188

Klubinform

Téli gumi és hólánc használata személygépkocsik esetében néhány európai országban

Ország Téli gumi és hólánc használatának szabályai Megengedett, vagy javasolt legnagyobb sebesség hólánccal Megjegyzés
Ausztria Nov. 1. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, mind az osztrák, mind a külföldi járműveken, ha havasak, hókásásak, jegesek az utak. A téli gumik alternatívájaként hólánc is használható (ha van elég hó az utakon!). Hólánc használata megengedett, ha az útviszonyok indokolják, bizonyos szakaszokon, kötelező lehet, ha tábla jelzi. javasolt legnagyobb sebesség 50 km/h min. 4 mm (radiál abroncsok), vagy 5 mm (átlós abroncsok) profilmélységgel
Bulgária Téli útviszonyok között a Bulgáriában regisztrált járműveket téli gumival kell felszerelni. Külföldön regisztrált gépjárművekhez a téli gumiabroncs használata ajánlott. Hólánc használata megengedett, ha az útviszonyok indokolják, illetve tábla kötelezhet használatára. legnagyobb megengedett sebesség 50 km/h
Csehország Nov. 1. és márc. 31. között jeges, havas és csúszós utakon kötelező a téli gumik használata. Hólánc használata csak hóval borított utakon megengedett. min. profilmélység 4 mm
Franciaország Az Alpok, a Pireneusok és a Vogézek hegyvidékein, illetve a Jura-, és a Közép-hegységben, valamint Korzikán nov. 1-től a márc. 31-ig kötelező a téli gumi használata. A téli gumik alternatívájaként hólánc is használható (ha van elég hó az utakon!). Hólánc használata megengedett, ha az útviszonyok indokolják, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi. legnagyobb megengedett sebesség 50 km/h min. 3,5 mm-es profilmélység
Horvátország Nov. 15-től ápr. 15-ig bizonyos útvonalakon (pl. Lika és Gorski Kotar régiókban) kötelező a téli gumi használata. Havazás, vagy fagy esetén a téli gumi kötelezettség az ország minden régiójára vonatkozik, időszaktól függetlenül.
Lengyelország Téli gumi használat javasolt télen, de nem kötelező. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat.
Olaszország Tábla kötelezhet a hólánc használatára. Az Aosta-völgyben okt. 15. és ápr. 15. között kötelező a téli gumi használata, vagy nyári gumi esetén a csomagtartóban kell, hogy legyen a hólánc. legnagyobb megengedett sebesség 50 km/h
Románia Téli útviszonyok esetén minden járművet téli gumival (M + S jelölés) kell felszerelni mind a négy keréken. Hólánc hóval, vagy jéggel borított utakon használható. min. profilmélység 4 mm
Svájc Nem kötelező a téli gumi használata, de ha a hiánya miatt elakad az autós büntetésre számíthat. Hólánc használata megengedett, ha az útviszonyok indokolják, bizonyos szakaszokon kötelező lehet, ha tábla jelzi.
Szerbia Nov. 1. és ápr. 1. között kötelező a téli gumi használata. A hóláncnak a csomagtartóban kell lennie, és szükség esetén, vagy ha a tábla jelzi fel kell szerelni. min. 4 mm-es profilmélység
Szlovákia Téli útviszonyok között kötelező a téli gumi használata. Hólánc csak akkor használható, ha elegendő hó borítja az utakat. min 3 mm-es profilmélység
Szlovénia Nov. 15. és márc. 15. között kötelező a téli gumi használata, amelyet mind a négy kerékre fel kell szerelni. A téli gumik alternatívájaként hólánc is használható (ha van elég hó az utakon!). legnagyobb sebesség 50 km/h min. 3 mm-es profilmélység

Sebességhatárok személygépkocsira (utánfutó nélkül) km/h

Ország Max. megengedett sebesség lakott területen Max. megengedett sebesség országúton Max. megengedett sebesség autóúton Max. megengedett autópályán
Ausztria* 50 (számos városban csak 30) 100 100 130
Görögország 50 90 110 130
Horvátország** 50 90 110 130
Németország 50 90 100/130 kétszer kétsávos autóúton csak ajánlott a 130km/h Csak ajánlott a 130 km/h
Olaszország 50/70*** 90 110 főúton (friss jogosítvánnyal 90) 130 (egyes helyeken 150) (friss jogosítvánnyal 3 évig 100)
Románia 50 90 100 130
Szlovákia 50 (kétsávos városi autópályán 90) 90 130 gyorsforgalmi úton 130
Szlovénia 50**** 90 110 130
 • * Ausztriában éjjel 22.00 -05.00 között 110 km/h az A10, A12, A13 és A14 autópályán
 • ** fiatal vezetők számára alacsonyabb sebességhatárok vannak érvényben Horvátországban (csak 80-100-120 km/h-val vezehetnek lakott területen kívül)
 • *** Olaszországban városi autópályán 70 km/h, ha tábla ezt jelzi
 • **** Szlovéniában számos városban táblákkal jelzett zóna, 30 km/h sebességgel

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autópályadíjak személygépkocsira

Ország Autópályadíj
Ausztria

Autópálya-matrica kötelező a gyorsforgalmi utak és az autópályák nagy részén – néhány autópályán azonban nem érvényes a matrica, hanem a helyszínen kell fizetni. Az alábbi árak 2022.12.01. és 2023.02.28. között érvényesek az Autoclub Travel ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 1112 Budapest, Budaőrsi út 138., és 6000 Kecskemét, Izzó utca 1 sz. alatti szerviz- és vizsgapontjainkon.

 • • Éves matrica: 41 140 HUF
 • • 2 hónapos matrica: 12 380 HUF
 • • 10 nap: 4 230 HUF
Görögország Szakaszonkénti díj (pl.: Athén – Korinthosz 3,90 EUR)
Horvátország

Szakaszonkénti díj (pl.: A4 Gorican - Zágráb 22 EUR, A1 Zágráb – Zadar I: 16,5 EUR; A1/A6 Zágráb-Rijeka 26 EUR)

Németország Személyautóra nincs autópályadíj
Olaszország Szakaszonkénti díj (pl.: A7 Milánó-Genova 145 km 10,8 EUR)
Románia
 • Teljes úthálózatra szükséges az elektronikus matrica.
 • • heti matrica: 3 EUR
 • • 30 napos matrica: 7 EUR
 • • 12 havi matrica: 28 EUR
Szlovákia
 • Szlovákiában a kijelölt autópálya- és autóútszakaszok használatához elektronikus matrica szükséges.
 • • 10 napos matrica: 12 EUR
 • • 30 napos matrica: 17 EUR
 • • éves matrica: 60 EUR
Szlovénia
 • 2023.01.01-től a 3,5 t összsúly alatti gépjárművek e-matrica váltásával használhatják az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. A matrica megvásárolható az Autoclub Travel ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 1112 Budapest, Budaőrsi út 138., és 6000 Kecskemét, Izzó utca 1 sz. alatti szerviz- és vizsgapontjainkon.
 • • heti matrica: 6 300 HUF
 • • havi matrica: 12 600 HUF
 • • éves matrica: 46 200 HUF
Svájc
 • Autópálya-matrica kötelező a gyorsforgalmi utak és az autópályák használatához. Az alábbi ár 2023.01.01-től érvényes az Autoclub Travel ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 1112 Budapest, Budaőrsi út 138., és 6000 Kecskemét, Izzó utca 1 sz. alatti szerviz- és vizsgapontjainkon.
 • • éves matrica: 21 000 HUF

Németország – Környezetvédelmi zónák

Németország számos településén évek óta léteznek úgynevezett környezetvédelmi zónák, melyekbe előre beszerezhető plakettel szabad csak behajtani, az idei évtől pedig fokozatosan egy új korlátozás is életbe lép bizonyos útszakaszokon, mely elsősorban, de nem kizárólag, dízel autók közlekedésére vonatkozik.

A környezetvédelmi zónákba csak érvényes, a zóna színével megegyező környezetvédelmi plakettel szabad behajtani. A bírság az engedély nélkül behajtó autósnak akár 80 euró + eljárási díj is lehet. Plakett szükséges számos nagyváros (Berlin, München, Frankfurt stb) és kisebb-nagyobb település belső részein kijelölt zónákhoz.

Magas károsanyag kibocsátású autók nem kaphatnak Németországban sem zöld, sem sárga, sem piros plakettet, tehát ezekkel nem szabad a környezetvédelmi zónákba behajtani. Berlin város hivatalos honlapján: ( www.berlin.de ) ismertetik a berlini környezetvédelmi zónák elhelyezkedését, sőt azt is, hogy a külföldi autók környezetvédelmi besorolásuk vagy első forgalomba helyezésük dátuma szerint milyen plakettet kaphatnak Németországban.

A további németországi zónák behajtási feltételei az adott város honlapjáról tudhatók meg.

Ajánlatos akkor is beszerezni a matricát, ha csak átutazunk az országban, hiszen ha valamiért le kell térnünk a tervezett útról, vagy nem az autópálya mentén szeretnénk tankolni, akkor máris sok bosszúságtól kímélhet meg a szélvédő jobb alsó sarkába ragasztandó plakett.

A Magyar Autóklub kijelölt pontjain már megvásárolhatja a plaketteket bruttó 4 990 Ft-os díjon. Klubtagoknak az ár kedvezőbb, mindössze 3 990 Ft.

Az Autoclub Travel irodáiban országszerte forintért megvásárolható a magyaron kívül a az osztrák, svájci és a szlovén autópálya-matrica! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Autoclub Travel irodáink teljes körű ügyfélszolgálati és idegenforgalmi szolgáltatással várják az érdeklődőket és vásárlókat. Az irodákban, valamint kijelölt szerviz- és vizsgapontjainkon megvásárolható az érvényes magyar, szlovén, osztrák és svájci autópálya-matrica, minden járműkategóriára (a külföldi matricák is forintért!)

Megengedett véralkohol szintek

Ország Megengedett
Ausztria 0.049%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Belgium 0,05%
Csehország Teljes tilalom!
Franciaország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Görögország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Hollandia 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.02%
Horvátország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Lengyelország 0.02%
Németország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Olaszország 0,05%, kezdő vezetők esetén teljes tilalom!
Románia teljes tilalom!
Spanyolország 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.03%
Svájc 0,05%, kezdő vezetők esetén 0.01%
Szlovákia teljes tilalom!
Svájc 0,05%, kezdő vezetők és fiatalok esetén teljes tilalom!

Fenti táblázatban megadott véralkoholszintek esetén akkor nem kell büntetésre illetve hátrányos következményekre számítani, ha nem történik baleset, és csak rutinellenőrzést végez a hatóság! A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!

Belföldi utazással kapcsolatos információk

Autópálya információk

http://www.autopalyan.hu/

Közlekedési információk

http://www.utinform.hu/

Budapesti Közlekedési Központ

http://www.bkk.hu/

BKK menetrend

http://www.bkk.hu/menetrendek/

Balatoni Hajózási Zrt.

http://www.balatonihajozas.hu/

MAHART PassNave Személyhajózási Kft.

http://www.mahartpassnave.hu/

MOL Bubi

http://molbubi.bkk.hu/

Budapest Airport

http://www.bud.hu/

Traffipax információk

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/sebessegellenorzesek

ELVIRA - belföldi vasúti utastájékoztatás

http://www.elvira.hu/

Volánbusz

http://www.volanbusz.hu/hu

A közölt adatokért a Magyar Autóklub felelősséget nem vállal. Adatok továbbítása kizárólag forrás megjelöléssel!