Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2019. március 22.

Európa útjain

Az előttünk álló hétvégén folyamatosan lehet majd haladni az európai autópályákon. Itt a tavasz, és az enyhe idő sokakat csábít hétvégi kirándulásokra, a síterületek felé vezető utakon viszont jóval kisebb forgalom várható. Az Alpokban azonban a tavaszias időjárás hirtelen újra télire fordulhat, egyik napról a másikra nem ritkán 15 fokot is esik a hőmérséklet. Több helyen friss hó esett az elmúlt napokban; Ausztriában Villachtól nyugatra a karintiai völgyekben, Nassfeld (1607 m) és Goldeck (1910 m) vidékén, Olaszországban a Dolomitokban 2000 méteres magasságban 20-40 cm friss hó borítja az utakat. A szlovén Júlia-Alpokban, sőt Maribor környékén is jelentős mennyiségű friss hó esett.

Kérjük, ne felejtkezzenek meg a téli felszerelésre vonatkozó előírásokról, amelyek a legtöbb országban még április közepéig érvényben vannak. A sokszor tavaszias idő csalóka, a hét elejéhez hasonlóan bármikor újra eshet a hó, reggelente köd ronthat a látási viszonyokon, vagy akár jeges útszakaszokkal is találkozhatnak. Több európai országban ún. szituatív téli gumi és hólánc használati kötelezettség van érvényben, ami azt jelenti, hogy hiába nem kötelező előírás, ha az időjárás megkívánja, havasak, hókásásak, latyakosak az utak, a hatóságok bármikor kitehetnek útjelző táblákat, hogy téli gumi vagy akár hólánc használata is kötelező.

Karbantartási- és tisztítási munkák kezdődtek több európai autópálya alagútjaiban, így főként az éjszaka autózóknak kell felkészülniük, hogy esetenként teljes-, vagy félpályás lezárással találkozhatnak. Az elkövetkező néhány hónapban egyre több alagút éves rendes karbantartására kerül sor, ez azonban a nappali forgalmat nem akadályozza.
A határokon a már lassan megszokott időszakos torlódások várhatják az autósokat, továbbra is fokozottan ellenőriznek a hatóságok.

Ausztria

A március 20-i hivatalos tavasz beköszöntével a forgalomban is változás figyelhető meg Ausztriában. A téli üdülőhelyek felé tartó zsúfoltságra már nem kell számítani, szaporodik viszont a hétvégi kirándulók száma. Az alsó-ausztriai 30 km hosszú Wachau völgyszoros a Duna mentén, Melk és Krems an der Donau városok között, nagy érdeklődésre számot tartó látványossággal rendelkezik, ilyenkor nyílik ugyanis a völgyben a több mint 100 000 sárgabarackfa. A gyönyörű látvány általában Krems térségében kezdődik, majd nyugatra terjed a Wachau-i völgyben. A tapasztalt sárgabarack gazdák azt feltételezik, hogy az előttünk álló hétvégére pattannak ki az első virágok. A virágba borult völgyben általában 10-20 napig lehet gyönyörködni, és ilyenkor a B3, B33 főutakon torlódások alakulhatnak ki. Ráadásul most a Dürnstein alagút felújítása miatt teljes útlezárás miatt elterelés is lassítja a forgalmat a B3 úton.

Március 22-24. rendezik az „Automesse Salzburg” kiállítást, ami nemcsak a városban fog torlódásokat okozni a sokezer érdeklődő miatt, hanem az A1 autópályáról történő lehajtónál is. Bár több mint 3000 parkolóhely várja a vendégeket, a zsúfoltság miatt nehéz lesz mozogni az érintett területen. Grácban vasárnap, március 24-én félmarathon futóverseny miatt útlezárások lesznek. Felújításokat végeznek az S6 Semmering gyorsforgalmi úton is Kindberg-nél, irányonként csak egy sáv járható. Március 4-től a Murtal gyorsforgalmi úton (S36) két építési területen dolgoznak: egyrészt folytatódik a Feistritz und Zeltweg-Ost közötti felújítás, másrészt a St. Michael csomópontban kezdődik a bővítés. Mindkét építési területen nyárig dolgoznak majd, lassabban lehet csak haladni. Március 18-tól a karintiai A2 autópályán a Pack- és Großliedl-alagutak átfogó felújításon esnek át, Klagenfurt irányában három építési szakaszban végzik a munkákat.

 

Németország

A német autópályákon viszonylag nyugodt forgalom várható a hétvégén, azonban az esetleges torlódásokat nem lehet kizárni. Előre  láthatóan a legzsúfoltabb szakaszok az alábbiak lesznek:
•    A 1 Münster - Osnabrück, Kölni körgyűrű, Köln - Dortmund
•    A 3 Frankfurt - Würzburg és A 6 Mannheim - Heilbronn
•    A 7 Hamburg - Flensburg, Kassel – Göttingen között
•    A 10 északi berlini körgyűrű;
•    A 45 Frankfurt – Dortmund útvonal.

2019-ben is számos építkezés lassítja a német autópályák forgalmát. A legtöbb építkezési terület jelenleg Észak-Rajna-Vesztfáliában található, ezt követi Hessen, és Alsó-Szászország. Az építkezések sávszűkítések és sebességkorlátozások mellett zajlanak, ezekre kell készülni és ezért hosszabb haladási idővel számolni az alábbi szakaszokon:

• 7 Würzburg-Ulm autópályán - mindkét irányban Gollhofen és Rothenburg városoknál;
• A 9 Halle / Lipcse-Berlin autópályán mindkét irányban a Mosigkauer Heide és a     Dessau-Ost pihenőhelyeknél;
• 5 Karlsruhe-Bázel autópályán - mindkét irányban Ettlingennél és Rastatt-Nord-nál;
• 57 Nijmegen-Krefeld autópályán - mindkét irányban – Uedem-nél;
• 20 Lübeck-Rostock autópályán -  mindkét irányban Wismar-nál;
• 6 Heilbronn-Mannheim autópályán - mindkét irányban Heilbronn-nál és
Bad Rappenau-nál;
• 96 Lindau-München autópályán - mindkét irányban Oberpfaffenhofen-nél és
    Germering-Süd-nél;
• 33 Bielefeld-Brilon autópályán - mindkét irányban –Paderborn-nál és Etteln-nél;
• 14 Halle-Magdeburg autópályán - mindkét irányban – a  Petersberg és Löbejün      pihenőhelyeknél.

 

Hollandia

Tegnap nyílt meg a világhírű „Keukenhof” virágkiállítás Lisse városában. A látványosságra idén is több százezer érdeklődőt várnak, ezért az ide vezető utakon torlódásokra kell számítani. Az Utrechtbe utazóknak a napokban bekövetkezett események miatt egyre több ellenőrzésre kell készülniük, mert bár a hatóságok a gyilkost elfogták, a tettestársakat még mindig keresik. A tömegközlekedésben már nincsenek fennakadások, viszont a Hollandiába történő belépésnél a határokon bármikor kialakulhatnak várakozó kocsisorok. Társklubjaink felhívják a turisták szíves figyelmét, hogy érvényes azonosító okmányaikat mindig tartsák kéznél és pontosan tartsák be a biztonsági erők utasításait.

Aki autóval szándékozik Hollandiába utazni, kérjük ne felejtse el, hogy autópályán személygépkocsival 120 km/h, autóúton 100 km/h, országúton 80 km/h a max. megengedett sebesség. A gyorshajtást szigorúan büntetik; a rendőrség nagyon súlyos sebességhatár-túllépés esetén akár el is kobozhatja a járművet.