Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. május 25.

Európa

Alig felejtettük el a pünkösdi torlódásokat az európai autópályákon, hamarosan itt az újabb hosszú hétvége. Több európai országban május 30. szerdán Úr napja miatt ismét négynapos szünet lesz, ezért azok a családok, akik a pünkösdi vakációról hazatértek, most újabb kirándulásokra indulhatnak. Több német tartományban pedig a pünkösdi szünidő még egy héttel tovább tart. Főként délről észak felé várható nagyobb forgalom ill. a jövő hét közepétől pedig ismét északról dél felé. A nagyvárosok ki- és bevezető útjain nem zárhatók ki a torlódások.
Az előttünk álló hétvégén nagyjából a szokásos hétvégi forgalommal lehet számolni az utakon, a megszokott csúcsforgalmi időkben alakulhatnak ki dugók.

Torlódások keletkezhetnek az alábbi európai útvonalakon:
• Ausztria: A1 Western, A10 Tauern-, A12 Inntal, A13 Brenner, A14 Rheintal, A11 Karawankák autópályák, S16 Arlberg gyorsforgalmi út, a B179 Fernpass - út
• Svájc: A2 Luzern - Chiasso a Gotthard-alagút előtt, A1 St. Gallen - Zürich - Bern, A13 San Bernardino útvonal
• Olaszország: A22 Brenner autópálya, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Velence - Trieszt – a Dragonja (HR) határátkelőhely és a főbb utak a part közelében
• Szlovénia: A2 Karawankák alagút - Ljubljana, A1 Ljubljana - Koper, A2 Ljubljana - Zágráb, a határátkelőhely az osztrák Pyhrn autópálya felé - Maribor – Ptuj, Macelj  és a horvát határ
• Horvátország: A1 Zágráb - Zadar - Split a díjfizető kapuk előtt, a Trieszt - Pula és Trieszt - Rijeka csatlakozások, valamint a part menti utak

Nem lehet kizárni a forgalmi dugókat és a várakozási idő meghosszabbodását az Ausztriából Németországba történő belépéskor. A három autópálya közül a Suben (Linz - Passau), a Walserberg (Salzburg - München) és a Kiefersfelden (Kufstein - Rosenheim) a legérintettebbek. Késésekre kell számítani az Ausztriába történő belépéskor Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából, valamint a Horvátország és Szlovénia közötti határtálépéseknél is.

Folyamatosan nyitják meg az alpesi hegyi utakat és hágókat a téli lezárások után. A hágók aktuális állapotáról naprakész információt találhatnak többek között német társklubunk oldalán az alábbi linken: https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/default.aspx

A jó idő miatt egyre több motorkerékpáros és biciklista közlekedik az alpesi utakon, néha igen nagy sebességgel, ami a kanyargós utakon veszélyes lehet, kérjük, vezessenek óvatosan.
 

 

Ausztria

Társklubunk előrejelzése szerint a pünkösdi után most várható a második nagy kiránduló hullám Németországból, ezért erős lesz az átmenő forgalom észak-dél irányban. A Dél-Német tartományokba viszont most térnek haza a hosszabb szünetet kihasználók. Regionális torlódásokhoz vezethetnek a különféle rendezvényekre érkező tömegek miatt, mint pl. az Ironman St.Pölten-Ratersdorf - Kremser Schnellstraße (S33) – jobb oldali Duna-part – Wachau útvonalon. Számos útlezárással kell számolni. Sok látogatót várnak a nemzetközi bicikli-maraton versenyre is Salzburgba, itt is lezárásokkal biztosítják a kerékpárosok útját.

Kérjük, ne felejtsék el, hogy május 1-én lépett életbe az a rendelkezés Ausztriában, miszerint nem szabad dohányozni az autóban, ha 18 évnél fiatalabb személy is utazik a kocsiban. Ez a tilalom a vezetőre és az autóban utazó többi személyre is vonatkozik. Nem számít, hogy az ablakok vagy a tető nyitva vannak-e. A rendelkezést megszegők 1000 euró büntetésre számíthatnak.

 

Németország

Minden valószínűség szerint telítettek lesznek az utak és nagy forgalom várható Németországban a hétvégén. Baden-Württembergben, Bajorországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában hosszabb szünet után most térnek haza a családok a déli tengerpartok, az Alpok vagy az északi tengerek mellől. Az ország többi tartományából pedig újabb kiránduló hullám indul majd útnak a jövő hét közepén.

Teljes erővel zajlanak az útfelújítási- és karbantartási munkálatok szinte minden autópályán, a sebességkorlátozások és sávszűkítések lassítják a haladást. Németország továbbra is fokozottan ellenőrzi határait, így a határátlépéseknél nem lehet kizárni, hogy hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell.
Teljes útlezárásra és ezért kerülőútra kell készülni az A59 Bonn - Köln autópályán mindkét irányban a Köln-Porz háromszög és a Köln-Heumar háromszög között, valamint a régóta tartó építkezéseknél az A20 (Stettin - Rostock) autópályán mindkét irányban Tribsees és Bad Sülze között, az A62 (Landstuhl - Pirmasens) autópályán mindkét irányban Bann és Thaleischweiler-Fröschen között, valamint az A226 autópályán Travemünde irányában Bad Schwartau és Lübeck-Dänischburg között.
Hamburgban május 31-én életbe lép a dízel járművek számára a behajtási korlátozás, ezért akinek erre visz az útja, mindenképpen érdemes a város honlapján pontosan megnéznie, mik a behajtás feltételei. Útjelző táblák is figyelmeztetnek a korlátozásokra.

 

 

Szerbia

Ha valaki Szerbiában autózik mostanában, kérjük, hogy nagyon ügyeljen a sebességhatárok betartására, ugyanis a szerb hatóságok zéró toleranciát vezettek be a gyorshajtók ellen. Ez azt jelenti, hogy aki akár csak egyetlen km-rel is túllépi a megengedett sebességhatárt, komoly büntetésre számíthat. A szerb hatóságok szakaszvezérléssel (Section Control) ellenőrzik a sebességet, az útdíjszedéskor rögzítik ugyanis a vétel időpontját. Ha valaki hamarabb éri el a következő pontot, mint a megengedett sebességgel haladva tehette volna, büntetésre számíthat, amit általában a helyszínen kell fizetni. Ha valaki hamarabb letér az autópályáról, mint a következő fizető pont, azt is megtalálják: a lakcímére küldik a büntetést, amit 8 napon belül kell befizetni. Aki a felelősség alól megpróbál kibújni, 100 és 120 ezer dinár közti büntetést is kaphat. Jeltelen autóval is fognak mérni és ellenőrizni az autópályákon, ezért az ellenőrzést nem lehet elkerülni.

Mivel mindenekelőtt az A1 (Horgos - Belgrád - Nis) és A3 (Lipovac - Belgrád) autópályák fontos tranzitútvonalak nyáron Törökország és Görögország felé, várhatóan nagyon sok autós számíthat majd büntetésre. A szigorú intézkedéseknek az a célja, hogy drasztikusan visszaszorítsák a sebességet és kiszűrjék a gyorshajtókat, mert pl. tavaly közel 600 halálos baleset történt és több mint 2000 személy sérült meg súlyosan az autópályákon. A hatóságok azt remélik, hogy a sebességkorlátozások betartatásával sikerül jelentősen csökkenti a balesetek számát és növelni a szerb közlekedésbiztonságot.