Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. november 9.

Európa útjain

Ezen a hétvégén az autósok gyorsan elérhetnek Európa fő közlekedési útjain rendeltetési helyükre. Nem számítunk nagy turisztikai forgalomra vagy hatalmas akadályokra még az építési területeken sem, habár nem mindenütt fejezték még be a munkálatokat. A hirtelen kialakult ködös területek, a fagyos nedvesség vagy a hó már nem ritkaság. Ez veszélyforrás lehet, amit nem szabad alábecsülni. Az Alpokban még csak néhány hágó és hegyvidéki útszakasz áll téli lezárás alatt, nagy többségük járható, természetesen téli felszereléssel. A hóhelyzet ill. az utak veszélyessége miatt ideiglenesen biztonsági okokból azonban bármikor lezárhatnak egyes magashegyi hágókat, útszakaszokat, indulás előtt érdemes ezekről tájékozódni.

A hegyekben a közelmúltban már több helyen esett komoly hó, ezért felhívjuk szíves figyelmüket, hogy lehetőleg olyan országba se induljanak el téli gumi nélkül, ahol még nem előírás; az időjárás egyébként bármikor hirtelen megváltozhat. Ausztriában, Csehországban, Szerbiában és Romániában már november 1-től, Litvániában most november 10-től és Szlovéniában, Macedóniában, Bosznia és Hercegovinában és Montenegróban november 15-től kötelező a téli gumi. Szituatív téli gumi kötelezettség van érvényben (téli útviszonyok mellett, ha havasak, jegesek az utak, akkor kötelező és bármikor táblával is kötelezhetnek használatára): Németországban, Horvátországban, Szlovákiában, Norvégiában, Olaszországban, ill. Svájcban ha a téli útviszonyok között nyári gumis autó okoz fennakadást, vagy balesetet, komoly büntetésre számíthat, valamint bárhol táblák kötelezhetnek a használatára. Nem kötelező, de ajánlott a téli gumi: Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Lengyelországban és Nagy-Britanniában.

 

Alpok

A folyamatosan aktualizált híreket az alpesi országok útjairól megtekinthetik többek között az https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/default.aspx oldalon.

Ausztria:
A Millstadt-i tótól délnyugatra, az A10 autópálya másik oldalán húzódó Goldeck (fizetős) panorámaút, a Nassfeld-hágó az országhatár és Nassfeld között mindkét irányban, a Plöcken-hágó Mauthen és a hágó között mindkét irányban ideiglenesen le van zárva. A Gerlos-hágón Wald im Pinzgau és a Gerlos alpesi út közötti szakasz szintén le van zárva, itt eltereléssel kell számolni.
Téli lezárás alatt áll már a Großglockner panorámaút Heiligenblut és Kassastelle Ferleiten között, a Malta-völgyi út és a Kölnbrein-i víztározó, a Nockalm panorámaút Innerkrems és az Ebene Reichenau útkereszteződés között, a Staller Sattel és a Timmelsjoch Hochgurgl és az országhatár között.

Svájc:
Az Albula-hágó, Forcola de Livigno és az Umbrailpass biztonsági okokból átmenetileg van lezárva.
Hónapokra lezárták télre a Furka-, a Gotthard-, a Grimsel-, a Nagy Szent Bernáth-, a Klausen-, a Nufenen-, a Pragel- és a Susten-hágókat, valamint San Bernardino és a Sanetsch hegyi utakat.

Franciaország:
A Col de la Cayolle, a Col des Champs, a Lombarde, az Izoard, a Noyer, a Coq, a Cormet de Roseland, a Croix de Fer, a Glandon, a Granier, az Iseran, a La Madeleine, a Mont Cenis átmenetileg le van zárva. Téli lezárás alatt csak a Col de la Bonette, a Col Agnel és a Galibier-hágó áll. Franciaország dél-keleti részén a Felső-Provanci Alpokban Seyne les Alpes - La Javie vidékén (bár csak 1300-1400 m magasságban) már olyan sok friss hó van, hogy csak hólánccal járhatók az utak.

Olaszország:
A Gavia-hágó, a Nagy- és  Kis Szent Bernát-hágók, a Staller Sattel az Antholzi-tótól, a Stelvio-hágó és a Romba-hágó téli lezárás alatt van. A Passo di Gardena, a Passo di Lavazè, a Forcola di Livigno, a Passo di Monte Croce Carnico Mauthen és a határ között, a Passo di Pramollo és a Passo dell’Umbrail átmenetileg le van zárva a forgalom elől.