188

Klubinform

Országismertetők

Kérjük válasszon egy országot a listából:

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősség-biztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek
 • Nagykövetség: cím: 1010 Wien, Bankgasse 4-6
 • Telefon: +43 (1) 5378 0300
 • E-mail: mission.vie@mfa.gov.hu
 • Fax: +43 (1) 535 9940
 • Konzuli hivatal: 1010 Wien, Schenkenstrasse 3
 • Telefon: +43 (1) 5378 0300
 • E-mail: info.wien@mfa.gov.hu
 • Ügyeleti tel. (munkaidőn kívül Budapesten): +36-80-36-80-36
Társklub

Az ÖAMTC segélyszolgálatának díja nappal (06:00-20:00 óra között) 178,- EUR, éjjel (20:00-06:00 óra között) pedig 232,- EUR. Érvényes tagsági kártyájuk felmutatása esetén a MAK klubtagok kedvezményesen, nappal 142,- EUR, éjjel pedig 197,- EUR áron vehetik igénybe a szolgáltatást.

Segélyhívó számok
 • Rendőrség: 133 v. 112
 • Mentők: 144 v. 112
 • Tűzoltóság: 122 v. 112
Sebességhatárok személygépkocsira

Személyautók, motorkerékpárok és 3,5 tonnánál kevesebb összsúlyú teherautók számára lakott területen belül 50 km/h, egyéb utakon lakott területen kívül (autópálya kivételével) 100 km/h, autópályán 130 km/h a felső sebességhatár. DE

 • * Az A10 (Tauern), az A12 (Inntal), az A13 (Brenner) és az A14 (Rheintal) autópályán 22.00 és 05.00 óra között csak 110 km/h a megengedett max. sebesség.
 • * Számos városban – pl. Graz - és főleg lakóövezetek környékén a megengedett max. sebesség csak 30 km/h.

Amennyiben hólánc van a kerekeken, a javasolt max. sebesség 50 km/h.

Különösen érdemes figyelni az elektronikus kijelzőn feltüntetett sebesség korlátozás alatt megjelenő IG-L feliratot, ami a környezetvédelmi szempontok érdekében – légszennyezés csökkentése – elrendelt sebességkorlátozás. Ennek betartását különös szigorral figyelik, megsértése a szokásosnál jóval magasabb büntetést vonhat maga után, akár EUR 2.180,- is lehet.

Gyermekülés

14 évnél fiatalabb és 1,50 m-nél alacsonyabb gyermekek csak - ECE 44/03., 44/04. vagy 129 (i-Size) sz. szabványnak megfelelő – gyermekbiztonsági ülésben és méreteiknek megfelelően beállított, bekapcsolt biztonsági övvel szállíthatók. Minimum 135 cm testmagasságtól gyermekbiztonsági ülés nélkül is utazhat a gyermek, ha a hárompontos biztonsági öv nem a gyermek nyakánál keresztezi testét. 1,50 m-nél magasabb gyermeknek – korától függetlenül - elegendő a normál hárompontos öv. A vezető melletti ülésen csak akkor lehet gyermekülést elhelyezni, ha nincs az ülésnél légzsák, ill., ha van, ki kell azt kapcsolni.

Téli felszerelés

Nov. 1-ápr. 15. között a téli gumi használata jeges, havas vagy hókásás utakon kötelező, a téli gumiabroncs minimális profilmélysége személygépkocsinál radiál gumiabroncs esetében 4 mm, diagonál esetében pedig 5 mm. Télen ajánlatos hóláncot is vinni, egyes szakaszokon ennek kötelező használatára külön tábla hívja fel a figyelmet. Hóláncot akkor lehet használni, ha elég hó van az úton, ezért nem rongálja az útburkolatot.

Egyes közlekedési szabályok

Autópályákon és gyorsforgalmi utakon kötelező a „mentési sáv” kialakítása: a forgalom torlódásakor elővigyázatosságból a bal sávban haladó járművek kötelesek minél hamarabb, amennyire lehet, balra, a jobb sávban haladók pedig jobbra tartani. 2x2 sávos pályán a külső sávban haladóknak a leállósávot kell igénybe venniük. Az így kialakult mentési sávot csak a mentésben illetékes járművek használhatják. Az e szabályt megszegők 2.180 EUR büntetésre számíthatnak.

Autópályadíj

Az autópályák és a gyorsforgalmi utak nagy része díjköteles, vagyis előre megvásárolt, éves, kéthavi, tíznapos vagy napi érvényességgel rendelkező matricával lehet rájuk hajtani. Ezen felül néhány autópályán, illetve autópálya-szakaszon, egyes hágók és alagutak használatáért külön kell a helyszínen fizetni. Az osztrák autópálya-matrica forintért megvásárolható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain országszerte: (https://www.autoklub.hu/kedvezmenyek/utazasi-kedvezmenyek/)

A 3,5 tonna feletti járművek útdíjat kötelesek fizetni, a díjbeszedőrendszer üzemeltetőjének hivatalos weboldala a www.go-maut.at címen található.

Parkolás

Nagyvárosokban az ún „Kurzparkzone” területeken max. 1-3 órát lehet parkolni, díjfizetés ellenében. Bécsben 15 percig ingyen is lehet parkolni, de a parkolócédulát ki kell váltani és a szélvédő mögé, jól látható helyre tenni.

Közlekedési kihágások büntetése

A közlekedési bírságok szigorúak: gyorshajtásért min. 30,- EUR, de igen súlyos esetben a felső határ 7.500,- EUR. Tiltott parkolásért legalább 20 EUR, de akár 90-361 EUR is lehet a büntetés, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatáért legalább 100 EUR, biztonsági öv be nem kapcsolásáért legalább 50 EUR büntetésre kell számítani. Autópályán érvénytelen matricával történő autózásért min. 120 EUR a bírság, ha a helyszínen fizet az elkövető, visszaélés gyanúja esetén ennél jóval több is lehet.

Ünnepnapok bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, január 6. Vízkereszt, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe, Krisztus mennybemenetele, Pünkösdhétfő, Úrnapja, augusztus 15. Nagyboldogasszony, október 26. osztrák nemzeti ünnep, november 1. Mindenszentek, december 8. Mária szeplőtelen fogantatása, december 25-26. Karácsony

Felségjelzés

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.

A 2004. május 01. után kiadott ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain (https://www.autoklub.hu/kedvezmenyek/utazasi-kedvezmenyek/).

Kedvezmények

Klubtagjainknak ajánljuk a Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják az autójukat és a benne utazókat, ha váratlan esemény miatt segítségre lenne szükségük. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány
 • Érvényes útlevél (a beutazás napjától még minimum 3 hónapig érvényes) vagy személyi igazolvány, vízum (90 napig) nem szükséges;
 • 180 naponként 90 napig lehet az országban tartózkodni vízummentesen.
 • A nemzeti valuta be- és kivitele tilos, belépéskor a meglévő külföldi valuta összegéről nyilatkozni kell, ennél többet nem lehet kivinni az országból.

Biztonságra vonatkozó információk a külügyminisztérium szerint: „Az országban hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság.”

További nformáció:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?albania

Jogosítvány:

Érvényes az 1968-as modellnek megfelelő nemzeti jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Kötelező a felelősség-biztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya.

Diplomáciai elérhetőségek
 • Nagykövetség: Tirana, Rruga e Xibrakëve 47.
 • Telefon: +355 (4) 223 2238
 • Ügyelet: +355 (4) 223 2238 (munkaidőn kívül az üzenetrögzítő az ügyeletet adó diplomata mobiltelefon-számát közli)
 • Fax: +355 (4) 223 3211
 • Konzuli hivatal: mint a Nagykövetség
 • Fax:+355 (4) 222 5411
Társklub:
Segélyhívó telefonszámok:
 • Mentők: 127
 • Tűzoltók: 128
 • Rendőrség: 129
Kötelező felszerelések

Csak az elakadást jelző háromszög és a figyelmeztető villogó fénylámpa kötelező!

Télen nagyon ajánlott a téli gumiabroncs használata, ill. a hólánc. Az utak hegyvidéki területeken gyakran járhatatlanok!

Országjelzés

„H” matrica kötelező.

Sebességhatárok személygépkocsira
 • Autópályán: 110 km/h
 • Autóúton: 90 km/h
 • Országúton:80 km/h
 • Lakott területen: 40 km/h
Közlekedési kihágások büntetése

A rendőrség mintegy 200,000 ALL összegig szabhat ki helyszini bírságot, a külföldi rendszámú autókat szigorúan, a legkisebb közlkedési kihágásért is büntetik.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1.(Újév), január 6.(ortodox Karácsony), márc. 14. (Tavaszünnep), Nagypéntek, Húsvéthétfő, ortodox Húsvéthétfő, május. 1.(Munka ünn.), okt. 19. (Teréz Anya napja), nov. 28. (Függetlenség ünn.), nov. 29. (Felszabadulás ünn.), dec. 8. (Nemzeti ifjúsági nap), dec. 25. (Karácsony), muzulmán ünnepek, időpontjuk változó: Ramadan utolsó napja, Eid al-Adha

Autópályadíj

4 sávos autópálya köti össze a nagyobb városokat (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda)

Az autópályák, alagutak, hidak nem díjkötelesek.

Biztosítás

Nagyon ajánlott egészségügyi biztosítást is kötni, mivel hazánk és Albánia között nincs semmilyen egészségügyi ellátásra vonatkozó megállapodás.

Meghatalmazás

Nincs információnk arról, hogy ha nem saját tulajdonú autót vezetünk, milyen igazolásra van szükség. Mindenképpen érdemes kiváltani az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain a többnyelvű meghatalmazást.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek
 • Nagykövetség: 1180 Bruxelles, Avenue du Vert Chasseur 44
 • Telefon: +32 (2) 348 1800
 • Ügyelet: +32 (2) 346 5270
 • Fax: +32 (2) 347 6028
 • Konzuli hivatal: mint a Nagykövetség
 • Fax: +32 (2) 343 9447
Társklub
 • Touring Club Royal de Belgique (TCB)
 • Segélyhívószám: +32 70 344 777
Segélyhívó számok

Mentők, rendőrség, tűzoltóság egységesen: 112

Egyes kötelező felszerelések

v1,35 m-nél alacsonyabb gyermekek akár személy-, akár teherautón utaznak, csakis a méreteiknek megfelelően beállított, bekapcsolt biztonsági övvel v. speciális gyermekülésben szállíthatók. A gyermekülés meg kell, hogy feleljen az ECE 44/03. vagy 44/04. sz. szabványnak.

Az előírt minimális gumiprofil-mélység: személyautóknál 1,6 mm, mopedeknél 1 mm. Ha a járművezető lakott területen kívül kénytelen az úttestre lépni, előtte fel kell vennie a fényvisszaverő mellényt!

Egyes közlekedési szabályok

Lakóövezetekben a megengedett max. sebesség 20 km/h. Autópályán a minimális haladási sebesség 70 km/h. Vontatni autópályán max. 25 km/h sebességgel szabad, és a legelső kihajtónál el kell hagyni a pályát.

7,5 tonnánál súlyosabb járművekre hátul ki kell helyezni egy tárcsát, amin jelezve van jármű megengedett maximális sebessége.

2017.jan.1-től Antwerpenben környezetvédelmi zónát vezettek be; a belvárosba csak bizonyos kategóriájú járművek hajthatnak be. Részletes információk itt találhatók: https://www.slimnaarantwerpen.be/en/lez/conditions A szabály a külföldi járművekre is vonatkozik, az év minden napján, 0-24 óráig.

Külföldi rendszámú járművet, bármely kategóriába tartozik is, előzetesen on-line regisztrálni kell (ingyenes) az alábbi linken: https://lez.antwerpen.be/?Taal=EN

Ünnepek bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő, július 11. Flamand közösség ünnepe, július 21. Nemzeti ünnep, szeptember 27. Francia közösség ünnepe, november 1. Mindenszentek, november 11. Fegyverszünet napja, november 25. Német közösség ünnepe, december 25-26. Karácsony

Jó tanácsok

Parkolási „kék zónák” (jelük: négyszögletes alapon P, a parkolási zóna vége u.ez, fekete átlóval): ilyen zónákban parkoláskor hétköznap 9-18 óráig parkolótárcsát kell használni, amelyen a parkolóhelyre való érkezést kell beállítani. Ettől az időponttól számított 2 órán át szabad azon a helyen hagyni a járművet.

Hidakon áthaladáskor a 7,5 tonnánál nehezebb járművek között a követési távolság minimum 15 méter legyen! Tilos radardetektorok, ill. olyan berendezések felszerelése, amelyek sebességmérő kamerákat kutatnak vagy a rendőrség berendezéseit zavarják.

Autópályadíj

Az autópályák, gyorsforgalmi utak max. 3,5 t össztömegű járművek számára díjmentesek. Az Antwerpennél található Liefkenhoeks alagút díjköteles – ld. http://www.liefkenshoektunnel.be

Felségjelzés

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.

(A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblákat az EU- tagállamokban elfogadják külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Szlovákiában. A részleteket megtalálja a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány, amely a max.90 napig történő ott-tartózkodás ideje alatt érvényes.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek
 • Konzuli hivatal: mint a nagykövetségi adatok
 • fax: +359 (2) 963 2492
Társklub
 • Union des Automobilistes Bulgares (UAB)
 • Segélyhívószám: +(359) (2) 980 3308 vagy
 • +(359) (2) 91 146
 • mobilról a helyszínen: 146
Segélyhívó telefonszámok
 • Rendőrség: 166
 • Mentők: 150
 • Tűzoltók: 160
 • Egységes segélyhívószám: 112
Egyes kötelező felszerelések

Motorkerékpárok kivételével minden gépjárműnek kötelező felszerelés a tűzoltó készülék.

Ha az időjárási- és útviszonyok megkövetelik, kötelező a téli gumi használata. Hóláncot lehet használni, esetenként tábla kötelez a használatára.

Egyes közlekedési szabályok

Egész éven át kötelező a tompított fényszóró használata nemcsak lakott területen kívül, hanem belül is.

Bárkinek, akinek üzemzavar vagy rendkívüli esemény miatt ki kell lépnie az autóból éjjel vagy nappal, kötelező a fényvisszaverő mellény használata.

12 éven aluli gyermek a sofőr melletti ülésen nem utazhat.

Lakott területeken az egyirányú utcákban csak a bal oldalon szabad parkolni.

Sebességhatárok

Személygépkocsik számára városban 50 km/h, autópályán 130 km/h és egyéb utakon 90 km/h.

Tilos a sebességellenőrző kamerát kereső berendezés használata.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, március 3. Nemzeti ünnep, Ortodox húsvét, május 1. Munka napja, május 6. Szent György napja, május 24. Szent Ciril és Metod napja, szeptember 6. Egyesítés napja, szeptember 22. Függetlenség napja, december 24-25-26. Karácsony

Autópályadíj

Az országban 2019. január 1-jétől a papíralapú matricát felváltotta az újonnan bevezetett elektronikus matrica rendszer. Bevezetésre került továbbá egy hétvégi matrica kategória is a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb össztömegű járművek számára. A matricák online megvásárolhatók a https://www.bgtoll.bg/en/e-vignette weblapon.

2023-ban érvényes matricaárak (3,5 tonnás járművek esetében):

 • Hétvégi EUR 9,00 BNG
 • Heti EUR 13,00 BNG
 • Havi EUR 27,00 BNG
 • Negyed éves EUR 48,00 BNG
 • Éves EUR 87,00 BNG

Jó tanácsok

A magánszemélyeknél tartózkodó utazónak érkezését követően 48 órán regisztrálnia kell az illetékes rendőrségnél (szállodák ezt a formaságot automatikusan végzik a szállodába történő bejelentkezéskor). Az elmulasztott regisztráció büntetése akár 1.000,- EUR is lehet.

Érdemes a sebességhatárokat betartani. Előfordult, hogy álrendőrök igazoltatták, és sarcolták meg a külföldi autóst, pl. gyorshajtásért. A valódi rendőröknek azonosítószámuk van, kérésre fel kell mutatniuk fényképes szolgálati igazolványu-kat is. A pénzbírságot nem szabad az intézkedő rendőrnek készpénzben fizetni!

Sok a sorompó, lámpa és őr nélküli (közúti, vasúti) kereszteződés. Áthaladás előtt mindig meg kell állni a járművel és körülnézni.

Az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Feltétlenül javasolt a teljes körű utasbiztosítás megkötése.

Ajánlatos kisebb címletű 50, 20 eurós bankjegyeket magánál tartania az utazónak. Szállodákban, üzletekben, benzinkutaknál többnyire hitelkártyával is lehet fizetni. A magánpénzváltók különösen a tengerparti üdülőhelyeken rendszeresen, a banki árfolyamnál sokkal rosszabb árfolyamon váltanak.

Felségjelzés

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.

A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Bulgáriában. A részleteket megtalálja a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. (Az országba való belépést követő 24 órán belül a külföldinek be kell jelenteni magát a rendőrségnél.)

Jogosítvány

Gépjárműokmány

Diplomáciai elérhetőségek

Szarajevói Nagykövetség telefonos elérhetőségei:

 • Központi telefonszám: +387 (33) 205 302
 • Fax: +387 (33) 268 930
 • web: https://szarajevo.mfa.gov.hu/

Konzuli Hivatal telefonos elérhetőségei:

 • Tel:+387 (33) 238 513, +387 (33) 238 513
 • Ügyeleti tel: +36 80 36 80 36
Biztonság

A beutazó magyar állampolgároknak a konzulátus javasolja, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján, hogy vészhelyzet esetén a konzuli szolgálat munkatársai kapcsolatot tudjanak teremteni velük.

A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély közterületeken, utakon, de javasolt, hogy a látogatók a főútvonalakat aknaveszély miatt lehetőleg ne hagyják el, kerüljék a földutakat, illetve az éjszakai vezetést. Az autólopás veszélyének főként a nagy értékű, ill. a német gyártmányú autók és terepjárók vannak kitéve.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek ezt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Nem előírás, de feltétlenül javasolt a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltása. (Kérjük, ellenőrizzük, hogy az ország rövidítése (BIH) szerepel-e rajta!) Ajánlatos az utazás időtartamára teljes körű Casco-biztosítást is kötni.

Társklub

Bosanskohercegovacki auto-moto klub (BIHAMK). Cím: Skenderija 23, 71000 Sarajevo. Segélyszolgálat telefonszáma: +(387 33) 1282

Részletes turisztikai információ (naponta frissített útinformációval) található a BIHAMK honlapján több nyelven: http://www.bihamk.ba/

Segélyhívó telefonszámok
 • Rendőrség 122
 • tűzoltóság: 123
 • mentők: 124
Egyes kötelező felszerelések

November 1. és április 1. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata, (min. 4 mm profilmélység), illetve kötelező hóláncot tartani az autóban legalább a két meghajtott kerékre. Baleset vagy meghibásodás esetén az összes utas köteles láthatósági mellényt viselni, ha elhagyja a járművet.

Egyes közlekedési szabályok

Sebességhatárok személyautók esetében: lakott területen belül max. 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, gyorsforgalmi utakon: 100 km/h, autópályán 130 km/h.

A tompított fényszórót egész évben, mindenhol be kell kapcsolni.

Rendszeresek a közúti ellenőrzések, sok helyen vannak rövid szakaszos sebességkorlátozások, a felső sebességhatárt jelző táblákra tehát célszerű fokozottan figyelni! Az intézkedő rendőr a terep miatt esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel is hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt!

„Zöld-sárga” lámpánál már nem hajtanak át, inkább lefékeznek.

23 évnél fiatalabb 23 - 05 óra között csak akkor vezethet, ha a járműben rajta kívül van még legalább egy 25 évet betöltött személy, aki érvényes jogosítvánnyal rendelkezik.

5 év alatti gyermeket csak a hátsó ülésen, gyermekülésben lehet szállítani.

Ünnepnapok bankok, üzletek zárva tartásával

Bosznia- hercegovinai Föderáció: Január 1-2. - Újév, Március 1. - Függetlenség napja, Május 1-2. - Munka ünnepe, November 25. - Bosznia-Hercegovina államiságának napja, Változó dátum: Ramazan Bajram, Kurbán bajram

Bosznia- hercegovinai Szerb Köztársaság: Január 1-2. - Újév, Január 6-7. - Ortodox karácsony, Január 9. - Köztársaság napja, Január 13-14. - Ortodox új év, Május 1-2. - Munka ünnepe, Május 9. - Győzelem napja, November 21. - Dayton-i megállapodás napja, Változó dátum: Ortodox Húsvét

Jó tanácsok

A törvényes fizetőeszköz a (konvertibilis) boszniai márka (BAM), bár több helyen elfogadják az eurót is. Lehetőleg ne vigyünk magunkkal nagy címletű bankjegyekben eurót! A hitelkártyás fizetés városokon kívül még nincs elterjedve. Nagyobb városokban banki automatáknál lehetséges a készpénzfelvétel.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

A mellékutak minősége általában gyenge, ajánlatos lassúbb tempóban haladni! Hegyvidéki utakon számolni kell a kőomlás veszélyével, különösen ősszel és tavasszal. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt. A gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások növelik a földcsuszamlás veszélyét (még a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is).

Balesetnél feltétlenül várjuk meg az intézkedő rendőrt, kérjük, és várjuk meg a jegyzőkönyv vagy igazolás felvételét, amit a határokon ki-és belépéskor kérhetnek. Az, hogy jegyzőkönyv vagy igazolás kerül-e kiállításra, attól függ, hogy melyik entitásban történt a baleset. Bosznia-Hercegovinában a legtöbb rendőrkapitányság díj ellenében ad ki igazolást/jegyzőkönyvet (az összeg a baleset helyszínétől is függ). Amennyiben a jegyzőkönyvet/igazolást a helyszínen nem tudjuk átvenni, úgy annak költségét még Bosznia-Hercegovina területének elhagyása előtt fizessük be. Szükség esetén a Magyar Nagykövetség a jegyzőkönyvek/iratok postázásában igény szerint közreműködik.

Autópályadíj

A Kakovi–Sarajevo között szakaszon (37 km) fizetni kell az autópálya használatáért. További információ: Autoceste FBiH

Felségjelzés

Kötelező a "H" matrica.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyom-tatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK tagkártyával rendelkezők a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Bosznia-Hercegovinában. A részletek megtalálhatók a https://www.showyourcard.eu/#/ cím alatt.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  2920 Koppenhága  / Charlottenlund, Strandvejen 170

Tel: +45 39 631 688
Ügyelet: +45 22 897 310
fax: +45 39 630 052

Konzuli hivatal:  mint a Nagykövetség

Társklub

Forenede Danske Motorejere  (FDM). A Dansk Autohjaelp segélyhívó száma: 70 27 91 12 (az egész országon belül hívható, 24 órán át)

Segélyhívó számok

Rendőrség, mentők, tűzoltóság egységes hívószáma: 112

Egyes kötelező felszerelések

Egész évben kötelező a tompított fényszóró bekapcsolása, lakott területen belül is! 

Koppenhága, Frederiksberg, Alborg, Arhus és Odense területén környezetvédelmi zónákat alakítottak ki, a matrica használati kötelezettség jelenleg csak a 3,5 t feletti, Dániában nyilvántartásba vett járművekre vonatkozik. További információ:
http://www.visitdenmark.de/de/daenemark/traveltrade/umweltzonen-kopenhagen-aarhus-aalborg-und-odense

Külföldi járműveknek a helyszínen a forgalmi engedélyt és a részecskeszűrő meglétét kell igazolniuk, külön környezetvédelmi matricára nincs szükségük.

Egyes közlekedési szabályok

A sebesség felső határa személygépkocsiknak csak néhány autópályán 130 km/h, a legtöbb autópályán csak 110 km/h.
A koppenhágai parkolási szabályokról az alábbi linken lehet tájékozódni angolul: https://international.kk.dk/artikel/parking-copenhagen
A fővárosban és Dánia több részén privát parkolók is vannak, egyedi és különleges szabályokkal.
Kivilágítatlan helyen parkoló jármű parkoló fényét és a hátsó lámpát (és a rendszámtábla lámpáját is) bekapcsolva kell hagyni.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  NagycsütörtökNagypéntek,   Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe,  május 4. Engesztelés napja, Áldozócsütörtök,  június  5. Alkotmány ünnepe, december 24-25-26. Karácsony

Autópályadíj

Az autópályák ingyenesek.

A 18 km hosszú Storebaelt tengeren átívelő vasúti híd és közúti alagút díjköteles (Funen és Zealand között található), és díjköteles a Dánia és Svédország közötti Öresund-híd (vasúti és közúti) is.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Dániában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Nem előírás, de javasolt a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltása.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 160 00 Praha 6 - Střešovice Pod Hradbami 17
Tel.: +420 (2) 2031 7200  (munkaidőben)
Ügyelet: +420 (602) 224 415 (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
fax: +420 (2) 3332 2104

Konzuli hivatal: mint Nagykövetség
Tel.: +420 (2) 2031 7231 (munkaidőben)
Ügyelet: +420 (602) 224 415
Fax: +420 (2) 3332 2103

Társklub

Ustredni Automotoklub CR (UAMK), segélyhívó szám: 1230 vagy: +420 (2) 6110 4123 

Segélyhívó számok

Rendőrség: 158
Mentők: 155
Tűzoltóság: 150
Egységes hívószám: 112

Egyes kötelező felszerelések

36 kg-nál könnyebb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára a megfelelő méretű gyermekbiztonsági ülés kötelező! 18 év alatti kerékpárosok számára kötelező a bukósisak.

Kötelező a fényvisszaverő mellény használata minden utas számára, ha baleset vagy meghibásodás esetén lakott területen kívül az út szélén elhagyják a járművet.

November 1-től március 31-ig kötelező a téli gumi – minimális profilmélység 4 mm - használata mind a négy keréken, havas, jeges utakon, valamint +4 °C alatti hőmérséklet esetén. Ahol ezt tábla jelzi, akkor is kötelező a téli gumi használata, ha nincs hó ( pl. a D1 Brünn(Brno)- Prága autópálya 62-66 km közti szakasza).

Az autók csak akkor vehetnek részt a közlekedésben, ha a hótól és jégtől teljesen megtisztították!

Egyes közlekedési szabályok

A tompított fényszóró használata minden gépjármű részére nappal is, lakott területen belül is kötelező.

Antiradar berendezés használata tilos!

A helyszíni bírság max. összege 5.000 CZK, kivéve, ha valaki mozgássérült számára fenntartott helyen parkol.

Nagyvárosok központjában parkolás előtt érdemes meggyőződni ennek feltételeiről. A parkolóhelyek nagy részét parkolóhely-bérlők, illetve helyi lakosok részére tartják fenn, amit általában külön tábla, ill. az úttestre felfestett kék csík jelez. Nem szabad parkolni a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken sem. A büntetésként kapott kerékbilincs hatósági eltávolítási díja, ill. az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége a 2.500 cseh koronát is elérheti.

Ünnepnapok  bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Nagypéntek, Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe,   május 8. Nemzeti felszabadulás napja, július 5. Szent Ciril és Metód napja,  július 6. Husz János Napja,  szeptember  28. Cseh államiság napja,  október 28. Függetlenség napja,  november 17. Szabadság és demokrácia napja, december 24-25-26. Karácsony

Autópályadíj

Az autópályák használata – motorkerékpárok kivételével – minden gépjárműnek díjköteles.

A 3,5 t alatti járművek számára matricafizetéses rendszer működik. 2021.január 1. óta megszűnt a papír alapú matrica, kizárólag elektronikusan lehet a matricát megvenni többek között a https://edalnice.cz/hu/#/validation oldalon.

A 3,5 tonna feletti járművekre útdíjat kell fizetni - részletes információk a www.premid.cz cím alatt találhatóak.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Csehországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél, amelynek érvényességi ideje minimum 90 nappal meg kell haladja a tervezett kiutazás időpontját.
A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?belarusz-kozt...) a magyar állampolgároknak a belépésnél migrációs kártyát kell kitölteniük. Az öt munkanapot meghaladó tartózkodás esetén kötelező a Belügyminisztérium Állampolgársági és Migrációs Főosztályának lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén történő bejelentkezés (a szállodák automatikusan végzik)
2017. február 12-től, 5 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges vízum beszerzése, hosszabb tartózkodás esetén viszont vízum kell.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Szükséges a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltása!

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 220034 Minszk, Platonova ul. 1/b
Tel: +375 (17) 233 9168
Ügyelet: +375 (44) 721 8005 (mobiltelefon)
fax: +375 (17) 233 9169

Konzuli hivatal: mint Nagykövetség
Tel: +375 (17) 233 9416
Ügyelet: +375 (44) 721 8005
fax: +375 (17) 233 9417

Társklub

Beloruskij Klub Avtomobilizma (BKA)
segélyhívó sz.: 116 vagy: +375 17 222 0666
Országúti segélyszolgálat a nagyobb városokban, mint Minszk, Gomel, Grodno, stb. (és ezek 15 km-es körzetében kérhető), a BKA szállítószolgálata pedig az egész országot lefedi.

Segélyhívó számok

Tűzoltóság: 101, mentők: 103, rendőrség: 102

Egyes  kötelező felszerelések

Minden gépjármű számára kötelező a tűzoltó készülék.

Egyes  közlekedési szabályok

A tompított fényszóró használata csak sötétben vagy rossz látási viszonyok között kötelező, de minden olyan speciális járműnek, amely gyermekeket, veszélyes anyagot, nagyméretű vagy nagy súlyú árut, terhet szállít kötelező nappal is bekapcsolni.
12 évesnél fiatalabb gyermek az első ülésen nem utazhat.
December 1 - március 1 között kötelező a téli gumi használata. Szöges gumi és hólánc használata megengedett.

Sebességhatárok személygépkocsira

Városokban 60 km/h, lakóövezetekben 20 km/h, országúton 90 km/h és gyorsforgalmi úton 110 km/h és autópályán 120 km/h.
Aki 2 éven belül szerezte jogosítványát, csak 70 km / h sebességgel közlekedhet.

Ünnepek, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Ortodox karácsony,  márcus 8. Nemzetközi nőnap, április 21. Radonica (ortodox ünnep),  május 1. Munka ünnepe,  május 9. Győzelem napja,  november 7. Októberi forradalom emléknapja,  december 25. Karácsony

Autópályadíj

Elektronikus útdíjfizetési rendszer van életben, a külföldi járművek kötelesek úthasználati díjat fizetni az autópályák használatakor. A fizetéshez szükséges eszközt a határon meg lehet kapni, a 3,5 t alatti összsúlyú járművek számára 20,- EUR depozitot kell fizetni, és a szerkezetet min. 25,- euroval fel kell tölteni. További információ található az alábbi linken   http://beltoll.by/index.php/en/

Biztonságos célba érés autóval

Nagyon ajánlatos teljeskörű biztosítást is kötni!

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Fehéroroszországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén kötelező a meghatalmazás. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Magyarország Tallinni Nagykövetsége összevonásra került Magyarország Helsinki Nagykövetségével.
Felügyelő külképviselet: Helsinki

Helsinki Nagykövetség észtországi irodája, Tallin:
10130 Tallinn, Piiskopi 2
Tel: +372 644 0131

Tiszteletbeli konzulátus: 51014 Tartu, Jakobi 2-422
Tel.: +372 608 5301

Társklub

Eesti Autoklubi (EAK). 24 órán át hívható segélyhívó száma: +(372) 697 9188, mobil telefonról: 1888.

Segélyhívó számok

Rendőrség: 110 vagy 112, tűzoltóság, mentők: 112

Egyes kötelező felszerelések

Egész évben kötelező a tompított fényszóró bekapcsolása, lakott területen belül is.

Télen (dec.1-márc. 1-ig, de gyakran már októbertől áprilisig) kötelező a téli gumiabroncs (min. 3 mm-es profilmélység) használata, ebben az időszakban indulás előtt érdemes tájékozódni az adott előírásokról.

Kötelező felszerelés a tűzoltó készülék.

Egyes közlekedési szabályok

A gyorsforgalmi utakon személyautóknak a megengedett sebesség 110 km/h. Friss vezetői engedéllyel rendelkezők a jogosítvány megszerzése után két évig csak max. 90 km/h sebességgel vezethetnek.
Nagyon gyakori az alkoholszondázás. (0,00% a megengedett véralkoholszint járművezetőknek.)

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  február 24. Függetlenség napja,  Nagypéntek,  május 1. Munka ünnepe, Pünkösdhétfő,  június 23. Gyűzelem napja,  június 24. Keresztelő Szent János napja,  augusztus 20. Függetlenség napja,  december 25-26. Karácsony

Autópályadíj

A kb. 115 km hosszú gyorsforgalmi úthálózat ingyenes.

Felségjelzés

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Észtországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősség-biztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 75116 Paris, 5 bis. Square de l’Avenue Foch
Tel: +33 (1) 4500 9497
Ügyelet: +33 (6) 8325 4362
Fax: +33 (1) 5636 0268
Konzuli hivatal: 75015 Paris, 7. Square Vergennes
Tel.: +33 (1) 5681 0230,
Ügyeleti tel.: +33 (6) 8325 4362  
Fax: +33 (1) 4326 0627

Társklub

- Automobile Club  Association (ACA)

- Automobile Club de France (ACF)

Segélyhívó számok

Rendőrség: 17 v. 112
Mentők: 15 v. 112
Tűzoltóság: 18 v. 112

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező felszerelés a fényvisszaverő mellény megléte az autóban, vészmegállás esetén kötelező fel is venni. 

Egyes közlekedési szabályok

Egyre több francia városban vezetnek be környezetvédelmi zónákat, ezek használatának szabályai városonként eltérnek, de a környezetvédelmi matrica egységesen érvényes minden városra.
A matricát online lehet csak megrendelni az alábbi linken:
https://www.certificat-air.gouv.fr/demande-ext/cgu
Szállítása legalább 3 hét.
Az adott városra vonatkozó szabályokat a város hivatalos honlapján érdemes indulás előtt megnézni.
Azokon a lakott területen kívüli kétszer egysávos utakon, ahol eddig 90 km/h volt, 2018.július 1. óta csak 80 km/h a megengedett sebesség.
Rossz időben, a legnagyobb megengedett sebesség autópályán 110 km/h, autóúton 100 km/h, egyéb úton lakott területen kívül 70 km/h.  Aki 2 éven belül szerezte meg a vezetési engedélyt, annak - időjárástól függetlenül - ugyanezen sebességhatárokat kell betartania.
Radar detektorok használata és puszta birtoklása (még kikapcsolt állapotban is) tilos.
Vezetés közben mobiltelefon használata tilos, beleértve a kihangosító szettet és a fülhallgató viselését is.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  Nagypéntek, Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe,  május 8. Győzelem napja, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő, július 14. Nemzeti ünnep, augusztus 15. Nagyboldogasszony, november 1. Mindenszentek, november 11. Fegyverszünet napja, december 24-25-26. Karácsony

Jó tanácsok

18 év alatt szeszes ital fogyasztása tilos, és dohányozni étkezdékben csak a kijelölt helyen szabad. Tilos a dohányzás - többek közt - ott, ahol 18 évesnél fiatalabbak tartózkodnak.
A parkolási tilalmak betartását szigorúan ellenőrzik és büntetik -  „elvontatás” ábrával védett útszakaszokon, az úttestre sárgával felfestett  folyamatos vonal (megállni tilos) és az útfelületen szaggatott vonallal jelölt (várakozni tilos) helyszíneken, a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyeken illetéktelenül parkoló gépjárművet elvontatják vagy kerékbilinccsel rögzítik. Szigorúan tilos fél kerékkel a járdára hajtva parkolni.

Autópályadíj

Az autópályák nagy része díjköteles. Szintén díjköteles néhány alagút (pl. Fréjus-, Mont-Blanc-alagút) és híd, valamint a Csatorna-alagút használata. A járműkategóriákra és tarifákra vonatkozó információ angolul itt érhető el: http://www.autoroutes.fr/en/key-rates.htm

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén az EU- tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Franciaországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 00340 Helsinki, Kuusisaarenkuja 6
Tel: +358 (9) 4366 0700
Ügyelet:  +358 (40) 041 4402 (mobil)
fax: +358 (9) 4366 0701

Konzuli hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

Autoliitto (AL)
segélyhívó szám: +(358) 200 8080 (0-24h)

Segélyhívó számok

Mentők, tűzoltók, rendőrség: 112

Egyes kötelező felszerelések

Egész évben kötelező a tompított fényszóró bekapcsolása, lakott területen belül is. Ködfénylámpa nem kötelező, de ha bekapcsolják, csakis párban használható.
Dec.1-márc. 1-ig (Lappföldön október közepétől április végéig) kötelező a téli gumi ( M+S) használata, a kötelező minimális profilmélység téli guminál 3 mm, de az 5 mm ajánlott.  
Kötelező a fényvisszaverő mellény (vagy fényvisszaverő csík) használata, ha a járművezető ill. az utas lakott területen kívül az úttestre lép.

Egyes közlekedési szabályok

A megengedett sebesség személygépkocsiknál a gyorsforgalmi utakon 100 km/h, az autópályákon 120 km/h, a helyi útfenntartó hatóságok azonban a mindenkori körülményeknek megfelelően ennél alacsonyabb sebességhatárt is megszabhatnak.
Személygépkocsiban max. annyi személy utazhat, amennyire a forgalmi engedély szól.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt, Nagypéntek, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő,  június 20. Nyári napforduló, november 1. Mindenszentek,  december 6. Függetlenség napja,  december 25-26. Karácsony

Autópályadíj

A kb. 700 km hosszú autópálya hálózat ingyenesen használható.

Felségjelzés:

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Finnországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 2585 JD Den Haag, Hogeweg 14,
Tel: +31 (70) 350 0404
Ügyelet: +31 (6) 5119 1428
Fax: +31 (70) 352 1749
Konzuli hivatal: 2585 JD Den Haag, Hogeweg 14.  
Tel: +31 (70) 355 3319
Ügyelet: +31 (6) 5119 1428
Fax: +31 (6) 355 4093

Társklub

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (ANWB)
Országúti segélyszolg. hívószám: 088 2692 888
(éjjel-nappal elérhető, angolul és németül beszélnek).

Segélyhívó számok

Mentők, tűzoltók, rendőrség: egységes hívószáma 112

Leszerelték az autópályák melletti segélykérő telefonokat, ezért minden autós csak a mobilján tud segítséget hívni, ha autója meghibásodik. Kérjük gondoskodjanak róla, hogy mielőtt útnak indulnak, mobiltelefonjuk teljesen fel legyen töltve.

 

Egyes kötelező felszerelések

135 cm-nél alacsonyabb 18 év alatti személyeket csakis méreteiknek és életkoruknak megfelelően beállított, az ECE 44/3 vagy 44/4 szabvány szerinti biztonsági ülésben (gyermekülésben) szabad szállítani!
Sebességmérő kamerákat ill. a rendőrség berendezéseit kifürkésző berendezések használata tilos.

Egyes közlekedési szabályok

Személygépkocsival autópályán 130 km/h (ha táblával más nincs jelezve), autóúton 100 km/h, országúton 80 km/h a max.  megengedett sebesség.  Szigorúan büntetik a gyorshajtást: min. 32, max. 337 € lehet, a körülményektől függően.
Kihangosító nélkül vezetés közben tilos telefonálni.
A rendőrség elkobozhatja a járművet súlyos sebességhatár-túllépés, ittas állapotban történő járművezetés vagy a jármű bűncselekmény céljából történő használata esetén.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Nagypéntek, Húsvét-hétfő, április 27. A Király napja, nemzeti ünnep,  május 5. Felszabadulás ünnepe, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő, december 25-26. Karácsony

Autópályadíj

2250 km hosszú autópálya-hálózat van az országban, használatuk díjmentes. A Kil-és a Westerschelde-alagút használata díjköteles.

Felségjelzés:

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Jó tanácsok

Tilos a dohányzás középületekben, munkahelyeken, éttermekben, kávéházakban, bárokban, stb., kivéve az erre külön kijelölt helyiségeket.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Hollandiában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:
116 35 Athens, 38 Vasileos Konstantinou Avenue
tel: +30 (210) 725 6800
fax: +30 (210) 725 6840  
ügyeleti tel.: +30 (694) 860 1793

Konzuli hivatal: cím: u.az, mint a Nagykövetség
tel.: +30 (210) 725 6820
ügyeleti telefon: +30 (694) 860-1793
fax: +30 (210) 725 6841

Társklub

Automobile and Touring Club of Greece (ELPA)
Segélyhívószám: 10400

Segélyhívó számok

általános segélyhívó: 112
tűzoltóság: 199
mentők: 166
rendőrség: 100
turista rendőrség: 171
athéni turista rendőrségi segélyhívó: 1571 vagy
+30 (210) 322 2230
parti őrség: 108

Egyes kötelező felszerelések

150 cm-nél alacsonyabb, 3 évesnél fiatalabb gyermek az első ülésen nem utazhat, 3 évesnél fiatalabbak a hátsó ülésen is csak ECE R44/03 (vagy későbbi) szabványnak megfelelő gyermekülésben szállíthatók. Minimum 135 cm magas gyermek bekapcsolt biztonsági övvel utazhat.
A tűzoltó készülék kötelező felszerelés Görögországban.

Egyes közlekedési szabályok

Megengedett sebesség lakott területen 50 km/h, országúton 80 km/h és autópályán 120 km/h.
A hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát.
Egyes utcákon különleges jelzések jelzik az út azon oldalát, ahol a járműveket parkolniuk kell.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt, Farsang hétfője (ortodox),   március 25. Függetlenség napja,  Nagypéntek (ortodox), Húsvéthétfő (ortodox), május 1. Munka ünnepe, Pünkösdhétfő (ortodox), augusztus 15. Nagyboldogasszony, október 28. Nemzeti  ünnep, december 25-26. Karácsony

Jó tanácsok

Nem ajánlatos a száguldás, különösen nem az autópályáknál alacsonyabb rendű útvonalakon, még ha ezek minősége látszólag kifogástalan is; szigorúan büntetik a gyorshajtást.

Autópályadíj

Az autópályák és gyorsforgalmi utak egy része díjköteles, a helyszíni fizetőkapuknál kell a díjat megfizetni. Díjköteles a Patras közelében a Rion és Antirion közötti híd  is, és fizetni kell a peloponnészoszi Artemission alagúton való áthaladásért is. 

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Görögországban. A részleteket megtalálja a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  Dublin 2, Fitzwilliam Place 2
Tel: +353 (1) 661 3091
Ügyelet: +353 (1) 661 3087
Fax:: +353 (1) 661 2880
Konzuli hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

The Automobile Association Ireland (AA Ireland) 
Segélyhívószám: 1800 66 77 88.

Segélyhívó számok

mentők, rendőrség, tűzoltóság: egyaránt 112 vagy 999

Egyes kötelező felszerelések

Fényvisszaverő mellény használata kötelező. Megvásárolható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Egyes közlekedési szabályok

Baloldali közlekedés.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

Jan. 1. Újév, március 17. Szt. Patrik ünn., Nagypéntek, Húsvéthétfő, május első hétfője (banki szünnap), június első hétfője (banki szünnap), augusztus első hétfője (banki szünnap), október utolsó hétfője (banki szünnap), dec. 25-26. Karácsony

Autópályadíj

Jól kiépített úthálózat, nagyrészt ingyenes autópályákkal.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül. )

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Írországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Személygépkocsi bérlése esetén előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Érvényes forgalmi engedély megléte mellett feltétlenül szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártya is.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 10 000 Zagreb, Jabukovac 2.
Tel.: 385 (1) 4890 900
fax: 385 (1) 457 9301
e-mail: mission.zgb@mfa.gov.hu
Konzuli hivatal: 10 000 Zagreb, Jabukovac 2.
Tel.: 385 (1) 4890-906, 385 (1) 4890-918
Ügyelet: Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36, Külföldről: 0036-80-36-80-36
fax: 385 (1) 457 9302
e-mail: consulate.zgb@mfa.gov.hu

Segélyhívó telefonszámok

rendőrség: 192 v. 112 mobil telefonról: +385 (1) 92
mentők: 194 v. 112
tűzoltók: 193 v. 112

Társklub

Hrvatski Autoklub (HAK), segélyhívó szám: 1987
mobil telefonról: +385 (1) 1987

Egyes közlekedési szabályok

Felső sebességhatárok személygépkocsira: lakott területen belül: 50km/h, autópályán: 130 km/h (utánfutóval: 90 km/h), gyorsforgalmi úton: 110 km/h (utánfutóval: 80 km/h), lakott területen kívül: 90 km/h (utánfutóval: 80km/h), lakott területen belül: 50 km/h.

24 évnél fiatalabb személygépkocsivezetők autópályán max. 120, gyorsforgalmi úton max. 100, egyéb utakon max. 80 km/h sebességgel haladhatnak. Friss (2 évnél frissebb) jogosítvánnyal rendelkezők számára teljes alkoholtilalom és alacsonyabb sebességhatárok (120-100-80) vannak érvényben.

A tompított fényszóró használata rossz látási viszonyok között ill., október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig a látási viszonyoktól függetlenül éjjel-nappal kötelező (lakott területen belül is).

Radardetektor használata tilos! Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani, a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szabhat ki a horvát hatóság.

Egyes kötelező felszerelések

Minden járművezetőnek kötelező felvenni a fényvisszaverő mellényt, ha (baleset, segítségkérés, abroncs-csere stb. miatt) kénytelen az úttesten tartózkodni. Ajánlatos az EN471 szabványnak megfelelő mellényt használni.

Az 1,35 m alatti gyerekek EU előírásoknak megfelelő gyermekülésben szállíthatók, amely megfelel a gyerek súlyának és magasságának. A gyerekek az első utasülésen menetiránynak háttal szállíthatók, ha nincs az ülés előtt légzsák ill., ha van, akkor ki van kapcsolva. 1,35 m és 1,50 m közötti gyerekek csak a hátsó üléseken szállíthatók. Nekik elegendő a biztonsági öv, nem szükséges ülésmagasító. Az első utasülés használata 1,50 m magasságtól megengedett.

Személyautók számára nem, de haszonjárműveknek kötelező felszerelés a tűzoltó készülék.

Elsősegélynyújtó készlet, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény, tartalék égő készlet (kivéve xenon, neon vagy LED), pótkerék vagy gumijavító készlet kötelező.

Vontatókötél ajánlott, de nem kötelező.

Az utánfutót is külön el kell látni elakadásjelző háromszöggel.

November 15-től április 15-ig bizonyos útvonalakon (pl. Lika és Gorski Kotar régiókban) kötelező a téli gumi (M+S jelöléses) használata. Havazás, vagy fagy esetén a téli gumi kötelezettség az ország minden régiójára vonatkozik, időszaktól függetlenül. Szöges gumiabroncsok használata tilos.

Ünnepek bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. (Újév), január 6. (Vízkereszt), május 1. (Munka ünnepe), május 30. (Nemzeti ünnep), június 22. (Antifasiszta ellenállás napja), , augusztus 5. (Hálaadás napja), augusztus 15. (Nagyboldogasszony), november 1. (Mindenszentek), november 18. (Emlékezés napja), december 25-26. (Karácsony). Változó dátumú ünnepek: Húsvéthétfő, Úrnapja

Közlekedési információk

Érdemes letölteni társklubunk, a HAK mobil alkalmazását, illetve javasoljuk, hogy figyeljék honlapjukon (www.hak.hr) a naponta folyamatosan frissített útinformációt, itt tájékoztatást kaphatunk a határátkelők és az utak, autópályák zsúfoltságáról, a hidak, alagutak bejáratánál lévő kamerák mutatják, milyen sűrű fogalomml kell számolni.

Autópályadíj

Az autópályákon minden gépjárműre útdíjat kell fizetni. Az útdíjat a helyszínen, szakaszonként kell megfizetni, készpénzben, ETC-vel, Diners, Mastercard, Maestro, Visa kártyával, vagy SMART kártyával. A díj mértéke a megtett úttól és a járműkategóriától függ. Nyáron számolni kell azzal, hogy a fizető kapuknál torlódás alakulhat ki. AZ ETC (Electronic Toll Collection) vagy ENC (Elektronicka Naplata Cestarine) elektronikus transzponder eszköz készpénzmentes fizetést tesz lehetővé az autópályák egy részén, és általában külön sávot és sokkal gyorsabb áthaladást biztosít. A HAC Horvát Autópálya-társaságnál, illetve néhány fizető kapunál lévő irodában vásárolható meg. Jellemzője, hogy időkorlát nélkül feltölthető, és személyautók esetében – (2024. júniusban 21,74%) - kedvezményt biztosít az autópálya-díjakból. További információ: www.hac.hr/en

Az autópályadíjak jelentős részét társklubunk, a HAK és a Horvát Autópálya-társaság (HAC) honlapján találja meg: www.hak.hr illetve https://www.hac.hr/en/toll/toll-rates. Az A8/A9 isztriai autópálya üzemeltetője a Bina Istra cég, további információ itt található: http://www.bina-istra.com/en

Közlekedési bírságok

A rendőrség kiszabhat helyszíni bírságot, be is szedheti azt rögtön, de nem kötelező azonnal fizetni, 8 napon belül postán vagy bankban is befizethető a büntetés. Ha a rendőr úgy dönt, nagyon súlyos kihágás esetén visszatarthatja az autós útlevelét vagy más okmányát, ameddig az a büntetést megfizeti. A parkolási jegyeket 5 évig feltétlenül meg kell őrizni, mert a tapasztalat szerint gyakran évek múltával próbál valamely horvát önkormányzat bírságokat behajtani.

Felségjelzés

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
A 2004. május 1. után kiadott ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Biztonságos célbaérés autóval

Klubtagjainknak ajánljuk a Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják az autójukat és a benne utazókat, ha váratlan esemény miatt segítségre lenne szükségük. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Klubtagjainknak ajánljuk a Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják az autójukat és a benne utazókat, ha váratlan esemény miatt segítségre lenne szükségük. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

A fenti információkkal külföldre utazó klubtagjainkat és a magyar turistákat szeretnénk segíteni, ezért azok elsősorban személygépkocsikra vonatkoznak.

Az információk tájékoztató jellegűek. A Magyar Autóklub az adatokat a legnagyobb gondossággal szerzi be, és rendszerezi, de azok pontosságáért és aktualitásáért felelősséget nem vállal.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  00-559 Warszawa, ul.Fryderika Chopina 2
Tel.: +48 (22) 537 5660
ügyelet: +48 (602) 572 116 (mobil)
fax: +48 (22) 621 8561
Konzuli hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

Polski Zwiazek Motorowy (PZM)
segélyhívó szám MAK klubtagok részére:
tel.: +48 (22) 532 8433

Segélyhívó számok

mentők: 999, rendőrség: 997, tűzoltóság: 998
vagy általánosan a 112.

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező felszerelés a tűzoltókészülék, személyautó esetén is. Fényvisszaverő mellény használata szintén ajánlott, ha az úttestre lép a jármű vezetője vagy utasai, de nem kötelező.

Egyes közlekedési szabályok

Szgk, motorkerékp. és max. 3,5 to tgk esetében max. sebességhatárok: autópályán: 140 km/h, 2x2 sávos autóúton: 120 km/h, 2x1 sávos autóúton: 100 km/h,  egyéb országúton: 90 km/h. Lakóövezetben: 20 km/h. Lakott területen belül is kötelező egész évben, nappal is a tompított fényszóró használata.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt, Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe, május 3. Alkotmány ünnepe, Pünkösdhétfő,  június 4. Úrnapja, augusztus 25. Nagyboldogasszony, november 1. Mindenszentek, november 11. Függetlenség ünnepe,  december 25-26. Karácsony

Autópályadíj

A kb. 1421  km hosszú autópálya-hálózat több szakasza díjköteles. További inf.: A1 autóp.: http://www.autostradaa1.pl A2: http://www.autostrada-a2.pl  A4: http://www.autostrada-a4.pl
 A max. 3,5 t össztömegű járművek a helyszínen fizetnek a használatért. További inf.:  http://www.viatoll.pl/en/heavy-vehicles/viatoll-system

 

Felségjelzés

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Lengyelországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél szükséges, amely a kiutazás napjától számítva még 6 hónapig érvényes.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 6266108 Tel-Aviv, Pinkas St. 18.
Tel: +972 (3) 545 6666
Ügyeleti tel.: +972 (54) 454 6601
Fax: +972 (3) 546 7018
Konzuli hivatal:  mint Nagykövetség

Társklub

Automobile and Touring Club of Israel (MEMSI).
Segélyhívó szám: +972 (3) 564 1111
(Yom Kippur ünnepén kívül 24 órán át hívható).

Segélyhívó számok

Általános segélyhívó: 112
Rendőrség: 100
mentők: 101
tűzoltók: 102, 100 Rendőrség, 101 mentő, 102 tűzoltó
turista-rendőrség: +972 (3) 516 5382
nemzetközi operátor: 188

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező a tűzoltó felszerelés minden gépkocsinál.
Minden járműre kötelező a hátsó ütközőre egy 5x40 cm-es piros színű fényvisszaverő csíkot felragasztani.
Kötelező fényvisszaverő mellényt viselnie az úttesten mindenkinek, aki kiszáll a járműből.

1 éves kor alatti gyermek hátrafelé néző gyermekülésben szállítható. Ha az első ülésen szállítják, a légzsákot ki kell kapcsolni. 1-3 éves korú gyermek testsúlyához és magasságához megfelelően beállított biztonsági gyermekülésben szállítható. 3-7 éves korú gyermek ülésmagasítóval+méreteihez beállított biztonsági övvel ellátott ülésben vagy gyermekülésben szállítható. 8 évesnél idősebb gyermek „felnőtt” módon szállítható, tehát bekapcsolt biztonsági övvel ellátott ülésen.

Egyes közlekedési szabályok

November 1. és március 31. között személyautóknak nappal is kötelező a tompított fényszóró használata, lakott területen kívül és belül is.
Biztonsági okokból nem ajánlott az autóstoppolás.

Ünnepnapok bankok, üzletek zárva tartásával

Pészáh, május 1. Hősi halottak emléknapja, május 2. Függetlenség napja, Sávuot, Ros Hásáná/zsidó Újév, Jom Kipúr,  Szukot (sátoros ünnep)

Autópályadíj

4 autópálya van az országban, ezek közül csak az Ein Tut - Kiryat Gat autópálya (6-os autópálya) használatáért kell fizetni. A díjat elektronikusan szedik be.

Felségjelzés:

„H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Izraelben. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány. A gondtalan utazáshoz ajánlott minden Lettországba látogató turistának az egészségügyi biztosítás, amely garantálja, hogy súlyos betegség esetén ápolásának és hazautaztatásának költségeit a biztosító fedezi.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Litvániában. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlenül javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 01116 Vilnius, Jogailos gatve 4.
Tel: +37052690038
Ügyelet : +36-80-36-80-36
Fax: +370 (5) 269 0039
Konzuli hivatal: mint a Nagykövetség

Társklub

Lietuvos Automobilininku Sajunga (LAS):
Segélyhívó telefonszáma: +370 5 230 0668
E-mail: info@las.lt

Segélyhívó számok

Általános segélyhívó: 112
A régi segélyhívó számok (tűzoltók: 01, rendőrség: 02, mentők: 03) szintén használhatók, de ilyenkor mobil telefonról való híváskor a 370 előhívó számot is használni kell.

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része az elsősegély doboz, elakadásjelző háromszög, fényvisszaverő mellény és tűzoltó készülék.
November 1-től április 1-ig kötelező a téli gumi használata.
12 évesnél fiatalabb gyermek a sofőr melletti ülésen kizárólag gyermekülésben utazhat.
Kötelező fényvisszaverő mellényt viselni, ha a járművezető éjszaka, vagy rossz látási viszonyok mellett az úttestre lép.

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
Minden gépjárműnek mindig és mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata.
A sebességkorlátozás a városokban 50, a főutakon 90, a gyorsforgalmi utakon 110 (nov. 1.-márc. 1-ig 100), autópályákon 130 (nov. 1.-márc. 1-ig 110) km/óra.
Fontos tudni, hogy a friss jogosítvánnyal (kevesebb mint 2 év) rendelkező sofőrök számára ennél alacsonyabb sebesség megengedett. A gyorsforgalmi utakon és autópályákon 90 km/óra, egyéb utakon pedig 70 km/óra (városokban nem eltérő, vagyis 50 km/óra).
Az A1 Klaipeda és Kaunas közötti és az A2 Panevezys és Vilnus közötti útszakaszt sebességhatár szempontjából autópályaként kezelik.
Baleset esetén feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Autópályadíj

Személygépkocsik számára nincs autópályadíj.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, február 16., március 11. nemzeti ünnep, március 29. Nagypéntek, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe,  Anyák napja,  Apák napja, június 24. Kersztelő Szent János, július 6. Nemzeti ünnep,  augusztus 15. Nagyboldogasszony,  november 1. Mindenszentek, december 24-26. Karácsony, december 31. Szilveszter (Ha valamelyik ünnepnap szombatra vagy vasárnapra esik, az utána következő hétfő munkaszüneti nap.)
A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Euró (EUR)
Az éttermekben, bárokban és egyéb nyilvános helyeken tilos a dohányzás. Csak az arra kijelölt helyeken szabad dohányozni.
A csapvíz ugyan iható, de a külföldiek számára ajánlott inkább palackozott vizet fogyasztani.
Litvániában általánosságban jó a biztonsági helyzet, de elég elterjedtek a turisták ellen elkövetett vagyoni jellegű bűncselekmények pl. zsebtolvajlások, iratok eltulajdonítása stb. ezért érdemes fokozottan figyelni értékeikre.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyigazolvány.
A macedóniai határokon általában megkövetelik az utas balesetbiztosítás meglétét.

Jogosítvány

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint az országban a magyar jogosítvány mellett nemzetközi vezetői engedélyre is szükség van.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlen javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 1000 Skopje, Mirka Ginova br. 27.
Tel: +389 (2)  309 2066
Ügyelet:  +389 (71) 386 096
Fax: +389 (2) 306 3070
Konzuli Hivatal: mint Nagykövetség
Tel.: +389 (2) 309 2046
Ügyelet: + 389 (71) 386 096
Fax: +389 (2) 309 2059

Társklub

Avto Moto Sojuz na Makedonija (AMSM); segélyhívó szám: 196, vagy: +(389) 2 3181 196

Segélyhívó számok

Rendőrség: 192, mentők: 194, tűzoltók: 193.
Balesetnél a rendőrséget csak abban az esetben kötelező értesíteni, ha külföldi jármű is érintett benne.

Egyes kötelező felszerelések

Nov. 15-től márc. 15-ig minden járműnek kötelező a téli felszerelés (legalább a meghajtott kerekeken!), vagy - ha nyári gumi van a kerekeken - a meghajtott kerekeken szükség esetén kötelező a hólánc. A min. gumiprofil-mélység személyautók esetében 1 mm. Téli gumiabroncs minimális  profilmélysége 4 mm legyen! Minden jármű részére kötelező a vontatókötél! Földgáz vagy propán-bután gázzal üzemelő személyautók számára kötelező a tűzoltó készülék. Teherautókon, autóbuszokon szintén kötelező a tűzoltó készülék, ezenkívül a hólapát is. Kötelező az EN471.sz. szabványnak megfelelő fényvisszaverő mellény viselése, ha a járművezető sötétben vagy rossz látási viszonyok közepette autópályán vagy lakott területen kívül úttesten gyalogol ill. tartózkodik.

Egyes eltérő közlekedési szabályok

Max. sebességhatárok személyautókra: autópályán 120 km/h, gyorsforgalmi utakon 100 km/h, egyéb utakon 80 km/h. A jogosítvány megszerzését követő 2 éven át szgk-vezetők számára a max. megengedett sebességhatárok:autópályán: 100 km/h, gyorsforgalmi utakon: 80 km/h, egyéb utakon 60 km/h. Az ilyen jogosítvány-tulajdonosoknak tilos a vezetés este 11 és 05 óra között (kivéve, ha vele utazik egy 25 évesnél idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy.) Friss jogosítvány-tulajdonosok max. 25 KW (34 LE) és 75 kW (102 LE) motorral rendelkező motorkerékpárt ill. egyéb járművet vezethetnek. A tompított fényszóró használata lakott területen kívül-belül éjjel-nappal kötelező.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1-2. Újév, január 7. Ortodox Karácsony,  április 17 Ortodox Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe,  május 24. Szent Ciril és Metód ünnepe,   június 26. Ramazan Bairam, augusztus 2. Nemzeti ünnep,  szeptember 8. Függetleneség ünnepe, október 11. Forradalom napja, október 23. Nemzeti felkelés napja, december 8. Ohridi Szent Kelemen ünnepe

A nemzeti ünnepeken kívűl több ortodox ünnepnapot tartanak bizonyos területeken, érdemes induláselőtt tájékozódni a arészletekről.

Autópályadíj

Az M1-es, M3-as és M4-es autópályákon a távolságtól függő díjat kell fizetni készpénzben vagy hitelkártyával. A jármű díjkategóriába sorolásakor a jármű hosszúságát és magasságát veszik figyelembe. További információ: www.roads.org.mk/416/toll-rates

Felségjelzés:

„H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Macedóniában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Jó tanácsok

A vezetékes vizet klórozzák, érdemes palackozott folyadékot inni.  Előfordultak erőszakos cselekmények az országban, nem tanácsoljuk az éjszakai vezetést.  A zsebtolvajlások, a hitelkártyákkal való visszaélések elkerülése érdekében lehetőleg készpénzzel fizessünk. Célszerű olyan biztosítást kötni, amely megbetegedés esetén az orvosi kiadásokat, ill. a saját országba való hazaszállítást is fedezi. 

Útiokmány

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány. A gondtalan utazáshoz ajánlott minden Lettországba látogató turistának az egészségügyi biztosítás, amely garantálja, hogy súlyos betegség esetén ápolásának és hazautaztatásának költségeit a biztosító fedezi.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Luxemburgban. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlenül javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek


Nagykövetség: 
Cím: 2449 Luxembourg, Boulevard Royal 8.
Tel.: +35226203486
Ügyelet: +36-80-36-80-36
Tiszteletbeli főkonzulátus:
Cím: 5680 Dalheim, Wenkelhiel 6.
Tel: +352621146502

Társklub

Automobile Club du Grande-Duché de Luxembourg (ACL)
Segélyhívó telefonszáma: +352 26000
E-mail: acl@acl.lu

Segélyhívó számok

Rendőrség: 113
Tűzoltók: 112
Mentők: 112

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
Nappal, jó látási viszonyok között a tompított fényszóró bekapcsolása csak ajánlott, nem kötelező.
A megengedett alkoholszint 0,5g/l ezrelék. Az ittas vezetést szigorúan büntetik, a helyszínen elveszik a jogosítványt.
A biztonsági öv használata mind az első, mind a hátsó üléseken kötelező, amiért a gépkocsi vezetője viseli a felelősséget.
A mobiltelefon használata vezetés közben tilos.
A közlekedési bírságok magyarországi összehasonlításban magasak.
Baleset esetén feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe, május 9. Európa napja Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő, június 23. nemzeti ünnep, augusztus 15. Nagyboldogasszony, november 1. Mindenszentek, december 25-26. Karácsony. (A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.)

Autópályadíj

A kiterjedt autópálya-hálózat használata személyautók számára ingyenes.

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Euró (EUR)
Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező turisták a luxemburgi állampolgárokkal azonos szintű sürgősségi orvosi ellátásban részesülnek, azonos feltételek mellett. Ilyen esetben a betegellátásért fizetendő önrész alacsony.
A luxemburgi közbiztonság jó, a bűncselekmények száma alacsony, a főváros pályaudvara környékén, illetve a központi parkokban fordulhat elő esetleg zsebtolvajlás.
A csapvíz biztonsággal fogyasztható.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/
Fenti információkkal külföldre utazó klubtagjainkat és a magyar turistákat szeretnénk segíteni, ezért azok elsősorban személygépkocsikra vonatkoznak.
Az információk tájékoztató jellegűek. A Magyar Autóklub az adatokat a legnagyobb gondossággal szerzi be, és rendszerezi, de azok pontosságáért és aktualitásáért felelősséget nem vállal.

Útiokmány

2020. december 31-én a brexit miatt megszűnt a szabad utazás Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága valamint az EU országai között. A beutazáshoz fő szabály szerint útlevél szükséges.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Nagy-Britanniában. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlenül javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  35 Eaton Place, London SW1X 8BY
Tel.: +442072013440
Fax: +44 (20) 7823 1348
Ügyelet: 0036-80-36-80-36
Konzuli hivatal: Cím: 100 Brompton Road, London SW3 1ER
Tel.: +442072355218

Társklub

Automobile Association (AA)
Segélyhívó telefonszáma: 03330 046 046
Online kontakt: https://www.theaa.com/help-support

Segélyhívó számok

Rendőrség: 999 vagy 112
Mentők: 999 vagy 112
Tűzoltóság egységesen: 999 vagy 112

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része az elakadásjelző háromszög. Az elsősegély doboz és fényvisszaverő mellény csak erősen ajánlott felszerelés.
3 évesnél fiatalabb gyermekek csak a súlyuknak és az ECE R44/03 (vagy frissebb) standardnak megfelelő gyermekülésben utazhatnak. A 15 évesnél fiatalabb gyerekek megfelelő rögzítéséről való gondoskodás a sofőr felelőssége.
A baloldali közlekedés miatt azoknak, akik autóval szeretnének belépni az Egyesült Királyságba, az országba érkezés előtt a gépkocsi fényszóróit be kell állíttatniuk. Ennek elmulasztása akár 1000 fontos bírságot is vonhat maga után.

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a bal oldalon halad.
A körforgalomban az óramutató járásával megegyező irányban halad a forgalom.
Londonban és környékén a környezetvédelem érdekében többféle alacsony kibocsátású zóna van érvényben (CC, LEZ, ULEZ), ahol belépés előtt regisztráció és díjfizetés szükséges. A jármű nyilvántartásba vételének elmulasztása magas büntetést vonhat maga után. Részletes információ a zónákról a következő linken tálálható: http://www.tfl.gov.uk
Maximális sebességhatárok (szgk.): lakott területen belül: 48 km/h, autópályán és gyorsforgalmi utakon: 112 km/h, egyéb utakon: 96 km/h.
2015 október 1-től gyermek jelenlétében tilos a járműben dohányozni. Ez a korlátozás a vezetőre és az utasokra egyaránt érvényes.
Nappal, jó látási viszonyok között nem kötelező a tompított fényszóró használata.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, január 2. Újév (Skócia), március 17-18. Szent Patrik nap (Észak-Írország), Nagypéntek, Húsvét, May Day, májusi banki szünnap, augusztusi banki szünnap, november 30. Szent András nap (Skóciában), december 25. Karácsony, december 26. Ajándékozás napja

Autópályadíj

Az autópályák használata személygépkocsival díjmentes. Ugyanakkor van néhány kivétel, például az M6 autópálya Birmingamtől északra eső szakasza, néhány híd és alagút, ahol fizetni kell az úthasználatért.

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Font sterling (GBP)
A turisták által frekventált, zsúfolt helyeken, illetve az elhagyatottabb területeken előfordulhatnak vagyon elleni bűncselekmények. Ezek megelőzése érdekében általános éberség és az értékek fokozott felügyelete ajánlott. Nem javasolt továbbá a parkoló autóban értékeket, táskákat őrizetlenül hagyni.
Csak a hivatalos londoni taxit, vagy előre rendelt sofőrszolgáltatást ajánlott igénybe venni.
Az országban gyakoriak sztrájkok, amik megnehezíthetik az utazást.
Az Egyesült Királyság és a kontinens közötti útvonalak gyorsan túlterhelődhetnek a szigorúbb határellenőrzés és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, ami jelentősen megnöveli mind az utazás időtartamát, mind pedig a költségét. Induláskor mindenképpen javasolt anyagilag, és egyéb tekintetben (biztosítás, szükséges gyógyszerek, stb.) is felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre.
Utazás előtt mindenképpen javasolt betegség és baleset biztosítást kötni, amely kiterjed az út során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. A Magyar Autóklub kedvezményes utasbiztosítást ajánl a klubtagok számára. Részletes leírás a klubnál megvásárolható biztosításkról a következő linken érhető el: https://www.autoklub.hu/biztositas/

Felségjelzés:

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél, ami az országba való belépéstől számított legalább 3 hónapig érvényes. A 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz vízum kiváltása szükséges. A gondtalan utazáshoz ajánlott minden Montenegróba látogató turistának az egészségügyi biztosítás, amely garantálja, hogy súlyos betegség esetén ápolásának és hazautaztatásának költségeit a biztosító fedezi.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Montenegróban. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

A kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya megléte kötelező.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104,
Tel: +38220602880, +38220602910
Ügyelet: 0036-80-36-80-36
Konzuli hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

Auto-Moto Savez Crne Gore (AMSCG)
Segélyhívó telefonszáma: 19807
E-mail: ic.amscg@t-com.me

Segélyhívó számok

Általános segélyhívó: 112
Tűzoltók: +382 123
Rendőrség: +382 122
Mentők: +382 124

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része az elsősegély doboz, elakadásjelző háromszög, tartalék izzókészlet és fényvisszaverő mellény.
A 5 évesnél fiatalabb gyermekek csak gyermekülésben utazhatnak.
A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni.
A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni.
Montenegróban a kijelölt útszakaszokon november 15. és április 1. között kötelező a téli gumiabroncsok használata, függetlenül az időjárási körülményektől. A kijelölt útszakaszokon kívül, téli útviszonyok között szükséges a téli felszerelés használata. A hegyi utakon a havazás nyomán előfordulhatnak torlódások és lezárások.

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
A biztonsági övvel felszerelt járművek utasai számára kötelező a biztonsági öv mindenkori használata.
12 évesnél fiatalabb gyermekek nem utazhatnak a gépkocsi első ülésén.
A tompított fényszóró használata lakott területen kívül és belül, éjjel-nappal kötelező.
Közlekedési szabálysértés esetén az eljáró rendőr elkobozhatja a jogosítványt és bírságot szabhat ki. A montenegrói törvények értelmében nincs lehetőség a bírság helyszíni kifizetésére, az összeget csak bankban, vagy postán lehet befizetni. A fizetési tanúsítvány bemutatása után a rendőrség visszaadja a jogosítványt.
A hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, és a kőomlás, továbbá a magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben köd is rendszeresen előfordulhat ezért fokozott óvatossággal és mindig az út és időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel kell közlekedni.
Baleset esetén feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1-2. Újév, január 6-8. Ortodox Karácsony, Ortodox Húsvét, május 1-2. Májusnap ünnepe, május 21-22. Nemzeti ünnep, július 13-14. Nemzeti ünnep, november 13. Kulturális ünnep
Ezenkívül az ortodox egyház további vallási ünnepeit az ország nagy részén megtartják.
(A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.)

Autópályadíj

2022. július 13-tól használható az ország egyetlen autópályája Matesevo és Smokovac között (A1). Az autópálya díjköteles, fizetni kapuknál lehet.
Az E80-as úton Podgorica és Bar között található, körülbelül 4 km hosszú Sozina-alagút minden jármű számára díjköteles.

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Euró (EUR)
Montenegróban viszonylag gyakoriak az autófeltörések, zsebtolvajlások, lopások, illetve az üdülőövezetben a betörések, ezért értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak.
A csapvíz fogyasztása nem javasolt, ajánlott inkább palackozott vizet venni.
A 72 órát meghaladó tartózkodást bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik, a magán szálláshelyen tartózkodók pedig bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat.
Gyakoriak a tüntetések és zavargások, amelyeket javasolt elkerülni, ugyanis ezek könnyen erőszakba torkollhatnak.
A koszovói határ menti rész biztonsága változó. Ezen a környéken kerülendők a nagyobb tömegek, rendezvények.
Gyakoriak a hitelkártya csalások. Készpénzfelvételhez az automatákat csakis üzleti időben, bankban, szupermarketben, vagy nagyobb kereskedelmi épületen belül célszerű igénybe venni.

Felségjelzés:

„H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/
Fenti információkkal külföldre utazó klubtagjainkat és a magyar turistákat szeretnénk segíteni, ezért azok elsősorban személygépkocsikra vonatkoznak.

Útiokmány

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Norvégiában. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 0244 Oslo, Sophus Lies gt. 3.
Tel: +4722547640
ügyelet: 0036-80-36-80-36
Konzuli Hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

Norges Automobil-Forbund (NAF)
Segélyhívó szám: 08505
E-mail: kundservice@naf.no
Web: https://www.naf.no/

Kongelig Norsk Automobilklub (KNA)
Tel.: +47 21 60 49 00
E-mail: post@kna.no
Web: https://kna.no/

Segélyhívó számok

Rendőrség: 112
Mentők: 113
Tűzoltók: 110

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
Egész évben mindenütt kötelező a tompított fényszóró használata, lakott területen belül is.
Vezetés közben kézben tartott mobil telefont tilos használni, a gépjárművezetők ezért akár 1300 norvég koronára büntethetők.
Sebességhatárok (szgk): lakott területen belül: 50 km/h, autópályán, gyorsforgalmi utakon: 90, vagy 100 km/h, egyéb utakon: 80 km/h. A gyorshajtást szigorúan büntetik, már 5 km/h-s sebességtúllépésnél is 600 norvég korona a bírság.
A norvég LEZ (Low Emission Zone - alacsony károsanyag-kibocsátású zónák) rendszer néhány városban, köztük Bergenben, Kristiansandban és Oslóban az útdíj-rendszerrel egybekötve működik. Az utazóknak előzetesen regisztrálniuk kell a járművüket a www.epass24.com/de oldalon. Az útdíj költsége attól függ, hogy a jármű mennyire minősül szennyezőnek (az idősebb, szennyezőbb járművek többet fizetnek). Bergenben és Oslóban zéró emissziós zónák is érvényben vannak, valamint léteznek olyan korlátozások, amelyek magas légszennyezettségi szint esetén lépnek életbe.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Nagycsütörtök, Nagypéntek, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe,  Áldozócsütörtök,  május 17. Alkotmány ünnepe,  Pünkösdhétfő, december 25-26. Karácsony. (A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.)

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Norvég korona (NOK)
Télen nagyon sok hágó és útszakasz nem használható, illetve csak hóekés jármű által vezetett konvojban szabad haladni rajtuk. Ilyenkor meleg ruházattal, kellő mennyiségű élelemmel és itallal szabad csak útnak indulni.
A norvég közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban.
Az ország közbiztonsága jó, de elfordulhatnak bankkártyákat érintő trükkös lopások és zsebtolvajlások elsősorban a zsúfolt helyek. A bűncselekmények előfordulásának valószínűsége Oslóban, illetve annak egyes kerületeiben jelentősen nagyobb, mint az ország többi részén.
Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és mindenképpen gondoskodni kell megfelelő kapcsolatról a külvilággal (feltöltött mobil telefon, GPS, stb.).

Autópályadíj

Sok autópálya, út, alagút és híd díjköteles az országban. Néhány városban városi útdíj is van. Az útdíjakat legtöbb esetben elektronikusan rögzítik, rendszám alapján, ezért nincs szükség helyszíni fizetésre. Az utazóknak előzetesen regisztrálniuk kell járművüket a www.epass24.com/de oldalon. Az útdíj összege a jármű osztályától, tömegétől és adott esetben károsanyag-kibocsátási osztályától függ.

Felségjelzés:

„H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Németországban. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: cím:  10117 Berlin, Unter den Linden 76.
Tel: +4930203100
Ügyelet: 0036-80-36-80-36
Konzuli hivatal:  mint a Nagykövetség

Társklub

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club  (ADAC)
Segélyhívószám: +49 (89) 22 22 22
E-mail: adac@adac.de
Web: https://www.adac.de/
Automobilclub von Deutschland e.V. (AvD)
E-mail: avd@avd.de
Web: https://www.avd.de/

Segélyhívó telefonszámok

Rendőrség: 110, vagy 112, Mentők: 112
Tűzoltók: 112

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része az elsősegély doboz, elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellény.
A gépjárművek felszereléseit mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően kell megválasztani, azaz téli útviszonyok esetén téli gumit (2024. október 1-től csak a hópehely szimbólummal ellátott gumiabroncsok elfogadhatóak) kell használni.
Radar detektorok bevitele az országba tilos. A GPS készülékek POI funkcióját ki kell kapcsolni, amíg a jármű Németországban van.

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.

Pénzbüntetésre számíthat az autós, ha autópályán amiatt kényszerül megállásra, hogy figyelmetlenségéből eredően kifogyott az üzemanyag.

Számos német város belső területein környezetvédelmi zónákat alakítottak ki, melyekbe csak megfelelő plakettel rendelkező autósok léphetnek be. Részletes és naprakész információk a zónákról a következő linken érhetők el:
A német környezetvédelmi plakettek megvásárolhatók a Magyar Autóklub vizsgapontjain.
Németországban nincs kötelező sebességkorlátozás az autópályákon, de az ajánlott sebesség 130 km/h. A helyi sebességkorlátozás viszont gyakori, ami minden esetben ki van táblázva.
A közlekedési vétségeket szigorúan büntetik. Például, ha lakott területen belül a maximális megengedett sebességet 20 km/h-val lépi túl a jármű vezetője, a bírság 15-35 € lehet, 25 km/h esetén pedig a bírság már 80 €.
Vezetés közben kézben tartott mobil telefont tilos használni, a gépjárművezetők ezért 60 euróra büntethetők.
A véralkoholszint határértéke általánoságban 0,5 ezrelék, ugyanakkor a vezetői engedély kiadását követő első két évben, illetve a 21 év alattiak esetében ez az érték 0,0 ezrelék. A szabály ellen vétők komoly pénzbírsággal sújthatók.
A buszok és iskolabuszok elsőbbséget élveznek a megállóból való kihajtáskor, más járműveknek elsőbbséget kell adniuk a buszvezetőnek, ha jelezte, elindulási szándékát.

Autópályadíj:

A 12 845 kilométer hosszú autópálya-hálózat használata személyautóval díjmentes.

Ünnepek, bankok,üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt (Baden Württemberg, Szászország-Anhalt, Bajorország), Nagypéntek, Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe, Krisztus mennybemenetele (Áldozócsütörtök), Pünkösdhétfő, június 15. Úrnapja (Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen,  Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék, Saar-föld), augusztus 15. Nagyboldogasszony napja (Bajorország, Saar-vidék),  október 3. A német egyesítés napja,  október 31. Reformáció ünnepe (Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania, Szászország, Szászország-Anhalt, Türingia), november  1. Mindenszentek (Baden-Würtemberg, Bajorország, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz),  november 15. Ima és vezeklés napja (Szászországban),  december 25-26. Karácsony. (A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.)

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Euró (EUR)

A hagyományos 95-ös ólommentes benzin árusítása megszűnt. Az E10 jelű, max. 10% bioetanolt tartalmazó benzin pedig nem tankolható bármely autóba, mert súlyosan károsíthat bizonyos járműveket. A fellépő bizonytalanság miatt Németországban megnőtt a 98-as „super plus” benzin használata.
Utazás előtt mindenképpen javasolt betegség és baleset biztosítást kötni. A Magyar Autóklub kedvezményes utasbiztosítást ajánl a klubtagok számára. Részletes leírás a klubnál megvásárolható biztosításkról a következő linken érhető el: https://www.autoklub.hu/biztositas/

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Portugáliában. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: Cím: 1349-042 Lisszabon, Alcantara, Calcada de Santo Amaro 85.
Tel: +351 (21) 364 5928
Tel.: +351213645928, +351213630395
Ügyelet: 0036-80-36-80-36
Konzuli hivatal: mint Nagykövetség

Társklub

Automóvel Club de Portugal (ACP)
Segélyhívó szám: 215 915 915
E-mail: apoio.socio@acp.pt
web: https://www.acp.pt/inicio

Segélyhívó számok

Egységes segélyhívó: 112

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része a fényvisszaverő mellény, amelynek viselése bírság terhe mellett kötelező, ha lakott területen kívül az úttestre kell lépni. Erősen ajánlott továbbá az elakadás jelző háromszög megléte.

Személygépkocsik számára nappal nem kötelező a tompított fényszóró bekapcsolása, kivéve rossz látási viszonyok között, illetve alagutakban.

Egyes közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
Autópályákon a minimális kötelező sebesség 50 km/h (ha nincs más sebességhatár megadva), a maximális pedig személyautóknak 120 km/h (utánfutóval 100 km/h).
Portugáliában tilos a fedélzeti kamera használata.
Tilos a radar-detektorok használata, illetve beszerelt radar-detektorral ellátott jármű egyáltalán nem közlekedhet az országban.
Lisszabonban környezetvédelmi zónák (Zonas de Emissãos Reduzidas - ZER) vannak érvényben, ahová, csak bizonyos minimálisan elvárt környezetvédelmi besorolással rendelkező járművek hajthatnak be. További információk a következő linken érhetőek el: https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/portugal/lisbon
Az ország több városában érvényben vannak forgalom korlátozási zónák (Zona de Acesso Condicionado - ZAC), ahová meghatározott időszakokban csak bizonyos típusú járművek számára engedélyezett a behajtás. További információk a következő linken érhetőek el: https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/portugal/lisbon-ltz

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, Húshagyó kedd, Nagypéntek, április 25. Szabadság napja, május 1. Munka ünnepe, június 10. Nemzeti ünnep, augusztus 15. Nagyboldogasszony, október 5. Köztársaság napja, november 1. Mindenszentek, december 1. Nemzeti ünnep, december 8. Szeplőtelen fogantatás ünnepe, december 25. Karácsony

Autópályadíj

A legtöbb autópálya díjköteles. A díjat általában a helyszíni fizetőkapuknál kell fizetni, készpénzzel, vagy kártyával. Rövid portugáliai tartózkodás esetén érdemes online egy virtuális előrefizetéses kártyát beszerezni. További részletek: www.tollcard.pt. A két lisszaboni híd, az Április 25. és a Vasco da Gama szintén díjkötelesek. További információ: https://www.lusoponte.pt/

Egyéb hasznos információk

Pénznem: Euro (EUR)

Portugáliában nyáron gyakoriak az erdőtüzek, kérjük, hogy legyenek elővigyázatosak és mindig előre tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

A közbiztonság alapvetően jó az országban, de a forgalmas, turisták által frekventált helyeken gyakori a zsebtolvajlás, vagy lopás. Fontos, hogy parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat. Ezen felül a portugál rendőrség azt ajánlja, hogy az autósok csukott ablakkal közlekedjenek, különösen éjszaka.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 01. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes útlevél, vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Olaszországban. Személygépkocsi bérlése esetén általában elegendő a magyar vezetői engedély, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az adott cég nemzetközi jogosítványt kér. A bérleti feltételekről érdemes előre érdeklődni.

Gépjárműokmány

A kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 00161 Roma, Via dei Villini 12-16
Tel. +390644230598
Ügyelet: 0036-1-458-3500
Konzuli hivatal:  00198 Roma, Via Messina 15.
Tel.: +390644249939

Társklub

Automobile Club d’Italia (ACI)

Segélyhívó szám: 803116

Web: www.aci.it

Segélyhívó számok

Rendőrség: 113
Tűzoltók: 115
Mentők: 118

Egyes kötelező felszerelések

A járműveknél a kötelező felszerelés része az elakadásjelző háromszög és a fényvisszaverő mellény.

A tompított fényszóró használata lakott területeken kívül kötelező minden gépjármű számára, nappal és éjszaka egyaránt.

Az Aosta folyó völgyében október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata a hóláncot a csomagtartóban készenlétben kell tartani.

Egyéb területeken november 15 és április 15. között táblák jelezhetik a kötelező téli gumi használatot.

Egyes eltérő közlekedési szabályok

A forgalom a jobb oldalon halad.
Rossz időjárás vagy látási viszonyok mellett csak 110 km/h. Lakott területen kívül: 110 km/h, másodrendű utakon 90 km/h.

Megengedett legnagyobb sebesség: a 3 sávos autópályák egyes szakaszain 150 km/h, de csak akkor, ha az ezt jelző külön tábla is ki van helyezve. Rossz időjárási, vagy látási viszonyok mellett csak 110 km/h. Lakott területen kívül: 110 km/h, másodrendű utakon 90 km/h. Az olasz közlekedési rendszabályok szigorúan büntetik a gyorshajtást.

Friss jogosítvánnyal a maximális megengedett sebessége a jogosítvány megszerzésétől számított három évig autópályán 100 km/h, lakott területen kívül 90 km/h.

Lakott területen belül kétirányú forgalmú utcákban csak a jobb oldalon szabad megállni és parkolni, egyirányú utcákban mindkét oldalon meg lehet állni, illetve parkolni, de minimum három métert szabadon kell hagyni az úttesten.

A radar detektorok használata tilos, de a navigációs rendszerek POI funkciójának használata nem.

Számos olasz városban környezetvédelmi zónák (LEZ - Low Emission Zones) vannak érvényben, ahová, csak bizonyos minimálisan elvárt környezetvédelmi besorolással rendelkező járművek hajthatnak be. A zónák minden irányból ki vannak táblázva (behajtani tilos tábla alatt kiegészítő tábla jelzi a határt). A korlátozások elsősorban az EURO4-nél alacsonyabb besorolással rendelkező dízel autókra vonatkoznak. Mindenképpen javasolt indulás előtt tájékozódni az érinteni kívánt városok környezetvédelmi zónáival kapcsolatban. További információ a témával kapcsolatban a következő linken érhető el: https://urbanaccessregulations.eu/

Az ország nagyvárosainak központjaiba ZTL (zona a traffico limitato) zónák vannak érvényben, ahová a legforgalmasabb időszakokban csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, az áthaladó gépkocsik rendszámáról felvétel készül. További információ a következő linken érhető el: https://www.autoeurope.com/italy-ztl-zones/

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt,  Húsvéthétfő,  április 25. Felszabadulás napja,  május 1. Munka ünnepe, június 2. Köztársaság napja,  augusztus 15. Nagyboldogasszony, november  1. Mindenszentek, december 8. Szeplőtelen fogantatás,  december 25-26. Karácsony. (A dőlt betűvel szedett ünnepek dátuma évről évre változhat.)

Autópályadíj

Számos autópálya-szakasz, valamint néhány alagút használata díjköteles. Fizetni kell az Olaszországot Franciaországgal összekötő Frejus-alagút és Mont-Blanc-alagút, valamint a Svájccal kapcsolatot teremtő Nagy Szent Bernát- és Munt La Schera-alagút használatáért. Az autópályák többségén a díjat nemcsak készpénzzel, illetve hitelkártyával, hanem előre váltott kártyával, úgynevezett VIACARD-dal is ki lehet egyenlíteni (VIACARD a szicíliai autópályákon nem használható).

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

Élvezze a biztonságot! Külföldön is gondoskodunk az autójáról! A MAK klubtagjai megvásárolhatják Klub Protect szolgáltatásunkat, amellyel külföldön is biztonságban tudhatják autójukat és a benne utazókat. További információk a Klub Protect szolgáltatásról a következő linken érhetők el. Link: https://www.autoklub.hu/klub-protect/

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 28010 Madrid, C/Fortuny 6. Piso 4.
Tel.: +34 (91) 413 7011
Ügyelet (mobil): +34 (619) 221 929
Fax: +34 (91) 413 7149   
Konzuli hivatal:
28016 Madrid, C/Angel de Diego Roldan 21.
Tel.: +34 (91) 413 9850
Ügyelet (mobil):+34 (619) 221 929
Fax: +34 (91) 416 4454
Főkonzulátus:   
08036 Barcelona, Avda Diagonal 477, Planta 19/B
Tel.: +34 (93) 405 1950
Ügyelet (mobil):+34 (629) 745 593
Fax: +34 (93) 419 4608

Társklub

Real Automóvil Club de Espana (RACE)
segélyhívó szolgálat tel.: +34 (91) 594 9347
Reial Automobil Club de Catalunya (RACC),
segélyhívó szolg. tel.: +34 (902) 156 156
külföldről: +34 (93) 495 5151

Segélyhívó számok

Általános segélyhívó szám: 112 (magyar mobilról: +34 112 vagy +34 (93) 290-3000)
Rendőrség, polgárőrség: 091 (magyar mobilról: +34 091)
Tűzoltók: 080
Mentők: 061
civil rendvédelem: 1006

Egyes kötelező felszerelések

Két darab visszapillantó tükörre van minden járműnél szükség. 

Tilos a járművezetőknek egymás felé jelezni a rendőr közeli jelenlétét! 
135 cm alatti ill. 12 évnél fiatalabb gyermek az első ülésen is utazhatnak, megfelelő gyermekbiztonsági ülésben. Ennél magasabb ill. idősebb gyermekek bekötött biztonsági övvel szállíthatók. 

Kötelező a fényvisszaverő mellény viselése az országúton, ha a sofőr lakott területen kívül nem megfelelő látási viszonyok közepette a járművet elhagyni kényszerül.

GPS-en kívül semmiféle képernyős készülék nem használható a kocsiban vezetés közben!

Radar detektort birtokolni, szállítani, használni tilos.

Egyes közlekedési szabályok

Sebességhatár a személyautók számára autópályán 120 km/h, gyorsforgalmi úton 100 km/h, egyéb utakon 90 km/h, városokban 50 km/h.
Autópályán és gyorsforgalmi úton min. 60 km/h a kötelező alsó sebességhatár.
Megfelelő látási viszonyok közepette nappal nem kell a tompított fényt bekapcsolni, kivéve a motorkerékpárokat.
Radar detektorok járműbe való felszerelése ill. használatuk tilos!

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 6. Vízkereszt,  Nagycsütörtök (Katalónia kivételével),  Nagypéntek,  Húsvéthétfő (Baleár-szigetek, Katalónia, Valencia, Navarra, Baszkföld és La Rioja területeken), május 1. Munka ünnepe,   augusztus  15. Nagyboldogasszony, október 12. nemzeti ünnep,  november 1. Mindenszentek, december 6. Spanyol alkotmány napja, december 8. Szeplőtelen fogantatás ünnepe, december 25-26. Karácsony.
Ezen kívül az egyes tartományok saját regionális ünnepnapjai
 

Autópályadíj

Szakaszonként kell az autópálya-használatáért a helyszínen fizetni. Több autópályán már -   az előzetesen - benzinkutaknál vagy bankoknál - megváltott és a szélvédőn elhelyezett elektronikus kártya birtokában („Telepeaje” vagy „ViaT”) megállás nélkül lehet a fizetőkapukon áthaladni.

Felségjelzés:

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Spanyolországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. (Ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal és a régi típusú személyigazolvánnyal nem lehet belépni)

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlenül javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 020034 Bucuresti, str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65.
Tel: +40 (21) 312 0073
ügyelet: (mobil) +40 (722) 386 560
Konzuli hivatal: 011654 Bucuresti, str. Stefan Negulescu nr. 30
Tel: +40 (21) 230 0550
ügyelet: +40 (758) 221 558
fax: +40 (21) 230 0551
Kolozsvári főkonzulátus: 400113 Cluj-Napoca, Piata Unirii nr. 23.
Tel.: +40 (264) 596 300
ügyeleti tel. +40 (744) 703 290
fax: +40 (264) 594 109
Csíkszeredai főkonzulátus: 530210 Miercurea Ciuc, Strada Petőfi Sándor nr. 45
Tel: +40 (366) 087 000
ügyeleti t.: +40 (729) 068 350 (mobil)
fax: +40 (366) 207 338

Társklub

Automobil Clubul Roman
tel.: +40 (21) 222 2222  (napi 24 órán át hívható segélyhívó)
fax: +40 (21) 317 1552
vagy: +40 (745) 382 715  (mobil)

Segélyhívó számok

Rendőrség: 112
Mentők: 112
Tűzoltóság: 112

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező a tűzoltó készülék személyautók esetében is.

Minimális gumiprofil-mélység 1,5 mm.

Télen havas, jeges utakon kötelező a téli gumi használata (MS jelzéssel) és ajánlatos hóláncot is magunkkal vinni.

A fényvisszaverő mellényt mindenkinek fel kell vennie, ha a kocsiból kiszáll és az úttesten kell tartózkodnia ill. gyalogolnia.

Egyes közlekedési szabályok

A közlekedési lámpák pirosról azonnal zöldre váltanak, ezért sokszor másodpercjelzővel  vannak ellátva, hogy a sofőr fel tudjon készülni az indulásra.

A sebességhatárok a magyarországiakkal megegyeznek, de mivel az utak minősége gyakran gyenge, ennek megfelelően kell a mindenkori sebességet megválasztani.

Számítani kell az erőszakosan előző sofőrökre is. Érdemes nagy követési távolságot tartani.

Közúti ellenőrzésnél a sofőr maradjon az autóban, ill. kövesse a rendőr utasításait. Az utasok az ellenőrzés ideje alatt nem nyithatják ki a jármű ajtaját.

12 évesnél fiatalabb gyermek nem szállítható az első ülésen.

Azon szgk-vezetők, akik a jogosítványt egy éven belül szerezték, a mindenkori max. sebességhatároknál 20 km/h-val kevesebbel haladhatnak.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. (A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1-2. Újév, január 24.  A román fejedelemségek egyesülésének napja,  Húsvéthétfő (ortodox), május 1. Munka napja, Pünkösdhétfő (ortodox),  augusztus 15. Nagyboldogasszony,  november 30. Szent András napja,  december 1. Nemzeti ünnep, december 25-26. Karácsony

Autópályadíj

A román utak használata díjköteles, a matrica rendszer (rovinieta) elektronikus alapon működik.
Megvásárolható: interneten, sms-ben, a román Autóklubnál  (ACR), határátkelőhelyeknél, üzemanyag-kutaknál. Részletes információ: https://www.e-rovinieta.ro/en/
Vásárláskor meg kell adni a jármű és a sofőr adatait, a Romániában eltölteni kívánt napok számát  és be kell mutatni a forgalmi engedélyt ill. a kötelező felelősség-biztosításról szóló igazolást.
A vásárláskor kapott igazolást ill. számlát gondosan meg kell őrizni.  Ha a rovinieta megvásárlása után vesszük észre, hogy az ellenőrző szelvényen hibás adatok szerepelnek, akkor csak a vásárlást követő 1 órán belül és csak a vásárlás helyén lehet a hibás rovinietát kicserélni.

Néhány dunai hídon (Giurgiu-Ruse, Guirgeni-Vadu Oii és Fetesti-Cernavoda) további külön díjat kell fizetni a gépjármű áthaladásáért.

Jó tanácsok

Közúti baleset esetén, ha valamelyik jármű megsérült, függetlenül attól, hogy történt-e személyi sérülés vagy sem, a rendőrséget értesíteni kell, és tőlük igazolást („Constatare”-t) kell kérni. Enélkül az autó nem léphet ki az országból és nem javítható. Személyi sérülés nélküli kisebb baleseteket követően a rendőrség nem mindig száll ki a helyszínre, ilyenkor a mozgásképes járművel a rendőrségre kell menni, ahol azt szemlézik és kiállítják az igazolást. (Olyan esetekben, amikor a román fél a baleset előidézője, célszerű annak biztosítóját felkeresni, és a szemlét ott elvégeztetni a saját járműre vonatkozóan. Ennek elmulasztása esetén a román biztosítók nem mindig hajlandók fizetni, arra hivatkoznak, hogy nincs módjuk a szemlét végrehajtani.) Súlyosabb közlekedési szabálysértés (sebességkorlátozás jelentős túllépése, elsőbbség meg nem adása elsősorban gyalogosoknak kijelölt átkelőhelyen, piros jelzőlámpa figyelmen kívül hagyása, ittas vezetés stb.) esetén a román hatóságok a külföldi vezetői engedélyt bevonják, és visszaküldik a származási ország közlekedési hatóságainak. Ez a vezetési tilalom Romániában 90 napig érvényes!

Tanácsos palackozott vizet vásárolni, és fogyasztani. 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kóbor kutyák nemcsak lakott területen kívül, hanem a városokban is vannak, ami kockázatot jelenthet.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Romániában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 115 27 Stockholm, Dag Hammarskjölds väg 10.
Tel: +46 (8) 661 6762
Ügyelet: a központi telefonszám hívása után az 1-es, majd a 0-s gomb megnyomásával kapcsolják az ügyeletest
Fax: +46 (8) 660 2959  
Konzuli hivatal: 115 27 Stockholm, Laboratoriegatan 2. Tel: +46 (8) 663 6639
Ügyeleti tel.: l. nagykövetségnél leírtak
Fax: +46 (8) 661 8062
 

Társklub

Motormännens Riksförbund (M)
A klubbal kapcsolatban álló, 24 órán át hívható segélyszolgálati társaság, az Assistancekǻren
segélyhívó telefonszám: 020 912-912 (svéd nyelvű, ingyenes), vagy +46 (8) 627 5757 (külföldről vagy mobilról)
 

Segélykérő telefonszámok

A rendőrség, mentőszolgálat és a tűzoltóság az egységes 112-n keresztül érhető el. A legtöbb nyilvános telefon fel van szerelve egy piros SOS-nyomógombbal, ezt használva létrejön az ingyenes kapcsolat a segélyszolgálati számmal.

Egyes kötelező felszerelések

15 évnél fiatalabb és 135 cm-nél alacsonyabb csak bébi- v. gyermekbiztonsági ülésben ill. olyan ülésmagasítóban utazhat, ami lehetővé teszi a normál biztonsági öv használatát. 140 cm-nél alacsonyabb gyermek az első ülésen csak akkor utazhat, ha a légzsák ki van kapcsolva. 7 éves kornál fiatalabb gyermekek gépkocsiban mind elől, mind hátul csak gyermekülésben szállíthatók.

A minimális gumiabroncs-mélység 1,6 mm. Dec. 1-márc. 31. között, ill. hóval fedett vagy jeges utakon kötelező a téli gumiabroncs (M+S jelű), aminek ajánlott minimális mélysége 3 mm. (Vontatmányon is kötelező a téli gumi!)

Tűzoltó készülék nem kötelező, de ajánlott.

Egyes közlekedési szabályok

Tompított fényszóró bekapcsolása egész évben, éjjel-nappal, lakott területen kívül és belül is kötelező!

Lakott területen belül szgk felső sebességhatára lehet 30, 41, 50 vagy 60 km/h – a  mindenkori jelzést kell követni!

Több nagyváros történelmi részébe bizonyos időpontokban csak díjfizetés ellenében lehet behajtani. A tehergépjármű-forgalom ilyen helyekről általában teljesen ki van tiltva. Stockholmban és Göteborgban hétfőtől péntekig külföldi rendszámú járműveknek is kell fizetni úgynevezett behajtási díjat, időponttól függően többet vagy kevesebbet.   További információk: http://www.transportstyrelsen.se/

Radar-detektorok ill. olyan készülékek használata tilos, amelyek mobil sebességmérő kamerákat fürkésznek vagy a rendőrség készülékeit zavarják.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

Január 1. Újév, január 6. Vízkereszt, Nagypéntek, Húsvéthétfő, május 1. Munka ünnepe, Áldozócsütörtök, június 6. nemzeti ünnep, június 21. nyári napforduló ünnepe, nov. 1. Mindenszentek, dec. 24-25-26 Karácsony, dec. 31. Szilveszter

Autópályadíj

A kb. 1900 km hosszú autópálya- és az 560 km hosszú és autóút-hálózat ingyenes. 
A Dániát és Svédországot összekötő Oresund híd (7,8 km) +alagút (4 km) díjköteles. (Inf.: www.oresundsbron.com )
Díjfizetés ellenében használható a Svinesund-híd is (E6-os autópályán), ami Svédországot Norvégiával köti össze (Inf.: www.svinesundsforbindelsen.no  )

Hasznos tudnivalók

A postahivatalok megszűntek. Élelmiszerüzletekben, benzinkutaknál, késő estig nyitva tartó üzletekben vesznek át ill. kézbesítenek leveleket, csomagokat, ill. bélyegeket is árulnak. A posta pénzügyi szolgáltatásait a bankok vették át.  

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Svédországban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 3006 Bern, Muristr. 31.
Tel.: +41 (31) 352 8572, 352 2867
ügyelet: +41 (79) 826 4714
fax:  +41 (31) 351 2001
Konzuli hivatal: 3007 Bern,  Eigerplatz 5.    11. Stock   
Tel.: +41 (31) 371 1355, 371 1356
fax: +41 (31) 371 7114
Ügyeleti tel.: ld. nagykövetség

Társklub

Touring Club Suisse (TCS) Segélyhívó szám: 140 vagy: 0800 140 040.
A segélyszolgálatért 122 - 390 CHF közötti összeget kell fizetni napszaktól, helyszíntől, stb. függően. MAK klubtagok érvényes tagsági kártyájuk felmutatásával 30 CHF kedvezményt kapnak ezekből az árakból.

Segélyhívó számok

Rendőrség:117 vagy 112
Mentők: 144
Tűzoltók: 118

Hasznos telefonszámok

időjárás: 162
országos közúti információ: 163
lavinaveszély: 187
Ezek a számok díjkötelesek, a díj kb. 50 rappen / centime / centesimo hívásonként és percenként.

Egyes kötelező felszerelések

Télen az Alpokban feltétlenül szükséges a téli gumi használata, illetve a hólánc is, ahol külön tábla jelzi.
12 év alatti gyermek csakis az ECE R44.03 szabv. megfelelő gyermekülésben szállítható. (Ha a gyermek magasabb, mint 150 cm, már nem kell gyermekülésben elhelyezni.) Radar detektorok használata tilos - a büntetés igen szigorú, és a készüléket a rendőrség elveszi.

Egyes közlekedési szabályok

Sebességhatárok lakott területen kívül személygépkocsik esetében: autópályán 120 km/h, autóúton 100 km/h, országúton 80 km/h.

A tompított fényszóró használata kötelező nappal, lakott területen kívül-belül, és alagútban való áthaladáskor is.

Ha a jármű megvilágítatlan területen parkol, a hátsó és az oldalsó világítást be kell kapcsolni. Lakott területen belüli parkolásnál  6 m-nél nem hosszabb, 2 m-nél nem szélesebb utánfutó nélküli szgk vagy kishaszon-jármű esetében elegendő csak a jármű külső oldalának világítását bekapcsolni. Ha a jármű jól megvilágított területen  ill. őrzött parkolóban van elhelyezve, nem szükséges a jármű lámpáinak bekapcsolása. 
Ha a sebesség egy 30 km / órás zónában meghaladja a 40 km / h sebességet vagy autópályákon 80 km / h sebességgel meghaladja a megengedett sebességet, akkor egy év börtönbüntetést is lehet kapni. A magas pénzbüntetés mellett a jármű elkobzása sem zárható ki. Az egyirányú háromsávos autópályákon a bal belső sávot csak olyan járművek használhatják, amelyek 100 km / h-nál gyorsabban közlekedhetnek.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  január 2. Szent Bertold napja (néhány kantonban), január 6. Vízkereszt (néhány kantonban),  március 1. Köztársaság napja (Neuchâtel),  március 19. Szent József ünnepe (néhány kantonban), Nagypéntek,  (Ticino  és Wallis kivételével),  Húsvéthétfő (Wallis kivételével), május 1. Munka  ünnepe,  Krisztus Mennybemenetele,  Pünkösdhétfő, június 15. Úrnapja (néhány kantonban), június 29. Szent Péter és Pál napja (néhány kantonban), augusztus 1. Nemzeti ünnep,  
augusztus 15. Nagyboldogasszony,  szeptember 18. Szövetségi hálaadás napja (néhány kantonban),  november 1. Mindenszentek,   december 8. Szeplőtelen fogantatás (néhány kantonban), december 25. Karácsony,  december 26. Szent István vértanú (néhány kantonban), december 31. Köztársaság visszaállításának napja (néhány kantonban)
 

Autópályadíj

Max. 3,5 t megengedett össztömegű járművek a 40 CHF-ba kerülő éves autópálya-matricával használhatják a kb. 1700 km hosszúságú teljes autópálya- és autóút-hálózatot. (Az „éves” matrica érvényessége ténylegesen 14 hónapig tart: előző év december 1-től a rákövetkező év január 31-ig.) (Számos alagút használatáért a helyszínen külön díjat is kell fizetni!)

Az Autoclubtravel irodáiban megvásárolhatók az aktuális matricák.

Akik érvényes matrica nélkül használják az autópályákat, 200 CHF összegű büntetésre számíthatnak, és kötelezik őket a matrica megvásárlására.

Felségjelzés:

Ovális „H” matrica kötelező.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Svájcban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség-Pozsony: 811 02 Bratislava, Nad Lomom 28
Telefon: +421 (2) 5920 5200
Ügyelet: u.az
Fax: +421 (2) 5443 5484
Konzuli hivatal-Pozsony: 814 25 Bratislava, Sedlárska 3. Tel.: +421 (2) 5942 8100
Ügyelet: u.az
Fax: +421 (2) 5443 5986
Főkonzulátus-Kassa: 040 01 Kosice, Hlavná 67
Tel.: +421 (55) 728 2021
Ügyeleti tel: u.az
Fax: +421 (55) 728 2023
Konzuli segélyhívás (mobil): +421 (911) 892 211

Társklub

Autoklub Slovakia Assistance (ASA)
Segélyhívó számuk 18 112, amely Szlovákián belül hívható.
Országon kívülről: +421( 2) 4920 5949

Segélyhívó számok

Rendőrség: 158
Mentők: 155
Tűzoltóság: 150 
Általános segélyhívó: 112 vagy 16155

Egyes kötelező felszerelések

Max. 3,5 t személyautók esetében mind a négy keréken kötelező jeges, havas, hókásás utakon a min. 3 mm-es profilmélységű téli gumi használata.  Hólánc csak akkor használható, ha az nem rongálja az útburkolatot (elég hó van az uatakon).
Kötelező az EN470 szabványnak megfelelő fényvisszaverő mellényt viselni, ha lakott területen kívül az úttesten kell tartózkodnia a jármű vezetőjének v. utasának.

Sebességhatárok

Személygépkocsi esetében: lakott területen belül: 50 km/h, autópályán lakott területen kívül: 130 km/h, egyéb úton/országúton : 90 km/h (utánfutós szgk: lakott ter.kívül minden esetben max. 90 km/h. ) Ha az autópálya lakott területen belül van, 90 km/h a max. megengedett sebesség. A sebességhatár-túllépést szigorúan büntetik (EUR 160-830,-).

Egyes közlekedési szabályok

Balesetnél a rendőrség helyszínelése csak akkor ingyenes, ha nagy anyagi kár vagy pedig személyi sérülés is történt, egyébként EUR 170,- t kell fizetni érte.

Nappal is mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata, lakott területen belül is.

Ha a gépjármű tetején olyan vastag a hó vagy a jég, hogy menet közben leeshet, azt indulás előtt kötelező a  járműről eltávolítani. A bírság EUR 60-100,- lehet.

Radar detektor használata tilos (a passzívé is)!

GPS-készüléket nem szabad a szélvédő közepénél elhelyezni, mivel a sofőrt ott zavarja.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Köztársaság napja, január 6. Vízkereszt, NagypéntekHúsvéthétfő , május 1. Munka ünnepe, május 8. Győzelem napja, július 5. Szent Ciril és Metód ünnepe, augusztus 29. Szlovák felkelés ünnepe, szeptember 1. Nemzeti ünnep,  szeptember 15. Hétfájdalmú Szűz ünnepe, november  1. Mindenszentek,  november 17. Szabadság és demokrácia napja, december 24-26. Karácsony

Autópályadíj

2016. január 1-ével megváltozott a szlovák matrica rendszer – a 3,5 t alatti járművek csak elektronikus úton vehetnek autópálya matricát a fizetős utakra.
Éves, 30 napos és 10 napos matrica választható.
Megvásárolható az alábbi elektronikus értékesítési csatornákon:
internetes oldal, mobilalkalmazások, üzemanyagtöltő állomásokon elhelyezett értékesítési pontok, vagy a határátkelő helyeknél elhelyezett önkiszolgáló berendezések.

Részletes információ az alábbi linken található:  https://eznamka.sk/hu

A 3,5 tonna feletti járművekre  elektronikus útdíjfizetési kötelezettség vonatkozik – további információ az alábbi oldalon található: www.emyto.sk

Felségjelzés

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Szlovákiában. A részleteket megtalálja a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél, amelynek a Szerbiába való belépéstől számítva minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie, vagy 2010. június 12-től érvényes személyigazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

2012. január óta nem kötelező a felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya, mégis azt javasoljuk, hogy váltsák ki és vigyék magukkal (Országjelzésként SRB-nek kell szerepelnie benne, a korábbi SCG rövidítést már nem fogadják el Szerbiában)

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 11000 Beograd, Krunska 72
Tel.: +381 (11) 244 0472
Ügyelet: +381 (63) 211 602
Fax: +381 (11) 344 1876
Konzuli hiv.: 11000 Beograd, Krunska 72
Tel.: +381 (11) 243 8395
Ügyelet: +381 (63) 211 602
Fax: +381 (11) 369 3401
Főkonzulátus: 24000 Subotica (Szabadka), Dure Dakovica 1-3
Tel: +381 (24) 554 811
Ügyelet: +381 (63)  519 790
Fax: +381 (24) 552 427

Társklub

Auto-Moto Savez Srbije (AMSS)

24 órás segélyszolgálati telefon:  +381 (11) 1987 (vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható)
vagy:  +381 (11)  333 1100 vagy +381 (11) 333 1200

Segélyhívó számok

Rendőrség: 192
Mentők: 194
Tűzoltók: 193
Felvilágosítás (ügyeletes kórházak,gyógyszertárak): 9812

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező szgk-ban: pótkerék, vontatókötél, elakadásjelző háromszög, elsősegélyláda, fényvisszaverő mellény.

A tartalék izzókészlet már nem kötelező tartozék.

Ha havasak, csúszósak az utak, nov. 1 – ápr. 1 között kötelező a min. 4 mm-es téli gumiabroncs. A csomagtartóban ott kell lennie a hóláncnak is, amelyet indokolt esetben a meghajtott kerekekre fel kell tenni.

Autóbuszok, teherautók kötelező felszerelése a hólapát is!

Kötelező okmányok külföldi autósok számára: vezetői engedély, forgalmi engedély, (biztosítási zöldkártya csak ajánlott), ország felségjelzése, Európai Balesetbejelentő Nyomtatvány

Egyes eltérő közlekedési szabályok

A felső sebességhatárok: lakott területen belül 50 km/h, autópályákon 120 km/h, gyorsforgalmi utakon 100 km/h, egyéb utakon 80 km/h személyautók esetében; ha utánfutós személygépkocsiról van szó, akkor mindenfajta úton 80 km/h a maximális sebesség.

A sebességhatárok betartását nagyon szigorúan, civilnek tűnő autókból is ellenőrzik, és az autópályákon két fizető kapu között a távolságot és az autó idejét figyelembe véve az átlagsebességét is rögzítik.

A friss jogosítványt szerzettek (megszerzéstől 1 évig) a megengedett sebesség 90%-át nem haladhatják meg.

A tompított fényszóró bekapcsolása nappal is kötelező.

3 perces vagy hosszabb egy helyben tartózkodás az úton parkolásnak minősül.

3-tól 12 éves korig gyermekek a vezető melletti ülésen nem szállíthatók (3 éves korig  csecsemők bébiülésben háttal, deaktivált légzsák esetén szállíthatók)

Tiltott felszerelések

Tilos radardetektor beépítése, használata, de kivételt képez ez alól navigációs berendezések POI (Point of Interest – „Érdekes Pontok/helyek”) részegysége.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1-3. Újévi szünet, Karácsony (ortodox), február 15-16. Alkotmány ünnepe, Nagypéntek (ortodox), Húsvéthétfő (ortodox), május 1-2. Munka ünnepe, november 11. Fegyverszünet napja

Autópályadíj

Az autópályák használatáért a helyszínen kell fizetni, amit a kedvezőtlenebb árfolyam miatt jobb dínárban megtenni, mint pl. euróban, vagy érdemes bankkártyával fizetni. Társklubunk oldalán folyamatosan frissülő információkat találnak az autópályadíjakról: http://www.amss.org.rs vagy a szerb autópályatársaság honlapján: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/road-toll

Felségjelzés:

„H” matrica kötelező.

Jó tanácsok

Előzéskor az egész manőver ideje alatt indexelni kell.

Baleset megtörténtekor kötelező a rendőrséget értesíteni.

Vontatáskor a vontatott jármű hátsó részén és a vontató jármű elején el kell helyezni a figyelmeztető háromszöget.

Megálló gyermekszállító- és iskolabuszokat nem szabad addig megelőzni, amíg a ki-/beszállás be nem fejeződik.

A vezetékes ivóvíz minősége nem mindenütt megbízható, érdemes fertőtleníteni vagy palackozott vizet vásárolni.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Szlovákiában. A részleteket megtalálja a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Útiokmány

Érvényes útlevél szükséges, amellyel vízum nélkül max. 90 napig tartózkodhat magyar turista az országban. Az útlevélnek a belépéstől számított legkevesebb 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Biztonság

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. További inf.: Konzuli Szolgálat /Külügyminisztérium (www.konzuliszolgalat.kormany.hu)

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Előírás a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltása!

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 06550 Ankara, Yildiz, Cankaya Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi No.2, /Kahire Caddesi No.30,
Tel: +90 (312)  405 8060
Ügyelet: : +90 (533) 699 3694
Fax: +90 (312)  405 8933
Ankarai konzuli hivatal: mint Nagykövetség
Tel: +90 (312)  442 2275
Ügyelet: : +90 (533) 699 3694
Fax: +90 (312)  405 8934
Isztanbuli Főkonzulátus: 34330 Istanbul,  POLAT OFIS B Blok, Imrahor Cad. Yankı Sokak No: 27
Gürsel Mah., Kağıthane
Tel: +90 (212) 317 9214
Ügyelet: +90 (533) 375 8715
Fax: : +90 (212) 317 9218

 

Társklub

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK).
A TTOK  a Marm Assistance társaság segélyszolgálatának igénybevételét ajánlja. (http://www.marm.com.tr)

telefonszám: +90 (216) 560 0724


Segélyhívó telefonszámok

Rendőrség: 155
mentők: 112
tűzoltóság: 110
közlekedési rendőrség: 154
Istambulban turisztikai rendőrség: +90 (212) 527 4503

Egyes kötelező felszerelések

Minden gépkocsinak kötelező 2 db elakadásjelző háromszög és tűzoltó készülék is kell, hogy legyen miden járműben (motorkerékpár kivételével).

3 év alatti gyermek csak gyermekbiztonsági ülésben utazhat. Az első ülésre csak akkor helyezhető el hátrafelé néző gyermekbiztonsági ülés, ha ott nincs légzsák, vagy ki van kapcsolva. 150 cm és 36 kg alatti gyermek csak hátul, ülésmagasítóval ellátott ülésben utazhat. 150 cm-nél magasabb, de 12 év alatti gyermek nem utazhat az első ülésen, taxiban sem.

Egyes közlekedési szabályok

A tompított fényszóró használata csak sötétedés után ill. kedvezőtlen látási viszonyok közepette kötelező.

Sebességhatárok

A személyautók számára lakott területen belül 50 km/h, autópályán 120 km/h és egyéb utakon 90 km/h.

Autópályán a szükséges minimális sebesség 40 km/h, ennél lassabban nem szabad haladni.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév, április 23. Függetlenség és gyermekek napja,  május 1. Munka ünnepe,  május 19. Ifjúsági és sport nap és Atatürk emléknapja,  Ramadan vége, augusztus 30. Győzelem ünnepe, szeptember 1-4. Áldozat ünnepe (Kurban Bayrami), október 29. Köztársaság napja

Autópályadíj

Az autópályák használatához külföldi autósoknak előre kell vásárolniuk a használati jogosultságot igazoló HGS-matricát v. kártyát (6,- TL), amit előre fel kell tölteni egy, a jármű kategóriájától függő minimális összeggel (személygk. esetében ez 30,- TL). Amikor az autópálya egy-egy fizetőkapuján áthalad a jármű, a sofőr mobil telefonjára üzenet érkezik arról, hogy mekkora a megmaradt egyenleg.  További inf. (angolul is): http://www.kgm.gov.tr
A hidak közül a Boszporusz és a Fatih Szultan Mehmet díjfizetéses, de csak az Európából Ázsiába vezető irányban. A használati díj készpénzzel nem egyenlíthető ki, csak elektronikus úton. További inf.(angolul is): http://www.kghm.gov.tr

Felségjelzés

„H” matrica kötelező.

Jó tanácsok

Az autóstop megengedett, de a stoppolót nem fedezi a kötelező felelősségbiztosítás.

Anatólia délkeleti részén kb. márciustól okt. végéig reális veszély a malária, érdemes előzetesen megfelelő óvintézkedéseket tenni.

Moszkitóriasztót célszerű a nyári hónapokban használni.

Az országban sok felé élnek veszett állatok!

A vezetékes víz fogyasztása kerülendő. Lehetőleg csak főtt ételt fogyasszunk.

Tilos a dohányzás irodákban, tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, bárokban. (A büntetés 69 TL, de az étterem, bár tulajdonosát 560-5600 TL-re bírságolhatják.)

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség: 1210 Ljubljana-Sentvid, Ulica Konrada Babnika 5
Tel.:+ 386 (1) 583 0400
Fax: +386 (1) 512 1878
Konzuli Hivatal: mint Nagykövetség
Tel.:+ 386 (1) 583 0400
Ügyelet: Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): (kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között) Magyarországról: 06-80-36-80-36, Külföldről: 0036-80-36-80-36

Társklub

Avto-Moto Zveza Slovenije (AMZS)
Segélyhívószám: 1987 vagy +386 (1) 530 5353
Általános információs központ: + 386 (1) 530 5300

Segélyhívó telefonszámok

Rendőrség: 113 v. 112
Mentők: 112
Tűzoltóság: 112

Egyes kötelező felszerelések

Nov. 15.-márc. 15. között ill. téli időjárási és útviszonyok esetén minden szgk-nak kötelező téli gumi (M+S) minden keréken, vagy: mind a négy keréken nyári gumiabroncs + hólánc a csomagtartóban. A gumiprofil-mélység mindkét esetben minimum 3 mm legyen. Hólánc használatakor a megengedett max. sebesség 50 km/h.

3 éves kor alatti gyermek kizárólag a méretének megfelelő (ECE 44/03 v. 44/04 szabv. szerinti) gyermekbiztonsági ülésben  utazhat. Ha a sofőr melletti első ülésen van felszerelve a gyermekbiztonsági ülés, az ott lévő légzsákot ki kell iktatni. 3 évnél idősebb, 150 cm-nél alacsonyabb gyermek, ha nem gyermekbiztonsági ülésben utazik, kizárólag a hátsó ülésen, szükség esetén ülésmagasítót alkalmazva, bekapcsolt biztonsági övvel szállítható. 200 EUR bírságot kockáztat, aki nem tartja be e szabályokat.

Amennyiben a használt radar detektor esetleg zavarja a rendőségi radar jeleket, a járművezető komoly büntetésre számíthat. (Céges autók esetében a büntetés 1.000,- EUR + a vezetőnek 120,- EUR-t kell fizetnie.)

Egyes közlekedési szabályok

Nappal is mindenhol kötelező a tompított fényszóró használata, lakott területen belül is be kell kapcsolni.

Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1-2. (Újév), február 8. (Kultúra napja, április 27. (Függetlenség napja), május 1-2. (Munka ünnepe), június 25. (Nemzeti ünnep), augusztus 15. (Nagyboldogaszony), október 31. (Reformáció ünnepe), november 1. (Mindenszentek), december 25. (Karácsony), december 26. (Függetlenség napja). Változó dátum: Húsvéthétfő

Autópályadíj

3,5 t össztömeg alatti gépjárművek érvényes elektronikus autópálya-matricával vehetik igénybe az autópályákat és autóutakat. A személygépkocsikra érvényes „éves” matrica a vásárlás napjától egy évig érvényes. „Havi” és „6 havi” érvényességű matrica  esetén az érvényesség kezdete a vásárlás napjával egyezik meg és a következő hónap azonos napjáig tart. A „heti” érvényességű matricák azonban a vásárló által megadott nappal kezdődően összesen 7 napig érvényesek. A matrica megvásárolható az Autoclub Travel ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 1112 Budapest, Budaörsi út 138., és 6000 Kecskemét, Izzó utca 1 sz. alatti szerviz- és vizsgapontjainkon.

Egyes alagutak használatáért külön kell fizetni (pl. Karavankák)

Felségjelzés

A "H" országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező. 
A 2004. május 01. után kiadásra került, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják csupán a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Szlovéniában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Fenti információkkal külföldre utazó klubtagjainkat és a magyar turistákat szeretnénk segíteni, ezért azok elsősorban személygépkocsikra vonatkoznak.

Az információk tájékoztató jellegűek. A Magyar Autóklub az adatokat a legnagyobb gondossággal szerzi be, és rendszerezi, de azok pontosságáért és aktualitásáért felelősséget nem vállal.