Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. július 13.

Európa

Aki a hétvégén használja az európai autópályákat, számítson nagy tömegre, mert a legtöbb európai országban vége a tanításnak, nagyon sokan indulnak délre, a tengerekhez vagy az alpesi üdülőközpontok felé nyaralni. A határátkelőhelyeknél bármikor feltorlódhatnak a járművek a fokozott ellenőrzések miatt. Legnagyobb zsúfoltság péntek délután és szombat délelőtt várható. A hosszabb utazásra alkalmasabbnak ígérkezik a hét közepe, a kedd vagy a szerda.

A legtöbb európai országban szombaton és/vagy vasárnap kamion-stoppal igyekeznek tehermentesíteni a közlekedést, az egyes országokban eltérő időpontokban.
Az Európa egyes országaiba autóval indulókat kérjük, hogy szíveskedjenek konkrét uticéljuk ismeretében előre tájékozódni az adott országok speciális szabályairól, behajtási tilalmakról, sebességhatárokról, parkolási szabályokról, mert ezek nem mindenhol egységesek, a szabályszegők büntetési tételei országonként eltérők, és igen magasak is lehetnek.
 

Franciaország

Kérjük, hogy ne felejtkezzenek meg arról, hogy az országutakon a megengedett legnagyobb sebességet 90 km/h-ról 80 km/h-ra csökkentették. A korlátozás a nem-osztott pályás országutakra vonatkozik, az irányonként legalább két sávval rendelkező utakra nem vonatkozik a rendelet. Az intézkedés hátterében az a tény áll, hogy a Francia Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács szerint a halálos balesetek 55%-a olyan utakon következik be, amelyek irányonként csak egy sávosak. A francia kormány azt reméli, hogy a sebességkorlátozás és a betartás szigorú ellenőrzése eredményeképpen évente 300-400 halálos áldozattal csökken majd a közlekedési áldozatok száma.

 

Szerbia

Ha valaki Szerbiában autózik mostanában, kérjük, hogy nagyon ügyeljen a sebességhatárok betartására, ugyanis a szerb hatóságok zéró toleranciát vezettek be a gyorshajtók ellen. Ez azt jelenti, hogy aki akár csak egyetlen km-rel is túllépi a megengedett sebességhatárt, komoly büntetésre számíthat. A szerb hatóságok szakaszvezérléssel (Section Control) ellenőrzik a sebességet, az útdíjszedéskor rögzítik ugyanis a vétel időpontját. Ha valaki hamarabb éri el a következő pontot, mint a megengedett sebességgel haladva tehette volna, büntetésre számíthat, amit általában a helyszínen kell fizetni. Ha valaki hamarabb letér az autópályáról, mint a következő fizető pont, azt is megtalálják: a lakcímére küldik a büntetést, amit 8 napon belül kell befizetni. Aki a felelősség alól megpróbál kibújni, 100 és 120 ezer dinár közti büntetést is kaphat. Jeltelen autóval is mérnek és ellenőriznek az autópályákon, ezért az ellenőrzést nem lehet elkerülni.

 

Olaszország

Kérjük, ne felejtsék el, hogy Olaszországban kötelező előírás a biztonsági mellény és a zöld kártya megléte is. Téli gumival véletlenül se induljon el senki, mert azt komolyan büntetik a rendőrök. Mivel egyre több olasz városban vezetik be a „ZTL” forgalmi korlátozást a városközpontokban, ahova engedély nélkül nem szabad behajtani, érdemes indulás előtt az egyes városok honlapján előre tájékozódni a behajtási tilalmakról. A tiltott zónát tábla jelzi, azonban előfordulhat, hogy a szűk utcácskában már nem lehet megfordulni, mire az ember észreveszi a tilalmat, így kénytelen tovább haladni. Komolyan kell venni a parkolási szabályokat is, mert az olasz hatóságok szigorúan büntetik a nem szabályosan parkolókat.
Az olasz fizetőkapuknál előre kell megválasztani a megfelelő sávot, ha véletlenül eltéveszti ezt valaki, tolatni akkor sem szabad, mert komoly büntetést kaphat.
 

 

Belgium

A belga főváros nagyvárosi területén január 1. óta létezik a környezetvédelmi zóna a 0-24 órában, a hét minden napján. A területet a nyugati, északi és keleti oldalon a brüsszeli R0 körgyűrű határolja, amely maga nem tartozik a zónához, délen pedig Watermael-Boitsfort. Az A12-es és az A14-es autópályák azonban nem tartoznak bele. Július 1-jétől az autósoknak, akik be akarnak hajtani a környezetvédelmi zónába, előzetesen  online regisztrálniuk kell, a regisztráció ingyenes. Egyelőre az Euro szabvány 0 vagy 1 besorolású dízelüzemű személyautókat, kisteherautókat, autóbuszokat érinti a behajtási tilalom.  A regisztráció eddig csak online volt lehetséges, most azonban már a helyszíni automatáknál is elvégezhető.