Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

 

Autósélet

 

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Műszaki szolgáltatások | Eredetiségvizsgálat »

Eredetiségvizsgálat

Amit az eredetiségvizsgálatról tudni kell!
A 326/2011. Kormányrendelet 2017. április 4. napjától hatályos módosítása alapján előzetes eredetiségvizsgálatot NEM kell elvégezni közeli hozzátartozók egymás közötti tulajdonátruházása esetén.
Az eredetiség-vizsgálat elvégzése 1999. július 12. napjától kötelező a járművek tulajdonos változásának nyilvántartásba vételéhez. 
A vizsgálat során első lépés a jármű okmányok valódiságának megállapítása. Az okmányok alapján az elektronikus rendszer összehasonlítja a jármű adatait a hatósági körözési listán szereplő járművekkel, járműadatokkal. Következő lépésként, a vizsgáló a járműazonosító adatok valódiságát ellenőrzi, amely alapján a jármű gyári kialakításáról jut adatokhoz. Vizsgálatra kerül, hogy a jármű megfelel-e a gyári kialakításnak, történt- e nem engedélyezett átalakítás. A vizsgálat során 25-40 fényképpel – a jármű kialakításától, kivitelétől és egyéb paramétereitől függően - regisztrálásra kerül a jármű állapota és minden elemen több ponton mérni kell a festékréteg-vastagság értékeket.
   Ellenőrzésre kerülnek a jármű egyedi azonosítói, a motorszám (motorkód) és alvázszám karakterek, azok gyári jellege, hordozó elemek és azok bekötései. A vizsgálat során egyéb azonosítók is ellenőrzésre kerülnek. Különböző nagyobb javítások, összeépítések, fődarab cserék során ez az állapot megváltozik, ez a jármű bizonytalan származására, esetenként tudatos manipulálásra utalhat.
A vizsgálat átlagos időtartama 50-60 perc
Fontos még tudni, hogy 60 napig érvényes egy fel nem használt eredetiségvizsgálati dokumentum, melyet minden tulajdonos váltáskor újat kell készíteni, még akkor is, ha csak pár hónapig volt az autó nálunk.
Az eredetiségvizsgálat megrendelése előtt gyakran felmerülnek kérdések, melyekre a választ és jogszabályi háttért az alábbiakban mutatjuk be.

1. Mikor szükséges az eredetiségvizsgálat elvégeztetése?
    Az alábbi esetekben kötelező az eredetiség-vizsgálat:

 • a jármű (kivéve a lassú járművet és a lassú jármű pótkocsiját ,) tulajdonjogában bekövetkezett változás (adásvétel) nyilvántartásba vételekor;
 • használt jármű első forgalomba helyezésekor;
 • gyártótól származó, járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű (nem generálimportőrtől beszerzett) forgalomba helyezésekor
 • járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű, vagy egyéb jármű első forgalomba helyezése esetén, forgalomból végleg, illetve átmeneti időszakra kivont járművek ismételt forgalomba helyezésekor
 • forgalomból ideiglenesen kivont járművek esetén az ismételt forgalomba helyezéskor, ha tulajdonos változás következett be;
 • a kivitel előtt, Magyarországon már forgalomba helyezett járművek külföldre történő értékesítése miatt a jármű forgalomból történő kivonásakor, illetve a kiviteli rendszám kiadásakor;
 • forgalomba még nem helyezett sérült jármű esetében;
 • az előzetes eredetiség ellenőrzést a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást (alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje, illetve javítása) a közlekedési hatóság műszaki megvizsgálását megelőzően kell kezdeményezni;
 • ha a közlekedési hatóság a jármű alvázszámában az eredeti állapothoz képest változást észlel.

A jogszabályi háttért a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
„a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról” rendelet adja, melynek 52.§-ban találjuk a szükséges információkat.

2. Mi történik az eredetiségvizsgálat során a járművemmel?

A technológiai folyamatot, a szükséges vizsgálatokat és a rögzítendő adatokat 301/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet „az előzetes eredetiségvizsgálati eljárás részletes szabályairól” 4. melléklete szabályozza.

3. Mekkora költséggel jár az eredetiség vizsgálat elvégzése?

Az eredetiség-vizsgálat hatósági díjas, melyet a vizsgálat helyszínén készpénzben kell befizetni. A díjakat az alábbi táblázat tartalmazza.

A Magyar Autóklub szerviz/vizsgapontjain elvégzett vizsgálati kategóriák és díjak:
Vizsgálati kategória / alkategória hatósági díj
Személygépjárművek:  
Kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig) 17.000 Ft
Közép kategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig) 18.500 Ft
Felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) 20.000 Ft
Motorkerékpárok:  
500 ccm hengerűrtartalomig 15.500 Ft
500 ccm hengerűrtartalom felett 17.000 Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpár 14.000 Ft
Kisteher gépjárművek (megengedett össztömeg: 3.5 t-ig): 20.000 Ft
Pótkocsik:  
Könnyű pótkocsi (lakókocsi) 16.000 Ft
Nehéz pótkocsi (megengedett legnagyobb össztömeg 3,5 t-ig) 17.500 Ft
Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) 19.000 Ft
A mindenkori díjakat a 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet
„a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól” rendelet szabályozza.

4. Milyen okmányokat vigyek magammal az eredetiségvizsgálatra?

Eredetiség-vizsgálatra az alábbi okiratokat kell magával hoznia az ügyfélnek:

 • személyazonosságát igazoló okiratot
 • a jármű jogszerű birtoklását igazoló iratot
 • a vizsgálandó jármű okmányait
 • az eljárás kezdeményezésére való jogosultságot igazoló iratot (pl. adásvételi szerződés)
 • külföldről származó használt jármű esetén a jármű származásának ellenőrzésének igazolását (kivéve EU tagállam országai)
 • tulajdonos/üzembentartó nyilatkozatát arról a tényről, hogy a használt lassú járműnyilvántartásba vétele korábban nem történt meg
 • amennyiben az Üzembentartó/Tulajdonos jogi személy, vagy jogi személyiséggel rendelkező társaság nevében eljáró meghatalmazott, akkor szükséges a Megrendelő nevére szóló Meghatalmazás

5. Fontos, szükséges a szélvédőre ragasztott regisztrációs matrica?

A jármű szélvédőjére ragasztott regisztrációs matrica is egyedi járműazonosító. Sérülése vagy szélvédő cseréje esetén a matrica megmaradt részével fel kell keresni az okmányirodát, ahol rögzítik a bejelentést, határozatot adnak ki. A matrica legyártatása után kiértesítésre kerül az ügyfél, aki az okmányirodában tudja átvenni az új matricát.

Ha a matrica hiányzik - hatósági jelzés hiányában- új rendszám (hatósági matricával együtt) és új forgalmi engedély kerül kiadásra. Az eljárás teljes költsége az ügyfelet terheli.

6. Miért kell újra és újra eredetiségvizsgálatot készíttetni?

Az eredetiség-vizsgálat kiszűri a bűncselekmény útján manipulált járműveket, ezáltal biztonságot nyújt a leendő tulajdonosnak. A vizsgálat során a jármű valódiságán túl további fontos információkhoz is jutunk, vagyis meggyőződhetünk arról, hogy a jármű ténylegesen rendelkezik-e az adás-vétel során meghirdetett műszaki, technikai, jogi paraméterekkel. Védi az eladó érdekeit is, hisz a vizsgálat visszakereshető képanyaggal rögzíti a jármű és azonosítói akkori állapotát.

Ezek lettek volna a legfontosabb szempontok az eredetiség-vizsgálattal kapcsolatosan. Reméljük, hogy sok tévhitet oszlattunk el ezzel a kis ismertetővel!

További információért keresse a Magyar Autóklub szerviz és vizsgapontjait.