Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Közlekedésbiztonság | Oktatások, képzések » | Diákok közlekedésbiztonsági oktatása

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI DIÁKOKTATÁS

„A közlekedésbiztonság terén az eredmények megtartása, illetve továbbfejlesztése további munkát,
és valamennyi közlekedőtől összefogást igényel.”
A Magyar Autóklub mindig megkülönböztetett figyelmet fordított a közlekedésbiztonság javítására. A Közlekedésbiztonsági és Oktatási Park megnyitása - 1999 tavasza - áttörést jelentett a közlekedésbiztonsági oktatás területén, hiszen az ország egyetlen olyan oktató központja, ahol a gyermekek és a felnőttek egyaránt magas színvonalon sajátíthatják el a balesetmentes közlekedés alapszabályait. Az innen irányított közlekedésbiztonsági oktatás szakszerűvé és országossá fejlődött.

Különösen szép sikereket értünk el egyedülálló oktatási tematikánkkal a közlekedésbiztonsági oktatásban. Az oktatott diákok száma meghaladja az évi 12 000 főt.

A statisztikai felmérések szerint, az adott kerületben, régióban történő közlekedésbiztonsági oktatásokat követően, csökkent a gyermekbalesetek száma. Az uniós adatok alapján a 0 és 14 év közötti gyermekeket érintő halálesetek közül, minden tizedik közlekedési balesetre vezethető vissza.

A Magyar Autóklub az autósok legnagyobb érdekképviseleti szervezete, az Alapszabályzatában rögzített célkitűzéseinek megfelelően, a közúti balesetek számának csökkentése érdekében, széles körű közlekedésbiztonsági tevékenységet folytat.

A MAK meghatározó feladatának tekinti a fiatalok biztonságos közlekedésre nevelését. Kiemelten foglalkozik az iskolás korosztály képzésével, és programjait is ennek megfelelően állítja össze.

A Magyar Autóklub 1999-ben Újpesten (1043 Budapest, Berda József utca 15.) létrehozott egy Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkot, melyben felvállalta a diákok közlekedésbiztonsági oktatását.

Magyarországon ilyen speciális gyermekoktatási programot, csak a Magyar Autóklub végez. 
A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

A gyalogos és kerékpáros közlekedés fontos szabályainak ismertetésével kezdődik a program, a KOP-ban kialakított 110 férőhelyes rendezvényteremben.

A gyakorlati részt egy ügyességi tanpályán valósítjuk meg, amely a következő programsorozatot tartalmazza:

  • „Ki a mester két keréken?”
  • „Fékezd magad!"
  • „Távolságbecslés”

Az oktatás technikai, tárgyi és személyi feltételeit a Magyar Autóklub biztosítja. A képzés időtartama 2,5 - 3 óra. Délelőtt 9.00 - 12.00 óra között naponta min.: 50 főt, max.: 60 főt tudunk oktatni.  Délután is hasonló létszámmal dolgozunk: 13.00 - 16.00 óra között. Az oktatásban résztvevő korosztály az általános iskolák 4-5-6-7-8. osztályos tanulói.

Az oktatott iskolákról, osztályokról, tanulók számáról regisztráció készül. Az oktatásért a Megbízó (Megrendelő), az oktatásban részesülő gyerekek után 500 Ft/fő díjat - azaz ötszáz Ft/fő díjat -,  fizet a Megbízott (Magyar Autóklub) részére. Újpesti Általános Iskolák diákjai részére díjmentesen igénybe vehető.

PROGRAMLEÍRÁS

Az általános iskolás diákok, életkorukból adódóan, a közúti forgalomban csak gyalogosan, vagy kerékpárral vehetnek részt. A KRESZ-ismeretek és a kerékpározás vezetéstechnikájának elsajátítása számukra is kötelező érvényű.

  • A technikai elemek gyakorlására, azok elsajátítására Ki a mester két keréken? elnevezéssel ügyességi tanpályát alakítottunk ki.
A közúti jelzésekkel, forgalmi lámpákkal, veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ-szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti. A tanpálya külön részét képezi az ügyességi pálya.
A rendkívül hatékony gyakorlatok, az egyensúlytartás, a kormányzás, a megfelelő sebesség megválasztása, a kanyarodás mind a kerékpár biztos kezelését teszik lehetővé.

A helyes közlekedésre felkészítetlen gyermekek hajlamosak arra, hogy körültekintés nélkül lépjenek az úttestre. A gyermekek többsége nem tudja helyesen megbecsülni a közlekedő jármű távolságát, még kevésbé a sebességét. A következmények ebben az esetben szinte beláthatatlanok.

„Fékezd magad!”- közlekedésbiztonsági bemutató a következő „állomásunk”. Egy speciálisan átalakított járműben a gyermek, a vezető melletti ülésen ül, és egy adott jelre ő fékezi majd le a felnőtt által vezetett gépkocsit.  A jármű féktávolság határára egy szivacsbábut helyeztünk el, ezt a tárgyat a gyermek által fékezett gépkocsi el fogja gázolni. Ezzel a feladatsorral a gyermek életszerű körülmények között éli át azt a jelenséget, hogy ha féktávolságon belül a közeledő jármű elé lép, szinte semmi esélye nem marad a baleset elkerülésére.

7- 14 éves korban a gyermek felelőssége erősödik. A tudatos nevelés és oktatás egyformán fontos. Tekintettel arra, hogy emberi viselkedés befolyásolásáról van szó, eszközeinkkel részben a tudást igyekszünk növelni, részben a tudatalattira, az érzelmekre kívánunk hatni.

Távolságbecslési program az ún. „Fékezd magad!” elnevezésű közlekedésbiztonsági bemutató részét képezi.  A gyerekek két csoportot alkotnak. Az út meghatározott részén jól látható vonalat rajzoltunk az útfelületre, ez a fékvonal.

Egy adott jelre, erőteljes futásból kell a sebességüket az adott vonalon megállítani. A különböző, vélt megállítási pontokat a gyerekek előzetesen megjelölték. A feladat elvégzésekor azonnal érzékelhetővé válik, hogy a jelnél nem tudnak megállni, túlfutnak a vonalon. Amikor ez tudatosul bennük, akkor következik egy 50 km/órás sebességgel közlekedő jármű fékezési pontjától történő távolságbecslésének a megállapítása. A gyermek az általa vélt megállási pontot megjelöli egy bójával. A jármű felgyorsul, majd egy adott jelzésre megtörténik a fékezés. Sajnos döbbenetesek a tapasztalatok. A gyermek által 1-2 méterre lerakott bóják helyett a jármű az útfelület állapotától függően 8-10 méterre, vagy még távolabb áll meg. Szemlélteti a helyzetet, hogy az adott bóját, tehát magát a „gyermeket” a helytelen távolságfelmérés következtében ez az autó elütötte volna.

A „látni és látszani” a közúti közlekedésben sohasem elcsépelt szlogenjét, és a láthatósági mellény fontosságát minden előadáson elmondjuk.

Az országban egyedülálló programunkkal, szeretnénk a 2018/19-as tanévben is
felvállalni minden diák oktatását.

Elérhetőségeink:

Mészáros Gabriella
oktatásszervező

Magyar Autóklub
Közlekedésbiztonsági Szakág
1043 Budapest, Berda József utca 15.
Tel.: +(36)1-345-1637
Mobil: +(36)20-280-7264
Fax: +(36)1-389-0630
E-mail: kozlekedesbiztonsag@autoklub.hu
Honlap: www.autolkub.hu