követően a jármű közúti közlekedésben nem vehet részt mindaddig, míg sikeres műszaki vizsgán nem esik át.

Műszaki vizsgadíjak:

A műszaki vizsgáztatás díja két fő részből tevődik össze. Egyrészt tartalmazza a már említett Közlekedésbiztonsági vizsgálat díját, másrészt pedig a jogszabály által előírt „hatósági” vizsgadíjat.
A hatósági díjak járműkategóriánként eltérőek.