Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2019. január 18.

Európa útjain

Sokan igyekeznek majd az előttünk álló hétvégén a téli sportok szerelmesei közül az alpesi üdülőközpontok felé ill. onnan vissza, ezért ezeken az utakon elég erős forgalommal kell számolni. Az alpesi utak és hágók állapotáról érdemes aktuális információk alapján tájékozódni; az időjárás függvényében bármikor lezárhatnak olyan útszakaszokat is, amelyek jelenleg szabadon járhatók. Naprakész információkat találnak többek között német társklubunk oldalán a https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/default.aspx linken.
A síközpontokon kívül a többi európai autópályán zavartalanul haladhat a forgalom. Szűk keresztmetszetet talán csak a nagyvárosokból ki- és bevezető utak jelenthetnek, főként szombaton és vasárnap a reggeli és késődélutáni órákban. A határátkelőhelyeken bármikor feltorlódhatnak a járművek; továbbra is fokozottan ellenőriznek a hatóságok.

Az alpesi országokban számos helyen még fokozott lavinaveszéllyel kell számolni, bár fokozatosan javul a helyzet. Kérjük, hogy akinek útra kell kelnie, indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról az adott ország/város híreiben és/vagy honlapján. Az egyes országok téli felszerelésre vonatkozó előírásai eltérnek ugyan, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy téli gumiabronccsal (négyévszakos helyett az M+S jelű az elfogadott) és hólánccal a csomagtartóban induljanak útnak, és ne feledkezzenek meg tartalék meleg takaróról és termoszban meleg folyadékról sem, valamint töltsék fel mobiltelefonjaikat indulás előtt. Érdemes előre felkészülni és megnézni azokat a telefonszámokat is, amelyeken esetleg segítséget lehet hívni, ha út közben szükség lenne rá. A Magyar Autóklub honlapján az Utazás/Klubinform menüpont alatt található Országismertetőkben megtalálhatók a társklubok elérhetőségei és az egyes országok segélyhívó számai.

Ausztria

Ausztriában egész héten változékony volt a hó-és lavinahelyzet, és továbbra is ezzel kell még számolni. A magasabb területeken bármikor lezárhatnak olyan útszakaszokat, amelyek az induláskor még szabadon járhatók, ezért érdemes menetközben is ellenőrizni az egyes területek járhatóságát. Osztrák társklubunk oldalán naponta többször frissített információk állnak rendelkezésre a lezárásokról, hólánchasználati kötelezettségről, lavinaveszélyről: https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/. Vorarlberg tartománytól Stájerországig még mindig sok út részben vagy egészben le van zárva. A Gesäuse-út (B146 ) Admont és Gstatterboden között még hetekig le lesz zárva a forgalom elől. Egyelőre a Seebergsattel (B20), a Niederalp (L113) és a B24 a Wildalpen utakat is zárva tartják, itt csak az S6-B23-B21 útvonalon keresztül lehet nagy kerülővel közlekedni. Az L704-es út Großsölk és St. Nikolai közti szakasza szintén le van még zárva ugyanúgy, mint a Pfaffensattel (L117). A Gailtal út (B111) még hosszú ideig járhatatlan lesz, mert hosszan tartó felújítási munkálatokat végeznek  St. Lorenzen im Lesachtal és Maria Luggau között.

Ugyanakkor azért fokozatosan javul a helyzet az országban, szabadon járható már többek között az Enns-völgyi B320 vagy a B115 út (Präbichl). Megnyitották a Loser sípályához vezető utat is.

A karintiai Klagenfurt belvárosában változott a parkolási rend: az egész belvárosi területen egységesen csak egy rövid idejű parkolási zóna (Kurzparkzone) van érvényben, a kék jelöléseket nem szabad figyelembe venni, egységesen csak három óra a max. megengedett parkolási idő. A szabály hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között, valamint szombaton 8 és 12 óra között van érvényben, a területet táblákkal jelzik. A többi területen a Kurzparkzone-ban bevezették a 30 perces ingyenes parkolási lehetőséget, ahol pedig nem kell fizetni, egy papír-órán kell beállítani az érkezés idejét.  

Tirolban fokozott rendőri jelenlétre és ellenőrzésre kell számítani az államhatár közelében. A Brenneren a Nauders-Reschenpass-on vagy a Sillian-on is bármikor végezhetnek ellenőrzéseket. A határátlépésnél  30 km / h sebesség korlátozás lesz, a teherautók és autók a határ-alagút után külön sávokra lesznek terelve, és összesen négy ellenőrző pontot (hármat az autópályán és egyet a B182 úton közvetlenül a Brenner körforgalom után) építenek.

Az ausztriai autózás során kérjük, ne felejtsék el, hogy súlyos büntetést lehet kapni, ha álló helyzetben valaki járatja („melegíti”) a motort.
 

Változások az európai közlekedésben 2019-ben

London:  2019 április elején lép majd életbe az új „Ultra Low Emission Zone”. Eszerint a régebbi, magasabb károsanyag-kibocsátású járműveknek naponta 12,50 GBP-t kell fizetniük - a meglévő torlódási díj (Congestion Charge) mellett. Az ultra alacsony kibocsátású zóna a belvárost érinti, és az Euro 0-3 minősítésű benzinmotoros autókra, valamint az Euro 0-5 minősítésű dízel járművekre vonatkozik majd.

Párizs: 2019 júliustól bővítik a környezetvédelmi zónát, Párizs teljes nagyvárosi területére kiterjed majd, amelyet az A86 külső autópálya-gyűrű határol. Ezután a belépési tilalom minden 2001 előtt nyilvántartásba vett dízelmotoros járműre vonatkozik majd.

Milánó: az eddigi „C terület”-re (a történelmi óváros) történő behajtási korlátozást 2019. február 25-től jelentősen kiterjesztik. Az új közlekedési tilalmi zóna, az úgynevezett „B terület”, az egész város területét lefedi, hétfőtől péntekig 7: 30-19: 30 között lesz érvényben. Ebben a zónában nem engedélyezettek az Euro 0, 1, 2 és 3 kibocsátási előírásoknak megfelelő dízeljárművek, és az Euro 0-os benzinmotoros autók behajtása. A történelmi óvárosban történő vezetéshez a részecskeszűrővel rendelkező Euro 4- euro 6 osztályú dízelüzemű járművek, és az 1–6-os benzinmotoros autók továbbra is városi díj-jeggyel hajthatnak be (ára: 5 euró naponta).

Madrid: 2018. november 30-án Madridban új, állandó, alacsony kibocsátású zóna lépett életbe. A behajtás feltétele a spanyol környezetvédelmi matrica, a "Distintivo Ambiental". Egyelőre azonban nincs mód arra, hogy a külföldi járművezetők ilyen környezetvédelmi matricát vásároljanak, tömegközlekedésre kell váltaniuk.

Német városok: folyamatosan bővül a környezetvédelmi korlátozásokat bevezető városok köre, amelyeknek részletei nem egységesek, ezért az adott város honlapján kell tanulmányozni az érvényes rendelkezéseket. A számos német városban már létező környezetvédelmi zónák mellett további korlátozások lépnek életbe. Így január 1-jétől behajtási tilalom vonatkozik Stuttgartban az Euro 4-es vagy annál idősebb dízelmotoros járművekre, amely az egész város területén érvényes. További behajtási tilalom várható: Bonnban és Kölnben 2019. április 1-jétől, Berlinben legkésőbb 2019. júniusáig, Essenben és Gelsenkirchenben 2019. július 1-jétől és Mainzban 2019. szeptember 1-jétől.

Olasz városok: 2019. július 1-jétől az olasz autók gyermeküléseit riasztóval kell ellátni, hogy  az autósok ne felejthessék a csecsemőket az autóban. A kötelezettség csak az Olaszországban bejegyzett járművekre vonatkozik ugyan, de ha autókölcsönzésre kerül sor, érdemes ellenőrizni hogy a bérbeadó gondoskodott-e róla.

 

Bulgária

Bulgáriában az év elejétől megváltozott a matrica-rendszer. 2019 január 1-től nem árulnak többet papír alapú matricát; minden járműtípus számára elektronikus matrica van érvényben. A határátkeléseknél is lehet elektronikus matricát venni a többnyelvű automatákból bankkártyával, bolgár társklubunk mégis azt ajánlja, hogy érdemesebb az indulás előtt on-line megvenni a matricát, a www.bgtoll.bg/en oldalon. A sikeres vásárlást követően az ügyfél által megadott e-mail címre automatikusan elküldik a nyugtát. Határozottan ajánljuk mindenkinek, hogy minden esetben tartsa meg (nyomtassa ki) ezt a nyugtát, vagy másolja azokat okos telefonjára! Az elektronikus matricát nem árulják a benzinkutakon! Az éves, 3 hónapos, 1 hónapos és 7 napos matrica mellett bevezettek egy új hétvégi matrica típust, ami péntek 12:00 órától vasárnap 23:59-ig érvényes, az ára BGN 10,00 (kb. 5 euró).