188

Klubinform

Külfödi utazási információk

Június 11-én az Európai Bizottság felkérte az EU tagállamok kormányait, hogy június 15. hétfőtől a schengeni övezeten belül oldják fel a határtálépésekre vonatkozó korlátozásokat és tegyék szabaddá az utazást. Az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését javasolja, de csak július 1-től. A Bizottság nem javasolja az utazási korlátozások teljes megszüntetését, hanem egy listát készít azon országokból, ahonnan engedélyeznék a beutazást. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően ezen a listán lesz, mert ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban. Ugyanakkor a konkrét enyhítések bevezetése az egyes kormányok hatáskörébe tartozik.

A legfrissebb, a határátlépésekkel kapcsolatos tudnivalókról a konzuli szolgálat összefoglalót tett közzé, amely az alábbi linken érhető el: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Görögország

Június 15-ig csak az athéni nemzetközi repülőtér fogad utasokat, de karanténra kell számítani. Június 15-30 között Thesszaloniki repülőtere is várja a nemzetközi járatokat, a jelenlegi információ szerint magyar repterekről érkező magyar állampolgárokat szúrópróbaszerűen ellenőriznek majd.

Az előzetes információk szerint július 1-től valamennyi görög repülőtér fogadhat majd nemzetközi járatokat. Az utasokat szúrópróbaszerűen fogják valószínűleg szűrni.

A görögországi nyaralásokkal kapcsolatban minden autósnak érdemes tudnia, hogy bár Görögország megnyitotta már határait az utazók előtt, a sokak által használt odavezető úton Észak-Macedónián át vezet az út, amely ország viszont csak június végére tervezi a határnyitást. A megszokott útvonal használata előtt ezért érdemes alternatív útvonalat választaniuk azoknak, akik már most tervezik a görög nyaralást.

Németország

A turisztikai célú ki- és beutazás még nem lehetséges szabadon, a belépési korlátozásokat várhatóan június 15-től enyhítik majd. Azoknak a magyar állampolgároknak viszont, akik Németországból hazajönnek, már nem kell 14 napra karanténba vonulniuk.

Olaszország

2020. június 3-tól a magyar állampolgárok korlátozás nélkül utazhatnak Olaszországba, ill. az országon belül. A határátlépéskor a testhőmérsékletet bármikor ellenőrizhetik. A személygépkocsiban utazó egy háztartásban élőknek nem kell maszkot viselniük, ha más személy is utazik az autóban, akkor viszont igen, és ilyenkor a vezető mellett nem ülhet senki. Az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárok továbbra is 14 napos karatén-kötelezettségre számítsanak.

Románia

A korábban bevezetett sürgősségi állapotot május 15-tól vészhelyzetre módosították. Június 1-től a településeken belüli és azok közötti mozgás korlátozása megszűnt. Továbbra is érvényes a beutazási tilalom, ahogy eddig, kivételt képeznek pl. a 30 km-es körzetben ingázók, a diplomaták. A többi, megnyitott határátkelőkön átlépőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk. Az áruforgalom és a tranzit engedélyezett. Az országból hazatérő magyar állampolgárok mentesülnek a hatósági házi karantén kötelezettsége alól, ha valószínűsíthető, hogy a kiutazás végcélja a Bolgár Köztársaság volt, mely hivatali kötelezettség ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése, vagy hozzátartozó látogatása céljából történt.

Svájc

Svájc előre láthatóan 2020.június 15-én nyitja majd meg határait.

Spanyolország

A spanyol törvényhozás június 3-án megszavazta a veszélyhelyzet június 21-ig történő meghosszabbítását, ugyanekkorra tervezték a határok külföldiek előtti megnyitását is. A kormány június 4-i bejelentése szerint a portugál és francia határokat előreláthatólag csak július 1-jén nyitják meg, azt követően, hogy az ország egész területén biztosított lesz a szabad mozgás.

A karanténkötelezettség alól nem mentesülő állampolgároknak változatlanul lehetősége van méltányossági kérelmet benyújtani a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes részére http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz További információk találhatók a kormány hivatalos koronavírussal kapcsolatos tájékoztató weboldalán: https://koronavirus.gov.hu/

Sebességhatárok személygépkocsira (utánfutó nélkül) km/h

Ország Max. megengedett sebesség lakott területen Max. megengedett sebesség országúton Max. megengedett sebesség autóúton Max. megengedett autópályán
Ausztria* 50 (számos városban csak 30) 100 100 100
Görögország 50 90 110 130
Horvátország** 50 90 110 130
Németország 50 90 100/130 kétszer kétsávos autóúton csak ajánlott a 130km/h Csak ajánlott a 130 km/h
Olaszország 50/70*** 90 110 főúton (friss jogosítvánnyal 90) 130 (egyes helyeken 150) (friss jogosítvánnyal 3 évig 100)
Románia 50 90 110 130
Szlovákia 50 (kétsávos városi autópályán 90) 90 130 gyorsforgalmi úton 130
Szlovénia 50**** 90 110 130
  • * Ausztriában éjjel 22.00 -05.00 között 110 km/h az A10, A12, A13 és A14 autópályán
  • ** fiatal vezetők számára alacsonyabb sebességhatárok vannak érvényben Horvátországban (csak 80-100-120 km/h-val vezehetnek lakott területen kívül)
  • *** Olaszországban városi autópályán 70 km/h, ha tábla ezt jelzi
  • **** Szlovéniában számos városban táblákkal jelzett zóna, 30 km/h sebességgel

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autópályadíjak személygépkocsira

Ország Autópályadíj
Ausztria

Autópálya-matrica kötelező a gyorsforgalmi utak és az autópályák nagy részén – néhány autópályán azonban nem érvényes a matrica, hanem a helyszínen kell fizetni.

  • Éves matrica: 30 470 Ft
  • 2 hónapos: 9 150Ft
  • 10 napos matrica ára: 3 150 Ft
Görögország Szakaszonkénti díj (Athén – Korinthosz 3,90 euró)
Horvátország

Szakaszonkénti díj 2018 június 15-től szeptember 14-ig:

pl. A4 Gorican - Zágráb 47 HRK, A1 Zágráb – Zadar I: 134 HRK, A1/A6 Zágráb-Rijeka 77HRK)

Németország Személyautóra nincs autópályadíj
Olaszország Szakaszonkénti díj (A7 Milánó-Genova 148 km 10.10 euró)
Románia Teljes úthálózatra szükséges az elektronikus matrica, heti: 3 euró
Szlovákia Autópályákra és autóutakra elektronikus matrica szükséges - 10 napos: 3 500 Ft

Németország – Környezetvédelmi zónák

Németország számos településén évek óta léteznek úgynevezett környezetvédelmi zónák, melyekbe előre beszerezhető plakettel szabad csak behajtani, az idei évtől pedig fokozatosan egy új korlátozás is életbe lép bizonyos útszakaszokon, mely elsősorban, de nem kizárólag, dízel autók közlekedésére vonatkozik.

A környezetvédelmi zónákba csak érvényes, a zóna színével megegyező környezetvédelmi plakettel szabad behajtani. A bírság az engedély nélkül behajtó autósnak akár 80 euró + eljárási díj is lehet. Plakett szükséges számos nagyváros (Berlin, München, Frankfurt stb) és kisebb-nagyobb település belső részein kijelölt zónákhoz.

Magas károsanyag kibocsátású autók nem kaphatnak Németországban sem zöld, sem sárga, sem piros plakettet, tehát ezekkel nem szabad a környezetvédelmi zónákba behajtani. Berlin város hivatalos honlapján: ( www.berlin.de ) ismertetik a berlini környezetvédelmi zónák elhelyezkedését, sőt azt is, hogy a külföldi autók környezetvédelmi besorolásuk vagy első forgalomba helyezésük dátuma szerint milyen plakettet kaphatnak Németországban.

A további németországi zónák behajtási feltételei az adott város honlapjáról tudhatók meg.

Ajánlatos akkor is beszerezni a matricát, ha csak átutazunk az országban, hiszen ha valamiért le kell térnünk a tervezett útról, vagy nem az autópálya mentén szeretnénk tankolni, akkor máris sok bosszúságtól kímélhet meg a szélvédő jobb alsó sarkába ragasztandó plakett.

A Magyar Autóklub kijelölt pontjain már megvásárolhatja a plaketteket bruttó 4 990 Ft-os díjon. Klubtagoknak az ár kedvezőbb, mindössze 3 990 Ft.

Az Autoclub Travel irodáiban országszerte forintért megvásárolható a magyaron kívül a cseh, az osztrák, svájci és a szlovén autópálya-matrica! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autoclub Travel irodáink teljes körű ügyfélszolgálati és idegenforgalmi szolgáltatással várják az érdeklődőket és vásárlókat. Az irodákban megvásárolható az érvényes magyar, osztrák, cseh és svájci autópálya-matrica, minden járműkategóriára (a külföldi matricák is forintért!)

Megengedett véralkohol szintek

Ország Megengedett
Ausztria 0.049%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Belgium 0,05%
Csehország Teljes tilalom!
Franciaország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Görögország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Hollandia 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Horvátország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Lengyelország 0.02%
Németország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Olaszország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Románia teljes tilalom!
Spanyolország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.03%
Svájc 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Szlovákia teljes tilalom!
Svájc 0,05%, kezdő vezetők és fiatalok esetén teljes tilalom!

Fenti táblázatban megadott véralkoholszintek esetén akkor nem kell büntetésre illetve hátrányos következményekre számítani, ha nem történik baleset, és csak rutinellenőrzést végez a hatóság! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Belföldi utazással kapcsolatos információk

Autópálya információk

http://www.autopalyan.hu/

Közlekedési információk

http://www.utinform.hu/

Budapesti Közlekedési Központ

http://www.bkk.hu/

BKK menetrend

http://www.bkk.hu/menetrendek/

Balatoni Hajózási Zrt.

http://www.balatonihajozas.hu/

MAHART PassNave Személyhajózási Kft.

http://www.mahartpassnave.hu/

MOL Bubi

http://molbubi.bkk.hu/

Budapest Airport

http://www.bud.hu/

Traffipax információk

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/sebessegellenorzesek

ELVIRA - belföldi vasúti utastájékoztatás

http://www.elvira.hu/

Volánbusz

http://www.volanbusz.hu/hu

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!