188

A Magyar Autóklub tájékoztatása Klubtagjai és Ügyfelei részére a veszélyhelyzet alatti működési rendről

Mire figyeljenek az autósok? Interjú Samu Róbert gazdasági főtitkárhelyettessel

- Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az élet Magyarországon, mi a helyzet az autósokkal?

Az elmúlt egy hónap egyik szembetűnő változása, hogy az autós forgalom mérséklődött. Ugyanakkor a mobilitás alapszükséglet, és a gépjármű használata felértékelődött és előnyt élvez ezekben a nehéz időkben a közösségi közlekedéssel szemben. A járvány elleni védekezés, a munka vagy az alapvető cikkek beszerzése miatt sokunknak muszáj útra kelni.

Mindig, nem csak e rendkívüli helyzetben, alapkövetelmény autónk kifogástalan műszaki állapota. Fontos, hogy ne csak el tudjunk indulni, hanem biztonságban érkezzünk meg vele úti célunkhoz. A normál hétköznapokon is roppant kellemetlen egy műszaki meghibásodás, ez most hatványozottan igaz. A Magyar Autóklub támasza a bajba jutott autósnak, hisz a veszélyhelyzet idején is zavartalanul üzemel segélyszolgálatunk, a Sárga Angyalok a járványhelyzetnek megfelelő védőfelszereléssel és óvintézkedések alkalmazásával állnak mindenki rendelkezésére a 188-as hívószámon.

- Mit tehetünk azért, hogy minimalizáljuk az autónk műszaki meghibásodásának esélyét?

A kötelező karbantartásokat nem érdemes ebben az időszakban sem elhanyagolni. Az olaj- és folyadékcserék, a műszaki vizsgálatok elmulasztása, vagy akár az, hogy nem cseréljük le a jó idő beköszöntével a téli gumikat nyárira, mind - mind növelik a kockázatát annak, hogy út közben bajba kerülünk az autónkkal. A Magyar Autóklub szerviz- és vizsgapontjai az ország 43 pontján állnak az üzembentartók rendelkezésére, kollégáink a megfelelő eszközökkel, védőfelszereléssel felszerelve, azokat alkalmazva, felkészülten szolgálják ki a hozzánk fordulókat. De ugyanilyen fontos, mindig előre egyeztessenek telefonon időpontot, hogy a személyes jelenléthez szükséges időt is minimalizáljuk, és ezzel is segítsük egymást.

Emellett kiemelem még ózonos utastérfertőtlenítési szolgáltatásunkat. Vegyszermentes, nagyon hatékony nem csak a vírusok, hanem a baktériumok és gombák ellen is. Ez most sláger a pontjainkon, hiszen a kedvező árból a klubtagjainknak további 15% kedvezmény is jár, és a hatékony fertőtlenítésnek manapság kiemelt szerepe van a védekezésben. A gumicsere és az ózonos utastérfertőtlenítés mellett az évszakváltással a klímatisztítás is egy olyan aktuális karbantartási feladat, melyet most célszerű elvégeztetni.

- Jól tudjuk, hogy most nem kötelező a műszaki vizsgáztatás?

Ez egy érdekes kérdés. Maguk a kormányrendeletek ezt az okmányt ugyanis nem nevesítik, ezért megkérdeztük a jogszabályalkotót, aki egyértelművé tette, hogy ez is a rendelet hatálya alá tartozik. Így a műszaki vizsga érvényessége a veszélyhelyzet hatályát követő 15 napig fennáll.

Azonban van ezzel a szabállyal, és így a műszaki érvényességgel kapcsolatban két roppant fontos tény, ami mellett nem mehetünk el. 

Az első, a rendelet úgy fogalmaz, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányaira érvényes ez a szabály. Ez azonban egyértelműen a vállalkozásokra, cégekre nem vonatkozik. Így számukra továbbra is kötelező gondoskodni a műszaki érvényesség lejárata előtt annak meghosszabbításáról.

A másik egy olyan probléma, ami nem ebben a pillanatban fog jelentkezni, épp ezért fontos, hogy erre is felhívjuk a figyelmet. Ugyanis ha valaki a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napban próbálja meg az autóját műszaki vizsgáztatni, akkor nem csak azokkal kell versenyeznie időpontért, akiknek épp abban a 15 napban jár le a műszaki vizsgája, és meg akarja hosszabbítani, hanem mindenki mással, aki a veszélyhelyzet alatt elhalasztotta ezt. Gondoljunk bele, ha egy hónapig csak a 20%-a a lejáró műszaki érvényességeknek, és így a vizsgáknak halasztásra kerülnek, akkor az mekkora mennyiséget zúdít a piacra. Ha mindenki, aki jogosult műszaki vizsgáztatásra, kapacitásait maximálisan felhasználva vizsgáztat, két hét alatt sem lesz esély arra, hogy ekkora mennyiséget a piac lekezeljen. A piaci folyamatokat figyelve, normál kerékvágásban is előfordult, hogy 2-3 hetet is kénytelen a tulajdonos várni a vizsgáztatásra. De egy gondolattal még tovább megyek. A 15 napos időablakba bezsúfolódott gépjárművek a jelenlegi szabályozás értelmében ezt a hónapot, napot fogják megkapni a forgalmijukba, tehát a rendszerbe két évvel későbbre belekódoljuk ugyanezt a túlzsúfolt időszakot.
Éppen ezért a Magyar Autóklub a jogszabályalkotó figyelmét erre a tényre felhívja, és konkrét módosítási javaslatokkal él, hogy ezeket a problémákat feloldjuk.
Addig is mindenkinek tanácsoljuk, aki teheti, ne halassza későbbre műszaki vizsgáját.

- Tehát működnek a vizsga- és szervizpontok?

Igen. Maga a kijárási korlátozásokról szóló rendelet külön nevesíti a gépjármű karbantartást, szervizelést, és maga a kormányfő is külön kiemelte a gépjárművek fontosságát e nehéz időszakban. A mobilitás ráadásul jelen helyzetben nemcsak alapvető szükséglet, hanem bizonyos esetekben megkerülhetetlen eszköz a védekezésben. Arról nem is beszélve, mint már említettem, tetszik vagy sem, az autó használata járvány esetén előnyösebb a tömegközlekedés igénybevételénél.

A Magyar Autóklub a veszélyhelyzet előírásainak megfelelően, a javasolt biztonsági intézkedés maximális alkalmazásával, betartásával folyamatosan működik. Minden ügyfélszolgálati és tájékoztatási munkánkat átszerveztük, így most elsősorban telefonon és online elérhetőek. Emellett beszereztünk rengeteg védőeszközt és fertőtlenítőszert, új protokollokat vezettünk be az országúti segélyszolgálatunknál, illetve szerviz- és vizsgapontjainkon. Eltökélt célunk, hogy a járvány terjedésének akadályozása mellett végig az autósok mellett álljunk.

Klubunk generációk óta az autósok szolgálatában áll, és ez semmit nem változott azzal, hogy most sokkal nehezebbek a körülmények.

2020.04.09.


Tájékoztatás

A mai napon kiadott kormányrendelet által elrendelt kijárási korlátozások 2020. március 28. és április 11. között a legszükségesebb mértékre csökkentik a mobilitást az országban.

Mivel a járvány elleni védekezés, munkavégzés, hozzátartozókról történő gondoskodás és a létszükségleti cikkek beszerzése miatt továbbra is lesz autóforgalom az utakon, a Magyar Autóklub a kormányrendeletben megengedett lehetőségekkel összhangban továbbra is működteti műszaki szolgáltatásait: országos segélyszolgálatát és szerviz- és vizsgapontjait. Emellett jogi tanácsadásunk és minden ügyfélszolgálatunk, tájékoztató tevékenységünk is üzemel online és telefonos formában.

Munkatársaink betartják a szigorú egészségügyi előírásokat és használják a védőfelszereléseiket, az úton lévők támogatása mellett mindent megtesznek a járvány terjedésének akadályozásáért.

Aki teheti maradjon otthon, akinek muszáj útra kelnie, továbbra is hívhat minket a 188-as segélyhívón és pontjaink is elérhetők telefonon!

Magyar Autóklub

2020.03.27.
 


Kedves Klubtagjaink, Partnereink!

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a munkában és a mindennapi életben új magatartásra, hozzáállásra van szükségünk. A célunk, hogy a Klub szolgáltatásait folyamatosan fenntartva működhessünk úgy, hogy az egészségügyi, veszélyhelyzeti előírásokat maximálisan betartjuk, védelmet biztosítsunk munkatársaink és ügyfeleink részére is.

Folyamatosan követjük az eseményeket, mérlegeljük a lehetőségeket, és kiemelten figyelünk arra, hogy az információk minden érintetthez időben eljussanak. Klubtagjaink és minden autós számíthat rá, hogy naprakészen segítjük a mobilitásukat.

A legfontosabb mindannyiunk egészségének védelme és a felelős magatartás tanúsítása, hogy együttes erővel megfékezzük a járvány terjedését. A Magyar Autóklub  emellett mindent megtesz azért, hogy a Klub működését, és az együttműködéseket hosszú távon is biztosítsa.

Aki teheti maradjon otthon, de ha autójában vagy az otthonában segítségre szorul, hívjon minket a 188-as segélyhívó számon. Az üzemképes és megfelelő műszaki állapotban lévő gépkocsi rendkívüli helyzetben életmentő lehet.

A legjobbakat kívánva,

Üdvözlettel,

Milovukovics Györgyi

Főtitkár

2020.03.20.

 


 

Tisztelt Klubtagjaink, Ügyfeleink!

Magyarország Kormánya 2020. március 11. napján a koronavírus-járványra tekintettel veszélyhelyzetet hirdetett ki, és több rendkívüli intézkedést vezetett be.

A Magyar Autóklub folyamatosan nyomon követi, mérlegeli a kialakult helyzetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ebben a nehéz időszakban, a Klub elsődleges szempontja a megelőzés, munkatársaink és ügyfeleink biztonsága.

A Klub természetesen végrehajtja a hatóságok által kiadott intézkedéseket, munkatársainknak biztosítjuk a fertőtlenítő szerek használatát és biztosítunk számukra védőfelszereléseket.

A munkatársaink egészségének védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében ahol erre lehetőség volt, bevezettük a távoli munkavégzést, a telephelyeinken a személyes jelenlétet csökkentettük, ennek ellenére működésünk zavartalanul folytatódik.

A Magyar Autóklub 120 éve az autósok és a közlekedők szolgálatában áll. Ebben a kialakult helyzetben, a szolidaritásnak, a jó állampolgárságnak és a fegyelemnek egyszerre kell jelen lennie. Az Autóklub csapata továbbra is garantálja küldetésének folytonosságát: ügyfeleink járműveinek mobilitását. Az Országos Segélyszolgálat továbbra is üzemel és a 188-as telefonszámon elérhető.

Szerviz-és vizsgapontjainkon mindent megteszünk annak érdekében, hogy elvégezzük az előzetesen egyeztetett munkákat minden Ügyfelünk részére. Ügyfélfogadási rendszerünket úgy alakítottuk át, hogy minimálisra csökkentsük a személyes kontaktust.

Kérjük minden Kedves Tagunkat, Ügyfelünket, előzetesen telefonon egyeztessen az érintett pontunkkal időpontot, hogy egyszerre több ügyfél ne tartózkodjon a helyszínen vagy a várótermekben.

Természetesen továbbra is biztosítjuk ügyfeleink számára a precíz és minőségi szolgáltatásainkat, azonban kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szervizfolyamat több időt vehet igénybe a megszokottnál.

Továbbra is a legnagyobb figyelemmel fogjuk követni az egészségügyi hatóságok és a kormány irányelveit, és rendszeresen kommunikálunk csatornáinkon (www.autoklub.hu és https://www.facebook.com/magyarautoklub1900/) működésünkről, hogy folyamatosan tájékoztassuk Önt. Hogy még könnyebben értesüljön friss híreinkről, ne feledje aktiválni a 100 GB extra hipernetet, amennyiben az Autóklub, Telenor Mobilflottájához tartozik.

E rendkívüli esemény folytán mindenki egészségének megőrzése a legfontosabb cél. Vigyázzunk egymásra és ne csak az utakon. Ezért tisztelettel megkérünk minden közlekedőt, hogy lehetőségei szerint maradjon otthon, ne induljon útnak. Ha elindul, és műszaki problémája adódik, Sárga Angyalainkra továbbra is számíthat.

Köszönjük hűségét és bizalmát, ez motiválja a közel 400 Magyar Autóklub alkalmazottat arra, hogy a tőlünk megszokott, maximális támogatást nyújtson ügyfeleinek ezekben a nehéz időkben is.

Vigyázzunk egymásra, jó egészséget és balesetmentes közlekedést kívánunk!

A Magyar Autóklub munkatársai

Budapest, 2020.03.17.

 


 

Tájékoztatás pontjainkat, szolgáltatásainkat érintő változásokról:

SegélyszolgálatSárga Angyal

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben is zavartalanul működik Országos Segélyszolgálatunk, és a 188-as telefonszámon továbbra is elérhető telefonos ügyfélszolgálatunk.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben karantén alatt áll, úgy nem áll módunkban helyszíni szolgáltatást nyújtani. Mindent megteszünk azért, hogy az utakon bajba jutottak megsegítését hosszú távon is biztosítsuk, ennek feltétele munkatársaink egészségének megóvása. A karantén leteltével, amennyiben a probléma még fennáll, úgy természetesen állunk rendelkezésére.    

Szerviz- és vizsgapontok

Pontjainkon továbbra is biztosítjuk ügyfeleink számára a precíz és minőségi szolgáltatásinkat, azonban kérjük, vegyék figyelembe, hogy a munkálatok több időt vehet igénybe a megszokottnál.

Tájékoztatás a műszaki vizsgáztatással kapcsolatban:

Amíg a gépjárművek műszaki vizsgáztatására vonatkozóan korlátozásokat nem vezetnek be, a jelenlegi helyzet által megkövetelt szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett Kollégáink folyamatosan biztosítják a hatósági vizsgáztatást vizsgapontjainkon.

Kérjük időpontegyeztetéssel, már meglévő időpontjukkal kapcsolatban telefonon egyeztessenek munkatársainkkal az adott pont elérhetőségein: https://www.autoklub.hu/muszaki-szolgaltatas/vizsgapontok/

Amennyiben a lehetőségei megengedik, ne halassza el műszaki vizsgáját, számíthat szakértő kollégáink profi és biztonságos munkájára. A Magyar Autóklub rendelkezésére áll az autósok mobilitásának biztosítása érdekében.

Autoclub Travel

Az Autoclub Travel ügyfélszolgálati és utazási irodái további intézkedésig kizárólag telefonon és e-mailben elérhetőek.

Klubinform

Klubinform szolgáltatásunk telefonon továbbra is elérhető, itt bővebb információt kaphat külföldi utazással, illetve a veszélyhelyzet miatti korlátozásokkal kapcsolatban.

          Tagnyilvántartás

          Tagnyilvántartásunk zavartalanul fogadja hívását a megszokott munkarendben a 06-1/345-1666 telefonszámon illetve a klubtagsag@autoklub.hu -n.

          Jogi tanácsadás

Jogi tanácsadó hálózatunk további intézkedésig kizárólag telefonon és e-mailben elérhető Klubtagjaink részére.

Autósiskoláink

Budapesti autósiskolánkban a személyes ügyfélszolgálatot határozatlan ideig szüneteltetjük. Ügyfeleink kiszolgálását telefonon, és e-mailben végezzük. KRESZ és Elsősegélytanfolyamainkat határozatlan ideig szüneteltetjük.

Vezetéstechnikai tréningein

Vezetéstechnikai pályánkon a tréningeket szüneteltetjük. Az ügyintézést kizárólag telefonon és e-mailben intézzük.

Közlekedésbiztonsági diákoktatás

Iskolai diákoktatási programunk határozatlan ideig szünetel.

Home Assist

Home Assist szolgáltatásunk továbbra is hívható a 188-as telefonszámon. Ha otthonában szerelőre, szakemberre van szüksége, segítségünkre továbbra is számíthat.

 

A munkatársaink egészségének védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében bevezettünk néhány intézkedést. Kérjük munkatársainkat és ügyfeleinket ezek betartására! Vigyázzunk egymásra!

  • Szerviz- és vizsgapontjainkon mindig foglaljanak időpontot telefonon vagy email-ben
  • Mikor megérkezik hozzánk, jelentkezzen az ügyintézőnél vagy egy munkatársnál, majd hagyja el a belső váróteret és a szabadban várakozzon. Mikor sorra kerül, szólítani fogjuk
  • Kerülje a szoros testi kontaktussal járó érintkezést, úgy mint a kézfogás. Tartsanak másoktól legalább egy méteres távolságot
  • Fizetésnél használjon bankkártyát, ha lehetséges
  • Hagyja magán nyugodtan a védőkesztyűt, ha szükséges szájmaszkot viselnie, azt is
  • Ha nincs védőkesztyűje, kihelyezett kézfertőtlenítőinket használja bátran
  • Az aláírásnál használja a saját tollát, ha hozott magával
  • Nyitvatartásunk szerviz- és vizsgapontjainkon egyelőre változatlan
  • Ha fertőzés gyanúja áll fenn vagy bármilyen egyéb oknál fogva nem tud megjelenni a foglalt időpontban, kérjük mondja le az időpontot emailben vagy telefonon

Próbálunk mindent megtenni a vírus féken tartása érdekében, de ehhez közös összefogás szükséges!

Vigyázzunk magunkra és egymásra az utakon és azon kívül is! Figyelmességgel és felelőségteljes döntésekkel ezen az időszakon is túl fogunk jutni. Pánik helyett kövessük az előírásokat, fertőtlenítsünk és mossunk kezet gyakran.

 


 

Hasznos linkek, ahonnan tájékozódhatnak a vírus terjedésével kapcsolatban:

https://koronavirus.gov.hu/ és https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6