188

Klubinform

Közlekedési hírek Európából

Európa útjain

Az előttünk álló hétvégén Közép-Európa tranzitútvonalain nem várhatók jelentős torlódások, de bizonyos napszakokban helyenként élénk lesz a forgalom, mert Németország egyes tartományaiban és Hollandiában még tart az őszi tanítási szünet, egyes német tartományokban azokban most ér véget, sok autós tart hazafelé. A kedvező időjárás miatt az alpesi kirándulóhelyek felé is sokan igyekeznek autóval. Európa számos országában folynak építkezések, út-, alagút- és hídkarbantartások, így a terelések, sebesség korlátozások, lezárások következtében jelentősen hosszabbodhat a menetidő. A határokon általában nem kell sokat várakozni az ellenőrzések miatt, de kiszámíthatatlan, hogy mikor torlódnak össze a járművek.

A 2473 m magasságot elérő Nagy-Szent-Bernát-hágó Svájcban már az egész téli időszakra le van zárva mindkét irányban. Jelenleg nem járható Franciaországban a Galibier-hágó, mely általában október végétől kerül végleges téli lezárásra. Ausztriában a Nassfeldjoch útkarbantartási munkálatok miatt ideiglenesen nem használható, Svájcban kőomlás miatt le van zárva az Umbrail-hágó és Bormio között az összeköttetés.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ősszel reggelente – de hegyek között, medencékben, vízparti útszakaszokon akár egész nap is - köd nehezítheti a látást, a tompított világítást ilyenkor feltétlenül be kell kapcsolni.

Ausztria

Osztrák társklubunk, az ÖAMTC szerint nem kell nagy forgalommal számolni a hétvégén Ausztriában, bár Kufsteinnél és Walserbergnél időként előfordulhat kisebb torlódás amiatt, hogy néhány német tartományban végét ér az őszi szünet, tartanak hazafelé a német autósok. Az osztrák-német határnál a migrációs válság miatt továbbra is számítani kell ellenőrzésekre.

Az S16-os Arlberg gyorsforgalmi úton előre láthatólag november 24-ig zárva marad a Langen csomópont, terelés az L97 úton (Klostertaler út). Langen csomópontban sem felhajtani, sem lehajtani nem lehet, Wald am Arlberg csomópontnál lehet ezt megtenni.

Horvátország

Kérjük, hogy október utolsó vasárnapjától kezdődően a téli időszakban nappal is kapcsolják be a tompított fényszórót. Az előírás lakott területen kívül-belül érvényes. Alagutakban azonban egész évben kötelező a tompított fényszóró használata. A Horvátországba utazóknak érdemes felkeresni társklubunk honlapját (www.hak.hr), ahol friss útinformációt találnak, vagy célszerű letölteni a HAK mobil alkalmazását.

Horvátországban a hétvégén élénk forgalom várható. A DC8 Ardriai főúton és a DC1 országúton földcsuszamlással és kőomlással is számolni kell. Kérjük, hogy vezessenek körültekintően, az őszi útviszonyoknak megfelelően.

Olaszország

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Olaszországban az Aosta folyó völgyében már okt. 15-től kötelező a téli gumi használata, és a csomagtartóban ott kell, hogy legyen a hólánc is. A hegyekben ilyenkor gyakran már téli útviszonyok várják az autósokat.

Szárnyasbomba hatástalanítása miatt előre láthatólag vasárnap, október 20-án délelőtt 9-11 óra között lezárásra kerül Bolzano/Bozen térségében az A22-es Brenner autópálya, a SS12 Brennerstrasse és a vasútvonal ideeső része. Nincs elkerülőút kijelölve.

Számos kisebb és nagyobb olasz város központjába és a történelmi városrészekbe – egész nap vagy csak a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani (ZTL – zona traffico limitato). Nagyobb városokban a lezárt területet táblákkal jelzik, a behajtó gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Kisebb településeken rendőri jelenlétre kell számítani. Büntetési tétel: minimum 80 euró.

Számos nagyvárosban a károsanyagkibocsátásuk miatt korlátozzák bizonyos öreg benzines és/vagy dízel járművek behajtását (LEZ - Low Emission Zones). Azt javasoljuk, hogy a felkeresni kívánt város honlapját nézzék meg nemcsak a behajtási tilalommal kapcsolatosan, hanem a parkolási lehetőségekre vonatkozóan is.