188

Klubinform

A koronavírus járvány miatt az érvényben lévő 408/2020 (VIII. 30) kormányrendelet értelmében lehetséges csak a Magyarország területére történő beutazás.

Magyar állampolgár és családtagja; Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult külföldi állampolgár és családtagja; Magyarországon 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár; tartózkodási engedély átvételére jogosító vízummal rendelkező külföldi állampolgár beutazhat, azonban a belépést követően 10 napos karanténba kell vonulnia. Amennyiben 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett két PCR tesztje negatív, a karantén megszűnik. Ezek egyike lehet a schengeni tagállamban készült PCR teszt is. A tesztek költségét a kérelmezőnek kell állnia. Az a személy, aki igazolja, hogy belépés előtt 6 hónapon belül átesett a koronavíruson, beléphet az országba.

Azok a személyek, akik nem léphetnek be területére, a rendőrségtől a megfelelő igazolások csatolásával kérhetnek belépési engedélyt, a törvényben meghatározott esetekben. A részletek megtalálhatók a Konzuli Szolgálat honlapján.

Naprakész információk az alábbi oldalakon érhetők el: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt https://koronavirus.gov.hu és https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

További információ található az Európai Unió hivatalos oldalán, ahol interaktív térkép segítségével tájékozódhatunk a legfrissebb utazási szabályokról: https://reopen.europa.eu/hu/

Magyarországról történő kilépés

A külföldi országok a járványhelyzet alakulásának függvényében bármikor módosíthatnak a belépés szabályain, továbbá a közlekedési lehetőségek váratlanul módosulhatnak, kiszámíthatatlan helyzetekkel találkozhat az utazó, ezért kérjük, hogy aki csak teheti, jelenleg lehetőleg ne utazzon külföldre.

Ausztria

Minden beutazónak 10 napra kötelezően karanténba kell vonulnia, és legkorábban 5 nap után lehet negatív vírusteszt birtokában elhagyni a karantént, ha valaki belép Ausztriába A kivételeket megtekinthetik a Konzuli Szolgálat honlapján. Minden belépőnek kötelező regisztrálnia, ezért az alábbi linken angolul vagy németül ki kell tölteni az adatokat: https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni.

2021. 02. 10-től az ingázók esetében is bevezetik a kötelező Covid-19 tesztelést, valamint a regisztrációt (pre-travel clearance). Az ingázók (ide értve a munka vagy iskola miatt, valamint a családi okból, illetve élettárs látogatása céljából ingázókat is) a mindenkori belépés időpontját megelőző legfeljebb 7 napban készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában léphetnek be. Ilyen teszt hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, mely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk. A tesztek költségét a beutazók viselik. Az ingázóknak 7 naponta kell regisztrálniuk (a tesztjüket), illetve abban az esetben, ha a megadott adataikban változás történik. A regisztrációra 2021. 02.07-től van lehetőség.

Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) a következő országokból lehet beutazni: Ausztrália, Dél-Korea, Finnország, Görögország, Izland, Norvégia, Szingapúr, Új-Zéland és Vatikán.

Horvátország

Továbbra is határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg a magyar állampolgárok esetében a beutazás feltétele, hogy:

* a határátlépésekor 48 óránál nem régebbi (negatív) PCR SARS tesztet kell bemutatni; vagy
* a tesztelést, a teszt eredménye megérkezéséig izolációba vonulva, Horvátországban kell elvégeztetni.

Az esetleges kivételek megtekinthetők a Konzuli Szolgálat honlapján.

Szlovénia

A magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A karanténkötelezettség alá eső személyek a karantén lerövidítését a karanténba kerülésük után bármikor kezdeményezhetik mind egy negatív PCR mind egy negatív antigén gyorsteszt bemutatásával.

2021.február 5-étől kezdődően kötelező a határon át ingázó magyar állampolgároknak egy hét napnál nem régebbi uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített gyorsteszt negatív eredményének bemutatása.

Szlovákia

Belépni Magyarországról csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet. Ennek hiányában regisztrálni kell legkésőbb a határon a http://korona.gov.sk/ehranica oldalon és házi, vagy intézményi karanténba kell vonulni, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR teszttel.

Szlovákián belül mozogni a kijárási tilalom alóli kivételek alapján, vagy az ország területén keresztül, szomszédos országba, közúton, megállás nélküli, 8 órán belül történő keresztülutazás (tranzitálás) esetén lehet. A szlovák szabályozás értelmében tehát a tranzitálás csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik a fenti feltételek mellett.

Az üzleti célú út nem jelent kivételt a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatási kötelezettség alól a szlovák oldalon. Az üzleti cél igazolásának a Magyarországra történő visszatéréskor, a magyar oldalon van jelentősége.

Románia

Magyarország jelenleg „kockázatmentes” besorolású, (nem része a „sárga zónának”), így a beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk Romániában.

2020. január 19-től nem kell karanténba vonulniuk bármely országból beutazóknak, ha igazoltan megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, és annak időpontjától eltelt legalább 10 nap.

Ukrajna

Magyarország jelenleg továbbra is piros besorolású ország, ahonnan a belépő személyt 14 napos karanténra kötelezik, és az érintettnek 24 órán belül PCR tesztet kell végeztetnie. Minden belépőnek a mobil telefonjára le kell töltenie a „maradj otthon” karanténkövető alkalmazást. A karanténból az érintett – amennyiben nem mutatja megbetegedés jeleit - negatív teszt eredménnyel szabadulhat. (A teszt költségét az érintettnek kell viselnie.) A karantén kötelezettség alól mentesül az a belépő személy, aki egy 48 órán belül külföldön készült, negatív teszt eredményt tud bemutatni. Ebben a vonatkozásban a teszt leadásának kell 48 órán belülinek lennie a belépés idejéhez képest, nem a teszteredménynek.

A Magyarországról beutazó személynek olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, aki rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel.

Sebességhatárok személygépkocsira (utánfutó nélkül) km/h

Ország Max. megengedett sebesség lakott területen Max. megengedett sebesség országúton Max. megengedett sebesség autóúton Max. megengedett autópályán
Ausztria* 50 (számos városban csak 30) 100 100 130
Görögország 50 90 110 130
Horvátország** 50 90 110 130
Németország 50 90 100/130 kétszer kétsávos autóúton csak ajánlott a 130km/h Csak ajánlott a 130 km/h
Olaszország 50/70*** 90 110 főúton (friss jogosítvánnyal 90) 130 (egyes helyeken 150) (friss jogosítvánnyal 3 évig 100)
Románia 50 90 100 130
Szlovákia 50 (kétsávos városi autópályán 90) 90 130 gyorsforgalmi úton 130
Szlovénia 50**** 90 110 130

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autópályadíjak személygépkocsira

Ország Autópályadíj
Ausztria

Autópálya-matrica kötelező a gyorsforgalmi utak és az autópályák nagy részén – néhány autópályán azonban nem érvényes a matrica, hanem a helyszínen kell fizetni.

  • 2021.03.01-05.31-ig érvényes:
  • Éves matrica: 35 760 Ft
  • 2 hónapos: 10 750 Ft
  • 10 napos matrica ára: 3 680 Ft
Görögország Szakaszonkénti díj (Athén – Korinthosz 3,90 euró)
Horvátország

Szakaszonkénti díj, 2020-ban nincs emelt díj a főszezonban:

pl. A4 Gorican - Zágráb 44 HRK, A1 Zágráb – Zadar I: 121 HRK, A1/A6 Zágráb-Rijeka 70 HRK)

Németország Személyautóra nincs autópályadíj
Olaszország Szakaszonkénti díj (A7 Milánó-Genova 148 km 10.10 euró)
Románia Teljes úthálózatra szükséges az elektronikus matrica, heti: 3 euró
Szlovákia Autópályákra és autóutakra elektronikus matrica szükséges - 10 napos: 3 500 Ft
Szlovénia
  • 2021.03.01-05.31-ig érvényes:
  • Éves matrica: 44 000 Ft
  • havi: 12 000 Ft
  • 10 napos matrica ára: 6 000 Ft

Németország – Környezetvédelmi zónák

Németország számos településén évek óta léteznek úgynevezett környezetvédelmi zónák, melyekbe előre beszerezhető plakettel szabad csak behajtani, az idei évtől pedig fokozatosan egy új korlátozás is életbe lép bizonyos útszakaszokon, mely elsősorban, de nem kizárólag, dízel autók közlekedésére vonatkozik.

A környezetvédelmi zónákba csak érvényes, a zóna színével megegyező környezetvédelmi plakettel szabad behajtani. A bírság az engedély nélkül behajtó autósnak akár 80 euró + eljárási díj is lehet. Plakett szükséges számos nagyváros (Berlin, München, Frankfurt stb) és kisebb-nagyobb település belső részein kijelölt zónákhoz.

Magas károsanyag kibocsátású autók nem kaphatnak Németországban sem zöld, sem sárga, sem piros plakettet, tehát ezekkel nem szabad a környezetvédelmi zónákba behajtani. Berlin város hivatalos honlapján: ( www.berlin.de ) ismertetik a berlini környezetvédelmi zónák elhelyezkedését, sőt azt is, hogy a külföldi autók környezetvédelmi besorolásuk vagy első forgalomba helyezésük dátuma szerint milyen plakettet kaphatnak Németországban.

A további németországi zónák behajtási feltételei az adott város honlapjáról tudhatók meg.

Ajánlatos akkor is beszerezni a matricát, ha csak átutazunk az országban, hiszen ha valamiért le kell térnünk a tervezett útról, vagy nem az autópálya mentén szeretnénk tankolni, akkor máris sok bosszúságtól kímélhet meg a szélvédő jobb alsó sarkába ragasztandó plakett.

A Magyar Autóklub kijelölt pontjain már megvásárolhatja a plaketteket bruttó 4 990 Ft-os díjon. Klubtagoknak az ár kedvezőbb, mindössze 3 990 Ft.

Az Autoclub Travel irodáiban országszerte forintért megvásárolható a magyaron kívül a az osztrák, svájci és a szlovén autópálya-matrica! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autoclub Travel irodáink teljes körű ügyfélszolgálati és idegenforgalmi szolgáltatással várják az érdeklődőket és vásárlókat. Az irodákban megvásárolható az érvényes magyar, osztrák és svájci autópálya-matrica, minden járműkategóriára (a külföldi matricák is forintért!)

Megengedett véralkohol szintek

Ország Megengedett
Ausztria 0.049%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Belgium 0,05%
Csehország Teljes tilalom!
Franciaország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Görögország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Hollandia 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Horvátország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Lengyelország 0.02%
Németország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Olaszország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Románia teljes tilalom!
Spanyolország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.03%
Svájc 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Szlovákia teljes tilalom!
Svájc 0,05%, kezdő vezetők és fiatalok esetén teljes tilalom!

Fenti táblázatban megadott véralkoholszintek esetén akkor nem kell büntetésre illetve hátrányos következményekre számítani, ha nem történik baleset, és csak rutinellenőrzést végez a hatóság! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Belföldi utazással kapcsolatos információk

Autópálya információk

http://www.autopalyan.hu/

Közlekedési információk

http://www.utinform.hu/

Budapesti Közlekedési Központ

http://www.bkk.hu/

BKK menetrend

http://www.bkk.hu/menetrendek/

Balatoni Hajózási Zrt.

http://www.balatonihajozas.hu/

MAHART PassNave Személyhajózási Kft.

http://www.mahartpassnave.hu/

MOL Bubi

http://molbubi.bkk.hu/

Budapest Airport

http://www.bud.hu/

Traffipax információk

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/sebessegellenorzesek

ELVIRA - belföldi vasúti utastájékoztatás

http://www.elvira.hu/

Volánbusz

http://www.volanbusz.hu/hu

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!