Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Hírek

Hírek, események

Mostantól online és ingyenesen is bejelentheti autós káreseményét
Hatékony és gyors ügyintézést kínál az év elején indult e-kárbejelentő szolgáltatás, melynek segítségével egyszerűen el lehet juttatni a szükséges információkat biztosítónkhoz, sőt segítenek a legmegfelelőbb autószervíz vagy szakember megtalálásában is.

A szolgáltatást a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) üzemelteti és elérhető weboldalon keresztül vagy a szükséges mobilapplikáció letölthető androidos készülékekre a Google Play és IOS-es mobilkészülékekere az App Store áruházakból.

A mobil alkalmazás segítségével egy készülékről vagy akár a telefonok párosításával közösen megtehető a kárbejelentés, és lépésenként megy végig a szükséges adatok megadásán, így biztosan nem marad ki semmi. A folyamat végén a káreseményről generálódik egy PDF dokumentum, amit a közvetlen érintetteken kívül a biztosító is megkap.

Megköszöntük a rendőrök és a mentősök éves munkáját

Évtizedes hagyományunk szerint 2018 utolsó napján ismét köszöntöttük a rendőröket a közlekedés biztonságáért vállalt egész éves erőfeszítéseikért, továbbá a Magyar Mentőszolgálat dolgozóit áldozatos munkájukért. Az eseményen megköszöntük segélyszolgálatos kollégáinknak is, hogy az év minden napján és órájában rendelkezésre álltak és segítettek a bajba jutott autósoknak.

Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub Elnöke és Patakfalvi Pál a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági Igazgatója Budapest hét különböző pontján köszöntötte a szolgálatban lévőket.

A rendőrautókból, segélyszolgálatos autókból és kísérőkből álló konvoj 2018. december 31-én délelőtt indult útnak a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjából.

Az eseményen a rendőrség részéről részt vesz Dr. Terdik Tamás rendőr ezredes, Budapest Rendőrfőkapitánya és Szécsi Tibor rendőr alezredes, a budapesti Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztály osztályvezetője.

Azonnali üzemanyag kedvezmény minden klubtagunknak!

A Magyar Autóklub tagjai az év minden napján kedvezményesen tankolhatnak a MAK-MOL Partner kártyával az ország több mint 440 kijelölt töltőállomásán. A díjmentesen igényelhető kártya a normál és prémium üzemanyagvásárlás mellett gépi mosásra is biztosít azonnali kedvezményt.

A MOL töltőállomás hálózatában a MAK-MOL Partner kártyával történő vásárlás után multipontok is jóváíródnak a kártyára, amelyeket a későbbi vásárlásoknál egy az egyben forint kedvezményként beváltva tovább növelik a literenkénti alapkedvezményeket.

 • 1 liter normál üzemanyag után 1 multipont,
 • 1 liter prémium üzemanyag után 5 multipont,
 • minden egyéb vásárlás után 100 forintonként 1 multipontot kapnak a vásárlók.

Az azonnali kedvezmény mértéke az üzemanyag típusától függően: 8+1 Ft/l vagy 16+5 Ft/l! 

A jelenlegi MAK-MOL Green kártyák továbbra is a korábbi feltételeknek megfelelően használhatók, a kártyák lejáratáról és a további lehetőségekről levélben közvetlenül keressük meg a jelenlegi kártyatulajdonosokat a következő hetekben.

A partnerkártya igénylése minden klubtagnak díjmentes és itt elérhető.

 
Pánik az üzemanyagtöltő állomások jelölései körül
Az elmúlt hetekben több helyről is olvashattunk cikkeket az üzemanyagtöltő állomások jelöléseinek változásáról. A Magyar Autóklubnál is sokan érdeklődtek a témában, így összefoglaljuk a jelenleg rendelkezésre álló tudnivalókat, megjegyezzük azonban, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv hazai átültetésére még nem került sor, így jogszabályi kötelezettség nem lépett életbe ebben az ügyben.

A legfontosabb, hogy az új jelölések kiegészítő jellegűek lesznek. Nem írják felül a régi jelöléseket, csupán lehetővé teszik az EU tagállamokban autóval közlekedőknek és tankolóknak, hogy könnyen felismerjék a nekik szükséges üzemanyagfajtát, mert az egyes fantázia és márkanevek nem mindig egyértelműek egy külföldi számára. A magyarországi töltőállomás-hálózatok közül kettő már el is látta az új címkékkel a kútjait, de előbb-utóbb minden kútoszlopra és töltőpisztolyra felkerül az új jelölés. 

Kiegészítő rendelkezésként a 2018. október 12-től forgalomba állított új járművek esetén a tanksapkák belső felületén és a használati kézikönyvben is így kell szerepelniük a jelöléseknek. Ez utóbbi minden típusú gépjármű esetén követelmény. Az elektromos autók töltésével kapcsolatos jelölésekre egyelőre nem született szabályozás, de már gőzerővel dolgozik rajta az uniós jogalkotás.

Magyarországon a kutak 99 százaléka E5-ös jelölésű benzint forgalmaz (E5 = 5 százalék etanol-tartalmú benzin), így ez a címke fog kerülni a 95-ös, 98-as és 100-as benzines kútoszlopokra. 

A dízelek esetén a B7-es jelölés lesz a leggyakoribb (B7 = a biokomponens aránya 7%), mert a magyar kutak 95 százaléka csak ilyen típusú dízel üzemanyagot forgalmaz.

 
Töltse ki Ön is a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kérdőívét!

Kérjük, szánjon rá pár percet és ossza meg velünk véleményét!

 

A Nemzetközi Automobil Szövetségnek, melynek a Magyar Autóklub is tagja, egyik alapvető célkitűzése az autósok érdekvédelme.

Ezt a munkát most Ön is segítheti egy kérdőív kitöltésével, melynek témája az okosautók adatkezelése.

A kezdeményezés célja az információ-gyűjtésen túl az, hogy felhívja a figyelmet az intelligens autók számos előnye mellett azok adatbiztonsági kockázataira.

A kérdőív ITT elérhető.

 

A kitöltők között 5 darab 8 GB-os pendrive-ot sorsolunk ki. A játékban való részvételhez kérjük olvassa el a játékszabályzatot weboldalunkon.

5 tengelyen – biztos kézzel

Idén hatodik alkalommal mérték össze tudásukat Magyarország legjobb kamionsofőrjei. Az izgalmas vetélkedő célja a biztonságos közlekedés népszerűsítése mellett a kamionsofőri munka presztízsének növelése és az ezzel járó életforma szépségeinek bemutatása.

A versenyre 500 fő nevezett, közülük 40-en teljesítették a kezdő elméleti feladatsort. A legjobb 10 sofőr mérhette össze a gyakorlati pályán is a tudását. Az első felvonásban 8 feladatot 8 perc alatt kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek. Az innen továbbjutó 5 kamionsofőr pedig a további 11 kihívással nézett szembe, mely során eldőlt ki a legjobb közülük. A győztes idén Kormos Csaba Tibor lett. Az egyéni vállalkozóként dolgozó Csaba először jelentkezett a versenyre, így a tavalyi évhez hasonlóan ismét egy újonc versenyző léphetett fel a dobogó legfelső fokára.

A verseny fődíja 1.000.000 forint volt, melyet Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály mb. vezetője, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára, valamint Dittel Gábor a NiT Hungary ügyvezető főtitkára adtak át.

A Magyar Autóklub részéről Milovukovics Györgyi főtitkár különdíjat ajánlott fel a legjobb elméleti tudással rendelkező versenyző, Rácz Imre részére.

A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa részéről Dr. Hatala József különdíjat adott át a legfiatalabb döntőbe jutott versenyző, Nagy Krisztián részére.

Forrás és fotógaléria: 5tengelyen - biztos kézzel

FELHÍVÁS

Hazánk közútjain az utóbbi időben egyre nagyobb számban fordulnak elő súlyos közlekedési balesetek, és sajnálatosan megnövekedett a halálos következménnyel járó balesetek száma is.

A baleseti okok sokrétűek, de azok mindig a figyelmetlenség és a szabálytalan közlekedés következményei.  A rendőrség a kritikus helyzet miatt fokozott és célirányos ellenőrzéssel törekszik a közlekedési rendet fenntartani.

A közlekedés biztonságáért azonban a közlekedésben résztvevők, és elsődlegesen a gépjárművezetők felelősek.  A Magyar Autóklub ezért, a megérkezés biztonságáért felhívással fordul a mobilizáció összes résztvevője felé, és felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a saját és valamennyi közlekedő biztonsága érdekében, a KRESZ szabályait betartva, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, még nagyobb körültekintéssel közlekedjenek.

MAGYAR AUTÓKLUB  -  A MEGÉRKEZÉS BIZTONSÁGÁÉRT

Dr. Hatala József
Elnök

Nemzetközi kerékpáros közlekedésbiztonsági versenyt szervezett a Magyar Autóklub

A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) minden év szeptemberében megszervezi az Európai Közlekedési Oktatási Versenyt (European Traffic Education Contest vagy röviden ETEC). Az idei évben az eseménynek 1987. és 1996. után immár harmadszor Budapest adott otthont, a szervezésre a Magyar Autóklub kapta meg a megtisztelő felkérést.

A Magyar Autóklub megalakulása óta a legfontosabb céljai között tartja számon a biztonságos közlekedés népszerűsítét és oktatását, amelynek részeként kiemelten foglalkozik a gyermekek közlekedési nevelésével és felkészítésével. Az ETEC kiemelt célja a gyermekek kerékpáros közlekedési ismereteinek bővítése, így csökkentve a közúti balesetekben való érintettségüket. A kerékpáros közlekedőkre is ugyanúgy vonatkoznak a KRESZ szabályok, mint autós vagy motoros társaikra, ezzel minden gyermeknek és szülőnek is tisztában kell lennie és mielőbb el kell kezdeni a nevelést, akár már óvodás kortól kezdve.

Az ETEC versenypályáinak építése már az esemény előtt két nappal elkezdődött és a csapatok és delegációk fogadása után maga a verseny szeptember 7-én pénteken a Tüskecsarnokban zajlott. Az eseményen 22 ország 92 versenyzője és több száz edző, családtag és szurkoló vett részt. A gyermekek az országos kerékpáros vetélkedők döntőinek győzteseiből kerültek ki. Magyarországon az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Autóklub közösen szervezi a „Ki a mester két keréken?” versenysorozatot, melyen idén több száz gyermek vett rész, és a döntő legjobb két fiú és lány versenyzője képviselte hazánkat az ETEC-en. A Nemzetközi Autómobil Szövetséget Thomas Møller Thomsen elnök úr képviselte, a megnyitón köszöntőt mondott Csampa Zsolt belügyminisztériumi államtitkárhelyettes, a rendezvényt pedig Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke nyitotta meg. Az rendezvényt támogatta Budapest Főváros Önkormányzata, az esemény fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt.

A 10-12 éves fiúk és lányok összesen 9 pályán mérték össze tudásukat, melyek között elméleti és komoly kerékpáros ügyességi állomások is voltak. Nagy népszerűségnek örvendtek a játékos pályák is, például a bukósisak díszítő verseny és a Magyar Autóklub óriás puzzle feladványa. A bírói feladatokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi Karának hallgatói látták el, vezetőjük Mészáros Gábor rendőr alezredes volt. Rajtuk kívül minden csapatot segített tolmács is a feladatok végrehajtásában.

A rendezvény záróceremóniáján minden részt vevő versenyző átvehetett egy emlékérmet és oklevelet, majd az esti vacsora után kihirdetésre került a pontverseny eredménye is: az első helyezett az orosz RAF autóklub csapata lett, a második helyen Lettország (LAMB) és a másik orosz klubcsapat végzett (RAS) egyenlő pontszámmal, a harmadik helyre Szerbia (AMSS) került. A sisak dekorációs szépségversenyt Franciaország nyerte (FFCT). A magyar csapat nagyszerű eredménnyel a hatodik helyen végzett, ezúton is gratulálunk a csapat tagjainak, Kovács Dzsenifernek (Nyírcsaholy), Süle Rékának (Sárvár), Fritz Mártonnak (Szőlősgyörök) és Varjasi Nándornak (Nyírcsaholy), valamint a csapatvezetőknek, Kurunczi Csillának és Kovács Lászlónak. Nagyon büszkék vagyunk a magyar csapatra, óriási lelkesedéssel és odafigyeléssel versenyeztek!

Szöveg: Simon Szilvia
Fotó: Váraljai Alexandra
MEGÚJUL AZ M7-ES AUTÓPÁLYA 20 KILOMÉTERES SZAKASZA – RÉSZLETES INFORMÁCIÓK A KÖZLEKEDŐKNEK!
Több mint 20 kilométeren újul meg az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldala, a 90-es és a 111-es kilométerszelvények között. Az útalapot is érintő felújítási munkák két ütemben valósulnak meg. Az idei évben 8 kilométernyi szakasz újul meg az alábbi tervek szerint.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégét követően a Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztus 22-én adta át az M7-es felújításának első üteméhez kapcsolódóan a munkaterületet a kivitelezőnek. Első körben a 102-es és 111-es kilométerszelvények között, vagyis a Siófok Centrum és a Zamárdi csomópont között újul meg a pálya Letenye felé vezető 8 kilométeres szakasza. A terelés kiépítése megkezdődött, a sávelhúzással megvalósuló felújítás augusztus 24-én reggel indul el.

A pályaoldal felújítása a Siófok Centrum csomópont előtt 2 kilométerrel kezdődik és a  Zamárdi csomópont előtt fejeződik be. A Letenye felé vezető oldal forgalmát a főváros felé vezető oldalra terelik át. Mivel a Budapest felé tartó irányban összesen három sáv áll rendelkezésre, ezért a főváros felé a leállósávon és a külső sávon, míg a Letenye irányába egy sávon haladhat a forgalom.

Az első ütem során augusztus 24-től egészen szeptember 18-ig az építési szakaszon belül a Siófok Centrum csomóponti lehajtás minden jármű számára biztosított lesz, azonban a felhajtási lehetőség ebben a körforgalmi csomópontban Letenye irányban megszűnik minden jármű számára a kivitelezés teljes időtartamáig.

Ezt követően szeptember 18-a és október 20-a között megszűnik a Siófok Centrum csomópontban a lehajtási lehetőség, ezért a 65-ös főút felé irányuló személygépjármű forgalom számára lehajtási jelzéseket helyeznek ki a szakemberek az M7-es autópálya Szabadi-Sóstó lehajtójánál. A tehergépjármű forgalom számára Siófok után lévő Zamárdi csomópont nyújt lehajtási lehetőséget a 65-ös főút és Siófok Centrum irányába. A tehergépjárművek a Zamárdi csomóponti ág – 7-es főút körforgalmi csomópontjában megfordulva hajthatnak vissza az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalára, majd az autópálya Siófok Centrum csomóponti lehajtó ágát használva tudnak eljutni a 65-ös főútra.

A lehajtási és felhajtási lehetőségeket az autópályán és a 7-es főúton is sárga alapú útbaigazító táblán jelezik a gépjárművezetők számára.

A 65-ös főúton a Siófok lakott területen belüli szakaszáról érkező személy-és tehergépjárművek Letenye irányába az M7-es autópályára a Zamárdi csomópontban hajthatnak fel. A Zamárdi felé irányuló felhajtási lehetőséget szintén sárga előjelző táblák jelezik  a 65-ös főút körforgalmi csomópontban, illetve Siófok központjában a 7-es – 65-ös főút csomópontjában is.

Az M7-es autópályán a munkálatok során az építési területen a Letenye felé irányuló teher- és gépjárműforgalom számára 3,75 méter széles forgalmi sáv lesz biztosított 80 km/órás sebességkorlátozással és előzési tilalommal. A Budapest felé irányuló teher- és gépjárműforgalom számára pedig 3,25, illetve a leállósávban 3,5 méter széles forgalmi sáv lesz biztosított, szintén 80 km/órás sebességkorlátozás mellett, ezen kívül ezen a szakaszon a tehergépjárművekre vonatkozó előzési tilalom is érvénybe lép.

A mintegy 20 kilométert érintő burkolatfelújítási munkák mellett összesen 5 helyen hídfelújítási munkák is zajlanak majd, melyek szintén forgalomkorlátozásokkal járnak majd. Az egyes építési fázisokról és az azokhoz kapcsolódó forgalomszervezési változásokról a beruházó, Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan ad majd tájékoztatást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! Tekintettel arra, hogy a felújítási munkák idején hosszabb menetidővel számolhatnak a közlekedők, ezért az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a cég Útinform szolgálatánál a +36-1-336-2400-as telefonszámon, illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Felújítják, majd háromsávossá bővítik az M1-es autópályát
Háromsávossá bővítik és teljesen felújítják az M1-es autópályát, 2021-ben kezdődhet meg az építkezés – mondta az Origónak Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Addig is az ország legzsúfoltabb autópályáját szeptembertől 43 kilométeres szakaszon felújítják, amellyel elkerülhető lesz a tavasszal tapasztalt kátyúképződés és az azokkal járó dugók. Az útépítés alatt akciótervet dolgozott ki a minisztérium, hogy könnyítsék ugyanakkor meg is tartsák az autóforgalmat. A miniszter ezen kívül beszélt arról, hogy a BMW Debrecenben új gyárat épít, és mire elkezdődik a gyártás, fel fog készülni a régió: megfelelő számú, jó szakembert fog biztosítani és a közlekedést is fejlesztik.
A teljes interjút itt olvashatja.
Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válasza a Magyar Autóklub Országos Elnökségének állásfoglalására

A Magyar Autóklub Országos Elnökségének az M1 autópálya leromlott burkolatából adódóan kialakult forgalmi és közlekedésbiztonsági helyzetről kiadott állásfoglalásával kapcsolatosan az alábbi választ adjuk.

Az M1-es autópályán idén február közepétől tapasztalta a Magyar Közút NZrt. azt, hogy rendkívüli gyorsasággal jelennek meg egymás után és olyan volumenben burkolathibák, amelyek helyreállítására a társaság sem személyi állománnyal, sem gépparkkal nem rendelkezik. Az állami közútkezelő minden erőt mozgósított, amelyet szervezési eszközökkel biztosítani tud. Az ország több mérnöksége is részt vesz a munkákban: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyéből is csoportosítottak át embereket, eszközöket. Egyidejűleg 2-3 saját brigád és 1-2 szerződött vállalkozó folyamatosan dolgozik az M1-es érintett szakaszán. 

Február 15. és április 16. között csak a Magyar Közút több mint 2000 tonna aszfaltot használt fel a beavatkozásokhoz, ez kb. 7000 m2 felület javítását jelenti. Hasonló mennyiséget használtak fel a külső kivitelezők is, így együttesen mintegy 4000 t aszfaltot építettek be, ami kátyúzási technológiával rendkívül magas teljesítmény.

Folyamatban van a Hegyeshalom felé vezető oldalon az M0 csomópontot követően 2,5 km hosszon teljes burkolatcsere, a Budapest felé vezető oldalon 21 km hosszon ún. nagyfelületű javítás. Júliusban elkezdődött a Hegyeshalom felé vezető oldalon, a 28 és 40-es km szelvények között egy teljes körű felújítás. Ezeken felül többlet kivitelezői kapacitás csak közbeszerzéssel valósítható meg, ennek átfutási ideje kb. 6 hónap.

Ekkora volumenű forgalom alternatív útvonalra történő terelésére nem áll rendelkezésre hálózati elem, az viszont látható, hogy a forgalom egy része keresi és meg is találja az elkerülési lehetőséget. Egyetértek a Magyar Autóklub állásfoglalásával, miszerint forgalomszervezési eszközökkel ezt a tendenciát erősíteni nem lenne helyes, mert másutt, a főúthálózaton állnának elő kezelhetetlen terhelések.

A pálya állapotához és az úthasználói igényekhez alkalmazkodva április első hetétől sávos sebességkorlátozásokat vezettek be. A haladó sávok közül a rosszabb állapotú, tehergépkocsik által használt külsőben 80 km/h, a jobb állapotú, személygépkocsikkal használt belső sávban 120 km/h a felső sebességhatár.

Elnökségük állásfoglalását - a rendelkezésre álló forrásokkal összhangban - mérlegeltem, a szükséges intézkedéseket megteszem.

Az Országos Elnökség állásfoglalása megtekinthető itt.
A Magyar Közút Zrt. reagálása a Magyar Autóklub Országos Elnökségének állásfoglalására megtalálható itt.

A Magyar Autóklub által tett javaslatoknak a Kormány általi intézkedések során történő figyelembevétele miatt Dr. Palkovics Imre, az innovációs és technológiai miniszter részére írt köszönő levelet itt tekinthetik meg.

KÖZEL 6 KILOMÉTEREN ÚJUL MEG AZ M3-AS AUTÓPÁLYA POLGÁR TÉRSÉGÉBEN
Közel 6 kilométeren újul meg az M3-es autópálya Nyíregyháza felé vezető oldala, a 168-as és a 174-es kilométerszelvények között. Az útalapot is érintő felújítási munkák várhatóan 90 napig tartanak majd. A rekonstrukció sávelhúzásos terelés mellett valósul meg, a korlátozások a mai nappal, 2018. július 6-ától lépnek életbe.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, hazai költségvetési forrásból újul meg az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldala a 168-as és 174-es kilométer szelvények között, Polgár térségében.

A kivitelezési munkák 2018. július 9-én, hétfőn indulnak el, az első ütemben az építési területet érintően teljes pályazár lesz érvényben a 168-as és 172-es kilométerszelvények között, a forgalmat így átterelik a szemközti, Budapest felé vezető oldalra. Ez azt jelenti, hogy a Nyíregyháza felé tartók 1 sávon, míg a főváros irányába közlekedők 2 sávon haladhatnak majd, 60 km/órás sebességkorlátozás mellett. A terelés várhatóan még a mai napon életbe lép. A második ütemben 2018. szeptemberétől váltakozva lesznek sávlezárások és sebesség korlátozások az építési területek mellett.

A rekonstrukció során a szükséges helyeken kötő- és kopóréteg cseréket végeznek el, a szakaszon található Király ér-hidat is felújítják, amely során megújul a műtárgy szegélye, és kicserélik a hídon található szalagkorlátokat és madárvédő falat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be! Tekintettel arra, hogy a felújítási munkák idején hosszabb menetidővel számolhatnak a közlekedők, ezért az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozáshoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a cég Útinform szolgálatánál a +36-1-336-2400-s telefonszámon, illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Mentsünk meg 3500 életet, naponta!

A Magyar Autóklub is csatlakozott az FIA közlekedésbiztonsági kampányához, melynek célja, hogy felhívja a közlekedők figyelmét a halálos közúti balesetek magas számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint naponta 3500 ember veszti életét közúti közlekedési balesetben, köztük 500 gyermek. Több mint 1.25 millió ember hal meg évente ezekben a balesetekben világszerte, a 15-29 éves korosztályban már vezető helyen szerepel a közlekedési baleset, mint halálozási ok. Hamarosan azonban már a teljes népesség körében várható, hogy a közúti baleset veszi át ennek a szomorú statisztikának a vezetését.

Az FIA kampány célja

A legfőbb célja, hogy bátorítsa a döntéshozókat a közlekedésbiztonság kiemelt kezelésére a kapcsolódó jogszabályok megalkotásával, eredményes végrehajtásának ellenőrzésével és elősegítésével. Fontos, hogy a közlekedésben részt vevők továbbá megismerjék az FIA által létrehozott 11 közlekedési „Aranyszabályt” és csatlakozzanak a kampányhoz aláírásukkal, így adva annak még nagyobb súlyt céljai eléréséhez. Az FIA által felkért hírességek népszerűsítik ezen szabályokat a nemzetközi videó és plakát kampány során, A teljesség igénye nélkül a résztvevők: Fernando Alonso, Nico Rosberg, Felipe Massa F1 pilóták, Yohan Blake olimpia és világbajnok futó, Pharrell Williams énekes, Rafael Nadal teniszező és Michael Fassbender színész.

Figyeljünk magunka és egymásra!

Az „Aranyszabályok” létrehozásánál azt az alapelvet követték, hogy azok betartásával már nagymértékben hozzájáruljunk a közlekedés biztonságának növeléséhez, ugyanakkor könnyen és egyszerűen végrehajthatók legyenek a mindennapi életünk során. Ilyen például a biztonsági öv és gyermekülés mindenkori használata – nem csak saját magunk, de a velünk együtt utazók által is vagy a közlekedési szabályok mindenkori betartása – kiemelten a sebességhatárokra. Nem is gondolnánk néha, de a telefon használata vezetés közben szintén nagy kockázattal jár: akár egy rövid üzenet elolvasása is alatt is könnyen balesetet szenvedhetünk vagy okozhatunk. Fontos továbbá, hogy a gépjármű abroncsait rendszeresen ellenőrizzük, a szükséges egyéb biztonsági eszközöket használjuk – például láthatósági mellény és bukósisak. Saját fizikai állapotunkra való odafigyeléssel – rendszeres látásvizsgálat és a menet közbeni pihenések beiktatása – szintén sokat tehetünk a közlekedés biztonságáért.  A fenti ajánlások megfogadásával és a szabályok folyamatos betartásával biztonságosabbá tehetjük saját és mások közlekedését is.

Ha többet szeretne megtudni a kampányról, figyelje kiadványainkat a témában, vagy látogasson el a www.fia.com/3500lives weboldalra, ahol az FIA #3500 LIVES kampányához kapcsolódó kiáltvány is aláírható.

Rendőrségi közlemény

A rendőr továbbra sem kéri a műszaki vizsgálati bizonyítványt.

Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint a 2018. május 20-a után vizsgáztatott gépjárművek esetében a forgalmi engedély mellett a műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatni a helyszínen az ellenőrzést végző rendőrnek.
Az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2/2018. (II. 5.) NFM rendelet több ponton módosította a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet (a továbbiakban: Rendelet). Ennek keretében a Rendelet 4/C. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosult:
„(2) A jármű-honosítási eljárás alkalmazásának feltétele, hogy a belföldi üzemeltetés céljából behozott közösségi jármű tulajdonjogát megszerző ügyfél a kérelméhez csatolja a származási ország hatósága által kiadott
a) nem harmonizált adattartalmú forgalmi engedélyt vagy annak a kiállító hatóság által hitelesített másolatát; vagy harmonizált adattartalmú forgalmi engedély I. részét, valamint a II. részét, feltéve, hogy a jármű származási tagállamában ez utóbbi kiállításra került, továbbá
b) a forgalomban való részvétel jogosultságát igazoló érvényes dokumentumot, amely igazolja a származási országban alkalmazott közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi ellenőrzési rendszernek való megfelelőséget. A 2018. május 20-a után végzett műszaki vizsgálatok igazolására a „Műszaki vizsgálati bizonyítvány”-t is be kell mutatni.”
A fentiek alapján megállapítható, hogy a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő. A közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.
Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.

police.hu

A Magyar Közút Zrt  reagálása a Magyar Autóklub Országos Elnökségének az állásfoglalására, várjuk a további fejleményeket!

Az M1-es autópályán az elmúlt hónapokban valamennyi javításra alkalmas napon, legyen szó hétköznapról vagy hétvégéről, folyamatosan végeztünk beavatkozásokat. Annak érdekében, hogy a javítási volument maximalizálhassuk, folyamatosan végeztünk és végzünk országos szintű átcsoportosításokat. A teljesség igénye nélkül csak ezen a héten az illetékes bicskei és komáromi mérnökségeink mellett Marcaliból, Szombathelyről és Polgárról vezényeltünk át munkagépeket és szakembereket, illetve külső vállalkozókat is rendszerint bevonunk, hogy a folyamatos munkavégzést biztosíthassuk. A következő napokban, a húsvéti ünnepek alatt is végzünk havaria jellegű beavatkozásokat az autópályán.

Minden lehetséges forrást az M1-es autópályára csoportosítunk át, hétvégenként és szükség esetén éjszakánként is lesznek munkálatok. A saját kivitelezésben történő munkálatokat ütemezetten, folyamatosan végezzük, valamennyi beavatkozási helyszínen egyszerre ugyanakkor nem lehetséges elindítani a munkákat, vannak olyan szakaszok, amelyeken nem egyszerű kátyúzási beavatkozásra, hanem nagyfelületű, a kötőrétegeket is érintő komplex javításokra van szükség. Ezeket a szakaszokat közlekedésbiztonsági okokból addig zárva tartjuk, amíg az ütemezett javításokat el nem végezzük.

A legrosszabb állapotban lévő Bicske-Tatabánya szakaszon a Hegyeshalom felé vezető oldalon mintegy 14 kilométeren, a Kormány által 2017-ben biztosított 4,1 milliárd forintos forrásból teljes körű pályaszerkezet felújítást végzünk, ami nemcsak a kopóréteg, hanem a kötőrétegek cseréjét, illetve a szükséges helyeken a pályaszerkezeti alépítmények megerősítését is magában foglalja. A Budapest felé vezető oldalon pedig mintegy 400 millió forintból nagyfelületű javításokat végzünk, szintén külön erre a célra biztosított forrásból. Ezen felújítási munkák átfutási ideje az alkalmazott technológia és a beavatkozás mértéke miatt előreláthatóan 4-5 hónapot vesz igénybe, hiszen a munkákat szakaszosan végezhetjük, a felújításokat pedig csak a téli üzemeltetési időszak után lehetséges elindítani, ami rövid időn belül megtörténik. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a felújítási munkákat sávelhúzásos terelés mellett végzik majd a kivitelezők.

A kialakult pályaállapotokra tartós megoldást a főváros és Győr között tervezett 2x3 sávos bővítés jelent majd. A több mint 90 kilométer hosszon tervezett beruházás előkészítése kormánydöntés alapján zajlik. A szaktárca a tervezési folyamatok felgyorsítását rendelte el, a projekt előkészítését és a beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. végzi.

Addig is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közös szakmai javaslatot készítünk az átfogó korszerűsítés megkezdéséig elvégzendő további feladatokról és igyekszünk plusz forrásokat bevonni a javítási volumenek növeléséhez. Ezen felül szakembereink folyamatosan felülvizsgálják a korlátozásokat, tereléseket, az előjelzéseket és az alkalmazott sebességkorlátozásokat is. Hamarosan a Bicske és Tatabánya közötti szakaszon a külső sávokban 80, míg a belső sávokban 120 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetünk be. A korlátozásoknál a leállósávra történő terelést nem támogatjuk, ugyanis a leállósávok teljesen más forgalmi viszonyokra és teherbírásra vannak méretezve, ha a forgalmat ráengedjük ezekre a sávokra, akkor ott nagyon rövid időn belül komoly állagromlás következne be, ami újabb korlátozással járó beavatkozásokat generálna.

A javaslataikban szerepel a nehézgépjármű forgalom korlátozása is, ennek lehetőségét megvizsgáltuk. Ennek bevezetésével ugyanakkor a napi több ezer kamion alternatív útvonalként a párhuzamos 1-es főúton és annak lakott területi szakaszain közlekedne, mellyel az 1-es főúton is jelentős állagromlás következhetne be, ezért ezt a javaslatot forgalombiztonsági és üzemeltetési okokból sem támogatjuk.

Társaságunk valamennyi ágazati szereplővel és a rendőrséggel is folyamatosan egyeztet, hogy a kialakult állapotokon a lehető leggyorsabban, érdemben is változtathasson, a témában az észrevételeket, javaslatokat és segítő közreműködést is köszönettel elfogadunk.

Magyar Autóklub Országos Elnökség állásfoglalás

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége soron kívül megtárgyalta az M1 autópálya burkolat állapota miatt szükségessé vált felújítási munkák végzésének következtében kialakult helyzetet. Számos klubtagtól és más forgalomban résztvevőtől érkezett panasz a lezárások, dugók, forgalomterelések és a munkavégzés ütemét illetően, határozottan igényelve a MAK fellépését, érdekvédelmi tevékenységének érvényesítését. Hangsúlyozni kell, hogy a balesetek számának növekedése és a biztonságos közlekedés feltételeinek hiánya intézkedést igényel.

Nem minősítve a kialakult helyzet előzményeit, nem vitatható, hogy a burkolatjavítási munkák elkerülhetetlenek és nem halaszthatóak.

Ismereteink alapján a jelenlegi ütemezés szerint a munkálatok tervezett 5 hónapja, még csúszás nélkül is a teljes turisztikai idényt lefedi, jelentősen gátolva az időszakosan tovább növekedő forgalmat.

A felújítás időtartamának lerövidítése és a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása érdekében a Magyar Autóklub feltétlenül szükségesnek tartja:

 • többlet kivitelezői kapacitás bevonását,
 • a rendszeres, több műszakban történő folyamatos munkavégzés megszervezését, beleértve az éjszakai és hétvégi műszak alkalmazását,
 • a kamionforgalom ésszerű korlátozását,
 • a forgalomszervezés és -terelés felülvizsgálatát, ésszerűsítését,
 • a lezárások, sebességkorlátozások szükségességének folyamatos ellenőrzését és munkavégzés hiányában azok azonnali feloldását.

Jelenleg a forgalom a tereléseknél egy forgalmi sávon halad, jelentős torlódást, dugókat okozva. A Magyar Autóklub szükségesnek tartja az áteresztési kapacitás növelése érdekében a leállósáv igénybevételi lehetőségének vizsgálatát.

Szükségesnek tartjuk a közlekedés biztonságának a növelése érdekében a rendőrség és a közútkezelők személyes jelenlétének növelését a területen.

Mindezek érdekében felkérjük a közlekedési kormányzatot, hogy a többlet feladatokhoz és a munkálatok felgyorsításához szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg.

Budapest, 2018. március 28.

Allianz feltételek

A Fővárosi Ítélőtábla most meghozott jogerős ítéletében tisztességtelen szerződési feltételnek nyilvánította és megsemmisítette az Allianz Hungária Biztosító Casco feltételei egy részét.

Tisztességtelen szerződési kikötés folytán érvénytelen tehát az Allianz Hungária Biztosító Casco feltételeiben szereplő azon kikötés, hogy a gépjármű valamely indítókártyájának vagy kulcsának hiánya esetén a biztosító a lopáskárt (minden további körülmény vizsgálata nélkül) nem köteles megtéríteni.

Nem kérdéses, hogy a gépkocsi távirányítója, kulcsa, indítókártyája, a gépkocsi olyan bizalmi tartozéka, amit fokozott gondossággal kell kezelni, és nem kérdéses az sem, hogy a biztosítottak nem lehetnek közömbösek a biztosított vagyontárgy megóvása tekintetében.  Örökös vita tárgyát képezi azonban a biztosítók és ügyfeleik között, hogy hol húzódik a kötelező gondosság határa.

A Polgári Törvénykönyv rendelkezéseire tekintettel nem kérdéses hogy például azok, akik gondatlanul lezáratlanul hagyják a kocsijukat, vagy a lakásukat, érvényes biztosításuk ellenére sem részesültek eddig sem és a jövőben sem fognak térítésben részesülni.

Kevesen tudják azonban, hogy az új Polgári Törvénykönyv ezen a téren széleskörű lehetőséget nyújt a biztosítóknak a korábbi szabályozáshoz képest jelentős szigorításra legalábbis azon ügyfelekre nézve, akik nem minősülnek fogyasztónak, vagyis akár a családi vállalkozások tekintetében is. Ez a körülmény már a casco biztosító kiválasztásánál, a szerződések megkötésénél indokolja a fokozott elővigyázatosságot, szakember igénybevételét, a feltételek vizsgálatát. 

A most hozott jogerős ítélet azonban egyértelművé tette, hogy a biztosítók még a gazdálkodó szervezetek biztosítási feltételeibe sem csempészhetnek akármit, tehát a cégek biztosításaiban sem alkalmazhatnak tisztességtelen kikötéseket. Valójában erről szól ez a most született felső bírósági jogerős határozat.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. a most ítéletben érvénytelenné nyilvánított szerződési feltételeiben ugyanis gyakorlatilag kizárta ügyfelei számára az egyedi körülményekre hivatkozás, a védekezés lehetőségét. A biztosítás rendeltetése viszont éppen az előre nem látható, fel nem ismerhető kockázatokra nézve az ügyfelek vagyoni biztonságának megteremtése, hiszen éppen ezért fizetünk a biztosítóknak. Előfordulhatnak ugyanis olyan esetek, amikor a biztosított gondos eljárása esetén is képtelenné válik a kulcsok, távirányítók hiánytalan leadására a lopáskárt követően, gondoljunk például azokra az esetekre, amikor az autó eltulajdonítását éppen a kulcs jogosulatlan eltulajdonítása tette lehetővé olyan időpontban, amikor az autósnak a kulcs hiányáról még nem is kellett, hogy tudomása legyen, de más hasonló esetek is előfordulhatnak.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt-vel szemben mostani döntés nyomán az várható, hogy nemcsak az Allianz Hungária Biztosító Zrt., hanem – amennyiben indokolt – esetleg  további biztosítók is további perek bevárása nélkül már megelőzésként törölni fogják feltételeikből  az ilyen tisztességtelen kikötéseket.

Dr. Kovács Kázmér
Jogi és Érdekvédelmi Bizottság elnöke

Megszűnik a félfogadás a Berda József utcai okmányirodában
Tájékoztatjuk a klubtagjainkat és ügyfeleinket hogy a Magyar Autóklub 1043 Budapest, Berda József u. 15. szám alatti szervizpontján, a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala Központi Okmányirodai Főosztálya kirendeltségeként működő okmányiroda, az ügyfélforgalom jelentős csökkenése miatt, 2018. március 5. napjától megszűnik. A legközelebbi kormányablak az 1042 Budapest, István út 15. szám alatt található. A főváros valamennyi kormányablakának elérhetősége az alábbi linken tekinthető meg:
http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/bfkh-kormanyablakai
Gratulálunk

Nagy megtiszteltetés érte a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnökét, Dr. Kovács Kázmér ügyvédet, aki ez év augusztus 20. alkalmából magas állami kitüntetésben részesült. A Dr. Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend Középkeresztjét Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter adta át részére „a nemzet számára értékes, kiemelkedő tevékenység elismeréseként”. A kitüntetés átadásánál mások mellett jelen volt Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke is.

Dr. Kovács Kázmér a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesületének elnöke, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának több mint két évtizede elnöke, akit a nem jogászi hazai közvélemény elsősorban mint az autósok érdekvédelmének meghatározó alakját, a Magyar Autóklub részéről a sajtóban rendszeresen nyilatkozó közlekedési és biztosítási szakjogászt ismeri.

A most átadott kitüntetés elsősorban az ügyvédi szakmai tevékenység és az ügyvédi közéleti tevékenység elismerésének szólt, ami azonban nyilvánvalóan összefügg azzal a magas színvonalú jogi, érdekvédelmi tevékenységgel, amit Dr. Kovács Kázmér az Autóklub képviselőjeként is az autósokért végez, ezért az Autóklub is büszkén gratulál a kitüntetettnek.

Boszorkányok négy keréken
Idén 18. alkalommal került megrendezésre a „Boszorkányok négy keréken” vetélkedő Szegeden, amelyen 25 női résztvevő versenyzett a saját veterán járművével. Ez a korábbi alkalmaktól eltért, mivel az eddigiekben mindenki ugyan azon autóval igyekezett a tesztpályán minél gyorsabban, de hibamentesen végigérni.
A díjakat Tari János országos küldött és Giday Kálmán a MAK DARSZ szervező bizottságának vezetője adta át a Magyar Autóklub Dél-alföldi regionális szervezete nevében.

Sajtóinformáció

Erre érdemes figyelni az autóval nyaralni indulóknak

 • Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és a Magyar Autóklub közös vezetéstechnikai napot szervez az autósok számára
 • A szervezők célja felkészíteni az autósokat a biztonságos közlekedésre a nyári időszakban
 • Nem szabad túlterhelt autóval közlekedni, mert tönkretehetjük a gumiabroncsokat

Budapest, 2017.06.22. - A következő hetekben nagyon sokan indulnak útnak nyaralni autóval. Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft., valamint a Magyar Autóklub figyelemfelkeltő akcióval szeretné az autósok figyelmét felhívni a biztonságos közlekedésre. Ennek érdekében július 2-án közös vezetéstechnikai tréninget szerveznek. A rendezvény részleteit ma délelőtt, közös sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők.

Az egyenruhások mától, várhatóan jövő hét szerdáig Budaörsön, Érden, Szigetszentmiklóson, Szentendrén és Gödöllőn ellenőrzik az autósokat kiemelt figyelmet fordítva a gumiabroncsok állapotára. Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub jövő hét vasárnap egész napos nyári vezetéstechnikai tréninget szervez azon autósok számára, akiket ellenőrzés alá vontak az agglomerációs helyszíneken és velük szemben intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

Cél a baleset-megelőzés

 „Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Kiss Csaba r. alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője.
Hozzátette: a gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter, de a nyári abroncsok esetében minimum 3 milliméter mondható optimálisnak. Ezért az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, ingyenes, vezetéstechnikai tréningre jogosító vouchert kapnak ajándékba.

 A 20 ezer forint értékű képzést a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni. „Az újpesti tanpályánkon megvalósuló nyári vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a nedves úton megcsúszó autó felett optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsokkal” – hívta fel a figyelmet Dr. Hatala József, a MAK elnöke.

Ne használjunk nyáron télit!

A nyári gumiabroncs összetételéből adódóan jobb tapadást biztosít nyári körülmények között, mint a lágyabb keverékkel készülő téli abroncs. Éppen ezért javasolt a melegebb hónapokban nyári gumiabronccsal útnak indulni. Az abroncsok nyáron megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. Ezzel a defekt bekövetkezésének esélye minimálisra csökkenthető.

Ugyancsak a defektek elkerülését szolgálja a megfelelő abroncsnyomás beállítása is. „A megfelelő nyomás jobb kormányozhatóságot, optimális tapadást, fékstabilitást és fékutat biztosít. Alacsony nyomással viszont a gumiabroncs hamarabb felmelegszik, mely gyengíti az abroncs összetevőit, így növelve a defekt kockázatát” – hangsúlyozta Dr. Fodor Mónika, a Continental Hungaria Kft. senior marketing és PR koordinátora.

Ezekre is érdemes odafigyelni

A nyári hónapokban a határátkelőknél megnövekedett forgalommal kell számoljanak a járművezetők. Ezért előfordulhat, hogy órákat is várakozással töltenek az autóban. „Ilyenkor a szokásosnál több folyadékot kell az autóba tenni annak érdekében, hogy elkerülhessük a dehidratáltságot. Emellett azokon a felületeken, ahol erre lehetőség van, érdemes napellenzőt használni, megakadályozva ezzel az autó utasterének gyors felmelegedését” – emelte ki Kiss Csaba r. alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: nyaralás idején nem szabad túlpakolni az autót, mert azzal ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodásokat okozhatunk a gumiabroncsokban, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással történő közlekedéssel. Fokozott terhelés esetén mindenképpen állítsuk be a gépjármű gyártója által ilyen esetekre javasolt légnyomás értékeket az abroncsokban. Ezen értékek vagy a gépjármű B oszlopán, vagy a tanksapka fedél belső oldalán találhatóak.

A Continental célja, hogy belátható időn belül nullára csökkentse a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Éppen ezért kidolgozta a Continental Vision Zero koncepciót, melynek alappillérei közé tartozik a veszélyes közlekedési szituációk kivédése, többek között a gumiabroncsok biztonságot szolgáló fejlesztése és teljesítményének fokozása révén.

Megoldódik a vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítók ügye
Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Belügyminisztériummal egyeztetve, a kerékpárosok kérésének megfelelően javaslatot tett a szürke rendszám szabályozásának módosítására. A kormány elfogadta a kezdeményezést, így a jövőben nem lesz szükség a kerékpárszállító eszköz műszaki szemléjére, egyszerűbb és olcsóbb lesz a kiváltás folyamata. A szürke rendszámot az okmányirodákban lehet igényelni, a legyártást követően pedig ugyanott lehet átvenni.

Szintén fontos fejlemény a kerékpárosok számára, hogy a szabályozás kiegészítése egyértelműen kimondja: a gépkocsi hátsó, fehér rendszáma áthelyezhető a kerékpárszállító eszközre.

A kormánybiztos javaslatára törvénymódosítással kiterjesztik a szürke rendszám értelmezését is, így tehát a vonóhorogra szerelhető eszköz szabályozása a hasonló módon szállított egyéb tárolókra, például az ún. boxokra is vonatkozik majd.

A rendeleti szintű változások megjelenése a közeljövőben, hatályba lépésük a kihirdetést követő öt napon belül várható. Révész Máriusz kormánybiztos a Belügyminisztériummal megállapodott arról, hogy a rendőrség a fehér rendszámot átszerelő gépkocsivezetőket addig sem bírságolja meg.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2017. június 2.

Német környezetvédelmi plakett a Magyar Autóklub pontjain

Tudta Ön, hogy a németországi környezetvédelmi zónákba csak érvényes, a zóna színével megegyező környezetvédelmi plakettel szabad behajtani? Az engedély nélkül a bírság akár 80 euró + eljárási díj is lehet.

Örömmel értesítjük, hogy a Magyar Autóklub kijelölt pontjain már megvásárolhatja a plaketteket bruttó 4.990 Ft-os díjon. Klubtagoknak az ár kedvezőbb, mindössze 3.990 Ft.

Ajánlatos akkor is beszerezni a matricát, ha csak átutazunk az országban, hiszen ha valamiért le kell térnünk a tervezett útról, vagy nem az autópálya mentén szeretnénk tankolni, akkor máris sok bosszúsától kímélhet meg a szélvédő jobb alsó sarkába ragasztandó plakett.

A környezetvédelmi plakettet árusító pontjaink elérhetőségéért kattintson ide!

Átadásra került a Magyar Autóklub új szervizpontja Veszprémben

A Magyar Autóklub Veszprémben az Aradi Vértanúk u. 1. szám alatt várja ügyfeleit.

Korábbi szervizpontunk épülte 1982-ben került átadásra. 2016-ban megkezdődött az új épület tervezése és felépítése. Napról-napra látványos átalakulással épült az új szervizpont, melynek elkészülte után a régi épületet elbontottuk. A megnövekedett alapterületű szerviz- és vizsgaépület és a megfelelően kialakított parkolóhelyek is biztosítják magán ügyfelek és járműflottával rendelkező vállalkozások szakszerű kiszolgálását.

Az ügyfeleinket egy tágas, világos, kényelmes ügyféltérben fogadjuk. Innen egy üvegfelületen át a megrendelő figyelemmel kísérheti a járműve javítását, műszaki vizsgáztatását, mely a 6 javító állásos 330 m2-es vizsgasoron történik. Akadálymentes közlekedést biztosítunk, melyet vizesblokk és kiegészítő helységek is támogatnak. Felkészültünk kisebb haszongépjárművek fogadására is, melyet tágas, magas belső terek és a megnövelt méretű ipari kapuk is lehetővé tesznek.

A javítási munkákhoz 4 db csápos emelő került beépítésre. Kisteherautók javításához és futómű vizsgálatokhoz szerelőaknát alakítottunk ki megfelelő teherbírású emelővel. A megnövekedett villamossági szerelések szükségessé tették egy emelő nélküli javítóhely kialakítását is, ahol a munkák elvégzéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre. Az új vizsgasori eszközök és emelőkön túl több korszerű berendezés és szerszámok is beszerzésre kerültek, gyártói adatokat tartalmazó futóműállító, kerékszerelő, kerék kiegyensúlyozó, diagnosztikai műszer, klímarendszer ellenőrző berendezés.

Az épület kialakítása, külső szigetelése, korszerű fűtési rendszerei mind a gazdaságos működést segítik. Az ipari kapuk nagy ablakai és a mennyezetbe épített felső bevilágítók biztosítják megfelelő természetes fény bejutását a szervizrészbe.

Jelenleg 8 fővel biztosítjuk ügyfeleink pontos kiszolgálását, ennek további bővítését tervezzük az idei évben.

Várjuk ügyfeleinket továbbra is a régi telephelyen, új bejárat a Haszkovó utca felöl.

A MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának tájékoztatója a térfigyelő kamerák és
a kötelező haladási irány kapcsolatáról

A napokban a sajtóban is ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg egyes önkormányzati vezetők, közterület-felügyeletek, rendőrség részéről abban a tekintetben, hogy a kötelező haladási irány betartására vonatkozó közúti közlekedési szabályok megszegése esetén a közterület-felügyeleteknek a kamerás felvételek alapján milyen eljárási jogosultsága van. Az is felmerült főpolgármesteri nyilatkozat keretében, hogy a kiszabott bírságokat nem kell befizetni.

A Magyar Autóklub, mint az autósok érdekvédelmi szervezete ebben a helyzetben a Magyar Távirati Iroda útján kívánja a közvéleményt elsősorban arról tájékoztatni, hogy továbbra is elhibázottnak tartja a hatályos szabályozást, részint a bírság összegének mértéke, annak aránytalanul magas 50.000,- Ft-os fix összege, másrészt az objektív felelősségi körbe tartozása, a kaotikus szabályozási rendszer miatt, ezért javasolja

 • a cselekmény kivonását az úgynevezett közigazgatási bírságos körből
 • a bírság összegének csökkentését

– ahhoz hasonlóan – mint ahogy az korábban a várakozási tilalom megszegése tekintetében indítványunkra már megtörtént.

Az eddigi – egymásnak is ellentmondó – nyilatkozatok közül azok a nyilatkozatok amelyek a közterület-felügyeletek által hivatkozott kamerák megfelelőségére, és ezen keresztül a közterület-felügyeleti eljárás jogszerűségére hivatkoznak, azért tévesek, mert a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv-ben írt azon követelményt nem veszik figyelembe, miszerint éppen csak akkor lehet a közterület-felügyelet részéről a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartóval szemben a bírságot az üzembentartó címére küldendő csekkel kiszabni, ha

 • „a szabályszegést elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté,
 • és a szabályszegést a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel (ismereteink szerint ez jelenleg csak a VÉDA kamera)  NEM rögzítették”.

A Közterület-felügyeletről szóló tv. szerint a felügyelő a törvényben meghatározott közlekedési szabályszegés esetén ugyan jogosult bizonyos esetekben közigazgatási bírságot alkalmazni, AZONBAN kötelező haladási irány megszegése – szabályszegést elkövetővel szembeni eljárásra is felhatalmazó törvényi rendelkezés NEM ezen szabályszegés VALAMENNYI esetére, hanem csak egyes  külön, a törvényben meghatározott, – eseteire vonatkozik, mert a VÉDA-rendszerhez tartozó kamerák felvételeit a zárt rendszer megbontása nélkül mindenkinek feldolgozás nélkül kell a rendőrség által kialakított KÖZPONTI feldolgozó rendszerbe továbbítani (ahonnan aztán központilag a szombathelyi rendőrségre kerül kiszabás céljából).

Amennyiben tehát

 1. elfogadható az a hivatkozás egyes közterület-felügyeletek részéről, hogy a felvételt készítő eszközeik az adott helyen mégis (Főpolgármester Úr feltételezésével és az ORFK nyilatkozatával ellentétesen) a VÉDA berendezéssel készülnek, még akkor sem jogosultak ők, tehát a közterület-felügyeletek, eljárni azon túlmenően, hogy ezeket az adatokat a rendőrség központja részére kell továbbítaniuk, ahonnan az objektív felelősség alapján legalább az üzembentartót feltétlenül megbírságolják.
   
 2. amennyiben viszont a közterület-felügyeletek által üzemeltetett térfigyelő kamerák mégsem VÉDA kamerák, akkor
 • ugyan ezen közterület-felügyeletek valóban jogosultak az üzembentartó személyének tisztázását követően részükre a bírságról csekket küldeni,
 • de ha ezen autósok a bírságot nem fizetik be, akkor már csak a HELYI rendőrség lesz jogosult a közigazgatási hatósági eljárást lefolytatni, vagyis az üzembentartót nyilatkoztatni, stb.

Ez utóbbi, 2. alatti esetben tehát,

 • vagyis, ha a közterület-felügyeletek egyes nyilatkozataival ellentétben mégsem VÉDA kamerákról van szó, akkor, és csak ez esetben az eljárásuk akár jogszerű is lehet arra nézve, ha az érintett üzembentartók részére csekket küldenek, ennélfogva az így BEFIZETETT bírságok megalapozottan már ezen okból SEM LESZNEK VISSZAKÖVETELHETŐEK a közterület-felügyeletektől.

Ilyenkor azonban

 • HA az üzembentartó a bírságot (de nem a központi rendőri szervtől érkező felhívásra!) azonban NEM FIZETI BE, akkor (amennyiben a közterület-felügyelet egyáltalán továbbadja az ügyet a területileg illetékes rendőrkapitányságnak – ez elvileg jogszabályi kötelezettsége, de nem minden esetben történik meg!!) vele szemben a rendőrség részéről indított eljárásban őt először nyilatkoztatni kell a tényleges járművezető személyéről, viszont a nyilatkozattétel a tanúzási mentesülési okokra tekintettel megtagadható is lehet
 • szemben tehát a jogszabályban írt magasabb szintű biztonsági követelményeknek megfelelő kamerás felvétellel rögzített esettel, itt a rendőrség már nem feltétlenül tudja a bírságot az üzemeltetőre – ha az tagadja az elkövetést, illetve él a tanúzási mentességével – kiszabni (feltehetőleg erre a lehetőségre utalt burkoltan Főpolgármester Úr).
Együttműködés
Együttműködési megállapodást írt alá Markhard József, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója és Dr. Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke. A keretmegállapodás célja, hogy a két szervezet a valós munkaerő-piaci igények alapján, a piaci szereplők egyedi igényeihez igazodva korszerű köznevelési, felnőttképzési valamint szakképzési szolgáltatás nyújtásában együttműködjenek. Célkitűzés a minőség és a hatékonyság szempontjainak elsődleges szem előtt tartása, az anyagi-és humánerőforrások optimális kihasználása.
A közlekedési balesetből egy is sok
A Magyar Közlekedési Szövetség elnöke Dr. Várszegi Gyula és a Magyar Autóklub elnöke Dr. Hatala József együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy közös munkával, szervezeteik tevékenységének összehangolásával segítsék elő a hazai közlekedési kultúra javítását.
A megállapodás rögzíti, hogy az európai integráció által támasztott elvárások teljesítése, az uniós közlekedésbiztonsági elvárások és a hazai közlekedésbiztonsági célok elérése érdekében az Autóklub, mint a legnagyobb tagsággal és hagyományokkal rendelkező autós érdekvédelmi szervezet és az MKSZ (Magyar Közlekedési Szövetség), mint a hazai közösségi közlekedési vállalatok tekintélyes körét képviselő érdekképviselet, a társadalmi és a szakmai párbeszéd szükségességének szem előtt tartásával törekszik a széles területen megvalósuló, intézményes együttműködés kialakítására. A Partnerek folyamatosan vizsgálják az együttműködés feltételeit, elsődlegesen a rendszeres információcsere fenntartása, az információk terjesztése, és közös rendezvények, szakmai fórumok szervezése érdekében. Az együttműködés kiterjed a jármű kulturális örökség védelme érdekében muzeális és muzeális jellegű gépjárművek kiállításainak szervezésére is.
A Magyar Autóklub mély megrendüléssel értesült a 2017. január 20-án, az éjszaka folyamán Olaszországban történt buszbalesetről. Osztozunk a tragédiában érintett családok fájdalmában, gyászában. Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunytak családtagjainak, és jobbulást kívánunk a balesetben megsérülteknek!
Sajtóközlemény
az ún. napi autópálya matrica ötletéről
A Magyar Autóklub azért nem ért egyet személygépkocsik és motorkerékpárok esetén az ún. napi autópálya matrica bevezetésével, mert azt a jelenleginél lényegesen drágább km-arányos autópálya díjak bevezetése előszobájának tartja.

A veszélyt az jelenti az autósokra, hogy ahol Európában km-arányos díjfizetés történik, annak mértéke 19-31,- Ft/km között mozog, azaz pl. egy egyszeri km-arányos díj Budapest – Szeged vonatkozásában csak egy irányban több lenne, mint a jelenlegi 10 napos e-matrica 2.975,- Ft-os díja.  Az utazások túlnyomó részében a díj többszörösére nőne.

Az egy napos e-matrica bevezetése esetén nyilván nem azzal kellene számolni, hogy mivel a 10 napos e-matrica ára 2.975,- Ft, akkor az egy naposé arányosan lenne kevesebb. Elvileg ugyan anélkül is be lehetne vezetni az egy napos autópálya használat lehetőségét, hogy ezt tovább kellene fejleszteni a km-arányos díjfizetésre, vagy ezzel szükségszerűen meg kellene szüntetni a jelenlegi heti, havi, éves, illetve megyei útdíj használat vásárlásának lehetőségét, de az átmenet lehetőségének megteremtése a jelenlegi átalánydíjas rendszer fokozatos felszámolásának veszélyét hordozná.

Használatarányos és bevált  a jelenlegi rendszer, amely a személygépjárművek vonatkozásában nem a megtett úthoz hanem a használat lehetőségét biztosító időtartamhoz kapcsolódik. A Magyar Autóklub következetes álláspontja szerint olyan autópálya rendszert kell üzemeltetni, amely az autópályák használatára ösztönzi az autósokat és nem eltereli a forgalmat onnan.  Ha egy autóst minden alkalommal mérlegelésre késztet a szabályozás, hogy felhajtson- e az autópályára vagy közlekedjen olcsóbban, a településeken átmenő alsóbbrendű utak használatával az bizonyos, hogy többségében az autópályák elkerülését eredményezi és nem segíti sem a környezetvédelem, sem a közlekedésbiztonság szempontrendszerének érvényesülését.

A Magyar Autóklub emlékeztet az 1996-1998 közötti ún. autópálya díj perre, amikor az Európában kiugróan magas km-arányos díjfizetés miatt csak bírósági úton sikerült elérnünk a szolgáltatással aránytalan, kiugróan magas Győr – Hegyeshalom autópálya díj jogerős ítélettel történt mérséklését, ami országosan a jelenlegi, a személygépkocsikra irányadó, a rendszeres úthasználókra kedvezőbb átalánydíjas fizetési módra vezetett.

A tehergépkocsikra nézve a jelenleg is fennálló km-arányos díjfizetés a személygépkocsiktól eltérően viszont továbbra is indokolt, mert a tehergépkocsik úthasználata során az utak igénybevételének mértéke több ezerszeres a személygépkocsikhoz képest.

2017. 01. 25.

Figyelem, trükkös „segítség” bajbajutott autósoknak!!!

A Magyar Autóklub Országos Segélyszolgálata az elmúlt időszakban nem először találkozott az alábbiakban leírthoz hasonló esettel. Most az ünnepi időszakban nem csak az áruházakban, vásárokon, de az utakon és parkolókban is elkél a fokozott odafigyelés és óvatosság.

Klubtagunk elmondása szerint egy parkolóban odalépett hozzá valaki és figyelmeztette, hogy folyik a gépkocsijából az olaj. A „segítőkész” fiatalember felajánlotta, hogy elmegy, megveszi a szükséges olajat és olajszűrőt, ha a hölgy ad neki rá pénzt. A klubtag 20e Ft-ot adott az ismeretlennek, majd fél óra várakozás után hívta fel a Magyar Autóklub 188-as telefonszámát, hogy nem mer elindulni a kocsival, mert nem tudja, hogy valóban probléma van-e vagy átverés áldozata lett. A „jó szándékú segítő”, aki magát gépjármű oktatónak adta ki, lehet azért, hogy legalább ne fagyjon meg az „áldozata”, még arra is felhívta a hölgy figyelmét, hogy járassa a motort, ameddig ő vissza nem ér, mert az ilyen esetben jót tesz az autó motorjának. 

A helyszínre érkező segélyszolgálati szerelő megállapította, hogy semmiféle olajfolyást nem látható az autón, - az önkéntes segítőnek pedig bottal ütheti a nyomát a károsult.  Megjegyezzük, hogy a sárga angyal kiszállása és helyszíni segítségnyújtása jelen esetben, mint általában a klubtagoknak díjmentes volt.

Úgy tűnik a trükkös lopások után a trükkös „segítségre” is fel kell készülni és célszerű valóban szakembert hívni, ha gépjárművünk rendellenesen működik, vagy bárki ilyesmire hívja fel a gyanútlan autósok figyelmét.

Töretlen lendülettel az eddigi úton
A Magyar Autóklub (MAK)  2016. december 15-én tartotta évi Országos Küldöttgyűlését. A testület az Egyesület éves beszámolóját, továbbá a Felügyelő Bizottság és az Etikai Bizottság beszámolóját megtárgyalta majd egyhangú szavazattal elfogadta. A küldöttgyűlés megállapította, hogy a MAK sikeres időszakot zárt, működése jogszerű és eredményes volt, a szervezet a beszámolási időszakban, csakúgy, mint az elmúlt évtizedekben megfelelt mindazoknak a kihívásoknak, amelyeket a gazdasági válság, a folyamatosan változó gazdasági környezet és az autósok igényei támasztottak. Az egyesület elnöke Hegedűs Oszkár ez évben töltötte be 80. életévét, és erre tekintettel tisztségéről 2016. 12. 31. napjával lemondott, amit az Országos Küldöttgyűlés megköszönve és elismerve az Elnök két évtizedet meghaladó áldozatkész munkáját,  tudomásul vett. Az Országos Küldöttgyűlés 2017. 01. 01-től egyhangú szavazattal választotta meg  a Magyar Autóklub elnökének az egyik korábbi alelnököt Dr. Hatala Józsefet, aki a bizalmat megköszönve hangsúlyozta, hogy,  folytatja a megkezdett munkát, melynek sok éve már maga is részese volt.  Ismert környezetben, jól felkészült és tapasztalat tisztségviselők és munkatársak támogatásával végezheti a munkáját. Ígéretet tett arra, hogy elhivatottan veszi át a stafétabotot és számít a stabil háttérre, épít arra a bizalmi tőkére ami az elmúlt évek sikerének a záloga volt.
Hegedűs Oszkár leköszönő elnök gratulál a 2017. 01. 01-től megválasztott elnöknek Dr Hatala József
Legyen megismerhető a kártörténeti igazolás, a MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Dr. Péterfalvi Attila elnök úr részére
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Tárgy: Kártörténeti nyilvántartás megismerhetősége

Tisztelt Elnök Úr!
Klubtagi felvetések alapján a Magyar Autóklub Alapszabályban írt érdekvédelmi feladatai ellátása keretében keresem meg Tisztelt Elnök Urat az alábbiak miatt.

Tagjaink felvetették, mi is észleltük, hogy

 • sem a gépjármű felelősségbiztosításról rendelkező 2009. évi LXII. tv. (GFB tv.), kártörténeti nyilvántartásról szóló 51. §-a,
 • sem a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet 1. § 2. pontja, illetve 8. §-a 

nem teszi lehetővé, hogy 

 • akár az éppen aktuális üzembentartó (vagy az aktuális üzembentartó/tulajdonos hozzájárulásával rendelkező személy) sikeresen forduljon a MABISZ-hoz, (mint a kártörténeti nyilvántartás vezetőjéhez) 
 • annak érdekében, hogy megismerje az aktuális (esetenként vételi szándék folytán tervezett) üzembentartó üzembentartói jogosultságot (tulajdonjogot) megelőző időszakra nézve a kártörténeti nyilvántartásból megismerhető adatokat, ezek körében azt a tényt, hogy az adott gépkocsinak korábban, magyarországi forgalombahelyezése óta mikor, milyen nagyságrendű baleseti sérülése volt.

A GFB 51. § (9) bekezdése a)-i) pontig sorolja fel, hogy a kárnyilvántartó szerv kérelemre kinek köteles átadni, vagy hozzáférhetővé tenni a kárnyilvántartás adatait, és ezek között a gépkocsi üzembentartója egyáltalán nem is szerepel!

A MABISZ a saját gyakorlata szerint pedig nem ezen törvényi rendelkezés, hanem a fent hivatkozott NGM rendelet értelmezésével csak a saját tulajdonlás (üzembentartás) idejére vonatkozó adatokat közli az aktuális üzembentartóval, vagy az általa feljogosított személlyel, a korábbi adatokat nem.
Ezáltal az eladó nem tudja igazolni a vevő felé, hogy a gépkocsi nemcsak nála, hanem (a magyarországi forgalomba helyezést követően) korábban sem rendelkezett - legalábbis nyilvántartott - baleseti sérüléssel, vagy ha mégis, akkor mi volt a kifizetett kárösszeg. A hiányzó szabályozás folytán erről a potenciális vevő sem szerezhet meggyőződést még az eladó hozzájárulásával sem, ami a rosszhiszemű eladói magatartások, ezáltal a jóhiszemű vevői károsodások számát szaporítja (pl. az eladni szándékozó tud az előző tulajdonosnál bekövetkezett súlyos karambolról, sőt – ami sajnos elég gyakori – lehet, hogy azt már ő javította (javíttatta) ki, de a vevőjének nem számol be róla).

A gépkocsi adásvételi szerződésekkel összefüggő forgalombiztonsághoz hozzátartozik, hogy a kárelőzményeket ne csak a törvény 51. §-ában felsoroltak – pl. az üzembentartóval szerződést kötő biztosító – hanem maga az üzembentartó, vagy az ő feljogosításával eljáró személyek is megismerhessék legalább a törvény 51. § (4) bekezdés c), f), g) és h) pontjában írt adatok tekintetében.

Kérem Tisztelt Elnök Úr válaszát, hogy egyetért-e azzal, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény tárgyi rendelkezéseit indokolt kiegészíteni a fentiek értelmében a mindenkori üzembentartó, vagy az ő jogán feljogosított személy részére a kártörténeti nyilvántartásból lekérhető, a korábbi regisztrált baleseti sérülések tényének és a kifizetett kárösszegre vonatkozó adatok átadására, illetve hozzáférhetővé tételére vonatkozó, fent leírt jogosultsággal, illetve kötelezettséggel.

A fentiek szerinti indítványunk mellett szólnak nemcsak az üzleti forgalom, de a közlekedésbiztonság melletti, sőt adóelkerülés, bűnelkövetés megelőzését szolgáló szempontok is.

Végül utalunk arra is, hogy az Európai Parlament és a Tanács 2009. szeptember 16-i, a gépjármű felelősség-biztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szóló 2009/103/EK Irányelvének az Igazolás harmadik személy által támasztott kártérítési igényről rendelkező 16. cikke értelmében a tagállamoknak kötelezettsége, hogy: „a biztosítottak jogosultak legyenek bármikor igazolást kérni a biztosított gépjárművet, vagy gépjárműveket érintő, harmadik személyek által a biztosítási szerződéses jogviszonynak legalább az utolsó 5 évében támasztott kártérítési igényekre, vagy azok hiányára vonatkozóan”, amit a miniszteri rendelet 8. §-a azonban – csak „más tagállam által előírt felelősségbiztosítási kötelezettség alapján kötendő szerződéssel kapcsolatos kedvezmény érvényesítése céljából” ír elő.

A miniszteri rendelet szerinti ezen tárgyi szűkítést indokolatlannak látjuk, és felvetjük a GFB és a miniszteri rendelet összhangjának esetleges hiánya vizsgálatának szükségességét is.

Tájékoztatom Elnök Urat, hogy fenti törvénymódosításra nézve egyidejűleg előterjesztést teszünk.

Budapest, 2016. szeptember 15.

  Tisztelettel:
Dr. Kovács Kázmér
Magyar Autóklub
Jogi és Érdekvédelmi Bizottság elnöke
Társadalmi konzultáció (HDV, LDV)

Tisztelt Érdeklődő!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezúton közzéteszi az Európai Bizottság gépjárművek széndioxid-kibocsátásával és üzemanyag-fogyasztásával kapcsolatos kérdőíveit.

A Bizottság a szabályozási körébe tartozó alábbi két témában tart a kapcsolódó dokumentumokat is bemutatva angol nyelvű társadalmi konzultációt 2016. július 20. és 2016. október 28. között:

 • A könnyű  járművekre (személygépkocsikra és kisteherautókra)  vonatkozó  CO2 kibocsátási követelményeket lefektető 443/2009/EK  rendelet és 510/2011/EU rendelet felülvizsgálata:

http://ec.europa.eu/clima/consultations/articles/0030_en.htm

 • A nehéz tehergépjárművek üzemanyag-fogyasztásával és CO2 kibocsátásával kapcsolatos nyomon követésre és jelentéstételre vonatkozó szabályozás előkészítése:

http://ec.europa.eu/clima/consultations/articles/0031_en.htm

A konzultációk célja az érdekelt felek, az európai polgárok véleményének megismerése.

Az állampolgárok közvetlenül, a  szervezetek és intézmények előzetes regisztrációt követően a fenti hivatkozásokra kattintva  közölhetik véleményüket a Bizottsággal a két témakörben.

A konzultáció lezárása után a Bizottság honlapján ismerteti majd a beérkezett dokumentumokat és az egyeztetés eredményét.

Ha a tématerületek felkeltették érdeklődését, és azokban véleményt kíván nyilvánítani, kérjük töltse ki a belinkelt kérdőíveket!

Átadásra került a MAK kőszegi szervizpontja

A Magyar Autóklub kőszegi szervizpontjának bővítése 2016. június hónapjában befejeződött.  Nem csak épületbővítés, hanem eszköz beruházás is történt, így a megújult szervizponton a kor elvárásainak megfelelő feltételek mellett tudjuk kiszolgálni klubtagjainkat, ügyfeleinket.

A létesítmény ünnepélyes átadására 2016. július 08.-án került sor.

Az épület idén kereken 30 éves. A szervizpont építésekor, az akkori kor műszaki elvárásainak felelt meg, kis ügyféltérrel és egy átmenő vizsgasorral. Ennek következtében a munkatársak az eredetiségvizsgálat és a műszaki vizsga mellett csak kisebb javításokat tudtak elvégezni a vizsgasori aknán és csápos emelőn. Az idő előrehaladtával a technika fejlődött, az autósok igényei nőttek, így időszerűvé vált a fejlesztés. Az ügyfelek visszajelzése valamint a járműállomány változása alapján további igény mutatkozott jelentősebb javítások elvégzésére, autó klímajavításra, futóműállitásra, gumiabronccsal összefüggő szerviz tevékenységre és műszeres diagnosztikára is.

A szervizpont kezdetben három fővel működött, azonban a bővítés eredményeként további munkatársak felvételére is sor került, így jelenleg – Ifj. Bodorkos Béla vezetésével – öt munkatárs várja az ügyfeleket a kőszegi vizsga/szervizponton, akik közül Id. Bodorkos Béla – a szervizpont korábbi dolgozója és vezetője – 30 éves szervizi tapasztalattal áll az ügyfelek rendelkezésére.

A bővítés során – a meglévő épület mellé – került felépítésre egy, két szerelő állást magában foglaló szervizműhely. Az ügyfelek kényelmesebb kiszolgálása érdekében kialakításra került egy nagyobb ügyfélváró is.

Beszerzésre valamint beépítésre került – többek között – egy modern futómű ellenőrző- és állító berendezés, egy korszerű automata járműklíma töltő-ürítő berendezés, mely a klímarendszer vákuumozására és nyomáspróbázására is alkalmas.

Egy járműdiagnosztikai berendezés is vásárlásra került, mely nem csak hibakód olvasást és törlést tud végezni, hanem korszerű járműelektromossági mérésekre is lehetőséget biztosít. A készülék oszcilloszkóp funkcióval is rendelkezik, ami az elektromos feszültségek időtartománybeli ábrázolására és mérésére szolgál, sőt a nagyfelbontású csőkamerájával a rejtett helyekre is betekintést enged.

Az új épületrészben korszerű és takarékos sötétsugárzós fűtés került kialakításra, a régi épületrész pedig külső-belső festés-mázoláson esett át.

A kőszegi szervizpont ezen túl nem csak műszaki vizsgára várja versenyképes – sőt, igen kedvező – árakkal az ügyfeleket, hanem javítás, karbantartási igény miatt is érdemes az Autóklubot számításba venni.  Munkatársaink a szervizponton júliusban klíma, augusztusban és szeptemberben javítási és karbantartási akciókkal várják az ügyfeleket.

Az akció részleteivel kapcsolatban a www.autoklub.hu oldalon tájékozódhat.

A Magyar Autóklub Országos Elnökségének állásfoglalása
2016. április 28.

Sajtó információk szerint a Fővárosi Önkormányzat a budapesti kerékpáros közlekedés felülvizsgálatára készül, ami mély felháborodást váltott ki a kerékpárral közlekedők között.

A Magyar Autóklub Országos Elnöksége áttekintette a kialakult helyzetet és a következőket állapította meg.

Az elmúlt években számos, a kerékpáros közlekedést támogató intézkedés történt mind a jogalkotás, mind a forgalomszabályozás területén, aminek eredményeképpen a kerékpáros közlekedés a Fővárosban egyre népszerűbb, ugyanakkor a baleseti statisztikák és klubtagi visszajelzések alapján a közlekedésbiztonság helyzete vegyes képet mutat.

A Magyar Autóklub időszerűnek és indokoltnak tartja, ezért egyetért azzal, hogy az elmúlt időszak intézkedéseinek hatása értékelésre és a szükséges korrekciók elvégzésre kerüljenek.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a döntés előkészítés során valamennyi közlekedő, autós, motoros, kerékpáros és gyalogos érdeke és szempontrendszere figyelembevételre kerüljön.

A Magyar Autóklub szakembereivel rendelkezésre áll a Fővárosi Önkormányzat által szervezett a kerékpáros közlekedés szabályrendszerét megvitató kerekasztal megbeszélésen az aktív részvételre.

Elhunyt a legendás ralibajnok- Ferjáncz Attila
Mély megrendüléssel értesültünk és tudatjuk, hogy volt kollégánk, barátunk, a magyar autósport ikonikus alakja 69 éves korában, betegségben elhunyt. Ferjáncz Attila pályafutása során 23 Európa-bajnoki futamgyőzelmet, valamint több, mint harminc országos bajnoki címet szerzett.  Eredményeivel méltán érdemelte ki a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.
Fájdalommal búcsúzik tőle az egész autós társadalom és a Magyar Autóklub. Nyugodjék békében!
Rangos elismerésben részesült Dr. Hatala József, a MAK alelnöke

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke sokat tett Magyarország és Ausztria sikeres együttműködéséért. A számos kitűzött és megvalósult közös cél magában foglalja a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények megelőzését is. Hatala úr e hatékony és lelkiismeretes munka elismeréseként vehette át a „Nagy ezüst érdemjel a csillaggal az Osztrák Köztársaság szolgálatáért” elnevezésű kitüntetést, mely az Osztrák Szövetségi Köztársaság elnöke által adható ötödik legrangosabb állami elismerés.

A kitüntetést őexellenciája Dr. Ralph Schneide, az Osztrák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete adta át Dr. Hatala József (NBT elnök, MAK alelnök) részére.

Forrás: NBT facebook oldala

Állami elismerés

Nemzeti Ünnepünk Március 15.-e alkalmából, dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr felterjesztésére, dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke, dr. Berniczei-Roykó Ádám  - a Magyar Autóklub Oldtimer Szekció elnöke számára  - a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta.

A magas rangú kitüntetést a hazai oldtimer kultúra, illetve a régi autók népszerűsítése érdekében végzett, nemzetközi és hazai szinten is megbecsült és elhivatott munkája elismeréseként dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter nyújtotta át.

Jelentőségét tekintve – meggyőződésünk szerint - a kitüntetés az egész hazai veteránozásnak-oldtimerezésnek szóló elismerést jelenti, tekintve, hogy ebben a formában először fogalmazódik meg jármű örökség mozgalmunk kulturális értéke. 

Magyar Autóklub Oldtimer Szekció

Sajtóközlemény

A Magyar Autóklub a felfokozott érdeklődésre tekintettel tájékoztatja a hazai autós közvéleményt, hogy a Fővárosi Parkolási Rendelet úgynevezett türelmi időre vonatkozó törvénysértő rendelkezéseivel a Kúria már több ízben, így legutóbb 2014-ben, majd 2015 őszén foglalkozott.
Ennek során mindenkire kiható és jogorvoslattal nem támadható határozatában az alábbi rendelkezéseket megsemmisítette, és kimondta, hogy ezen rendelkezések a bírósági eljárások során a jövőben sem alkalmazhatóak!
Az érintett rendelkezések az alábbiak voltak:

 • törvénysértő, hogy naptári hónaponként csak egy ízben lehet igazolni a parkolási díj 5 percen belüli megfizetését, 
 • törvénysértő az is, hogy ez csak 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül tehető meg,
 • törvénysértő, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a bemutatás időpontjában az adott gépjárműre nincs 30 napnál régebbi és nem vitatott parkolási díjtartozás. 

A Fővárosi Közgyűlés 2016. március 3-án elfogadott rendelete ezek után – ahelyett, hogy a Kúria határozatának eleget tett volna – általánosságban is eltörölte az 5 perces türelmi idővel kapcsolatos  rendelkezést. Ettől függetlenül azonban

 • ez a módosítás a rendelet 23. § értelmében csak 2016. április 3-án lép(ne) hatályba, tehát addig az 5 perces türelmi időre vonatkozó rendelkezések változatlanul,  de a fenti – a Kúria által korábban törölt részek figyelmen kívül hagyásával – irányadóak,
 • a főpolgármester 2016. március 7-i nyilatkozata szerint várható, hogy még a módosítás hatálybalépése előtt korrigálják a közfelháborodást kiváltó 2016. március 3-i módosítást,
 • ha ennek során visszavonásra mégsem kerülne sor, a Kúria korábbi egyértelmű határozatai alapján bizonyosra vehető, hogy azokat az autósokat, akik jóhiszeműen jártak el, és az 5 percen belüli díjfizetést igazolni tudják, pótdíj fizetésére a bíróság külön türelmi rendelkezés hiányában sem fogja kötelezni, hiszen a Kúria korábbi határozataiban mindenkire kiterjedő hatállyal kifejezetten kimondta, hogy

  • „a Közgyűlési Rendelet szabályozásának módja – törvényi felhatalmazás nélkül – normatív alapon teremti meg a kétszeres közszolgáltatási ellenérték megszerzésének lehetőségét, és ezzel megbontja a szolgáltatás – ellenszolgáltatás közötti arányosság szerződési viszonyokban szokásos rendjét. Törvényi háttér nélkül arra jogosítja a parkolásüzemeltetőt – és mögötte a közszolgáltatás biztosítására kötelezett önkormányzatot - , hogy egyoldalúan érvényesítve gazdasági érdekeit kétszeresen is hozzájusson a várakozás díjához, illetve jogosulatlan várakozás hiányában is pótdíjbevételhez.”
  • „törvényi háttér nélkül arra jogosítja a parkolásüzemeltetőt, hogy egyoldalúan érvényesítve gazdasági érdekeit kétszeresen is hozzájusson a várakozás díjához, illetve jogosulatlan várakozás hiányában is pótdíjbevételhez.”

Budapest, 2016. március 7.

  Dr. Kovács Kázmér ügyvéd
  elnök
Magyar Autóklub Jogi Bizottsága
Egymással kommunikáló autók – előnyök és veszélyek
A nálunk a Forma 1-es világbajnokságról ismert Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik alapvető célkitűzése az autósok érdekvédelme. Ennek jegyében indított kampányt „My Car My Data” – „Az Én Autóm Az Én Adataim” jelszóval az FIA I. Régiója, mely Európa, a Közel-Kelet és Afrika autóklubjait tömöríti.  A kampányhoz csatlakozott a Magyar Autóklub is. A kampány során szeretnénk a régió autósainak figyelmét felhívni arra, hogy a számos előny mellett milyen adatbiztonsági kockázatot rejtenek magukban ezek az egymással és a gyártókkal is kommunikáló intelligens autók. Az elektronikus kommunikációs rendszerrel felszerelt autók ugyanis folyamatosan és automatikusan adatokat generálnak és továbbítanak. Ennek nagyon komoly előnyei vannak, de súlyos adatbiztonsági kérdések is felvetődnek. Az előnyök közé tartozik például, hogy a jármű elektronikája figyeli a vezetési jellemzőket, figyelmezteti és segíti a vezetőt, ha az fárad és figyelmetlen, észlel egy esetleges ütközést, és balesetkor automatikusan vészjelzést küld az erre kijelölt segélyközpontnak. A legfontosabb hátrány pedig az, hogy nem született még szabályozás az adatok továbbításáról.

Az aktualitást az jelenti, hogy az FIA tavaly tesztelte, milyen adatokat bocsátanak ki, és továbbítanak az elektronikus kommunikációs rendszerrel felszerelt autók. Kiderült, hogy automatikusan, a járművezető akaratától függetlenül számos adat kerülhet a gyártókhoz. A beépített SIM-kártyán és mobiltelefonos alkalmazáson keresztül a gyártókhoz jutnak a vezetési jellemzők, útvonal- és időpont-információk, sőt mobiltelefonszámok, címek, e-mail címek is.  Jelenleg nincs arra lehetőségük az érintett járműtulajdonosoknak és üzembentartóknak, hogy döntsenek arról, akarnak-e és ha igen, milyen adatokat akarnak megosztani a gyártókkal, vagy esetleg mással. Nincs ugyanis egy olyan gomb, amivel ki- vagy bekapcsolhatnák ezt a szolgáltatást. Márpedig az lenne az érdekük, ha saját adataikról – mikor, merre jártak az autóval, hol parkoltak, közben kivel beszéltek, e-maileztek, esetleg megszegték a közlekedési szabályokat (szabálytalan sávváltás, gyorshajtás, túl hirtelen fékezés vagy gyorsulás stb.) – maguk dönthetnének.

Az európai piacokon lévő, digitálisan kommunikáló autók által generált információk nagyon hasznosak lehetnek akkor, ha maga a vezető vagy egy megbízható partner, például az Autóklub segélyközpontja látja azokat. Ekkor a jármű állapotára vonatkozó információk segítségével megelőzhető egy súlyos anyagi következményekkel járó meghibásodás vagy korrigálhatóak bizonyos nem kedvező vezetési szokások. Ha azonban ez nem a járművezető tulajdona, sok minden megtörténhet. Még az is előfordulhat, hogy egy meghibásodás után a gyártó felfüggeszti a garanciát a hozzá beérkező automatikus adatokra hivatkozva, a biztosító pedig hasonló indokok miatt nem fizet baleset esetén. Nagyon fontos lenne tehát, hogy egyértelműen szabályozzák a hatóságok a beépített elektronikus kommunikációs rendszerrel felszerelt, úgynevezett „összekapcsolt autók” által továbbított adatok felhasználását.

Közben persze az előnyöket végiggondolva felmerül az a fontos kérdés is, hogyan változtathatjuk okos autóvá régi autónkat annak érdekében, hogy baleset esetén vészriasztást küldjön, egyébként pedig hasznos információkat kapjunk a műszaki állapotáról, vezetési szokásainkról. Erre már jól bevált megoldással szolgál a MAK-VEMOCO együttműködés, melynek keretében a VEMOCO beépített diagnosztikai eszközének és mobilalkalmazásának segítségével a Klub segélyközpontja látja a jármű állapotáról, helyéről, a vezetési szokásokról beérkező információkat.

Fontos célkitűzés tehát, hogy az új autók által kínált előnyöket minél jobban kihasználjuk, és a hátrányokat kivédjük. Ehhez szükséges, hogy a hatóságok egyértelműen szabályozzák a beépített elektronikus kommunikációs rendszerrel felszerelt, úgynevezett „összekapcsolt autók” által továbbított adatok felhasználását. 

További információ a kampány saját honlapján : www.mycarmydata.eu

 

 
A FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) hírei

Az FIA Történelmi Bizottságának elnöke, Michel de Thomasson a 2015 decemberi ülésen átadta székét utódjának. Michel de Thomasson 11 évig vezette a szövetség ezen szervezetét sok-sok ülésen, rendezvényen és feladaton át.  Az elköszönő ceremónián köszöntötték a bizottság tagjai valamint Jean Todt úr (FIA elnöke) elismerő díjat adott át de Thomasson úrnak.
A választás alapján az elnöki tisztet  továbbiakban Franz Graf zu Ortenburg úr (az Automobilclub von Deutschland  elnökhelyettese) tölti be, akinek programjából a következő pontokat emeltük ki:

 • a FIA Történelmi bizottsága platformként és hálózatként működjön a muzeális járművek kérdés körében, kialakítva a „legjobb gyakorlat” rendszerét
 • a FIA profiljának élesítése világszerte a történelmi járművek területén
 • a historikus járművekkel kapcsolatban megjelent tanulmányok, új tények, következtetések és ajánlások közzététele
 • kapcsolat ápolása a FIVA elnökével, párbeszéd és kooperáció erősítése
 • a FIA és a FIVA 1999-es megállapodásának felülvizsgálata és aktualizálása
 • a muzeális járművek ügyében érdekérvényesítő tevékenység az Európai Parlamentben, annak Veterán Jármű csoportjában
 • muzeális járműveknek az UNESCO által műszaki és kulturális örökségként történő elismertetése

A FIA Történelmi Bizottsága tagjainak újraválasztása is megtörtént 2015 év végén. Magyarországot újra a Magyar Autóklub és Oldtimer Szekciójának elnöke Dr. Berniczei-Roÿkó Ádám képviseli.

Az új elnöknek és új tagoknak hatékony munkát, a leköszönő Michel de Thomasson úrnak jó pihenést és tartós egészséget kívánunk.

Magyar Autóklub , Oldtimer Szekció

Jean Todt FIA elnök elismerő díja Michel de Thomasson-nak Balról jobbra: Franz Graf zu Ortenburg. a Történelmi Bizottság megválasztott új elnöke, Michel de Thomasson a bizottság leköszönő elnöke, Jean Todt a FIA elnöke
A Vatikán is támogatja a globális közlekedésbiztonsági célkitűzéseket
Ferenc pápa a közelmúltban személyes kihallgatáson fogadta Jean Todtot, a nálunk a Forma 1-es futamokról közismert Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét. Az FIA azonban amellett, hogy hatóságként meghatározza a motorsport szabályait és gondoskodik azok betartatásáról, a turisztikával és autós érdekvédelemmel foglalkozó autóklubok világszervezeteként is működik. A találkozó megszervezésében nagy szerepet játszott Angelo Sticchi Damiani, olasz társklubunk, az ACI elnöke, továbbá a delegáció tagja volt Christian Friis Bach, UNICE ügyvezető titkár valamint Michelle Yeoh filmszínésznő, az FIA közlekedésbiztonsági jószolgálati nagykövete is. Az audiencia témája a közlekedésbiztonság globális helyzete volt, melynek keretében a katolikus egyházfő megtekintette többek között az ENSZ „SaveKidsLives” – „Mentsük meg a gyermekek életét” kampányához kapcsolódó Luc Besson kampányfilmet is. Ferenc pápát mélyen megérintette a film és az FIA vezetői által elé tárt közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kihívások, gondok és aggasztó tapasztalatok. Támogatását ígérte az ENSZ-kampány célkitűzéseinek eléréséhez, és aláírta a kampány Közlekedésbiztonsági Nyilatkozatát.

Itt tekinthető meg Luc Besson megrázó közlekedésbiztonsági filmje

További részletek az ENSZ kezdeményezésű SaveKidsLives” – „Mentsük meg a gyermekek életét” kampányról, melyhez korábban a Magyar Autóklub is csatlakozott.

Aktuális kérdések a Jogi és Érdekvédelmi Bizottság előtt
A Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottsága 2015. 11. 18-i  ülésén meghallgatta a Volkswagen vezérképviselet (Porsche Hungária Kft.) műszaki igazgatójának tájékoztatását a 2000 cm3 alatti dízelmotorok szoftvervezérlése miatti, és a Magyar Biztosítók Szövetsége vezető jogtanácsosának tájékoztatását a román ASTRA Biztosító Fióktelepe magyarországi ügyfeleit érintő várható intézkedésekről, végül állást foglalt a budapesti dugódíj ügyében.
A dízelmotorok ügyében a tájékoztatásból az a következtetés volt levonható, hogy várhatóan az elkövetkező hetekben, hónapokban megkezdődik a visszahívási akció, de a magyarországi adószabályok folytán a változtatás nem lesz hatással az üzembentartók adófizetési kötelezettségére.
Az ASTRA ügyfelek ügyében az aktuális tájékoztatások a MABISZ és a Magyar Nemzeti Bank honlapján is folyamatosan frissülnek, a kárrendezés a folyamatos tárgyalások eredményeként a MABISZ részéről fog történni, és a MABISZ fogja megkísérelni a kifizetések arányos áthárítását a román félre. A térítésre a MABISZ már jelenleg is köteles, de az elhangzottak szerint számos esetben nem rendelkezik az elbíráláshoz korábban Romániába kiküldött dokumentumok egy részével, és egyelőre a gyors ügyintézéshez szükséges apparátussal sem.
A dugódíj tekintetében a Bizottság megismételte a Magyar Autóklub 2007. szeptember 27-én már közzétett álláspontját, mely egyebek között tartalmazza: „Meggyőződésünk, hogy amíg nem épül meg a teljes budapesti körgyűrű, illetve annak mentén a megfelelő férőhelyet biztosító P+R-parkolók, elővárosi vasútvonalak, nem várható el a vonzáskörben élőktől és a körgyűrű hiánya miatt kényszerű átutazóktól, hogy díjat fizessenek. Elfogadhatatlan, hogy semmilyen biztosíték nincs arra, hogy a beszedni tervezett összeget a tömegközlekedés fejlesztésére kívánják fordítani.”.
A Magyar Autóklub álláspontja szerint a dugódíj már elvállalt bevezetéséből nem következik sem annak területi, sem összegszerűségi meghatározása, ezt figyelembe véve kell majd a döntéshozóknak határozni, ha a bevezetésre a tervezett 20.000 P+R-parkoló hiányában 2016-ban mégis sor kerül.
Az Országos Rendőr-főkapitányság felhívása a Magyarországon keresztül utazók részére
A felhívást ide kattintva olvashatja.
Együttműködési megállapodás az OTP Nyrt.-vel
A Magyar Autóklub folyamatosan törekszik a klubtagok elégedettségének javítására, melynek érdekében idén tavasszal megállapodást kötött a legjelentősebb piaci részesedéssel rendelkező pénzintézettel, az OTP Bank Nyrt.-vel.
A felek hosszú távú együttműködést kötöttek egymással , melynek keretében a két szervezet 2015. június 1-től kedvezményes szolgáltatásokat nyújt egymás tagjainak. Az ünnepélyes aláírására a MAK Szolgáltató központjában került sor 2015. május 29-én.
A fotón (balról) Bocskai István – OTP Nyrt. senior managere, Dr. Kovács Zoltán – a Magyar Autóklub főtitkára,
valamint Vági László, az OTP Nyrt. ügyvezető igazgatója látható
MAK Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának állásfoglalása
Biztosítás – gazdasági totálkár, elszámolható díjak, alkatrészárak

1. A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága 2015. április 15-i ülésén megtárgyalta a Gfb tv. gazdasági totálkár fogalmáról rendelkező §-ait és ennek eredményeképp a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. tv. 3. § 8/A pontjának a módosítását javasolja a gazdasági totálkár tárgyi fogalommeghatározása tekintetében a Gfb és a Ptk (illetve más felelősségbiztosítások) közötti összhang hiánya miatt.

2. A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága versenyjogilag kifogásolhatónak tartja, hogy egyes biztosítók a felelősségbiztosítási alapú károk rendezése során a szervizek és alkatrész forgalmazók között egyes, az adott biztosító által kiemelt vállalkozások javára, más vállalkozások terhére különbséget tesznek az elismert vállalkozási díjak és alkatrészárak mértéke tekintetében, hiszen a károsult jogszabály alapján jogosult a teljes kártérítésre és nem annak alapján, hogy melyik biztosító melyik partnerével javítatta ki gépkocsiját, és ennek során az alkatrészek a biztosító partnerétől kerültek-e beszerzésre.

Az indoklás ide kattintva olvasható.

Devizaalapú autó hitel- védendő fogyasztók

3. A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága 2015. április 15-i ülésén megtárgyalta a devizaalapú autó hitel-, kölcsön-, és pénzügyi lízingszerződéseket is érintő és a pénzügyi intézményeket terhelő elszámolási kötelezettséggel kapcsolatos 2014. évi XXXVIII. törvény és 2014. évi XL. törvény rendelkezéseit, és ennek eredményeképpen kiegészítendőnek tartja azon jogszabályi rendelkezéseket, melyek alapján a törvényi elszámolási kötelezettség kizárólag a fogyasztónak minősülő természetes személy autósokkal szemben terheli a pénzügyi intézményeket, hiszen valós és védendő fogyasztói érdekek az ún. kényszervállalkozásoknál, vagy családi vállalkozásoknál (pl.: színész bt., takarító kft., más szolgáltató szektorba tartozó kis létszámú gazdasági társaságok) ugyancsak felmerülhetnek.

Az indoklás ide kattintva olvasható.

A Magyar Autóklub Jogi- és Érdekvédelmi Bizottsága a fenti állásfoglalásait megküldi az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosának, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja vezetője részére, és sajtóközleményben közzéteszi.

Közigazgatási bírságok
A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések Bírság Jogszabály
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM
együttes rendelet  (KRESZ)
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény
50 km/óra sebességig:    
a) 15 km/óra felett 25 km/óráig 30 000 Ft KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pont,
KRESZ 14. § (1) bekezdés z/1. pont,
KRESZ 26. § (1) bekezdés,
KRESZ 26. § (2) bekezdés,
KRESZ 39/A. § (2) bekezdés.
b) 25 km/óra felett 35 km/óráig 45 000 Ft
c) 35 km/óra felett 45 km/óráig 60 000 Ft
d) 45 km/óra felett 55 km/óráig 90 000 Ft
e) 55 km/óra felett 65 km/óráig 130 000 Ft
f)  65 km/óra felett 75 km/óráig 200 000 Ft
g) 75 km/óra felett 300 000 Ft
     
51-100 km/óra sebesség között:    
a) 15 km/óra felett 30 km/óráig 30 000 Ft KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pont,
KRESZ 26. § (1)  bekezdés,
KRESZ 26. § (2) bekezdés.
b) 30 km/óra felett 45 km/óráig 45 000 Ft
c) 45 km/óra felett 60 km/óráig 60 000 Ft
d) 60 km/óra felett 75 km/óráig 90 000 Ft
e) 75 km/óra felett 90 km/óráig 130 000 Ft
f)  90 km/óra felett 105 km/óráig 200 000 Ft
g) 105 km/óra felett 300 000 Ft
     
100 km/óra sebesség fölött:    
a) 20 km/óra felett 35 km/óráig 30 000 Ft KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pont,
KRESZ 26. § (1)  bekezdés,
KRESZ 26. § (2) bekezdés.
b) 35 km/óra felett 50 km/óráig 45 000 Ft
c) 50 km/óra felett 65 km/óráig 60 000 Ft
d) 65 km/óra felett 80 km/óráig 90 000 Ft
e) 80 km/óra felett 95 km/óráig 130 000 Ft
f)  95 km/óra felett 110 km/óráig 200 000 Ft
Új Euro NCAP töréstesztek

2015. február 25-én megújult a Euro NCAP (Európai Új Autók Minősítési Programja) honlapja (www.euroncap.com), melyen az Audi TT, Renault Trafic és Opel Vivaro legfrissebb töréstesztje illetve a teszteket követő értékelés alapján kiállított, a jármű biztonságosságára fényt derítő minősítés is megtalálható. A Euro NCAP programot eredetileg egy angol kormányzati kutatólaboratórium (Transport Research Laboratory) hívta életre 1997-ben, mely kezdeményezéshez csatlakozott a francia, holland, katalán, luxemburgi, német és svéd kormány is. Az európai autóklubokat, így a MAK-ot is a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviseli az együttműködésben, de az ACI olasz és az ADAC német társklubunk saját jogán is társult a programhoz. Az ICRT nemzetközi szervezeten keresztül további fogyasztóvédelmi szervezetek is részt vesznek az évről évre egyre nagyobb érdeklődést kivívó, az autóipartól független konzorciumban. A Euro NCAP által közölt teszteredmények és minősítések nem csak a szakemberek figyelmét vonják magukra, hanem közérdeklődésre számíthatnak. Közös cél, hogy az Európában megjelenő új autók egyre biztonságosabbak legyenek, és súlyos baleset esetén is megvédjék mindenki életét és testi épségét függetlenül attól, hogy az autóban ülők felnőttek vagy gyerekek, elől vagy hátul ülnek, esetleg az autóval ütköző gyalogosok.

A most közölt eredmények talán kicsit csalódást keltenek a tavalyi évben kiosztott ötcsillagos autók (Nissan Qashqai, Mercedes Benz C osztály, VW Golf Sportsvan, Land Rover Discovery Sport, Skoda Fabia, hogy csak az egyes kategóriák legjobbjait említsük)) hosszú sora után. Az Audi TT csak 4 csillagot kapott, a 8/9 üléses Renault Trafic és az iker Opel Vivaro pedig csak három csillagot ért el.

Az Audi TT jó eredményt tudott felmutatni (81%) a felnőttek védelmében és a járművel ütköző gyalogosok védelme is jónak mondható (82 %-os eredménnyel), de a gyermek utasok biztonságát (68%) és a menetasszisztensek működését tekintve (64%) még van lehetőség a javulásra.

A Renault Trafic és a testvér Opel Vivaro három csillagjának kialakításában a közepes felnőttvédelem (52%), a közel azonos minősítés (53%) a gyalogosok védelmét tekintve, és alig jobb eredmény a menetasszisztensek tekintetében, játszott szerepet. A gyermekkorú utasok védelme viszont kiváló minősítést kapott (91%).

 

A részletes törésteszt eredménye itt megtekinthető
A részletes törésteszt eredménye itt megtekinthető
A részletes törésteszt eredménye itt megtekinthető
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Autóklubbal.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az egyesület a mobilizációt érintő kérdésekben  hatékonyabban kapcsolódjon be a jogi környezet alakításába, még a döntés előkészítés szakaszában. A vonatkozó szabályozás szerint a Magyar Autóklub azt is vállalta, hogy a nem stratégiai partner szervezetek véleményének közvetítésében is közreműködik, így várja az ez irányú megkereséseket.

A Megállapodást az NFM részéről Dr. Fónagy János parlamenti államtitkár a Magyar Autóklub részéről Hegedűs Oszkár elnök írta alá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elsősorban a jogalkotási tevékenység előkészítésében, illetve a mindennapi munkában számít a stratégiai partnerek tapasztalataira - mondta Fónagy János, amikor a MAK mellett  újabb 5 partnerrel írt alá stratégiai megállapodást. Ezzel 25 szervezetre nőtt az együttműködés intézményes kerete.

Az NFM parlamenti államtitkára szerint az eddigi 19 stratégiai partnerrel az együttműködés kedvező tapasztalatokat hozott. A partnerségi megállapodási rendszer működtetése lehetővé teszi, hogy megalapozott, végrehajtható jogszabályok szülessenek, a partnerek pedig részesei legyenek a szakmapolitikai döntések előkészítésnek, a távlatos gondolkodásnak.

Celeb Sárga Angyalok
Szeretett Steyr Puchunk és Trabantunk megihlette a Retro Mobil szakújságíróját.
Ebből a cikkből közlünk ízelítőt.
A Magyar Autóklub segélyautói – Puch és Trabant

A Steyr Puch 500 D volt az első típus a szervezetnél, 1965-ben 15 darabot kaptak belőle az osztrák autóklubtól (ÖAMTC), előtte a sógoroknál már futottak sok ezer kilométert. Ezzel együtt remek kis autók voltak, szinte a falra is felmásztak a 16 lóerővel. Nem sok szerszámot vihettek velük, hiszen csak az első ülés mögött lévő, hátsó pad helyén keletkezett szűk rakodótérrel lehetett számolni. Az első időszakban telefonon kommunikáltak a diszpécserrel: fülkéből felhívták, ő pedig bediktálta a felvett címeket, és a segélyesek ez alapján mentek ki az elakadt autókhoz.

Egy idő után megjelentek az URH rádiók, ez már a Trabantos időszak: 1973-ban jött a 601 Universalokból az első ötven darabos szállítmány, nagy könnyebbség volt a Puch után, hogy a kombi karosszériába sokkal több minden elfért, és a szerelők is kényelmesebben utazhattak benne. Az utolsó példányok 1991-ben mentek nyugdíjba.

Ezek az autók a gyárból sárgán érkeztek meg, majd már itthon kapták meg a matricázást és a villogót, valamint a belső felszereléseket.
A klub a Keravillal kötött szerződést, ők szállították az alkatrészeket – izzót, gyertyát, ékszíjat, feszültségszabályzót, dinamót, generátort, gyújtásalkatrészeket, s egy seregnyi más kisebb-nagyobb tételt. Összesen 125 Trabantot fogyasztott el a segélyszolgálat, de mellettük más járművek is dolgoztak. Kombi 1200-es Zsiguliból többet is használtak, sőt, Polski 126-osból is érkezett kettő, bár ez utóbbiaknak nem sok babér termett. A nyolcvanas évek elején a német ADAC autóklub kiszolgált, dízel VW Golf 1-esei is szerepet kaptak, majd 1300-as kocka kombi Ladákkal is erősített a klub, a rendszerváltáskor pedig egy flottányi Opel Corsa állt munkába.

További érdekességek a Klub életéből és a Sárga Angyalok munkájáról a Retro Mobil 2014/6-os számában, amely október 16-án jelenik meg.

A Puch ebben a színben érkezett az osztrákoktól, annak idején erősen elhasznált állapotban. Két kombi 700 C is jött hozzánk, azokat hamar leselejtezték. Téli gumiról szó sem lehetett még a hetvenes években, a rutinos sofőrök nem igen karamboloztak a sárga kocsikkal. Az osztrákoknál nagy ÖAMTC-s tábla virított a Puch tetején keresztben. Érdekes, hogy más matricázás volt Pesten és más vidéken, a felújított autó a vidéki „díszítést” kapta.  Kezdetben a budai Rómer Flóris utcában állomásoztak a „sárga angyalok”, majd a Boldizsár utcai bázis lett a szervizközpont
A magyar motorkerékpárok halhatatlansága
Régóta tudjuk, hogy a régi magyar motorkerékpárok szerelmesei időt és energiát nem kímélve dolgoznak azon, hogy ma is látható és közúton közlekedő járművekké varázsolják ezeket az oldtimereket. Meganyi Pannónia, Csepel, Berva, Danuvia szereplője ma is gyűjteményeknek és az országutaknak. Ezeknek a csodás motoroknak értő és szerető gazdája, restaurátora és mestere Maróti József. Családja támogatásával és a Magyar Posta kiadásával valóra vált régóta előkészített terve: bélyegen kerültek megörökítésre a magyar motorkerékpár gyártás mérföldkövei és szépségei. A bélyegsor kiadásához komoly ünnep is csatlakozott. A bemutatókból megismerhettük a bélyeg kiadáshoz kapcsolódó tevékenységeket az ötletgyűjtéstől a forgalmazásig, meghallgattuk miét pont az a 12 motor került kiválasztásra, a bélyeg alkotója pedig a művészi munkába avatott be minket. Színezte a képet a posta valamikori és mai kiszolgáló járműveiről vetített prezentáció, amely rengeteg műszaki és szervezési érdekességre vetett fényt. Az ünnepségen egy rég várt találkozás is megtörtént: egymás mellet állt a Postamúzeum Peugeot posta triciklije és a Közlekedési múzeum Csonka féle postai háromkerekűje. A két különlegesség életkor összeg több, mint 200 év.  A 12 bélyegen látható magyar kismotorkerékpár közül 6 db és a két háromkerekű tricikli csak október 31-ig tekinthető meg a Postamúzeumban. (1068 Budapest, Benczúr u. 27.) A magyar Autóklub büszke, hogy meghívást kapott a rendezvényre és köszönthette a gyűjtőt, alkotót és a magyar motorkerékpárok szerelmeseit.

Részletes bélyeginformációk:

Magyar veterán motorkerékpárok elnevezéssel alkalmi bélyeg-kisívet bocsátott forgalomba a Magyar Posta Zrt.  Az Elekes Attila tervezte tizenkét bélyegképet tartalmazó kisív címletein a Maróti Motorkerékpár-gyűjteményből látható 12 db motorkerékpár. "Az alnyomatot korabeli fotók és újságcikkek alkotta montázs díszíti" - mondta el Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt.üzleti vezérigazgató-helyettese a bélyeg forgalomba bocsátása alkalmából rendezett ünnepségen. A kisív különlegessége, hogy az ofszet eljárás a magyar bélyegkibocsátásban először úgynevezett 3D UV-lakkozással egészült ki, amelynek köszönhetően a motorok felülete a papír síkjából kiemelkedve egyedi csillogást kapott. A bélyegképeken többek között a Csepel Túra 100 látható hátterében a fogaskerekű Széchenyi-hegyi megállójával, valamint a Zuglóban gyártott Danuvia 125 a Hősök terén, az Eger mellett készült Berva az egri Dobó téren és a Pannonia TLT az 1956-os forradalom utáni utcaképpel. Az alkalmi borítékon a Postamúzeum gyűjteményéből a Csonka János tervei alapján készült levélgyűjtő motoros tricikli látható. Az alkalmi bélyegző egy stilizált küllős, szelepes motorkerékpár-kereket ábrázol. Érdekességként mondjuk el, hogy A  Benczúr Házban található Postamúzeumban, ahol a bélyegkibocsátásból rendezett ünnepség volt  a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum motoros triciklije, a Postamúzeum hasonló járműve, valamint a Maróti-gyűjtemény hat motorkerékpárja is látható október végéig.

Figyelem! Fokozottabb figyelmet az utakon!

A 2014. július 19-én hatályba lépett jogszabály módosítás megváltoztatta az 1/1975. évi (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (ismertebb nevén: KRESZ) a 4. § (4) bekezdését.

A módosítás következtében a kerékpárosokra már főútvonalon sem érvényes azon korlátozás, miszerint járművet csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

Az új - enyhébb szigort tartalmazó - szabályozás értelmében tehát mostantól akár főúton is szabad ittasan kerékpározni, igaz, csak akkor, ha a kerékpáros – saját megítélése szerint - biztonságos vezetésre képes állapotban van, és nem áll az alkoholon kívül a vezetési képességére hátrányosan ható egyéb szer befolyása alatt sem.

Fokozottan figyeljenek a közlekedés során a kerékpárosokra, mert – tekintettel a megengedőbb szabályozásra - megszaporodhat az ittas állapotban kerékpározók száma az utakon.

Parkolunk, fizetünk…vitatkozunk

A parkolás örökzöld téma az autózással foglalkozó szakemberek részére, sokat vitázunk, bosszankodunk, ha büntetésekkel, anomáliákkal, szabályozatlansággal találkozunk. A Magyar Autóklub is sokszor és sok fórumon hallatta hangját az egységes parkolási rendszer kialakítása érdekében, talán most megmozdult valami. Indul az országosan egységes mobilparkolási rendszer.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR)  mivel az éles tesztelés is sikeresen zárult, 2014. július 1-től a törvényi szabályozás szerint megvalósítja a parkolási közszolgáltatás, és az autópálya-használat országosan egységes rendszeren keresztül történő mobilfizetéses értékesítését.

Az NMFR megvalósítását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011. évi CC. törvény és annak végrehajtási rendelete, a 356/2012. (XII.13.) Korm. rendelet határozza meg, célja pedig a közszolgáltatások országosan egységes rendszeren keresztül történő elektronikus és mobilfizetéses értékesítésének biztosítása. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja.

Az eddigi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a mobilparkolás. Ezentúl az autósok az ország minden közterületi parkoló övezetében hét mobilparkolási szolgáltató megoldásai közül választhatnak, a legtöbbek által használt sms- és hívószám 810-ről 763-ra változott. Július 1-től az a mobilparkoló autós, aki a 810-es számon kívánja elindítani parkolását, sms-t kap, amelyben értesítést kap róla, hogy ezen a számon mobilparkolási szolgáltatás nem elérhető, valamint arról, hogy ad hoc mobilparkolását a 06 20/30/70 763 számon indíthatja el.

Az autósok az autópályákat az eddig megszokott módokon vehetik igénybe mobilfizetéssel, a mobilparkolás terén azonban számíthatnak változásokra. A legfontosabb változás az lesz, hogy az NMFR elindulásától kezdődően a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország valamennyi fizetős parkoló-övezetében szolgáltatást nyújthat, a legnépszerűbb SMS-alapú mobilparkolás mellett tehát a jövőben jelentősebb szerephez juthatnak a különféle alkalmazásokat, és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók is, akik az eddigiekben csak egy-egy kerületben vagy településen lehettek jelen.
 

 

A részletek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (www.nemzetimobilfizetes.hu) új honlapján érhetőek el. Az új honlap a tájékoztatás mellett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. legfontosabb ügyfélkapujaként is funkcionál, amelyen keresztül a regisztrált felhasználók a Társaság mobilparkolási szolgáltatásait is igénybe tudják venni.

A honlap elindulásával párhuzamosan a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. elindította azt a +36 1 989 0000 számon elérhető információs vonalat is, amely segítséget nyújt a mobilparkolást igénybevevők számára.
Ezen felül június 30-tól a +36 36 889 889-es telefonszámon elérhető a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. telefonos ügyfélszolgálata is.

A tervek szerint nem csak a parkolást, hanem más közlekedési közszolgáltatásokat, így a közösségi és távolsági közlekedés menetjegyeit, vasútjegyeket és autópálya matricát is válthatunk majd ennek a rendszernek a segítségével.
Július elsejétől hét piaci szereplő kínálja mobilfizetési szolgáltatását (a Magyar Telekom, a Telenor és Vodafone, az eddig csak néhány településen, illetve budapesti kerületben jelen lévő Mpark és Evopay, továbbá a vadonatúj mobilfizetési innovátor, a Barion). A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-én 98,5%-os készültségű. A közterületi parkolási területek 1,5 %-át kitevő zárttéri parkolók integrálása - tekintettel azok egyedi és egymástól is eltérő műszaki specifikációjára - még folyamatban van.

A parkolás és az e-matrica után a közösségi közlekedés területén még ebben az évben vezetik be az időalapú menetjegyek mobilfizetéses megvásárlásának lehetőségét is.

Bízunk benne, hogy az egységes rendszer kiépítésével megszűnnek azok a panaszok és anomáliák, amelyek pl. abból fakadtak, hogy az autós a parkolójegyet nem a megfelelő szolgáltató automatájában váltotta meg vagy indította el és biztosítható lesz – tévesztés esetén – a szolgáltatók egymás közötti elszámolása, korrekciója. Lehet az már a fantázia birodalma, ha azt is feltételezzük, hogy az új rendszer lehetőséget teremthet arra is, hogy a jogkövető autós, ha véletlenül rossz automatánál, nem a megfelelő díjat fizeti meg, ez is korrigálható lesz külön szankcionálás nélkül.

FIGYELEM !
I S M É T   V I S S Z A É L N E K   A Z  A U T Ó K L U B  N E V É V E L

Több panasz érkezett egyesületünkhöz, miszerint az Autóklubra hivatkozva kaptak felhívást, akciós „vadriasztó”   internetes vásárlására, a <tajekoztatas.ok.11.45_48@jhutchweb.com>  email címről.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a megkeresés  nem a Magyar Autóklubtól származik, az egyesület megnevezésével ismeretlenek személyek visszaélnek !

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy  utánvétes, ismeretlen eladódótól történő vásárlás esetén az esetleges vásárlói panaszok, jótállási igények érvényesítésére nincs mód.

Figyelmükbe ajánljuk a www.autoklub.hu oldalon a  jogi GYIK rovatot, ahol tájékozódhatnak a távollevők közötti szerződéskötés buktatóiról és veszélyeiről.

A Magyar Autóklub a szükséges jogi lépéseket megteszi.

Elindult a Vemoco intelligens autó-szolgáltatás
A Posta Biztosító, a Magyar Autóklub és a Netrisk partneri támogatása mellett a mai napon debütált Magyarországon a VEMOCO intelligens autó-szolgáltatás, amely egyrészt a legújabb modellek funkcionalitásával ruházza fel a forgalomban lévő autók legnagyobb részét, másrészt a hazai piacon eddig egyedi, viselkedés-alapú biztosítások (UBI) előtt is megnyitja a kapukat. Az ötletet nemrégiben az Eurocloud Best Cloud Start-up Idea különdíjával jutalmazták.
Mi az a VEMOCO?  

A VEMOCO egy B2B területen, elsősorban flottamenedzserek által már évek óta sikerrel alkalmazott telematikus eszköz hétköznapi használatra szabott változata. A speciális szenzorokkal és GPS funkciókkal ellátott készülék a jármű ODB-II portjára csatlakozik, a fedélzeti számítógépből kinyert adatokat pedig a mindennapos vezetői igényekre szabott formában, egy okostelefon- illetve egy online alkalmazás segítségével közvetíti a mindenkori sofőr felé. Az elérhető funkciók köre meglehetősen széles, mindenekelőtt azonban a biztonságosabb és költséghatékonyabb vezetési élményt szolgálják a tudatosabb vezetés elősegítésével.

A VEMOCO használatának egyetlen feltétele az ODB-II port megléte, mely az Uniós előírásoknak megfelelően szinte valamennyi 2001 után gyártott autóban megtalálható. A KSH 2013-as adatai szerint hazánkban mintegy 2,7 millió személyautó van forgalomban, melyek átlagéletkora 13 év.

Hozzáadott érték a biztonság

Az ODB-II rendszerhez hasonlóan az Európai Unió újabb vezetésbiztonság növelését megcélzó direktívát léptet életbe pár éven belül. Az úgynevezett eCall rendszerek baleset esetén automatikusan riasztják az illetékes mentőszolgálatokat, továbbá a pontos GPS koordináták révén a helyszínre navigálják azokat. A VEMOCO-nak köszönhetően nem kell új járművet vásárolnia annak, aki részesülni szeretne a szolgáltatás által nyújtott kiemelt biztonságból. A Magyar Autóklubbal együttműködve a VEMOCO 24 órás ügyfélszolgálatot üzemeltet, mely nem pontosan a fenti elveket valósítja meg, ugyanakkor nem csak komolyabb balesetek, hanem akár kisebb, de a továbbhaladást meggátoló meghibásodások esetén is segítséget nyújt. „Sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni, hiszen minden esetben pontosan tudjuk a meghibásodás mibenlétét, tudjuk milyen szerszámot, pótalkatrészt kell az embereinknek magukkal vinniük.” – fogalmazta meg az együttműködés előnyeit Lovas Károly, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

A vemoco eszköz egyszerre képviseli az értékvédelmet, életvédelmet, olcsó biztosítást, illetve az üzemeltetési költségek minimalizálását.
Az eszközt a www.vemoco.com oldalon keresztül lehet megvásárolni, a szolgáltatás pedig ezen felül havidíjas.

 

<< TOVÁBB A HÍREK, ESEMÉNYEK ARCHÍVUMBA >>